Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Zavírají v devět, či dokonce v deset večer. A dušují se, že dvě hodiny před zavírací dobou u nich v pohodě nakoupíte. Jak to v reálu vypadá ve velkých řetězcích s nabídkou pečiva?

Doba čtení: 7 minut

Jak se rodí ceny potravin: neznámé souvislosti

V souvislosti se zdražováním jídla se často mluví o mimořádném vedru, suchu, nebo naopak zimě a dešti. Nakolik je vliv počasí na ceny zemědělských surovin skutečný a nakolik spíše virtuální? Je například letošní sucho důvodem pro zdražování potravin?

Doba čtení: 3 minuty

Pohlreich v Ano, šéfe! končí. Ale předtím ještě ochutná smažák

Gastronomická show Ano, šéfe! pomalu spěje ke svému konci, oznámila TV Prima. Připraveno je posledních šest premiérových dílů oblíbeného pořadu s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Šéfa čeká kuchyně pod vedením padělatele, setkání s policií i historicky první ochutnávka smaženého sýru.

14. 8. 2018 15:29
Doba čtení: 2 minuty

Jí syrovou stravu. „Mám víc energie než dřív,“ říká vitarián

Sympatický mladý sportovec z Frýdku-Místku Jaromír Stopka, který se už dva roky živí pouze vitariánskou stravou, se společně se svým kolegou rozhodl začít vyrábět raw tyčinky pod zvučným českým názvem Živan.

14. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kakao, buchty, koláče… Tvoje máma je plná vzpomínek na dětství

„Dnes je trend péct bezlepkově, bez laktózy, dělat vitariánské zákusky, všichni chtějí uspokojit všechny… My to tu máme trochu víc jako u mámy. Nabízíme obyčejný borůvkový koláč a kakao a nikdo se na vás divně nekouká, když si chcete dát do kafe obyčejný cukr a normální mléko,“ říká Klára Bernklau, majitelka vršovické kavárny.

Doba čtení: 4 minuty

Prodlužte si opálení jídlem

Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

11. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test hořčic: nejlevnější mají stejnou kvalitu jako ty drahé

Složení hořčic je celkem jednoduché a nevyžaduje žádné emulgátory. Přesto je někteří výrobci používají. Nicméně plnotučné hořčice obsahují méně éček než za totality, ukázal test dTestu.

10. 8. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné

Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.

Doba čtení: 3 minuty

Valašské frgály: nepovedené koláče, které chutnají božsky

Valašský frgál se oficiálně může prodávat jen na Valašsku, ale to neznamená, že si ho pro vlastní spotřebu nemůžete vyrobit i doma. Máme originální recept i řadu rad od pekařky, která valašské frgály peče denně už deset let.

Doba čtení: 5 minut

Fit i na cestách: Jak se udržet ve formě?

Bojíte se, že na dovolené přiberete, že neovládnete svou chuť? S pomocí malých triků a tipů svou postavu neohrozíte, a ještě si budete moci zamlsat.

8. 8. 2018 12:00
Doba čtení: 3 minuty

Strach z lesních borůvek: Už ani jednu bez umytí?

Čas od času narazíme na různé varovné až poplašné zprávy. Několikrát se dostaly na tapetu i borůvky. Sběrači a nadšení konzumenti sametově tmavých plodů jsou prý ve velkém ohrožení, a to kvůli infekci šířené tasemnicí liščí. Opravdu? Podívali jsme se, co říkají fakta.

8. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Instantní extrudovaná kaše může a nemusí být zdravá. Pozor na dětské křupky

Extrudované výrobky jsou v módě – jde o zdraví prospěšné produkty plné vlákniny, nebo jen o další marketingový tah? Extruze je způsob úpravy potravin a jako taková není vyloženě zdravá či nezdravá. Záleží na tom, z čeho je extrudovaná potravina vyrobena a co je pak do ní přidáno.

Doba čtení: 4 minuty

Letní jídla ve stáncích na koupalištích a ve městech: jak se vyhnout největšímu zlu

Párky v rohlíku, klobásy, smažené langoše a hranolky, sladké zmrzliny a limonády… Nabídka stánků s občerstvením je bídná. Pro jednou se jistě svět nezboří, ale i na koupališti se můžeme stravovat zdravě.

