Hlavní navigace

cukr

Cukr – správná volba, nebo skrytá hrozba?

O cukru slýcháme v dnešní době spíše samá negativa. Odstranit veškerý cukr z jídelníčku dospělých a dětí přesto není nutné. Jak s ním zacházet, aby vám neškodil?

Kateřina Ondrušová

14. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 5 minut

Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den

Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.

Kristina Vacková

31. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Kateřina Čepelíková

22. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu

Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.

Lenka Krbcová

15. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

dTest: Instantní kakaa obsahují i 80 % cukru

Kupujete dětem instantní kakajíčko, které zaléváte mlékem? Dostáváte tak jedním nápojem do dítěte víc cukru, než by mělo spotřebovat během jednoho dne. V nápojích je i velké množství soli a malé množství kakaa.

Redakce

12. 4. 2018 12:15
Doba čtení: 3 minuty

Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti

Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?

Kristina Vacková

20. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Proč se stáváme závislými na sladkém

Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.

Redakce

14. 3. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Kokosový cukr, nebo palmový? Cena je podobná, složení se liší

Obsah výživových látek mají kokosový a palmový cukr mírně rozdílný. Jejich použití je pestré a některé recepty již přímo počítají s těmito variantami sladidel. Kokosový cukr má svůj význam i pro diabetiky a při hubnutí.

Kateřina Čepelíková

6. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kostkovému cukru je právě 175 let

Dříve se cukr prodával jako homole, která se velkým nožem krájela na neforemné kousky, až manželka ředitele cukrovaru přišla s nápadem vyrábět cukr v kostkách. Jak se ze sypkého kostkový cukr vyrobí?

Kateřina Čepelíková

24. 1. 2018 15:13
Doba čtení: 1 minuta

Ochucené cukry je nejlepší vyrobit si doma

Vanilka, skořice, citrusy… nádherně provoní vánoční cukroví. Můžete je přidat ve formě ochucených cukrů. Obchody jich nabízejí celou škálu, není však nad domácí výrobky. Připravíte je celkem snadno.

Petr Havel

9. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Také někdy váháte, jaký cukr použít na přípravu vánočních pokrmů? Cukr moučku, krystal, krupici? Případně – jaké jiné druhy a verze cukrů jsou vhodné?

Petr Havel

6. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilínový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky. V čem se liší a jak si vyrobit domácí cukr z pravé vanilky?

Petr Havel

3. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Máslo zdražilo, cukr by měl zlevnit. Víme proč

Končí cukrové kvóty. Konec regulace trhu s cukrem v Evropské unii by měl snížit jeho cenu, a ne naopak, jak se občas tvrdí.

Petr Havel

4. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Rostlinné sirupy místo cukru: odborníci nesouhlasí

Vypadají TAK zdravě. Jsou přírodní, a navíc bio. Podle odborníků jde ale o omyl zdravé výživy, minimálně u některých druhů rostlinných sirupů.

Lenka Krbcová

3. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 8 minut

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.

Petr Havel

14. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co místo cukru? Coca-Cola mění vzhled i složení

Celosvětový trend je snižovat obsah cukrů ve slazených nápojích. Tyto tendence se začínají postupně promítat do změny receptur nebo technologických postupů výrobců těchto nápojů. Tedy i do produktů společnosti Coca-Cola, včetně stejnojmenné vlajkové lodi tohoto výrobce.

Petr Havel

4. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zvýšení daně na sladkosti? U nás by to nefungovalo, říká odborník z IKEMu

Sladkosti určitě patří k potravinám, které nejvíce ohrožují naši váhu. Když máme slabou vůli, pomohou light potraviny, menší balení, nebo snad vyšší daň za cukrovinky?

Redakce

15. 12. 2016 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Nestlé vyvinulo nový typ cukru, mohl by snížit obezitu

Výrobce cukrovinek, společnost Nestlé, oznámil vynález, který má snížit spotřebu cukru. Potraviny prý budou chutnat stejně sladce, ale obsah cukru bude o čtyřicet procent nižší.

