Hlavní navigace

Co pít

Jak se rodí ceny potravin: neznámé souvislosti

V souvislosti se zdražováním jídla se často mluví o mimořádném vedru, suchu, nebo naopak zimě a dešti. Nakolik je vliv počasí na ceny zemědělských surovin skutečný a nakolik spíše virtuální? Je například letošní sucho důvodem pro zdražování potravin?

Doba čtení: 3 minuty

Pohlreich v Ano, šéfe! končí. Ale předtím ještě ochutná smažák

Gastronomická show Ano, šéfe! pomalu spěje ke svému konci, oznámila TV Prima. Připraveno je posledních šest premiérových dílů oblíbeného pořadu s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Šéfa čeká kuchyně pod vedením padělatele, setkání s policií i historicky první ochutnávka smaženého sýru.

14. 8. 2018 15:29
Doba čtení: 2 minuty

Prodlužte si opálení jídlem

Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

11. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Instantní extrudovaná kaše může a nemusí být zdravá. Pozor na dětské křupky

Extrudované výrobky jsou v módě – jde o zdraví prospěšné produkty plné vlákniny, nebo jen o další marketingový tah? Extruze je způsob úpravy potravin a jako taková není vyloženě zdravá či nezdravá. Záleží na tom, z čeho je extrudovaná potravina vyrobena a co je pak do ní přidáno.

Doba čtení: 4 minuty

Letní jídla ve stáncích na koupalištích a ve městech: jak se vyhnout největšímu zlu

Párky v rohlíku, klobásy, smažené langoše a hranolky, sladké zmrzliny a limonády… Nabídka stánků s občerstvením je bídná. Pro jednou se jistě svět nezboří, ale i na koupališti se můžeme stravovat zdravě.

Doba čtení: 2 minuty

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Dokonce i takové potraviny, které považujeme za zdravé, mohou poškodit náš chrup.

5. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jaké mléko patří na náš stůl?

Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří dlouhá léta mléko pijí, méně často trpí některými závažnými onemocněními. Existují však i odpůrci mléka, kteří varují před zahleněním, laktózovou intolerancí či alergií vyvolanou konzumací mléka.

4. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Evropa dává GMO a moderní zemědělské technologie do klatby

Plochy GMO se ve světě dále rozšiřují, a to i přes snahy odpůrců geneticky modifikovaných organismů. Evropa se novým technologiím v zemědělství stále brání. Tato pozice je ale dlouhodobě neudržitelná.

Doba čtení: 3 minuty

Burčák sice bude letos dřív, ale je nesmysl kvůli tomu měnit zákon, říkají vinaři

Příznivé počasí letošního roku nahrálo vinařům, někteří z nich mají již první sklizeň za sebou. A někde už dokonce kvasí burčák. Zkušení vinaři takové léto posledních třicet, čtyřicet let nepamatují. Ministr zemědělství chce dokonce kvůli počasí měnit zákon.

Doba čtení: 4 minuty

Klikni+Vyzvedni – jak funguje online služba od Tesca

Tesco nabízí už několik let na našem trhu zatím unikátní službu Klikni+Vyzvedni. Není zdaleka tak známá jako online nákup potravin u této společnosti. V čem tkví její výhody a úskalí?

30. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Alkohol a hubnutí: to nesmím ani víno?

Alkohol je obecně velmi kalorický, a tudíž jej výživoví poradci v rámci redukce tělesné hmotnosti obecně nedoporučují. Ale co když přeci jen neodoláte?

29. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sodíková pravidla při sportu

Ve stravě běžného člověka je sodíku nadbytek, a tak by měla většina lidí příjem této minerální látky výrazně omezovat. V případě sportujících osob je však situace trochu odlišná.

27. 7. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Žít nezdravě se prodraží. Dělejte s tím něco, vzkazují Britové

Velká Británie uvažuje o zvýšení daní za zdravotní služby, stejně jako o jejich větší regulaci. Důvodem je povzbuzení obyvatel, aby se snažili být zdravější.

Doba čtení: 7 minut

Chcete něco extra? Navštivte minimlékárnu

Jiné produkty a jinou kvalitu než v běžných prodejnách najdeme přímo v hospodářstvích. Máme pro vás tipy na malé mlékárny, kde si můžete nakoupit.

26. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

10 postřehů z (okénka) táborové kuchyně

Byla jsem (ne poprvé) panikuchařkou na dětském táboře. V lese, bez elektřiny, bez signálu, bez kohoutku s pitnou vodou, zato s potokem, studánkou a kastroly těžšími, než průměrná panikuchařka unese. A s hromadou dětí, které mnohé, co očekáváte, potvrzují a v mnohém překvapí.

Doba čtení: 4 minuty

Youtubeři prý učí děti kouřit a jíst nezdravě

Někteří populární youtubeři propagují ve svých videích fast food, sladké a energetické nápoje, cukrovinky i alkohol. Kouří „nehořící“ cigarety a doporučují plastické operace. Děti vůbec nepoznají, že se jedná o reklamu, ukázal výzkum.

20. 7. 2018 11:04
Doba čtení: 6 minut

Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“

Se svými studenty připravuje pro veřejnost gastronomické výlety do minulosti. Největší zájem byl o dobu středověku, kdy dorazily dva tisíce návštěvníků. Jídla jim chutnala, přestože se od současných v mnohém liší. Nesrovnatelná je i hygiena a nezávadnost potravy.

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Za kvalitním českým mlékem stojí hlavně mlékárny, až poté chovatelé krav

Abychom si mohli pochutnávat na chutných mléčných výrobcích, musí mít mlékárny kvalitní mléko; a aby ho měli, tak do chovu a krmení krav dost mluví. Co všechno předchází tomu, než se mléko od farmáře dostane do mlékárny?

Doba čtení: 5 minut

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Pokud mezi sebou nevhodně párujete jídla a suroviny, pak vaše tělo přichází o výživné látky, které by jinak mohlo skvěle využít. Nechte se inspirovat svěžími smoothie s avokádem, zázvorem nebo matcha tea.

Doba čtení: 3 minuty

Zlobí? U spousty dětí stačí zlepšit pitný režim, říká odborník na výživu

Ukazuje se, že pitný režim proniká i do oblastí, o nichž jsme nepředpokládali, že je pro ně důležitý. Podle nových poznatků může stát za příznaky podobnými ADHD dehydratace.

Doba čtení: 3 minuty

Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci

Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.

Doba čtení: 3 minuty

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Potravinové banky jsou plné cukrovinek. Konzervy a zubní kartáčky jim chybí

Federace potravinových bank převzala symbolický klíč od nového skladu, který bude sloužit jako logistické centrum pro regionální pobočky. Nájemné v celkové výši deseti milionů zaplatí Penny Market.

4. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Margit Slimáková: Výrobci nezdravých potravin si zákazníky vychovávají už ve školách

Pamlsková vyhláška, která určuje, co smí nabízet školní bufety či automaty, má projít aktualizací. Mohla by platit od září 2018, ale taky nemusí. Vše se řeší v tichosti, kterou výživová specialistka ostře kritizuje. Zároveň nabízí praktický protinávrh aktualizace.

2. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

V klášteře sv. Hildegardy. Tady jeptišky vyrábějí víno

Francouzské, italské nebo španělské víno zná každý. Málokdo ale tuší, že vynikající vína vznikají i v Německu a že do vinařského průmyslu se zde zapojily také jeptišky.

26. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Polotmavé a řezané pivo. Víte, v čem je rozdíl?

Na první pohled mohou vypadat stejně, ale jejich výroba nebo příprava se diametrálně liší.

25. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí

Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.

Doba čtení: 2 minuty