Hlavní navigace

Bolest v podbřišku nepodceňujte. Může jít o projev závažnějšího onemocnění

2. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S bolestí v podbřišku se setkávají v životě hlavně ženy, neboť jsou zde uloženy ženské pohlavní orgány. Mírné bolesti a křeče před menstruací nejsou nic neobvyklého, nicméně pokud se objeví ostrá bolest v podbřišku, zvracení a další komplikace, je nutné vyhledat lékaře. Může totiž jít o akutní zdravotní problém, jako je zánět slepého střeva nebo náhlá příhoda břišní.

Mírné bolesti v podbřišku jsou vcelku běžným jevem, a to zejména u žen před nástupem menstruace. Někdy se ale může za bolestmi skrývat závažnější zdravotní problém. Pro určení příčiny je podstatné odhalit ložisko bolesti. V podbřišku jsou uloženy důležité vnitřní orgány, jmenovitě:

  • tlusté střevo včetně apendixu,
  • orgány močové soustavy,
  • ženské pohlavní orgány.

U něžného pohlaví značí bolesti podbřišku zpravidla problémy s některým z pohlavních orgánů. Ženy trpící gynekologickými problémy často trápí:

  • bolest v podbřišku vpravo,
  • bolest v podbřišku vlevo,
  • bolest v podbřišku a bedrech,
  • bolest v tříslech a podbřišku,
  • bodavá bolest v podbřišku,
  • krátká menstruace a bolest v podbřišku,
  • špinění a bolest v podbřišku,
  • krvácení mimo cyklus a bolest v podbřišku,
  • bolest v podbřišku a výtok,
  • bolest v podbřišku po sexu.

Bolesti podbřišku mohou být ovšem způsobeny celou řadou dalších zdravotních problémů a nevyhýbají se ani mužům. Mezi časté příčiny patří:

Bolest v podbřišku dle lokalizace

Podle trvání a charakteru obtíží se bolesti podbřišku dělí na:

  • akutní – vznikají náhle,
  • chronické – dlouhodobé bolesti způsobené probíhajícím onemocněním.

Bolesti mohou postihovat různé části podbřišku podle toho, jaký orgán je způsobuje. Většinou je bolest soustředěna jen ve specifické části a nepostihuje celý podbřišek naráz.

Bolest v levém podbřišku

Bolesti na levé straně podbřišku obvykle souvisí s trávicí soustavou. Konkrétně může jít o divertikulitidu (zánět střevní výchlipky), při které se objevují tyto příznaky:

Další příčinou může být ileus (střevní neprůchodnost), se kterou se potýkají hlavně pacienti seniorního věku trpící nejrůznějšími trávicími problémy. Se silnou bolestí levého podbřišku se ale setkáváme také u karcinomu rektosigmy. Mezi další možné příčiny patří zácpa, nadýmání, ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc.

Bolest v pravém podbřišku

Pravá strana podbřišku obsahuje koncovou část tenkého střeva, začátek tlustého střeva a vzestupný tračník. Nachází se zde také červovitý výběžek (apendix), proto většina lidí při bolestech pravého podbřišku automaticky myslí na akutní apendicitidu. Jako první se v tomto případě objevuje tupá bolest podbřišku, která se ze středu stěhuje na pravou stranu. Tento stav je nutné řešit vždy operativně.

Další možnou příčinou bolestí v pravé části podbřišku je akutní gastroenteritida způsobená dietní chybou nebo pravostranná renální kolika. Bolesti pravého podbřišku se objevují také při zácpě a plynatosti. Mohou signalizovat i některá vážná onemocnění trávicího traktu, mezi která patří Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, rakovina tlustého střeva nebo rakovina konečníku.

Bolest v podbřišku uprostřed

Bolest uprostřed podbřišku se objevuje jako jeden z prvních příznaků zánětu slepého střeva. Typicky se ale vyskytuje i při zánětu močového měchýře, kdy se přidružují i další problémy (řezání a pálení při močení, nutkání na močení, krev v moči nebo zvýšená teplota). [6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15]

Trápí vás někdy žaludek, žáha a další zažívací potíže?

Bolest v podbřišku u žen

Menstruace a bolest v podbřišku

Některé ženy si stěžují na bolest v podbřišku během menstruace (dysmenorea). Jiné trpí silnými křečemi a bolestmi podbřišku ještě před nástupem menstruace, což je typický příznak tzv. premenstruačního syndromu (PMS). Bolesti jsou tlakové, křečovité a často vyzařují do kříže nebo beder. Tyto problémy jsou způsobeny hormonální nerovnováhou.

Bohužel neexistuje žádná účinná terapie, která by dokázala PMS trvale vyléčit, což je nepříjemné zejména pro ženy, kterým tento syndrom komplikuje fungování v běžném životě. Bolesti lze pouze mírnit prostřednictvím hormonální léčby pod dohledem lékaře.

Menstruační bolesti a PMS trápí mnoho žen. Nicméně za bolestmi v podbřišku mohou stát i jiné gynekologické problémy:

Bolest v podbřišku v těhotenství

Bolesti v podbřišku v raném těhotenství nejsou obvykle projevem žádné patologie, v mírné formě je zažívají skoro všechny ženy. Nicméně rozhodně by se nemělo objevit krvácení, tvrdnutí břicha nebo kontrakce. To vše jsou příznaky hrozícího potratu. Bodavá bolest podbřišku spojená se špiněním nebo krvácením je důvodem pro okamžité vyhledání lékařské pomoci. [16, 17, 18, 19, 20, 21, 22]

Kdy si s bolestí břicha poradíte sami a kdy se raději vydat k lékaři Přečtěte si také:

Kdy si s bolestí břicha poradíte sami a kdy se raději vydat k lékaři

Bolest v podbřišku u mužů

Ačkoliv jsou bolesti v podbřišku spojovány spíše s něžným pohlavním, nevyhýbají se ani mužům. Tupá bolest v podbřišku u mužů obvykle souvisí s onemocněním prostaty. Konkrétně může jít o zbytnění, zánět nebo nádor prostaty. Bolesti v tříslech a podbřišku mohou být způsobeny i torzí nebo zánětem varlete. Také může jít o infekci močových cest nebo bolesti způsobené střevními problémy. [23, 24, 25]

Bolest v podbřišku u dětí

U malých dětí není snadné okamžitě rozlišit, čím je bolest bříška způsobena a jak moc je vážná. Mezi časté příčiny bolestí podbřišku u dětí patří hromadění plynů ve střevech, zánět způsobený dietní chybou nebo zánět močových cest. Zvýšenou opatrnost je potřeba věnovat malým pacientům, u kterých se objeví bolest v pravém podbřišku v kombinaci se zvýšenou teplotou, zvracením a bolestmi v zádech. V takových případech je nutné urychleně vyhledat lékaře. [26, 27]

Kdy vyhledat kvůli bolesti podbřišku lékaře?

Bolest v podbřišku může poukazovat na vážný zdravotní problém, zejména pokud je ostrá, bodavá, silná nebo dlouhodobá. Takové problémy se rozhodně nevyplatí podceňovat. Návštěvu lékaře rozhodně neodkládejte, pokud se k bolesti přidruží další problémy:

  • tvrdnutí břicha,
  • vysoká teplota nebo horečka,
  • nevolnost a zvracení,
  • průjem,
  • krev ve stolici (abnormálně mazlavá černá stolice s natrávenou krví),
  • závratě a mdloby,
  • krvácení mimo cyklus,
  • krev v moči. [28, 29, 30, 31]

Zdroje: my.clevelandclinic.org, healthdirect.gov.au, healthline.com, medicalnewstoday.com, msdmanuals.com, verywellhealth.com, medistationurgentcare.com, nhs.uk, mayoclinic.org, allwomenscarela.com, webmd.com, nzip.cz, sancedetem.cz, gyncare.cz, stefajir.cz

Kdy se objevuje bolest v podbřišku na levé straně?
Bolest v levém podbřišku může být způsobena divertikulitidou, střevní neprůchodností, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou nebo karcinomem rektosigmy. Může jít také o projev méně závažných problémů, jako jsou zácpa nebo větry.
Kdy se objevuje bolest v podbřišku na pravé straně?
S bolestí podbřišku vpravo se setkáváme u akutní apendicitidy. V tomto případě se ale bolest objevuje nejprve kolem pupku, až poté se stěhuje do pravé části podbřišku. Mezi další možné příčiny bolestí patří pravostranná ledvinová kolika, akutní gastroenteritida, zácpa, plynatost, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida nebo rakovina střev.
Může se objevit bolest v podbřišku u muže?
Bolesti podbřišku se sice vyskytují častěji u žen v souvislosti s menstruací a gynekologickými problémy, nicméně to neznamená, že se nemohou objevit u mužů. Muži trpí bolestmi v podbřišku často v důsledku onemocnění prostaty nebo varlat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).