Redakce

6. 12. 2016 14:49
Doba čtení: 2 minuty

Jmenuji se Janina a jsem jednou pro vždy cukrfree

Silný příběh mladé ženy, která třináct let trpěla poruchou příjmu potravy. Dnes je šťastná, protože je bez cukru. „Sladké nevnímám jako sladkou chuť, ale jako to, že si život konečně užívám,“ říká Janina Černá, autorka Cukrfree kuchařky.

Kateřina Čepelíková

6. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 11 minut

Které sacharidy vadí dětem

Že přemíra sladkostí je chyba, to víme asi všichni. Méně už se orientujeme v tom, jaký je rozdíl mezi druhy sacharidů a jak poznáme, co která potravina obsahuje. Běžná potrava dětí a mládeže je přitom často cestou do pekel.

Petr Havel

3. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejdůležitější je hlídat konec a nefrajeřit, říká výrobkyně řepného sirobu

Cukrová řepa neslouží jen k výrobě cukru, už před dávnými roky se z ní vyráběl řepný sirob. Tradice zaniká, i tak jsme ale našli výrobce, který – prakticky jako jediný – u nás řepný sirob stále vyrábí a prodává.

Kateřina Čepelíková

18. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Salima 2016: Trojice českých výrobců, kterou musíte znát

Před pár dny skončil jubilejní ročník potravinářského veletrhu Salima, který hostil nepřeberné množství vystavovatelů, chutí, vůní i výrobků, které ještě neznáte. Poznejte trojici těch, kteří nás nejvíce zaujali.

Kateřina Čepelíková

25. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

13 tipů, jak nahradit cukr

Sacharóza. Mnozí jí říkají bílý jed. Odvádí z těla minerální látky, oslabuje imunitu a způsobuje řadu civilizačních onemocnění. Víte, jak bílý cukr nahradit? 13 tipů má svá pro i proti.

Michaela Michalcová

23. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukr a sůl: bílé zlo

Roky nám lékaři spílají, nesolte jak diví, necukrujte všechno a vždy. A výsledek? Solíme už třikrát víc, než bychom měli, a cukru sníme za rok čtyřicet kilogramů.

Kateřina Čepelíková

28. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hranolky v McDonald's se stříkají cukrem

Hranolky pro český McDonald's jsou dílem polského závodu Farm Frites. Jak taková výroba probíhá a proč se hranolky stříkají hroznovým cukrem?

Kateřina Čepelíková

5. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Spotřebitelský časopis dTest podrobil datle a fíky z českých obchodů testu na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Ne všechny obstály. Ale to není vše, výrobci porušují zákony a neznačí použití cukru.

Redakce

18. 12. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

První pomoc při hypoglykémii: Čokoláda nepomůže, raději džus!

Člověka, kterého postihne hypoglykemický šok, snadno zaměníte s opilcem. Kolaps však přijde náhle. První pomocí je cukr v tekuté podobě. Při těžké hypoglykémii u diabetika volejte záchranku.

Blanka Chocová

12. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Budeme v podpoře vědců pokračovat, reaguje Coca-Cola na skandál

New York Times upozornil, že Coca-Cola financuje vědce, kteří odvádějí pozornost od vztahu obezity a nevhodné stravy. Tak, jak to výrobce slazené limonády potřebuje.

Lenka Krbcová

14. 8. 2015 11:08
Doba čtení: 2 minuty

5 rad pro zavařování bez chemie a cukru

Vyrazili jste na samosběr ovoce a mrazák už praská ve švech? Tak ovoce zavařte. Věřte, že to jde i bez želírovacího cukru i hromady cukru krystalového.

Redakce

19. 6. 2015 10:50
Doba čtení: 3 minuty

Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura

V České republice se vyrábí cukr z cukrové řepy. Jak ale z bulvy vznikne kilovka krystalků, kterou koupíme v obchodě? A jak se dnešní výroba liší od té původní, dvě stě let staré?

Kateřina Čepelíková

10. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty