Hlavní navigace

emulgátory

E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout

Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?

8. 11. 2018 14:06
Doba čtení: 5 minut

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Prodejci čepovaných nápojů neuvádějí rizikové látky

Prodejci čepovaných nápojů porušují zákonnou povinnost a neuvádějí obsažené látky ohrožující zdraví. Povinnost informovat o obsahu alergenů v nápojích mají rovněž provozovatelé nápojových automatů ve školách.

12. 8. 2015 11:19
Doba čtení: 2 minuty

Bio má méně éček, nutriční hodnoty se lišit nemusí

Měsíc biopotravin vystartoval s mottem „BIO pro každého“. Ministerstvo chce ukázat, že i produkty ekologického zemědělství mohou být cenově dostupné a že ne všechno bio je zelené. Značka BIO zdobí třeba špek.

8. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč jsou „éčka“ strašák?

Přídatné látky působí jako jeden z největších strašáků na spotřebitele. Proč není třeba se všech „éček“ bát a na co si dát při výběru potravin opravdu pozor?

Doba čtení: 2 minuty

Potravinářské Potěmkinovy vesnice

Obal prodává – to platí i u potravin. Hlavně, že je to pěkně barevné a taky voňavé. Přitom největší frajeřina je vyrobit dobrou potravinu bez tuny přídatných látek.

Doba čtení: 4 minuty

To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka

Nerozčilujte se. To není další trik obchodníků, ale prostě příroda. Možná budete překvapeni, co všechno obsahují „stoprocentně přírodní“ banán, káva nebo vajíčko. Je to samá „chemie“.

Doba čtení: 3 minuty

Český zákazník uvěří skoro všemu

Potraviny mají u nás bohužel tak špatnou pověst, že fámy o jejich falšování padají na úrodnou půdu. Po mase plném vody nás „křehčené“ ovoce s nejrůznějšími éčky ani nepřekvapí.

Doba čtení: 4 minuty

CEFF aplikace pomáhá nakupovat potraviny bez éček

Éčka mohou být stokrát schválená, přesto se jim mnozí zákazníci chtějí vyhnout. Informace o použitých chemických přísadách v potravinách poskytne rychle a účelně aplikace projektu CEFF.

Doba čtení: 3 minuty

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Máte chuť na nanuk? Vyrobte si ho. Není to nic složitého a uděláte pro sebe i své děti daleko víc, než když si ho koupíte. Klasický nanuk mnohdy obsahuje i to, co vůbec nepotřebujete.

Doba čtení: 5 minut

Anatomie párku – jak poznat dobrý párek, když etikety lžou

Věřte svým smyslům a zkušenosti. Dobrý párek poznáte spíš podle chuti a vůně než podle etikety, radí David Kukla ze Sklizeno. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Naopak.

Doba čtení: 3 minuty

Titanová běloba je všude. Od žvýkaček přes zubní pastu až po Primalex

Jedno z nejrozšířenějších „éček“. Titanová běloba není vhodná pro děti, ale jinak je povolená a podle řady studií neškodná. Objevují se však i názory, že má podobné účinky jako azbest.

Doba čtení: 5 minut

Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací

Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.

Doba čtení: 4 minuty

Barviva v potravinách šálí naše smysly

Barviva jsou nejpoužívanějšími přídatnými látkami v potravinářském průmyslu. Výrobci jimi podporují svou konkurenceschopnost a neváhají barvou ovlivnit naše rozhodování o nákupu.

Doba čtení: 4 minuty

Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány

Konzervační látky jsou dnes běžnou součástí potravin. Jednotlivá éčka jsou sice zdravotně nezávadná, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.

Doba čtení: 2 minuty

Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz

Aspartam leží v žaludku kde komu. Kolik ho v sobě vlastně můžeme mít, abychom nepřekročili doporučené množství? Máme jasné příklady a oficiální odpověď na otázku: je aspartam bezpečný?

Doba čtení: 5 minut

Maso se slepuje směsí z krve a bakterií

Poznáte, že kupujete steak lepený z několika kousků masa? Zatím těžko. Nová legislativa to změní. Lepidlo na maso prý není závadné, ale koupili byste si slepované bifteky?

Doba čtení: 4 minuty

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Doba čtení: 3 minuty

Test majonéz: Základem je voda a stěží jeden pasterizovaný žloutek

Bramborový salát bez majonézy je jak Ježíšek bez dárků. Nakoupili jsme několik druhů a podívali se, co v nich je. Vědra vody, škrobu, éček, ale jsou i čestné výjimky.

Doba čtení: 5 minut

Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele

Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.

Doba čtení: 3 minuty

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.

7. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný

Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.

Doba čtení: 7 minut

Hroznový cukr není bonbon

Ruličky s hroznovým cukrem připomínají balení bonbonů. To, že je často k mání v lékárně, neznamená, že je zdravější než jiné cukry. K běžné konzumaci se nehodí. Ale svůj dobrý účel má.

Doba čtení: 3 minuty

Anticena: Vybírá se nej-ÉČKO-vější potravina. Zapojte se!

Blog o jídle, éčkách a potravinách CoJíme.cz vyhlásil anketu o nej-ÉČKO-vější potravinu, kterou je možné koupit v českých supermarketech.

31. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná

Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.

Doba čtení: 4 minuty

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.

11. 10. 2012 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.

Doba čtení: 5 minut

Éčka v nápojích: zbytečná, nebo dokonce nebezpečná

Limonády i džusy obsahují řadu látek, které je přinejmenším zbytečné do sebe ládovat. Speciálně některé konzervanty, barviva a sladidla jsou nežádoucí.

2. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Máme se bát ozařovaných potravin?

Ionizace potravin je nepřirozená radioaktivní technologie, ovšem podle oficiálních tvrzení bezpečná. Dokonce je prý vhodnější než tepelné ošetření potravin. Tak jednoznačné to ale není.

Doba čtení: 5 minut

Kvalitní chléb v domácí pekárně neupečete

Výhody domácího chleba? Voní a navíc je opravdu čerstvý a teplý. To je ale zřejmě všechno. V domácí pekárně nelze upéci chléb ani kvalitní, ani nutričně optimální, ani déle nevydrží.

Doba čtení: 5 minut