Hlavní navigace

kvalita jídla

Cechovní norma vydá za všechny značky. Účelná propagace však chybí

Značek a log, které zdobí potraviny, je nespočet, málokdo ví, co všechno (ne)znamenají a jestli má cenu se podle nich při nákupu orientovat. Možná by stačilo znát jednu jedinou, která kvalitu jasně vymezuje. „Vyrobeno podle cechovní normy“.

Petr Havel

2. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Michal Burda: Tatér, který vám v Triku uvaří nejlepší kafe

Dvacet let zasvětil svým dvěma tetovacím studiím, teď otevřel novou etapu svého života, otevřel Triko: kafe a kolonial. Malý obchůdek, kde si dáte jen to nejlepší, co český trh nabízí. Nevěříte? Michal Burda vás přesvědčí.

Kateřina Čepelíková

25. 8. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Pan Cuketka: Nový Scuk mapuje jen dobroty

Kolem české gastronomie není vše tak černé, jak se někdy zdá. Když víte, kde hledat to dobré, můžete jíst kvalitně od rána do noci. Aby to bylo snazší, scukly se dobroty na jednom místě.

Kateřina Čepelíková

11. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Polovina českých domácností vaří z polotovarů

Z nedávného průzkumu vyplynulo, že si Češi doma vaří až 5× týdně. Méně příznivou zprávou však zůstává fakt, že většina těchto pokrmů je tvořena polotovary. Co přinesl průzkum dále?

Kateřina Čepelíková

24. 10. 2013 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Komunitní zahrady pěstují zeleninu i sousedské vztahy

Svěží ovoce k snídani, čerstvá zelenina do salátu, voňavé bylinky… Tyto představy se mi líbí. Má to však háček. Bydlím v paneláku uprostřed sídliště. Ještě že vznikají zahrady v pytli.

Beáta Bačíková

20. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 8 minut

Nejlepší suvenýr z dovolené: dobré jídlo

Na cestách se z nás stávají gurmáni a domů vozíme místní suroviny a speciality. Jako dárek nebo pro vlastní potěchu. Podívejte se, co shánět v Itálii, Španělsku a dalších zemích Evropy.

Beáta Bačíková

30. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 8 minut

Jak jíst levně a zdravě

Všichni chceme jíst co nejzdravěji podle všech příruček a doporučení vyhlášených odborníků, jenže to nejkvalitnější jídlo něco stojí. A ne málo. Jak tedy nakoupit levně a přitom zdravě?

Kateřina Čepelíková

24. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Výrobci poličanu šidí na mase, tvrdí testy

Téměř polovina testovaných salámů poličan nesplnila vyhlášku, a to v zásadním parametru: Nižší podíl čisté svalové bílkoviny znamená, že výrobci používají méně kvalitní maso, říká dTest.

Lenka Krbcová

5. 7. 2013 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Extremismus v jídle: Potravní mašíblové

MAgoři-ŠÍlenci-BLbi. Lidé divní a nápadní, což se někdy týká i jídla. Na svoji stravu mají velmi vyhraněné požadavky. Jejich typologii popsali američtí psychologové, ale jsou i u nás.

Tomáš Novák

3. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Nesmyslně rozsáhlá nabídka jídel není obvykle signálem dobré restaurace. Tady se asi hraje na „pytlíky“. Čeho si ještě všímat? Příloh, cen a záchoda.

Petr Havel

17. 4. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zdeněk Pohlreich: Co by pomohlo? Kdyby půlka hospod zkrachovala

ROZHOVOR – „Konina mě neznervózňuje, já bych se spíš bál obsahu toho zbytku,“ říká populární šéfkuchař. Hlavním nešvarem českých restaurací je podle Zdeňka Pohlreicha neprofesionalita.

Lenka Krbcová

16. 4. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Potravinový inspektor: řetězce nám posílají úplatky

ROZHOVOR: Fenomén, který v televizním prime timu upozorňuje na neduhy českých obchodů s jídlem. Jak moc hýbe Potravinový inspektor Ladislav Hruška žlučí obchodníkům? Věřte, že dost.

Kateřina Čepelíková

9. 4. 2013 0:00
Doba čtení: 7 minut

Potraviny u nás zdražují rychleji než v EU. To se hned tak nezmění

Ceny potravin v Unii vzrostly o 25 %, u nás o 30 %. Zatímco na daních ČR EU spíše předběhla, v cenách a kvalitě vyspělou Evropu doháníme. Rychlejší růst cen jídla bude patrně pokračovat.

Petr Havel

27. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Roman Vaněk: Vyspělé země by šmejdy ani neprodávaly, my je klidně kupujeme

Šéf kulinářského institutu Roman Vaněk se opřel do kvality potravin prodávaných v českých obchodech. Naznačuje východisko z nepříznivé situace a navádí nás k opisování „z venku“.

Kateřina Čepelíková

28. 2. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Užitečná publikace pro nákup kvalitních potravin je zdarma

Všude je plno informací o špatných potravinách na českém trhu. Jak oddělit zrna od plev? Poradí nová publikace Ministerstva zemědělství. Je v ní všechno, co potřebujete vědět.

Kateřina Čepelíková

4. 1. 2013 13:33
Doba čtení: 1 minuta

Nejčastější prohřešek jsou prošlé potraviny

Desítky kilogramů masa a uzenin skončily ve stoupě. Odhalila je veterinární kontrola a nařídila prošlé zboží zlikvidovat. Šlo o salámy, špekáčky i sádlo.

Lenka Krbcová

26. 11. 2012 10:18
Doba čtení: 1 minuta

Teď už kvalitu poznáte na první dobrou

Nedokážete se zorientovat v nabídce masa a lahůdek? Chcete kupovat jen kvalitu? Poradí vám nové brožurky vydané Sdružením spotřebitelů. Jsou přehledné, obsažné a navíc úplně zdarma.

Kateřina Čepelíková

14. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Místo 3 až 10 milionů. Novela potravinářského zákona chce vyšší pokuty

Je to nejrozsáhlejší změna v potravinovém právu za 15 let od přijetí zákona o potravinách. Ministerstvo zemědělství přichází se svým návrhem a mnohé chce změnit.

Lenka Krbcová

13. 11. 2012 11:59
Doba čtení: 1 minuta

Šetřit na potravinách? Budiž, ale ne za každou cenu

Sedm tipů, jak ušetřit na potravinách, připravili kolegové ze serveru Měšec.cz. Podívejte se, co doporučují, a napište nám, co si o tom myslíte a jak investici do potravin hodnotíte vy.

Lenka Krbcová

12. 11. 2012 12:54
Doba čtení: 1 minuta

Co je pro nás při koupi potravin nejdůležitější? Cena to není

Ministerstvo zemědělství chtělo vědět, podle čeho si vybíráme potraviny. Z následného průzkumu jsme pak vyšli jako labužníci. Určující prý je chuť.

Kateřina Čepelíková

7. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Po tofu a drůbeži v nelegální výrobně volně pobíhaly kočky

GALERIE – Jednoho výrobce vyhnala inspekce z nevyhovujících prostor už loni. Brzy se tam usadil jiný. A opět v příšerných podmínkách vyráběl potraviny.

Lenka Krbcová

29. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Krámek U moudré kozy prodává farmářské a domácí potraviny

V září otevřeli v Havířově prodejnu s dobrým jídlem. U moudré kozy se řídí heslem: S námi víte, co jíte. Prodejnu s farmářskými a domácími potravinami U moudré kozy najdete v Havířově na ulici Na Nábřeží 63 (pod kinem Radost, vedle pohřební služby). Nakoupíte tu regionální čerstvé a kvalitní potraviny, které pocházejí přímo od farmářů a domácích výrobců. Sortiment je rozmanitý, počínaje kvalitními uzeninami, přes mléčné výrobky všeho druhu, ovoce a zeleninu, až po medy, šťávy a džemy, obilniny,…

Redakce

16. 10. 2012 16:51
Doba čtení: 2 minuty

Pokud nebudou jasná pravidla, bude zákazník šizen

Nezávislá kontrolní organizace ukazuje na příkladu nedávného testu olivových olejů, jak důležitá jsou v potravinářství jasná pravidla a kontrola jejich dodržování.

Lenka Krbcová

12. 10. 2012 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Nákupu potravin přes internet zatím moc nevěříme

Kdyby nám před lety někdo tvrdil, že si jídlo kupuje přes internet, ťukali bychom si asi na čelo. Dnes už to tak nemyslitelné není, ale potraviny stále ještě kupujeme převážně jinde.

Redakce

4. 10. 2012 13:35
Doba čtení: 2 minuty

Další veřejné tajemství: Zvěřina v restauracích má pochybný původ

Bude načerno prodávaná zvěřina pokračováním kauzy metanol? Stejně jako u pančovaného alkoholu o tom všichni vědí a nikdo to neřeší. Maso není pod kontrolou, ani paraziti v něm.

Petr Havel

2. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

Ve třetím ročníku celorepublikové soutěže O nejlepší školní oběd, pořádané v rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě, zvítězily kuchařky z brněnské školní jídelny. Tým ze školní jídelny na náměstí Svornosti v Brně vyhrál s lososem na restované zelenině s bramborovou kaší. Druhé místo patří zástupcům školní jídelny Základní školy Mánesova v Otrokovicích se zdravým karbanátkem, bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami. Trojici vítězů…

Redakce

10. 9. 2012 9:51
Doba čtení: 2 minuty

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.

Rudolf Náprstek

6. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo

ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.

Kateřina Čepelíková

4. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 8 minut

Neznalost zákona neomlouvá - ani volební oranžádu či guláš

Jídlo a pití zdarma táhnou. Je celkem jedno, jestli lákají k akci na prodej super kastrolů nebo předvolební kampani. Politik vás může otrávit sliby i volebním gulášem nebo oranžádou.

Lenka Krbcová

3. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jsou všechny potraviny na pranýři právem?

Zatímco zákazníci si posílají odkazy na plesnivé chleby a prošlé párky, které se ocitly na stránkách webu pranýřujícího právě takové praktiky, dotčené obchody a výrobci se bouří.

Anna Příhodová

30. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty