Hlavní navigace

kvalita potravin

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Lenka Krbcová

20. 6. 2018 15:55
Doba čtení: 3 minuty

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Chleba roku 2018 volili odborníci na tradiční pekařské slavnosti. Posuzovali senzorické parametry chlebů, s jejichž kvalitou byli většinou velmi spokojeni. Kritizují však dlouhodobě špatně nastavené ceny v maloobchodě.

Redakce

8. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Petr Havel

6. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Porážka přímo na pastvě – zvíře bez stresu a lepší maso

Možná se i český spotřebitel časem dočká nárůstu kvality masa z hospodářských zvířat, která nebudou porážena ve stresu na jatkách, ale budou usmrcována přímo na pastvě, v prostředí farem, kde tráví svůj celý život.

Petr Havel

1. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Kateřina Čepelíková

29. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

Petr Havel

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

Lenka Krbcová

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test levných nákupů: Nejlevnější potraviny jsou u nás horší než jinde

Drť místo tuňáka, toastový chléb bez másla a těstoviny bez žloutku. Srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka ukázalo, že např. za Německem stále zaostáváme v nabídce i kvalitě.

Redakce

15. 5. 2018 12:14
Doba čtení: 4 minuty

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

Jana Zlámalová

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

Redakce

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Změny složení: Vylepšují výrobci potraviny, nebo je šidí?

Jiná chuť výrobku nebo jiné složení automaticky neznamená, že nás výrobce šidí. To, že v jogurtu ubere tuk nebo v limonádě cukr nahradí sladidlem, může totiž dělat pro naše blaho.

Kateřina Čepelíková

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

Redakce

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Nejlevnější německý salám je kvalitnější než český

dTest srovnával kvalitu levných potravin z pěti evropských států. Zajímala ho kvalita točeného a měkkého salámu, silných párků, rybích prstů, lahůdkového salámu, jahodového jogurtu a kysaného zelí. Jak si vedly české potraviny?

Redakce

20. 4. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Ne mleté, ale mělněné maso. Víme, proč se něco takového vůbec vyrábí

Na první pohled vypadají podobně, ale jinak se jmenují – tedy výrobky s názvem mleté maso a mělněné maso. Proč je ale jiný název používán a jaké rozdíly vlastně představuje?

Petr Havel

20. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Romana Šafránková: Vaří nejlepší marmeládu na světě. Tak trochu náhodou

Uvařit marmeládu dokonalé chuti se někomu nepodaří za celý život, Romaně Šafránkové se to podařilo po měsíci testování a ochutnávání. Své marmelády poslala do britské soutěže a vyhrála na plné čáře v celosvětové konkurenci. Od té doby ji marmelády živí.

Kateřina Čepelíková

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Antibiotika v českých vejcích? Je to poplašná zpráva

Média obletěla zpráva o tom, že česká vejce obsahují antibiotika. Proti čemuž se striktně ohradila Českomoravská drůbežářská unie. Kontroly jsou ale zvýšené, a to jak u dovozových vajec, tak u těch českých.

Kateřina Čepelíková

30. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest našel velikonočního zajíce z falešné čokolády

Jeden zajíc je čokoládový a druhý jen z kakaové polevy. Kterého si pro své ratolesti vyberete, když stojí prakticky stejně? dTest na trhu našel vzhledově podobné zajíce, ale každého s jiným složením.

Redakce

27. 3. 2018 17:30
Doba čtení: 3 minuty

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Petr Havel

9. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“

dTest zkoumal u šestnácti druhů vajec přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Mimo jiné se zaměřil i na případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky. Jak vejce z českého trhu dopadla?

Redakce

8. 3. 2018 14:36
Doba čtení: 3 minuty

Přehled: Kolik toho sní jeden člověk za rok

Denně v České republice sníme přes 2 000 „tatrovek“ jídla. Za rok jsou to statisíce kilogramů jídla na člověka.

Redakce

3. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Ministerstvo dá milion korun na další testování dvojí kvality potravin

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě kritizuje tzv. dvojí kvalitu potravin. Tedy skutečnost, že potraviny prodávané v České republice, ale třeba také na Slovensku či Maďarsku, jsou horší kvality než v západní Evropě.

Lenka Krbcová

1. 3. 2018 10:33
Doba čtení: 4 minuty

Produkujeme 13× více drůbeže a 6× více sýra než za ČSSR, na Německo to nestačí

Produktivita našeho potravinářství roste, ale proti EU je to pořád málo. Češi vyrábí potraviny neefektivně, a i proto jsou drahé.

Petr Havel

1. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nebezpečný med nebyl zlikvidován, inspekce ho našla ve skladu

Potravinářská inspekce při mimořádné kontrole zjistila 31,5 tun nelegálního medu. Jedná se zřejmě o med z kauzy společnosti Včelpo, ve kterém byla nepovolená antibiotika.

Redakce

27. 2. 2018 13:32
Doba čtení: 2 minuty

Tradiční Pražská šunka uspěla v Bruselu, její jméno je chráněné

Recept na tradiční Pražskou šunku si naši uzenáři předávají desetiletí. Evropská komise to uznala a potravinu zapsala na seznam Zaručených tradičních specialit, což výrobek ochrání před nekvalitními napodobeninami zneužívajícími dobré jméno Pražské šunky.

Redakce

23. 2. 2018 11:05
Doba čtení: 3 minuty

Vymýtit dvojí kvalitu potravin nebude snadné. Optimismus není na místě

Dvojí kvalita potravin prodávaných v Česku a v zahraničích byla loni potvrzena, co se děje teď? Bojují ministři dál za změny? Změnil už někdo složení svých výrobků, aby bylo srovnatelné se zahraničními produkty?

Kateřina Čepelíková

5. 2. 2018 11:20
Doba čtení: 4 minuty

10 otázek a odpovědí o kuřecím mase. Víte, co jíte?

„Na hlavu“ máme v ČR spotřebu drůbežího masa 27 kg. A jeho popularita stále roste. Přečtěte si, jaké jsou způsoby zpracování, chlazení a označování drůbežího masa. Víte, podle čeho se dělí do jakostních tříd a co zjistíme z etikety?

Redakce

9. 1. 2018 9:00
Doba čtení: 7 minut

Nejhorší potraviny roku 2017

Přinášíme tradiční přehled závadných potravin uplynulého roku. I letos bylo nejvíce nálezů ve skupině masných výrobků a vín. Kteří prodejci a výrobci potravin skončili na pranýři?

Lenka Krbcová

4. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čtyři věci, které mi po návratu z Anglie chybí

Poslední dva roky jsem prožila v Anglii. I navzdory tomu, že jsem se zpět do Brna vracela s hřejivým pocitem, že Česko je mnohem příjemnější místo pro život než Britské ostrovy, ještě v Anglii jsem si vytvářela svůj osobní seznam toho, co mi bude po návratu chybět.

Jana Zlámalová

2. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co dělat, když si koupíte hnusný svařák

Svařené víno z vánočního trhu – i odjinud – je bohužel bez pravidel. I na trhu je ale možná reklamace.

Redakce

7. 12. 2017 11:24
Doba čtení: 3 minuty

Chystáte se péct? Těmto surovinám se při nákupu vyhněte

Začínáme si dělat zásoby na pečení, nechybí mouka, sušené ovoce, med ani kandované ovoce. Víte, které z nich nekoupit? Připravili jsme pro vás galerii potravin, kterým je lépe se vyhnout. Těch, které v nedávné době inspekce poslala na pranýř.

Redakce

22. 11. 2017 12:29
Doba čtení: do minuty