Doba čtení: 2 minuty

Lidé mi do cukrárny chodí kvůli paštice, směje se Katka Antošová

Vyrobila čokoládové minidortíky – koule, nad kterými srdce zaplesá, ale na Hithitu s nimi propadla. Neúspěch v kampani ji však neodradil, svému produktu věřila, a tak dnes vlastní útulnou cukrárnu a koulí koule o sto šest. A k tomu pořádá kurzy a servíruje paštiku s Proseccem.

7. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Vyhlášená Koláčkova pekárna ze severu Čech peče regionální koláč z italských jablek a nepřijde jí to divné. Odporuje to ale pravidlům soutěže, do které se přihlásili.

Doba čtení: 3 minuty

Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso

Jeho struktura a konzistence je tak nezaměnitelná, že vám bude stačit jediné sousto, abyste si ho navždy zapamatovali. Buď jako ten nejskvělejší sýr pod sluncem, nebo jako ten divný vrzavý maso-sýr. Zkusíte halloumi?

6. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Dokonce i takové potraviny, které považujeme za zdravé, mohou poškodit náš chrup.

5. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jaké mléko patří na náš stůl?

Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří dlouhá léta mléko pijí, méně často trpí některými závažnými onemocněními. Existují však i odpůrci mléka, kteří varují před zahleněním, laktózovou intolerancí či alergií vyvolanou konzumací mléka.

4. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

dTest hodnotil mléčné tyčinky, které najdete v chladicích pultech supermarketů. Zajímalo ho, kolik obsahují tuku, cukru, bílkovin, ztužených tuků, konzervantů a zda jsou slazené glukózo-fruktózovým sirupem.

3. 8. 2018 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Lidl stahuje krájená rajčata. Mohou v nich být plasty

Společnost Lidl preventivně stahuje krájená rajčata v plechu. Není vyloučeno, že by se v nich mohly vyskytovat plastové částice.

3. 8. 2018 8:00
Doba čtení: 1 minuta

Evropa dává GMO a moderní zemědělské technologie do klatby

Plochy GMO se ve světě dále rozšiřují, a to i přes snahy odpůrců geneticky modifikovaných organismů. Evropa se novým technologiím v zemědělství stále brání. Tato pozice je ale dlouhodobě neudržitelná.

Doba čtení: 3 minuty

McDonald's oslavuje Big Mac. Je mu už padesát let

Vůbec prvním burgerem fastfoodového řetězce McDonald's byl Filet-O-Fish, plátek smažené ryby v housce. Big Mac, asi nejznámější burger tohoto řetězce, se začal prodávat až o tři roky později, tedy před padesáti lety.

2. 8. 2018 15:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat zmrzliny „vylepšené“ éčky a želatinou

Smetanová nebo mléčná zmrzlina bývá nejdražší, ale neskrývá žádný rostlinný tuk. Ovocné s vysokým obsahem vody jsou zase „vycpané“ želatinou. Vybrat nejlepší zmrzlinu je alchymie.

Doba čtení: 3 minuty

Burčák sice bude letos dřív, ale je nesmysl kvůli tomu měnit zákon, říkají vinaři

Příznivé počasí letošního roku nahrálo vinařům, někteří z nich mají již první sklizeň za sebou. A někde už dokonce kvasí burčák. Zkušení vinaři takové léto posledních třicet, čtyřicet let nepamatují. Ministr zemědělství chce dokonce kvůli počasí měnit zákon.

Doba čtení: 4 minuty

Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko

Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.

31. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Klikni+Vyzvedni – jak funguje online služba od Tesca

Tesco nabízí už několik let na našem trhu zatím unikátní službu Klikni+Vyzvedni. Není zdaleka tak známá jako online nákup potravin u této společnosti. V čem tkví její výhody a úskalí?

30. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Alkohol a hubnutí: to nesmím ani víno?

Alkohol je obecně velmi kalorický, a tudíž jej výživoví poradci v rámci redukce tělesné hmotnosti obecně nedoporučují. Ale co když přeci jen neodoláte?

29. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak

Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.

28. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Sodíková pravidla při sportu

Ve stravě běžného člověka je sodíku nadbytek, a tak by měla většina lidí příjem této minerální látky výrazně omezovat. V případě sportujících osob je však situace trochu odlišná.

27. 7. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty