Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
Kvalita potravin
Kvalita potravin
1
–
30
/
632
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Vědci porovnali kvalitu vajec od slepic v klecích a na podestýlce
Na původní národní plemena slepic se zaměřil výzkum českých vědců. V něm například sledovali, jaký vliv má způsob chovu a stáří slepic na kvalitu snášených vajec.
Lenka Krbcová
15. 4. 2022
Počet nových komentářů
11
Ošetřování plodin bez chemie: proč EU nepodporuje vosičky a biopostřiky
Komentář
KOMENTÁŘ – Chemické postřiky lze nahradit různými druhy hmyzu (čmeláky a vosičkami ad., tzv. „bioagens“) nebo biopostřiky s využitím mikroorganismů. Chceme potraviny bez chemie, ale snahy snižovat její používání v zemědělství zatím komplikuje evropská legislativa.
Petr Havel
11. 2. 2022
Počet nových komentářů
4
„Děsivou zprávu“ o polských potravinách zveřejnili sami Poláci
Komentář
KOMENTÁŘ – Média v Polsku upozornila na zjištění tamního kontrolního úřadu, které se týká bezpečnosti potravin. Problém je třeba vidět v souvislostech a rizika polských potravin není nutné přeceňovat, ale ani podceňovat.
Petr Havel
25. 1. 2022
Počet nových komentářů
2
Nejčtenější články roku 2021: co jste třeba minuli a mohlo by vás mrzet
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje hodně štěstí, pevné zdraví a mnoho sil do nového roku. A pokud vaší pozornosti unikly některé články, přinášíme vám výběr těch, které v roce 2021 naše čtenáře zaujaly nejvíce.
Lenka Krbcová
31. 12. 2021
Prvně jim všechen hovězí vývar zkysl, dnes má chovatel značku kvality
Rodinný statek Naše hospodářství ve východočeských Osicích se specializuje hlavně na produkci vyzrálého hovězího masa. Z vlastního hovězího také vaří pomalu tažený vývar, za který získali značku Regionální potravina.
Redakce
18. 12. 2021
Mlékárna Olma upozorňuje zákazníky na kontaminaci svého mléka
Aktualita
Část produkce čerstvého mléka z Olmy baleného v PET lahvích je zasažena mikrobiální kontaminací. Firma na to upozornila na svém webu i sociálních sítích.
Lenka Krbcová
22. 10. 2021
Nápady potravinářského inženýrství: značení Nutri-score je matoucí
Komentář
KOMENTÁŘ – Nutri-score – novinka ve značení potravin pomocí písmen a barevného semaforu – je přinejmenším sporná. Stejně jako snahy o to, zavést ji povinně. Plošné dělení potravin na zdravé a nezdravé je nesmysl, podobné značení ke zdravému stravování příliš nepřispěje a k lepší orientaci spotřebitele už vůbec ne.
Petr Havel
6. 10. 2021
Prodávali burčák, který nemá bublinky. A to se smí?
Poznat kvalitní burčák není jen tak. I když zkontrolujete barvu, kal i vůni, stejně můžete koupit burčák, který není takový, jak jste zvyklí.
Kateřina Čepelíková
21. 9. 2021
Počet nových komentářů
1
Víc než litr burčáku za den nepijte, varuje someliér
Začala sezóna burčáku, poradíme vám, kde už letošní ročník můžete ochutnat i proč není radno lahev s burčákem zavírat na pevno.
Redakce
23. 8. 2021
Počet nových komentářů
1
Inspektoři radí, nač si dávat pozor při koupi masných výrobků během léta
Při kontrole masných výrobků na farmářském trhu v Praze veterináři neodhalili žádné zásadní prohřešky, ale zdůraznili, že léto je obdobím nejčastějších kontrol. V čem prodejci mnohdy chybují?
Kateřina Čepelíková
2. 8. 2021
Proč ubývá českého medu a proč je čím dál dražší
Komentář
KOMENTÁŘ – Pokles produkce medu v České republice nezpůsobuje pouze počasí. Problematika je složitější, a pokud se nezmění například přístup k druhům pěstovaných plodin a míra používané chemie, nezbude nám zřejmě, než za dobrý český med platit čím dál víc.
Petr Havel
14. 7. 2021
Dvakrát mražené krevety mají mnohem nižší kvalitu
Dají se připravit mnoha různými způsoby, podle řady receptů. Krevety na pánvi, na grilu, krevety s těstovinami nebo v rizotu… Vždy ale záleží na jejich kvalitě, a ta je dána jednak jejich druhem a dále zacházením s krevetami a počtem mražení.
Petr Havel
18. 6. 2021
Kdy je označení Česká potravina správně a kdy špatně
Aktualita
Maso jen ze zvířat skutečně narozených a chovaných v ČR, u nezpracovaných potravin 100% český původ, u zpracovaných potravin jen malý podíl nenahraditelných zahraničních surovin. To jsou nová zpřísněná pravidla pro označování logem Česká potravina.
Lenka Krbcová
21. 5. 2021
Když zakysaná není smetana… Je to v pořádku, nebo si z nás někdo dělá dobrý den?
Na trhu jsou k mání zakysané mléčné výrobky, které zákazníkům připomínají zakysanou smetanu. Podobně se jmenují, podobně vypadají, jsou ve stejném regálu jako smetany nebo ve stejné kategorii v nabídce e-shopů. O zakysanou smetanu přitom nejde.
Lenka Krbcová
20. 5. 2021
Počet nových komentářů
7
Šéfka Potravinářské komory: Naše potraviny patří mezi nejlepší na světě, říkáme to už dlouho
Rozhovor
ROZHOVOR – V žebříčku Global Food Security Index za rok 2020 Česká republika celosvětově obsadila 5. místo. Ze zemí východní Evropy jsme dokonce první. „Naším problémem ale je, že vyvážíme suroviny a dovážíme potraviny. Pořád je nutné vysvětlovat, proč jsou pro nás pro všechny české potraviny tak důležité,“ popisuje prezidentka Dana Večeřová.
Redakce
26. 4. 2021
Počet nových komentářů
4
Co říká barva o mase a proč si dát pozor u řezníka, co na něj svítí fialově
Chcete vědět, jak moc je maso čerstvé a jak zvíře žilo? Sledujte jeho barvu. Pro zachování „čerstvého“ zabarvení masa se používají různé metody, triky a technologie. Odborníci je popisují a poradí také, na jaké barvy masa si dát pozor.
Lenka Krbcová
20. 4. 2021
Co obsahují ryby? Veterináři se zaměřili na nežádoucí látky
Konzumace ryb nepředstavuje riziko, ukazují aktuální výsledky kontrol veterinářů. Přestože se v rybách mohou nacházet stopy některých nežádoucích látek, jsou obvykle hluboko pod povolenými limity a benefity konzumace rybího masa výrazně převažují.
Petr Havel
9. 4. 2021
Nejméně problémů mají potraviny s národními a regionálními značkami
Aktualita
Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina. Loni zjistila inspekce jediný případ nedodržení jakostních požadavků.
Lenka Krbcová
2. 4. 2021
Počet nových komentářů
1
Maso plné vody. Kdo nás šidí?
Možná se vám to také někdy stalo. Maso při kuchyňské úpravě pouští velké množství vody, přesněji řečeno masové šťávy, není pak ani příliš chutné. Když jsem naměřila rekordních 270 ml tekutiny uvolněné z kila a půl vepřové plece, mé podezření padlo nejprve na prodejce. Podle odborníků je to ale jinak.
Lenka Krbcová
25. 3. 2021
Počet nových komentářů
6
Ptáčci na sáčcích s moukou jsou symbol, říká výrobce biopotravin. Probio by se raději obešlo bez obalů
Firmu zaměřenou na biopotraviny založili již téměř před třiceti lety dva muži s titulem Ing. – Martin Hutař a Karel Matěj – s cílem vytvořit malou společnost, která by je uživila v horách. Jak říkají, trochu se jim to vymklo z rukou.
Lenka Krbcová
9. 3. 2021
Počet nových komentářů
1
Maso z českých chovů dlouhodobě neobsahuje antibiotika
Maso „bez antibiotik“ není nic extra, jak se někdy snaží obchodníci či média naznačit, u české produkce je to naprostý standard. Opět to potvrdily výsledky kontrol veterinární správy.
Petr Havel
5. 2. 2021
Že Milka za hranicemi chutná líp? Možné to je, i když je úplně stejná jako ta naše
Dvojí kvalita potravin je téma, které se řeší již několik let. Oficiální testy opakovaně potvrdily, že někteří výrobci ve stejném obalu nabízejí různé zboží. Nicméně jsou případy, kdy výrobce prodává u nás i v Německu nebo Rakousku produkty povětšinou zcela totožné, přesto se musí nařčení z dvojí kvality bránit stále dokola. To je i případ populární značky Milka.
Lenka Krbcová
4. 2. 2021
Počet nových komentářů
10
Toastový chleba obsahuje množství ostrých střepů
Aktualita
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před nebezpečným toastovým chlebem. Našla v něm ostré kovové střepiny. Jedná se o výrobek z Polska.
Redakce
27. 1. 2021
Počet nových komentářů
2
Stejný, nebo jiný? Jak se bude doopravdy posuzovat dvojí kvalita potravin
Diskutovaná a kritizovaná novela zákona o potravinách řeší také problematiku dvojí kvality potravin. Tedy zjednodušeně řečeno odlišné složení potravin ve stejných obalech. S tímto přístupem se můžeme setkat zejména u výrobků nadnárodních producentů, kteří v různých zemích nabízejí zboží různé kvality.
Petr Havel
26. 1. 2021
Počet nových komentářů
2
Pětina kontrolovaných restaurací podváděla své zákazníky. Jak?
Zaplatit špagety s parmezánem a dostat je s levným sýrem, to naštve. Objednat si smetanovou svíčkovou a nemít v ní ani lžíci smetany, to je prostě smůla. Nebo standard? Inspekce poskytla serveru Vitalia.cz konkrétní příklady, které v provozovnách odhalila.
Kateřina Čepelíková
18. 1. 2021
Počet nových komentářů
5
Test mražených tresek: porovnával filé a filety
Test
Ať filé, či filety, mělo by jít zejména o čisté rybí maso. Výrobky se ale liší, jak v chuti, tak v množství hlavní suroviny a zejména nežádoucí vody. Ukázaly to výsledky testu, který porovnal 18 vzorků aljašské tresky.
Redakce
16. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
Kolik úřadů bude kontrolovat restaurace? Hygienici se snaží udržet si moc
Komentář
KOMENTÁŘ – Restaurace mají, a dlouho ještě budou mít, svých starostí víc než dost. To samozřejmě neznamená, že bychom u nich měli rezignovat na dodržování pravidel. Kolik institucí je ale potřeba na kontrolu hospodských, respektive kvality a hygieny při přípravě pokrmů?
Petr Havel
15. 1. 2021
Výsledky kontrol potravin za rok 2020: ČR není popelnicí Evropy, říká inspekce
Jaké byly nejhorší potraviny roku 2020, co zjistily kontroly a jak situaci ovlivnil koronavirus? Zástupci dozorových orgánů exkluzivně pro server Vitalia.cz ohodnotili situaci v bezpečnosti a jakosti potravin na našem trhu. Podívejte se, které potraviny skončily „na pranýři“.
Lenka Krbcová
4. 1. 2021
Počet nových komentářů
2
Mražené ryby na Vánoce: jak je připravit a nezkazit
Nemusíme ji shánět den před Štědrým dnem a dávno není v nabídce jen rozbředlé filé. I mražená ryba si může zachovat kvalitu a na vánočním stole skvěle chutnat. Jen vědět, jak ji správně vybrat, rozmrazit a připravit.
Tereza Víchová
15. 12. 2020
Složení mléčných výrobků se během let dost změnilo. Všimli jste si?
Receptury mlékárenských výrobků se výrazně mění. Ani jste to nemuseli zaznamenat, na chuti se to prý moc nepozná. A jen málokdo studuje podrobně etikety a srovnává současné a předchozí verze. V čem je tedy rozdíl?
Petr Havel
2. 12. 2020
Počet nových komentářů
9
1
–
30
/
632
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Angina pectoris
Alergie na potraviny
Bolest zad
Zácpa
Střevní chřipka
Bulimie
Ateroskleróza
Cystická fibróza
Meningitida (zánět mozkových blan)
Ulcerózní kolitida
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji