Hlavní navigace

nápoj

Jaké množství kofeinu je pro člověka bezpečné?

Lidé se občas bojí nadměrné konzumace kofeinu. Ale kdo ví, jaké množství je to, které již může působit negativně? Evropský úřad pro bezpečnost potravin nyní tuto otázku vyhodnotil a zjišťoval také, jak dlouho kofein působí.

15. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Rizikové množství energy drinků: jeden až dva týdně

Slazené nápoje jsou mezi dětmi a mládeží na ústupu. To by byla dobrá zpráva, kdyby ovšem školáci namísto limonád nepili energetické nápoje.

13. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Trapistické pivo: focení mnichů při výrobě přísně zakázáno

Ze všech piv vařených pod dohledem katolické církve jsou nejvyhlášenější trapistická piva. Když se řekne klášterní pivo, člověku se vybaví obrázek temného sklepení, ve kterém za drmolení latinských formulí shrbeni nad kádí vaří chmelový mok svatí muži v kutnách. Ve skutečnosti se církevní pivovary nijak zvlášť neliší od běžných komerčních provozů.

8. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Obaly s obrázky nic neznamenají, o obsahu ovoce v nápoji nevypovídají vůbec nic. Zato podle názvu výrobku se již lze orientovat. Jak jednoduše poznáte kvalitní ovocný nápoj?

Doba čtení: 3 minuty

České míchačky: Mezi kreativitou, recesí a bolehlavem

Je Mozek v krvi, tedy žlutá oblaka vaječného koňaku lenošivě se převalující v rudé griotce, významným českým kulturním dědictvím? Podle mě ano.

22. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Mluví se o ní jako o takřka zázračné čajové houbě, která léčí mnohé neduhy. V prodejnách zdravé výživy můžete sehnat již připravené nápoje v plastových lahvích, ale někteří lidé si kombuchu pěstují doma. Fermentovaný elixír tak mají rovnou od zdroje.

21. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nezapitý lék vám může propálit díru do jícnu, varuje docent Piťha

Léky se nemohou zapíjet kdečím, a už vůbec nelze doporučit léky nezapíjet ničím. Mohou pak v těle nadělat více škody než užitku.

17. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 5 minut

Návykový zázvorový čaj: nepijte ho pravidelně

Zázvor patří mezi návykové rostliny a zázvorový čaj je přírodní léčivo. Neměli bychom ho proto pít pravidelně, jen tak „na chuť“. Častým omylem je také jeho dochucování, citron do zázvorového čaje nepatří. A je rozdíl, zda do čaje použijete zázvor strouhaný, či krájený.

Doba čtení: 5 minut

Zelená káva: šance utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě

Získává si stále větší oblibu a někteří z nás jsou za ni ochotni utrácet vysoké částky. Jaká je zelená káva? Chuť má zajímavou, ale nečekejte, že se vám po ní začnou splaskávat problematické partie.

20. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Svrchně kvašené pivo už nebude ležák, ale plné pivo

Nová vyhláška, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, přináší změny v názvosloví piva. Odlišuje například piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. Ale ani tato nová kategorizace piv nepostihuje nabídku na trhu.

7. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality

I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.

Doba čtení: 4 minuty

Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?

Mana je prášek pro přípravu nápoje nebo již hotový drink, který je prezentován coby kompletní jídlo. Navíc trvanlivé a vyvážené. „Plně nahradí běžné jídlo,“ praví reklama. Jenže s Manou je to složitější. Podívali jsme se podrobně na její složení.

Doba čtení: 7 minut

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Kolik energie obsahují alko­holické nápoje

Je „kaloričtější“ pivo, nebo rum? Energetická hodnota alkoholických nápojů se obecně uvádí na množství 100 ml. Jenže tento údaj je velmi matoucí, protože pivo nepijeme po deckách ani rum na půllitry.

5. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Čaj dávali jako zeleninu do polévky, říká historik

Čaj, káva, čokoláda. Oblíbené nealkoholické nápoje přišly do Evropy před staletími a lidé s nimi nakládali všelijak. Kávu například nastavovali až z třetiny chlebem, fazolemi, ale i barvou s olovem. „U čaje se docela běžně stávalo, že se jednou použitý čaj usušil a pak prodával nic netušícím konzumentům,“ popisuje Karel Černý.

4. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Čerstvě upražená káva nevoní a nechutná

Pražení je kouzlo, kdy se ze zelených, ne zvlášť chutných zrn, stává hnědá lahodná káva. Je to složitý chemický proces, který vyžaduje zkušenosti. Pojďte se podívat, jak se praží káva tam, kde ji mají rádi.

3. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Krajinu můžeme ochladit, budeme pak zdravější

Nad sklizeným polem je v létě i o dvacet stupňů vyšší teplota než pod stromy u vody. O rozpáleném městě bez zeleně ani nemluvě. Jak se můžeme bránit horku?

17. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 tipů, jak udržet víno v chládku

V teplých dnech se pijí spíše bílá a růžová vína, případně vína šumivá. Odborníci ze společnosti Bohemia Sekt radí, jak tyto letní nápoje udržet ve vhodné teplotě, a to i když si je vezmeme s sebou třeba do parku či k vodě.

17. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Káva Nescafé slaví 80 let. Podívejte se, jak se změnila

Technologie rozpustné kávy byla vyvinuta na počátku 20. století v USA. A v roce 1938 byla na trh poprvé uvedena rozpustná káva značky Nescafé. První šálek této kávy tak byl uvařen právě před 80 lety.

15. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Za jak dlouho zvětrá pivo

V parném létě bychom měli pivo vypít do čtvrt hodiny. Jednou zteplalému a zoxidovanému pivu už není pomoci. Choulostivější jsou v tomto směru silnější piva, je proto vhodné užívat si jich spíše po třetinkách.

Doba čtení: 3 minuty

Vyrábí mošt z těch nejlepších hroznů. Alkohol neobsahuje, zato vitamíny ano

Z nejkvalitnějších vinných hroznů můžete vyrobit jak přívlastkové víno, tak i vinný mošt. Stejně jako to dělá Magdalena Válková ze Slovácké moštárny. Jediná v České republice se navíc specializuje na odrůdové vinné mošty.

17. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jaké to latte vlastně chcete? Caffè latte vs. latte macchiato

Říct si v kavárně o latte může být docela adrenalinová záležitost. Pokud si z vás bude chtít italštinou vládnoucí barista vystřelit, není vyloučené, že dostanete sklenici mléka bez kávy.

Doba čtení: 4 minuty

Sběr březové vody se může pěkně prodražit

Účinky březové vody jsou pestré, využívá se na vlasy i pleť, ale také na pití a pro jarní očistu. Pokud si však nechcete březovou mízu koupit, ale získat ji přímo ze stromu, měli byste vědět následující.

Doba čtení: 3 minuty

Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti

Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?

Doba čtení: 7 minut

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Není rum jako rum. I když české náhražce rumu se už od 1. ledna 2003 nesmí říkat rum, mnoho lidí si stále plete pravý rum z cukrové třtiny s českým tuzemákem.

13. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kojeneckou vodu pijí i dospělí. V čem se liší od jiných balených vod?

Balené vody se dělí do několika skupin a pro každou platí jiná pravidla. Některé typy jsou upravovány, třeba proti množení bakterií. Na co si dát pozor při výběru balených vod a jak se v nich vyznat?

Doba čtení: 5 minut

Módní „raw voda“ – předražená i nebezpečná

Hlavně, že je přírodní… bohužel u vody neplatí. Přirozená voda z přírody může představovat vyšší rizika než kohoutková. I když si říká „raw“.

Doba čtení: 4 minuty

Horké nápoje: Do grogu nepatří tuzemák

Smyslem grogu původně byli méně opilí námořníci. Kdyby kdysi viceadmirál zvaný Old Grog své posádce, uvyklé na neředěný rum, horkou vodou naředil tuzemák, vzpoura by se jeho lodi jistě nevyhnula.

Doba čtení: 5 minut

Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků

Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.

11. 1. 2018 16:15
Doba čtení: 1 minuta

Pomáhá kola na nevolnost? Ano. Zjišťovali jsme proč

Je vám těžko od žaludku? Dejte si vychlazeného panáka Coca-Coly, zní jedna z možných rad.

Doba čtení: 3 minuty