Hlavní navigace

kvalita potravin

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Jak se rodí ceny potravin: neznámé souvislosti

V souvislosti se zdražováním jídla se často mluví o mimořádném vedru, suchu, nebo naopak zimě a dešti. Nakolik je vliv počasí na ceny zemědělských surovin skutečný a nakolik spíše virtuální? Je například letošní sucho důvodem pro zdražování potravin?

Doba čtení: 3 minuty

Test hořčic: nejlevnější mají stejnou kvalitu jako ty drahé

Složení hořčic je celkem jednoduché a nevyžaduje žádné emulgátory. Přesto je někteří výrobci používají. Nicméně plnotučné hořčice obsahují méně éček než za totality, ukázal test dTestu.

10. 8. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat zmrzliny „vylepšené“ éčky a želatinou

Smetanová nebo mléčná zmrzlina bývá nejdražší, ale neskrývá žádný rostlinný tuk. Ovocné s vysokým obsahem vody jsou zase „vycpané“ želatinou. Vybrat nejlepší zmrzlinu je alchymie.

Doba čtení: 3 minuty

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo

Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.

29. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Doba čtení: 3 minuty

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Chleba roku 2018 volili odborníci na tradiční pekařské slavnosti. Posuzovali senzorické parametry chlebů, s jejichž kvalitou byli většinou velmi spokojeni. Kritizují však dlouhodobě špatně nastavené ceny v maloobchodě.

Doba čtení: 3 minuty

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Doba čtení: 3 minuty

Porážka přímo na pastvě – zvíře bez stresu a lepší maso

Možná se i český spotřebitel časem dočká nárůstu kvality masa z hospodářských zvířat, která nebudou porážena ve stresu na jatkách, ale budou usmrcována přímo na pastvě, v prostředí farem, kde tráví svůj celý život.

1. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Doba čtení: 5 minut

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test levných nákupů: Nejlevnější potraviny jsou u nás horší než jinde

Drť místo tuňáka, toastový chléb bez másla a těstoviny bez žloutku. Srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka ukázalo, že např. za Německem stále zaostáváme v nabídce i kvalitě.

15. 5. 2018 12:14
Doba čtení: 4 minuty

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Změny složení: Vylepšují výrobci potraviny, nebo je šidí?

Jiná chuť výrobku nebo jiné složení automaticky neznamená, že nás výrobce šidí. To, že v jogurtu ubere tuk nebo v limonádě cukr nahradí sladidlem, může totiž dělat pro naše blaho.

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Nejlevnější německý salám je kvalitnější než český

dTest srovnával kvalitu levných potravin z pěti evropských států. Zajímala ho kvalita točeného a měkkého salámu, silných párků, rybích prstů, lahůdkového salámu, jahodového jogurtu a kysaného zelí. Jak si vedly české potraviny?

20. 4. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Ne mleté, ale mělněné maso. Víme, proč se něco takového vůbec vyrábí

Na první pohled vypadají podobně, ale jinak se jmenují – tedy výrobky s názvem mleté maso a mělněné maso. Proč je ale jiný název používán a jaké rozdíly vlastně představuje?

Doba čtení: 3 minuty

Romana Šafránková: Vaří nejlepší marmeládu na světě. Tak trochu náhodou

Uvařit marmeládu dokonalé chuti se někomu nepodaří za celý život, Romaně Šafránkové se to podařilo po měsíci testování a ochutnávání. Své marmelády poslala do britské soutěže a vyhrála na plné čáře v celosvětové konkurenci. Od té doby ji marmelády živí.

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Antibiotika v českých vejcích? Je to poplašná zpráva

Média obletěla zpráva o tom, že česká vejce obsahují antibiotika. Proti čemuž se striktně ohradila Českomoravská drůbežářská unie. Kontroly jsou ale zvýšené, a to jak u dovozových vajec, tak u těch českých.

30. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest našel velikonočního zajíce z falešné čokolády

Jeden zajíc je čokoládový a druhý jen z kakaové polevy. Kterého si pro své ratolesti vyberete, když stojí prakticky stejně? dTest na trhu našel vzhledově podobné zajíce, ale každého s jiným složením.

27. 3. 2018 17:30
Doba čtení: 3 minuty

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Doba čtení: 3 minuty

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

dTest zkoumal u šestnácti druhů vajec přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Mimo jiné se zaměřil i na případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky. Jak vejce z českého trhu dopadla?

8. 3. 2018 14:36
Doba čtení: 3 minuty

Přehled: Kolik toho sní jeden člověk za rok

Denně v České republice sníme přes 2 000 „tatrovek“ jídla. Za rok jsou to statisíce kilogramů jídla na člověka.

3. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Ministerstvo dá milion korun na další testování dvojí kvality potravin

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě kritizuje tzv. dvojí kvalitu potravin. Tedy skutečnost, že potraviny prodávané v České republice, ale třeba také na Slovensku či Maďarsku, jsou horší kvality než v západní Evropě.

1. 3. 2018 10:33
Doba čtení: 4 minuty

Produkujeme 13× více drůbeže a 6× více sýra než za ČSSR, na Německo to nestačí

Produktivita našeho potravinářství roste, ale proti EU je to pořád málo. Češi vyrábí potraviny neefektivně, a i proto jsou drahé.

1. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nebezpečný med nebyl zlikvidován, inspekce ho našla ve skladu

Potravinářská inspekce při mimořádné kontrole zjistila 31,5 tun nelegálního medu. Jedná se zřejmě o med z kauzy společnosti Včelpo, ve kterém byla nepovolená antibiotika.

27. 2. 2018 13:32
Doba čtení: 2 minuty