Hlavní navigace

Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt / Internet Info
Jmenuje se to aqua nebo waterrr, ale o čistou vodu nejde ani náhodou. Ani by většině dětí nechutnala, na sladkou chuť jsou zvyklé. Hlavně že je na obalu soutěž nebo samolepka, ne?

Valná většina rodičů, chce pro své dítě jen to nejlepší. A téměř každé dítě chce, co vidí v reklamě. Marketingová masáž dětské duše je neuvěřitelná. Malé děti jsou z pohledu tvůrců reklam velmi snadnou obětí. Nemají dostatek zkušeností, snadno uvěří tomu, co slyší a vidí, lákají je barvy, hry, lehce zamění fikci s realitou.


Autor: Ondřej Hošt / Internet Info

Nápoj pro děti – Figo multivitamín: Kup si mě, jsem borec!

Rodiče pak „psím očím“ svých ratolestí, mnohdy se zaťatými zuby, podlehnou a koupí to, nač dítě prstem ukáže. A to se nejedná jen o hračky, sušenky, značkové oblečení, ale i o pití. To dětské, které se tváří jako pramen z nejčistšího koutu světa, to, jemuž panáček na přebalu dává palec nahoru nebo to, které za pravidelnou koupi slibuje chytrý telefon.

Sladké nealko kupuje většina

Dodržet pitný režim je často nad síly dospělých, a co teprve dětí. Díky sníženému pocitu žízně po tekutinách sahají až v momentě, kdy se jim práší od pusy, a to už je pro správné zajištění látkové výměny pozdě. Zlobí se ledviny, sliznice i samotný malý člověk. Jeho tělo je totiž ze dvou třetin tvořeno právě vodou, takže se rychle odvodňuje. Při nedostatečném pitném režimu se snižuje celková výkonnost organismu, jež se projevuje bolestí hlavy i nesoustředěním ve škole.

Věk

Počet ml tekutin na kg tělesné hmotnosti dětí/ den

1. den po narození

50–70

9. den po narození

100–130

2 roky

115–125

5 let

80–100

14 let

50–70

V zájmu duševního zdraví dětí i rodičů tak po balících mizí z regálů obchodů dětská pitíčka se sportovními uzávěry, bezpečnostními membránami a komiksovými postavičkami na přebalech. Sladké nealko kupuje v ČR 60 % rodin. Protože děti přece pijí jen sladké. Nebo ne? Kupujete dětem pitíčka s průzračným obsahem a nápisem Water (tedy waterrr), v domnění, že je to v podstatě voda? 400 ml za 17 Kč opravdu není jen čirá voda z lůna přírody, i když se tak snaží tvářit.

Obecná pravidla pro výběr vod pro dospělé i děti nám prozradila Jana Vašákováwww.receptyprodeti.cz: „To, co je třeba sledovat u ochucených vod, je poměr cukru. Obvykle jej naleznete na druhém místě seznamu použitých surovin. Protože se uvádějí sestupně podle % obsahu, předpokládá se, že je ve vodě cukru poměrně hodně, a tudíž tyto vody nejsou vhodné v rámci zdravého životního stylu.“ Tak se na to bílé zlato podíváme zblízka.


Autor: Ondřej Hošt / Internet Info

Na přetřes přijdou: „vody“ Kubík Water jahoda a Jupík Aqua, multivitamíny Kubík play a Figo

Water, nebo Aqua? Hromady cukru jsou v obou

Lahvičky laděné do modra, snad aby asociovaly přímou souvislost s životadárnou vodou, největší písmo na přebalu je věnováno slovům Aqua a Water. Obě půllitrovky jsou plné obrázků, obě mají sportovní uzávěr, díky klenutí skvěle padnou do ruky, to by v tom byl čert, aby to nebylo to nejlepší pro mé dítě. Zklamu vás hned na dalších řádcích.

Za posledních 25 let se počet obézních dětí v ČR ztrojnásobil. Asi 14 % dětí má nadváhu a zhruba 7 % dětí trpí obezitou.

Pokud bychom tuto modrou dvojici hodnotili pouze z hlediska obsahu umělých barviv a sladidel, odcházela by z našeho průzkumu ověnčena voňavými vavříny. Ani Kubík Water jahoda ani Jupík Aqua totiž neobsahují výše zmíněné ingredience. Ale pokud zacílíme na obsah cukru, nestačíme se divit.

Kubík Water jahoda i Jupík Aqua v sobě shodně rozpustily 5,8 g na 100 ml, v jednom balení tak dítě vpraví do oběhu celých 29 g cukru. Pokud by ratolest měla jen těmito nesycenými nealko nápoji pokrýt denní dávku tekutin (2 l), jednalo by se o 116 g cukru během jediného dne! A propos, kolik gramů cukru je v receptu na nedělní bábovku pro celou rodinu?

Navíc Jupík Aqua svých sedm kostek cukru v půllitrové láhvi řádně zakonzervoval benzoátem sodným. Což je látka, která je dávána do přímé souvislosti s dětskou hyperaktivitou. Mimo jiné ji najdete i v zubní pastě a směsi do ostřikovačů.

Dráždit by vás mohl i obsah kyselin – citronové, askorbové a citronanu sodného, to jsou však látky neškodné, přidávané do nápojů pro zlepšení chuti a zvýšení obsahu vitamínu C.

„Cukr, oxid uhličitý, umělá sladidla ani konzervanty nejsou pro děti vhodné a tyto nápoje by neměly tvořit běžný pitný režim dětí, malých ani velkých,“ dodává nutriční poradkyně Jana Vašáková.

Ačkoliv na obou lahvích najdete obrázky těch nejčervenějších jahod pod sluncem, vězte, že uvnitř obou lahví je pouhá desetina procenta šťávy z jahodového koncentrátu. To znamená, že tyto nealkoholické nápoje s příchutí jahody v 500 ml obsahují pouhých 0,5 ml vodou naředěné jahodové šťávy.

 KUBÍK WATER jahoda

JUPÍK AQUA jahoda

Obsah

500 ml

500 ml

Konzervanty

benzoát sodný

Podíl ovocné složky

0,10 %

0,10 %

Energie ve 100 ml

99 kJ

99 kJ

Sacharidy (cukry)/100 ml

5,8 g

5,8 g

Cena

15,90 Kč

17 Kč

Jsou v multivitaminech i vitamíny?

„Průzračné sladké vody“ si však nezadají s těmi barevnými. Obsah cukru rozšíří zorničky i vám, kteří jste dosud zůstali v klidu. Strategie, jak upoutat dětskou pozornost zůstává neměnnou i v případě multivitamínů pro děti. Barvičky, obrázky, možnost výhry, sportovní uzávěry, dobrý úchop malou rukou.

Jako rychlé uhašení žízně na výletě asi dobře poslouží cokoliv, co teče a není zdraví škodlivé. Budou tedy těmi pravými při vaší volbě pro děti Figo multivitamin nebo Kubík play?

Figo multivitamin se prodává v 300 ml lahvi ve čtyřech variantách příchutí. My jsme vybrali multivitamin s Vita komplexem. Dobru zprávou je, že vitamíny jsou opravdu přítomny. Ze 13 druhů ovoce děti načerpají 5 druhů vitamínů. Vitamíny B1, B3, B6, B12 i vitamín C – každý z nich je zastoupen 15 % doporučené denní dávky.

Kladně se dá hodnotit i obsah šťávy z koncentrátů a protlaků, 37,5 ml z celkových 300 ml. Co na barvě nestihne dodat koncentrát, zvládne betakarotén. Body k dobru načteny, začneme odečítat za stabilizátory a konzervanty:

  • E466 – karboxymethylcelulóza – stabilizátor používaný k zahuštění

Na internetu sice kolují zprávy, že v ČR je používání karboxymethylcelulózy povoleno, avšak s výjimkou dětské výživy, nicméně Vyhláška č. 4/2008 Sb. nic takového nepotvrzuje.

