Hlavní navigace

Co pít

Extrémy ve výživě: Jak se liší den masožravce a vitariána

Říká se, že strava má být pestrá. Odborníci se shodují na tom, že by měla obsahovat tuky, cukry i bílkoviny. Existují však stravovací systémy, jejichž základ tvoří pouze jedna nutriční složka. Prý se díky tomu hubne a člověk se cítí zdravější.

Doba čtení: 4 minuty

Plzeňský Prazdroj stahuje z trhu pětilitrové soudky Pilsner Urquell. Mohou vám prasknout

Pivo obsažené v dotčených soudcích není zdravotně závadné, ale kvůli činnosti kvasinek může dojít k porušení obalu a následnému vytečení či vystříknutí piva.

12. 12. 2018 13:40
Doba čtení: 1 minuta

Má smysl hubnout před Vánoci?

Někdo znervózní už před svátky a váhu si hlídá „preventivně“, jiný slibuje „letos ani jeden rohlíček“. K vánočním stresům, kterými sami sobě kazíme „svátky klidu a pohody“, se tak přidává i obávané vánoční tloustnutí. Je důvod k panice?

Doba čtení: 4 minuty

Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs

Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.

10. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Brčka, kelímky, obaly: co se smí a nesmí při omezování plastů

Hygienická stanice hlavního města Prahy odpovídá na nejčastější dotazy ohledně používání jednorázových obalů, vlastních kelímků či vymyvatelných brček ve stáncích a restauracích.

8. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Letošní ňamky z tržnice SAPA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou kontrolovaly během letošního roku opakovaně provozovny v pražské tržnici SAPA. Mají pro to dobrý důvod.

Doba čtení: 3 minuty

Česká hospoda se změnila. Mohou za to ženy

Jako holka jsem chodila tátovi pro pivo. Bylo to nepříjemné. Kolem výčepu plno chlapů, samý kouř a vtipy. Dneska by tu sice dítěti už pivo do džbánku neprodali, ale čekala by ho zcela jiná hospoda.

Doba čtení: 4 minuty

Boží dary – příběh znojemských okurek i dalších českých potravin

Celkem osm příběhů českých potravin si mohou diváci České televize poslechnout vždy ve středu a v pátek kolem šesté hodiny večerní na druhém programu ČT. Nebo si také mohou přečíst knihu Boží dar, která v edici České televize spatřila světlo světa před několika dny jako plod spolupráce s ministerstvem zemědělství a Potravinářskou komorou ČR.

28. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců

Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.

26. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zelená káva: šance utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě

Získává si stále větší oblibu a někteří z nás jsou za ni ochotni utrácet vysoké částky. Jaká je zelená káva? Chuť má zajímavou, ale nečekejte, že se vám po ní začnou splaskávat problematické partie.

20. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Zimní jídelníček podle našich babiček

Lokální, sezónní, bio, málo cukru, bílá mouka jen svátečně… Vše, co je pro nás aktuálním trendem, bylo dřív nejen naprosto běžné, ale často i nutné. Přečtěte si, co bylo základem kuchyně v zimě či jak se Vánoce osladily i bez rafinovaného cukru.

Doba čtení: 3 minuty

Konec vaječného likéru? Předčasná panika

Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl evropský soud. Spustil tak dohady o tom, že „Brusel nám zakáže vaječňák“. Nezakáže. Podle našich informací vaječný likér osud tuzemáku nestihne.

9. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout

Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?

8. 11. 2018 14:06
Doba čtení: 5 minut

Svrchně kvašené pivo už nebude ležák, ale plné pivo

Nová vyhláška, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, přináší změny v názvosloví piva. Odlišuje například piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. Ale ani tato nová kategorizace piv nepostihuje nabídku na trhu.

7. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce

Lyofilizované potraviny nepotřebují chlad ani mráz. Pokud jsou dobře usušené a zabalené, vystačí si s pokojovou teplotou. „Potenciál takto upravených potravin je velký a nedovedu dohlédnout na jeho konec,“ říká Karel Schmiedberger.

Doba čtení: 7 minut

Bezobalová domácnost v praxi

Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.

Doba čtení: 4 minuty

Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality

I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.

Doba čtení: 4 minuty

Jitka Pagana: Nejsem Pohlreich. V čem bude Ano, šéfová! jiná?

Navázat na populární pořad Ano, šéfe! s neméně populárním Zdeňkem Pohlreichem chce pořádný kus odvahy. Kdo je dáma, která si troufla? Novou „šéfovou“ je Jitka Pagana, která bude pořadem provázet se svým synem Santem.

1. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“

Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?

31. 10. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Káva do vlastního kelímku či hrnku? Proč by to nešlo?

Odborníci radí, jaká hygienická pravidla dodržovat při opakovaném používání vlastních kelímků. Není to nic složitého. Přesto některé podniky vyhovět nechtějí, nebo neumějí.

30. 10. 2018 18:23
Doba čtení: 4 minuty

Nákupní dilema: Bio, nebio? Lokální, nebo z dovozu?

Když projdu potraviny u nás doma v lednici nebo ve špajzu, tak zhruba z 80 % se jedná o biopotraviny. Proč?

Doba čtení: 5 minut

Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?

Mana je prášek pro přípravu nápoje nebo již hotový drink, který je prezentován coby kompletní jídlo. Navíc trvanlivé a vyvážené. „Plně nahradí běžné jídlo,“ praví reklama. Jenže s Manou je to složitější. Podívali jsme se podrobně na její složení.

Doba čtení: 7 minut

Můžu se předávkovat vitamínem D?

Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, doplňovat ho můžeme také vhodným jídelníčkem a speciálně obohacenými potravinami či doplňky stravy. Odborníci vysvětlují, jak na to.

17. 10. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Jak bojovat s diabetem stravou? Ukázkový jídelníček při cukrovce

Při předcházení diabetu, případně už při vzniku onemocnění je důležité dodržovat pravidelnou a kvalitní stravu. Platí také, že ve stravě je potřeba co nejvíce omezit cukr, což jsou nejen jakékoliv cukrovinky, ale i sladké nápoje včetně colových, a vyvarovat se alkoholu.

16. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

V Česku se čím dál víc pijí piva „dvanáctky“

Soutěž „CEREVISIA SPECIALIS“, která porovnává netradiční piva produkovaná průmyslovými pivovary, odhalila trendy, které mezi konzumenty piva sílí.

12. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kvevri víno: na podzim se zakope, na jaře si pochutnáte

100% přírodní původní gruzínská metoda výroby vína v amfoře je zapsaná i v seznamech UNESCO. Tzv. kvevri vína se již připravují i u nás a začínají rozšiřovat nabídku vín na našem trhu.

10. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam

Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.

9. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Ačkoli plynatost a nadýmání nepatří mezi společensky přitažlivá témata, trápí většinu populace. Víte, jak nadýmání předejít? Pozor na potraviny, které vás doslova nafouknou, i způsob, jakým jíte.

2. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vhodné potraviny pro obézní děti

Odborníci připravili základní doporučení pro léčbu dětské obezity určené dětem a jejich rodičům. Týkají se nejen nakupování, vaření či složení jídelníčku. Pomoci mohou i zdánlivé maličkosti.

30. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Akné v dospělosti: bez mastné kosmetiky a nevhodného jídla bude líp

Akné často trápí i v dospělosti. Jak proti němu nejlépe bojovat? Vyřazením nevhodné kosmetiky, úpravou jídelníčku i pomocí moderních technologií v rukou odborníků.

29. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty