Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Zakysané mléčné nápoje musí obsahovat živé bakterie

Všechny vznikají z mléka naočkovaného mléčnými bakteriemi. Kefír, acidofilní mléko, zakysané podmáslí, jogurtové mléko… Tušíte, jaký je mezi těmito zakysanými mléčnými nápoji rozdíl a proč je dobré je pít?

Dnes 0:00
Doba čtení: 5 minut

Šárka a Jiří Sedláčkovi: Zakládat kvalitní farmářské trhy je dlouhodobá a pracná investice

ROZHOVOR – Psal se rok 2010 a po dlouhém nic se u nás konečně začaly nesměle objevovat první trhy s lokálními potravinami, které předtím milovníci kvalitních potravin a unikátní atmosféry obdivovali v zahraničí. Ujalo se označení „farmářské“, byť dodnes někomu vadí, protože u nás „přeci nemáme farmáře, ale sedláky“.

Včera 0:00
Doba čtení: 16 minut

Jaké množství kofeinu je pro člověka bezpečné?

Lidé se občas bojí nadměrné konzumace kofeinu. Ale kdo ví, jaké množství je to, které již může působit negativně? Evropský úřad pro bezpečnost potravin nyní tuto otázku vyhodnotil a zjišťoval také, jak dlouho kofein působí.

15. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Největší hlouposti nabízené na sv. Valentýna

I když se u nás Valentýn až tak moc neslaví, obchodníci se snaží. Někdy dost kuriózně. Do nabídky ke svátku lásky a zamilovaných dali kromě čokolád a vín také kondomy, toaletní papír, jablka s nápisy, ale i sadu dvou valentýnských nožů. Co všechno jsme ještě v nabídce našli?

14. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Rizikové množství energy drinků: jeden až dva týdně

Slazené nápoje jsou mezi dětmi a mládeží na ústupu. To by byla dobrá zpráva, kdyby ovšem školáci namísto limonád nepili energetické nápoje.

13. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak se vyznat v nabídce chlebů v obchodě

V čem se liší balený chleba od čerstvého a kdy se vyplatí koupit rozpečený? Radili jsme se s odborníkem a navštívili i pekárnu, která je součástí hypermarketu. Viděli jsme, z čeho se pro nás peče čerstvý chléb. A všechno jsme to i zdokumentovali.

Doba čtení: 5 minut

Voní a skvěle vypadají. Prodej těchto croissantů ale inspekce zakázala

Lákají k nakousnutí, ale k jídlu nejsou. Tyto croissanty spolu s dalšími příliš reálnými molitanovými potravinami inspekce zakázala prodávat. Proč?

11. 2. 2019 11:11
Doba čtení: 1 minuta

Jak se kdysi mylo nádobí bez jaru

Mýt nádobí bez vody v kuchyni a bez saponátu, jde to vůbec? Musí, dříve si hospodyňky musely vystačit jen se džberem, sodou a pískem. A když si nevěděly rady, začetly se do rad Oldřišky Zemanové, autorky knihy Moderní domácnost z roku 1929.

11. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test potravinových fólií: některé jsou nevhodné pro balení tukových potravin

Do potravinářských fólií běžně balíme nejrůznější potraviny, jejich využití v domácnostech je skutečně pestré. Hygienici se proto zaměřili na bezpečnost těchto fólií. Zdravotní riziko představují obsažená změkčovadla.

8. 2. 2019 16:30
Doba čtení: 3 minuty

Trapistické pivo: focení mnichů při výrobě přísně zakázáno

Ze všech piv vařených pod dohledem katolické církve jsou nejvyhlášenější trapistická piva. Když se řekne klášterní pivo, člověku se vybaví obrázek temného sklepení, ve kterém za drmolení latinských formulí shrbeni nad kádí vaří chmelový mok svatí muži v kutnách. Ve skutečnosti se církevní pivovary nijak zvlášť neliší od běžných komerčních provozů.

8. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

dTest: Ovocné čaje jsou plné pesticidů, i ty pro děti

dTest otestoval dvaadvacet ovocných čajů, z nichž tři byly určené pro děti. Některé čaje klamou už na obalu, další v sáčcích obsahují nepřípustné množství pesticidů. Zarážející je to zejména u čajů určených pro děti od šesti či devíti měsíců.

7. 2. 2019 12:40
Doba čtení: 2 minuty

Forky's – veganská restaurace pro ty, kdo mají rádi maso

Kdo by chtěl do češtiny přeložit název populární veganské restaurace Forky's, pravděpodobně by se dobral k něčemu jako Vidličkovo. Jméno oblíbeného podniku ovšem neodkazuje pouze na příbory, kterými zde lidé jí veganská žebírka nebo bezmasé fish and chips, ale na samotného majitele Luboše Vidličku, který Forky's založil proto, aby změnil myšlení lidí.

Doba čtení: 4 minuty

Proč jsme se o nelegálním polském hovězím v ČR dozvěděli tak pozdě?

Veterináři kontrolují maso polského původu v České republice. Žádné z doposud provedených vyšetření sice neprokázalo nebezpečnost rizikového hovězího pro zdraví, přesto se lidé ptají: jak se k nám maso dostalo a dalo se tomu předejít?

Doba čtení: 4 minuty

GMO – dobro lidstva?

KOMENTÁŘ – Je na čase přehodnotit odmítavý postoj k biotechnologiím, včetně GMO – geneticky modifikovaných organismů.

Doba čtení: 3 minuty

Jak si ověřit původ masa

Skandál s polským hovězím vede k většímu zájmu o původ potravin. V případě hovězího lze celkem snadno ověřit, zda maso pochází z českého chovu.

5. 2. 2019 10:12
Doba čtení: 3 minuty

Punkové cukrářství s čerstvými větrníky a křivými vizitkami

Cukrářství čp. 1 jsme našli na Vinohradech v místě, kde roky sídlila čistírna. Kabát nám tu už nevyčistí, ale můžeme si ho tu odložit, posadit se, dát si poctivý větrník, makronku, a když nám ho někdo nevyfoukne před nosem, tak i cheesecake.

Doba čtení: 4 minuty

Bylinky a koření pro zahřátí: zázvorová omáčka umí divy

Nejen teplý svetr, ale taky vhodné jídlo zahřeje. A to pořádně, zevnitř a na dlouho. Které bylinky a koření pomohou, aby nám i v zimě bylo teplo?

4. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 6 minut

Miso pasta – čím je tmavší, tím má výraznější chuť

Tradiční miso pasta je základní ingrediencí pro výtečnou japonskou polévku Misoshiru, která je běžnou součástí asijského snídaňového menu.

2. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Polské maso z nemocných a umírajících krav je v ČR, potvrdil ministr

Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska se dostalo do České republiky. Veterinární inspektoři začali prověřovat všechna místa, na kterých by toto maso mohlo být.

1. 2. 2019 16:55
Doba čtení: 3 minuty

KFC vyrobilo svíčku s vůní své omáčky. Nešokuje prvně

Svíčka s vůní omáčky nebo smaženého kuřete? A co takhle opalovací krém, který voní jako kuře z KFC? Fast food provokuje netradiční nabídkou.

1. 2. 2019 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Vyhnání Čechů ze slevového ráje

KOMENTÁŘ – Ministr zemědělství prohlašuje Českou republiku za slevovou džungli, pro jiné je to hotový ráj. Podíl zboží prodaného ve slevových akcích se pohybuje již kolem 55 %. Omezení těchto slev zvýší cenu, ale možná i kvalitu potravin.

Doba čtení: 4 minuty

Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla

O škodlivosti či neškodlivosti sladidel se odborníci neustále přou. Obvykle zamítají bílý i třtinový cukr. Mnozí z nich také agáve a jsou i tací, kteří odmítají třeba stévii. Mezi rostlinami jsou však další varianty, kterými si můžeme přisladit.

Doba čtení: 5 minut

dTest zjišťoval, kolik vitamínů je ve vitamínových přípravcích. Někdy až moc

Zejména v zimě si pro zvýšení imunity nakupujeme celou řadu pixlí plněných tobolkami, tabletkami či kapslemi, v nichž se má skrývat vitamínová síla. Jenže někdy je jí tam až moc. A to také není dobře.

30. 1. 2019 17:50
Doba čtení: 3 minuty

Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Obaly s obrázky nic neznamenají, o obsahu ovoce v nápoji nevypovídají vůbec nic. Zato podle názvu výrobku se již lze orientovat. Jak jednoduše poznáte kvalitní ovocný nápoj?

Doba čtení: 3 minuty

Cukrařina roku 1910: Hodně vajec a nebezpečná kypřidla

Cukrařina ze začátku dvacátého století byla jednoduchá, strohá, a přesto voňavá. Základní heslo znělo: „Vezmi součástky jen nejlepší jakosti.“ A pak se dílo podařilo… tedy pokud jste se vyhnuli natronu, který silně leptal veškeré tkáně.

29. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 7 minut

Co se děje na jatkách v Polsku?

Média přinesla informace, podle nichž docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.

28. 1. 2019 16:52
Doba čtení: 3 minuty

Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše

Teplá sladká kaše hned po ránu nastartuje metabolismus a zároveň zahřeje. Což se nyní, kdy teploty klesají pod bod mrazu, obzvlášť cení.

28. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pravda o antibiotikách v mase

Maso je prý plné antibiotik. Není to pravda. Tak by se dalo stručně reagovat na mnohdy mylné představy veřejnosti a bohužel i zavádějící tvrzení některých médií. Antibiotik v masu z českých chovů se není třeba obávat.

Doba čtení: 4 minuty

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy, po kterých se netloustne a neškodí nám. A výrobci slaných pochutin nás v této domněnce jen utvrzují.

24. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tipy, jak přečkat mrazivé období ve zdraví

Po několika týdnech chladného až mrazivého počasí je náš organismus unavený odoláváním neustálým atakům nejrůznějších virů a bakterií. Podpořte jej třeba teplou snídaní nebo přírodní medicínou.

Doba čtení: 3 minuty