  • E202, E242 – činitelé, kteří zabraňují růstu plísní a kvasinek
  • E211- benzoát sodný – konzervant, kterého je na světě ročně vyrobeno přes 60 000 tun, využití najde i v konzervaci tělových krémů

Oranžový nápoj na stupeň „vítězů“ ale nedosáhne, zůstal přilepen se svými 9,8 g cukru/100 ml na půli cesty k medaili. Ani se nechce věřit, že při vypití dvou litrů Figo multivitamin se dostáváme na 196 g cukru. Tato varianta naštěstí není příliš reálná. Děti by během jednoho dne totiž musely vypít téměř 7 lahví tohoto nápoje za 12,90 Kč.

A cukrovým vítězem se stává

…400 ml lahvička s medvídkem v zelené mikině a thymolinovým úsměvem na tváři, Kubík Play. Ačkoliv ve složení nenajdeme žádné slovo od c, tabulka výživové hodnoty vykazuje 11,8 g cukrů/100 ml. Po vypití jedné lahvičky se tak dítě rázem zásobuje 47,2 g cukru. 2 litry Kubíku Play nasytí prázdnou energií 236 g cukru.

„Již odmalička by se děti měly naučit pít neperlivou vodu a upřednostňovat ji před ochucenými verzemi. Jenže děti mají mlsné jazýčky a v tom případě je kvalitní ochucená voda lepší než limonády. Snažte se však vybírat neperlivou vodu oslazenou fruktózou, kde jsou syntetické látky nahrazené přírodními,“ ukazuje lepší cestu k pitnému režimu Jana Vašáková.

Glukozo-fruktozový sirup je součástí Kubíka Play, je to tedy ta zdravější varianta slazení, ale pravdou vtisknutou do jeho obalu stále zůstává, že cukru je ve 100 ml Kubíka skoro celá kopa.

Deset druhů ovoce dopřává tělu vitamín A, C, B6, PP, B12 a kyselinu pantotenovou a listovou. Podíl ovocné složky 12 % je u multivitamínů také spíše nadstandard.

Kubík Play Multivitamin

 Figo Multivitamin

Obsah

400 ml

300 ml

Konzervanty

E202, E211, E242

Podíl ovocné složky

12 %

12,5 %

Energie ve 100 ml

201 kJ

170 kJ

Sacharidy (cukry )/100 ml

11,8 g

9,8 g

Cena

15,90 Kč

12,90 Kč

Kubík play neobsahuje žádné konzervanty, stabilizátory ani éčka, má vysoký podíl ovocné složky a vůbec celkově působí nejzdravějším dojmem. Nicméně všechna pozitiva vykupuje nejvyšší energií (804 kJ v lahvi) a nejvyšším obsahem cukru (47,2 g v lahvi) z námi testovaných dětských nápojů.

Co tedy dávat dětem pít?

„Dětem už od narození doporučuji k pití jen a pouze čistou vodu,“ dovídáme se od pediatričky a homeopatičky Věry Budkové. Pokud ale dítěti přislazujete čaje a na sladkou chuť ho tak zvykáte od batolecího věku, čistou vodu už do něj stěží dostanete. Rada jak zlepšit pitný režim a odbourat tyto přeslazené nápoje z jídelníčků dětí je vcelku snadná. Začít kvalitní nápoje ředit, a to v poměru 2:3 ve prospěch 100% džusu. A postupně dávku džusu snižovat, až zbude jen voda.

Je to běh na dlouhou trať, ale je lepší začít dřív, než se z dětského návyku na sladké nápoje stane problém dospělého jedince. Obezita, zubní kazy, cukrovka jsou jen některé z nich. Cukr ale z našeho jídelníčku nesmíme úplně vymýtit, je důležitým zdrojem energie. Jen bychom ho neměli stavět do popředí a přijímat ho jako součást všeho, co nám vklouzne do úst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).