Hlavní navigace

"éčka"

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

Lenka Krbcová

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Malinovky a jiné ovky

Točené ovocné limonády jsou prakticky bez ovoce – zato obsahují jiné „dobroty“. Nevhodná barviva, aroma, konzervanty. Šlo by to jinak a jaké jsou alternativy?

Petr Havel

20. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bio má méně éček, nutriční hodnoty se lišit nemusí

Měsíc biopotravin vystartoval s mottem „BIO pro každého“. Ministerstvo chce ukázat, že i produkty ekologického zemědělství mohou být cenově dostupné a že ne všechno bio je zelené. Značka BIO zdobí třeba špek.

Eva Fryšarová

8. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč jsou „éčka“ strašák?

Přídatné látky působí jako jeden z největších strašáků na spotřebitele. Proč není třeba se všech „éček“ bát a na co si dát při výběru potravin opravdu pozor?

Karolína Hlavatá

14. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Potravinářské Potěmkinovy vesnice

Obal prodává – to platí i u potravin. Hlavně, že je to pěkně barevné a taky voňavé. Přitom největší frajeřina je vyrobit dobrou potravinu bez tuny přídatných látek.

Petr Havel

4. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka

Nerozčilujte se. To není další trik obchodníků, ale prostě příroda. Možná budete překvapeni, co všechno obsahují „stoprocentně přírodní“ banán, káva nebo vajíčko. Je to samá „chemie“.

Kamila Krbcová

20. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Český zákazník uvěří skoro všemu

Potraviny mají u nás bohužel tak špatnou pověst, že fámy o jejich falšování padají na úrodnou půdu. Po mase plném vody nás „křehčené“ ovoce s nejrůznějšími éčky ani nepřekvapí.

Petr Havel

29. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladidlo aspartam: hrdina z bájí

Naprostá většina textů o aspartamu na laických webech jsou, promiňte, bláboly. Není divné, že by dvě aminokyseliny běžně se vyskytující v potravě mohly způsobit vyhynutí lidstva?

Milan Kvapil

14. 1. 2014 0:00
Doba čtení: 10 minut

Éčka potěší v peněžence. Ne v potravinách

Patříte k těm, kdo sledují přídavné látky, lidově zvané „éčka“ na etiketách potravin? Pokud disponujete chytrým telefonem, máme pro vás užitečný tip: mobilní aplikaci Éčka v potravinách.

Beáta Bačíková

29. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost

„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.

Petr Havel

30. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

CEFF aplikace pomáhá nakupovat potraviny bez éček

Éčka mohou být stokrát schválená, přesto se jim mnozí zákazníci chtějí vyhnout. Informace o použitých chemických přísadách v potravinách poskytne rychle a účelně aplikace projektu CEFF.

Beáta Bačíková

8. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Máte chuť na nanuk? Vyrobte si ho. Není to nic složitého a uděláte pro sebe i své děti daleko víc, než když si ho koupíte. Klasický nanuk mnohdy obsahuje i to, co vůbec nepotřebujete.

Taťána Kročková

22. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Barviva v potravinách míří pod lupu. Jíme jich moc?

Během dalších 7 let se budou přehodnocovat stovky dosud schválených aditiv. Existují obavy, že příjem potravin s jistými barvivy u některých jedinců převyšuje přijatelné denní dávky.

Kateřina Čepelíková

10. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Martin a továrna na čokoládu: Musíte ochutnat a poznat rozdíl

ROZHOVOR –„Ne každá belgická pralinka je dobrá a naopak – ne každá česká je špatná,“ říká mistr cukrář Martin Pokorný a vysvětluje, jak moc se liší trvanlivé a čerstvé pralinky.

Lenka Krbcová

10. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 11 minut

Aspartam se prověřuje i nadále. Jeho bezpečnost stále nebyla potvrzena

Leta letoucí se zkoumá, jestli aspartam škodí, nebo jsou s ním naše těla spřízněna. Úřad pro bezpečnost potravin to měl rozseknout už třikrát, ani teď však své stanovisko nevydal. Proč?

Kateřina Čepelíková

14. 5. 2013 9:46
Doba čtení: 3 minuty

Anatomie párku – jak poznat dobrý párek, když etikety lžou

Věřte svým smyslům a zkušenosti. Dobrý párek poznáte spíš podle chuti a vůně než podle etikety, radí David Kukla ze Sklizeno. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Naopak.

Lenka Krbcová

10. 4. 2013 10:01
Doba čtení: 3 minuty

Titanová běloba je všude. Od žvýkaček přes zubní pastu až po Primalex

Jedno z nejrozšířenějších „éček“. Titanová běloba není vhodná pro děti, ale jinak je povolená a podle řady studií neškodná. Objevují se však i názory, že má podobné účinky jako azbest.

Jana Poncarová

8. 4. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací

Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.

Petr Havel

29. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Barviva v potravinách šálí naše smysly

Barviva jsou nejpoužívanějšími přídatnými látkami v potravinářském průmyslu. Výrobci jimi podporují svou konkurenceschopnost a neváhají barvou ovlivnit naše rozhodování o nákupu.

Zuzana Medlíková

15. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány

Konzervační látky jsou dnes běžnou součástí potravin. Jednotlivá éčka jsou sice zdravotně nezávadná, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.

Zuzana Medlíková

12. 3. 2013 12:45
Doba čtení: 2 minuty

Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz

Aspartam leží v žaludku kde komu. Kolik ho v sobě vlastně můžeme mít, abychom nepřekročili doporučené množství? Máme jasné příklady a oficiální odpověď na otázku: je aspartam bezpečný?

Kateřina Čepelíková

11. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso se slepuje směsí z krve a bakterií

Poznáte, že kupujete steak lepený z několika kousků masa? Zatím těžko. Nová legislativa to změní. Lepidlo na maso prý není závadné, ale koupili byste si slepované bifteky?

Petr Havel

8. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Kateřina Čepelíková

31. 1. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba

Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.

Kateřina Čepelíková

28. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky

Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.

Kateřina Čepelíková

15. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test majonéz: Základem je voda a stěží jeden pasterizovaný žloutek

Bramborový salát bez majonézy je jak Ježíšek bez dárků. Nakoupili jsme několik druhů a podívali se, co v nich je. Vědra vody, škrobu, éček, ale jsou i čestné výjimky.

Kateřina Čepelíková

20. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele

Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.

Lenka Krbcová

19. 12. 2012 11:04
Doba čtení: 3 minuty

Test vánoček: Kolik je v rozinkové rozinek? Tipněte si

Vánočky z obchodu berou dech. Jsou tak suché a dusivé. Vypadají skoro stejně, uvnitř je ledacos. Od éček po papayu. Od margarínu po máselný tuk. Ale najdou se i výjimky.

Kateřina Čepelíková

14. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.

Kateřina Čepelíková

7. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dětské vitamíny obsahují umělá barviva a sladidla

Výrobci používají i v doplňcích stravy pro děti umělá barviva a sladidla včetně aspartamu. Prezentují to jako pozitivum. Hledali jsme výrobky bez zbytečných přídatných látek.

Taťána Kročková

21. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut