Hlavní navigace

Co pít

Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí

Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.

Petr Havel

Dnes 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

Kateřina Čepelíková

Včera 0:00
Doba čtení: 6 minut

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Lenka Krbcová

20. 6. 2018 15:55
Doba čtení: 3 minuty

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

Redakce

19. 6. 2018 12:19
Doba čtení: 2 minuty

Desítky otrávených v Hradci Králové: bakterii zlatého stafylokoka do bistra někdo zanesl

Hygienici upřesňují příčiny těžkých zažívacích obtíží u zákazníků královéhradeckého občerstvení. Škodil zřejmě zlatý stafylokok, který vytvořil jed. „Předpokládáme, že byl do provozovny zanesen nějakou osobou,“ oznámili hygienici. K tomu může stačit třeba poranění na ruce.

Redakce

18. 6. 2018 7:00
Doba čtení: 3 minuty

Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy

Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.

Pavel Houser

18. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

5 tipů, jak udržet víno v chládku

V teplých dnech se pijí spíše bílá a růžová vína, případně vína šumivá. Odborníci ze společnosti Bohemia Sekt radí, jak tyto letní nápoje udržet ve vhodné teplotě, a to i když si je vezmeme s sebou třeba do parku či k vodě.

Redakce

17. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Káva Nescafé slaví 80 let. Podívejte se, jak se změnila

Technologie rozpustné kávy byla vyvinuta na počátku 20. století v USA. A v roce 1938 byla na trh poprvé uvedena rozpustná káva značky Nescafé. První šálek této kávy tak byl uvařen právě před 80 lety.

Redakce

15. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukr – správná volba, nebo skrytá hrozba?

O cukru slýcháme v dnešní době spíše samá negativa. Odstranit veškerý cukr z jídelníčku dospělých a dětí přesto není nutné. Jak s ním zacházet, aby vám neškodil?

Kateřina Ondrušová

14. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 5 minut

Návrat jahodového koktejlu? Jogurtové smoothie se přeci jen liší

Jahodový koktejl z automatu Koruna se stal legendou. Nyní má zmodernizované nástupce – mléčné nápoje smoothie s ovocem. Jogurtové smoothie ale přece jen zcela identické s retro koktejlem není.

Petr Havel

13. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Polovina dětí by mohla být chytřejší, pomohl by jód

Rozšířený nedostatek jódu v Evropě ohrožuje vývoj mozku u dětí, varují vědci. Vymýtit jódový deficit si klade za cíl Krakovská deklarace o jódu.

Redakce

12. 6. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Za jak dlouho zvětrá pivo

V parném létě bychom měli pivo vypít do čtvrt hodiny. Jednou zteplalému a zoxidovanému pivu už není pomoci. Choulostivější jsou v tomto směru silnější piva, je proto vhodné užívat si jich spíše po třetinkách.

Petr Havel

8. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alkohol ze dřeva, sóji, cizrny nebo octa. Co nás ještě čeká?

Kdysi prý domácí paliči kvasili a destilovali alkohol i z novin; vykládalo se, že takto se daly zužitkovat celé balíky Rudého práva. Tak proč nezkusit rovnou dřevo? V Asii kvasí nápoje z kůry stromů, ale i ze sóji. U nás proběhly pokusy s cizrnou. A to není zdaleka vše.

Pavel Houser

7. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak se vyrábějí „amarouny“

Tzv. funkční jídlo je rychlé na přípravu, nutričně vyvážené, trvanlivé a módní. Přestože v lecčem připomíná sci-fi potravinu z populárního seriálu, zájem zákazníků strmě roste.

Redakce

6. 6. 2018 11:34
Doba čtení: 2 minuty

Falšovaná Pálava: Tohle není víno, spíš voda s cukrem

Falšování vína měla zbrzdit, v ideálním případě zastavit, novela zákona o vinohradnictví a vinařství. I tak ale inspektoři našli další várku falšovaného vína. Tentokrát šlo o oblíbené víno odrůdy Pálava.

Redakce

4. 6. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den

Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.

Kristina Vacková

31. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

Klasické ruční stroje, které dobře sloužily našim předkům, se hodí nejen tam, kde nemáme zásuvku – třeba na chalupě či doma na zahradě. Mají kouzlo, díky kterému si můžeme připadat zase jako u babičky na prázdninách.

Lenka Krbcová

27. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Hubnete do plavek? Kašlete na dietu, hlídejte si bílkoviny

Přípravy na plavkovou sezónu pomalu vrcholí a vy si stále lámete hlavu, jak vyzrát nad zbývajícími tukovými polštářky? Je dost pravděpodobné, že chybujete v naprostém základu – ve stravě.

Susan Bowermanová

25. 5. 2018 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Pamlsková vyhláška se mění. Návrat pečiva a šunky do školních bufetů

Ministři Plaga a Vojtěch zmírňují „pamlskovou vyhlášku“. Podívejte se, co se opět bude moci prodávat, a to zřejmě již od nového školního roku.

Redakce

24. 5. 2018 16:10
Doba čtení: 4 minuty

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Kateřina Čepelíková

22. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

Lenka Krbcová

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vyrábí mošt z těch nejlepších hroznů. Alkohol neobsahuje, zato vitamíny ano

Z nejkvalitnějších vinných hroznů můžete vyrobit jak přívlastkové víno, tak i vinný mošt. Stejně jako to dělá Magdalena Válková ze Slovácké moštárny. Jediná v České republice se navíc specializuje na odrůdové vinné mošty.

Kateřina Čepelíková

17. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test levných nákupů: Nejlevnější potraviny jsou u nás horší než jinde

Drť místo tuňáka, toastový chléb bez másla a těstoviny bez žloutku. Srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka ukázalo, že např. za Německem stále zaostáváme v nabídce i kvalitě.

Redakce

15. 5. 2018 12:14
Doba čtení: 4 minuty

V obchodech je chléb z cvrččí mouky

Diskontní řetězec Penny Market pro své zákazníky připravil jako první v České republice chléb s desetiprocentním podílem cvrččí mouky. Podívejte se i na další novinky týdne.

Lenka Krbcová

13. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.

Redakce

12. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte

Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.

Petr Havel

11. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Češka, která učí Němce vařit kafe

„Uvařit dobrou kávu není těžké, když víte, jak na to,“ říká Eva Cello. Česká baristka, které v Drážďanech přezdívají „kávová královna“. V rozhovoru vysvětlí, proč nám v některé restauraci káva nechutná.

Helena Singerová

7. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Čokoláda: nic míň, nic víc

Klesající prodeje čokolády vedly k tomu, že se výrobci snažili dokázat, jak je pro nás kakaová pochoutka zdravá. Manipulovali s výzkumy a médii, zatímco odborníci na výživu jen nevěřícně kroutili hlavami.

Kristina Vacková

3. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak to bylo doopravdy? Metanolová aféra z roku 2012 byla zfilmována

Česká televize odvysílala dvoudílný film Metanol, který odkrývá, jak snadné bylo dostat smrtící směs do obchodů. Nestihli jste ho vidět? Podívejte se na internetu.

Redakce

30. 4. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta