Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
1
–
30
/
594
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Pevné svaly chrání před nákazou v jakémkoli věku
Dostatek bílkovin a pohyb jsou důležité pro zachování svalstva a prevenci nemocí. Skutečně systémovou ochranou i pro nejvíce koronavirem ohroženou skupinu lidí – tedy pro seniory – je potřeba se hýbat a kvalitně se stravovat.
Petr Havel
Dnes
Overnight – ovesná kaše bez vaření a další chytré recepty z vloček
Ovesné vločky jsou ideální surovinou pro přípravu zdravých a výživných pokrmů. 5 receptů nabízí tipy, jak je připravit chutně a jednoduše.
Redakce
13. 1. 2021
Pórek: neprávem opomíjený příbuzný česneku i cibule
Vzhledově nenápadný, přitom nabitý antioxidanty a dalšími látkami, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním. Pórek je považován za přírodní antibiotikum, navíc skvěle chutná a dokáže v některých pokrmech zcela nahradit cibuli. Dávní panovníci dokonce věřili, že po něm získají silný hlas.
Kateřina M. Košutová
12. 1. 2021
6 potravin, ze kterých získáte zdravé sacharidy a netloustne se po nich
Ve světě výživy se sacharidům mnohdy neprávem přisuzuje, že po nich člověk tloustne. Neměli bychom je však všechny házet do jednoho pytle. Kvalitní sacharidy mají v jídelníčcích své místo. Které to jsou a jak by měla skladba jídelníčku a zařazení sacharidů do stravy u běžného člověka vypadat?
Redakce
11. 1. 2021
Když zeleninu, tak pečenou. Ideálně s balsamikem
Balsamiko se nehodí jen do dipů, zálivek na salát nebo do marinád pod maso, perfektně doladí i chuť zeleniny. Té pečené. Té, kterou si raz dva připravíte v troubě.
Susan Bowermanová
4. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
7 populárních diet očima odborníků. Pro hubnutí je nejlepší racionální stravování
Potřebujete shodit jedno, dvě kila, nebo rovnou třicet? S odborníky z řad lékařů jsme prošli nejznámější diety. Některé obezitologové doporučují jen někomu, před jinými varují.
Kateřina Čepelíková
2. 1. 2021
Nejčtenější články roku 2020: koronavirus pokořilo prozaičtější téma
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje šťastné vykročení a zejména hodně sil do nového roku. A pokud vaší pozornosti unikly některé články, přinášíme vám výběr těch, které v roce 2020 naše čtenáře zaujaly nejvíce.
Lenka Krbcová
1. 1. 2021
Odborníci se zaměřili na bílkoviny ve výživě: vyšší příjem proteinů v jídle neškodí, říkají
Příjem bílkovin pro zdraví je naprosto zásadní, připomínají odborníci ze Společnosti pro výživu. V současnosti dochází k přehodnocení významu proteinů, pokud jde o jejich optimální příjem. Mění se pohled na bílkoviny ve stáří, v nemoci, u sportovců i při hubnutí.
Petr Havel
22. 12. 2020
Jak uvařit rýži bez arsenu
Arsen v rýži je strašákem, který znepokojuje spotřebitele po celém světě. Týká se to i České republiky, přestože patří mezi země, ve kterých je jeho maximální povolený obsah upraven legislativou. I malé množství, které je v rýži na tuzemském trhu obsaženo, lze však ovlivnit správnou úpravou.
Kateřina M. Košutová
21. 12. 2020
Počet nových komentářů
1
Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace
Černý kuba, hubník nebo také houbovník. Byl tu dávno před kaprem s bramborovým salátem a dnes si opět razí cestu na vánoční stoly, třeba jako oběd nebo předkrm na Štědrý den. Jak připravit tradičního houbového kubu?
Tereza Víchová
19. 12. 2020
Počet nových komentářů
4
Rychlé jedlé dárky
Docházejí vám nápady nebo finanční zásoby, a tak si lámete hlavu nad vánočními dárky? Třeba byste mohli letošní Vánoce pojmout trochu jinak a zkusit své blízké obdarovat něčím jedlým a zároveň zdravým.
Karolína Otavová
14. 12. 2020
Omyly o zdravém a dietním pečení
Kdo si hlídá jídelníček a postavu, může si upéci zdravější variantu dezertů či cukroví. Nejde jen o druh použité mouky, ale také o cukr a tuk. Vždy však záleží hlavně na množství. Ani vánoční cukroví není nezdravé, pokud ho není moc.
Karolína Otavová
1. 12. 2020
Počet nových komentářů
1
Jablečná mouka: víc než bezlepková kuriozita. Jak se s ní peče?
Mouka z jablek je jednou z méně obvyklých druhů mouky, jejichž popularita stále stoupá. Jedním z důvodů je zajímavá chuť, vysoký podíl zdravé vlákniny a také využití v bezlepkové dietě. Nelze ji však používat samotnou.
Petr Havel
25. 11. 2020
Mléčné výrobky: máme sáhnout raději po plnotučné, nebo nízkotučné verzi?
Někdo chce snižovat příjem tuku v jídelníčku, ale „light“ verzí se obává. Co je pravdy na tom, že nízkotučné jogurty jsou šizené a plné podivných přídatných látek? A kdo si má dopřávat smetanovou verzi jogurtu?
Karolína Otavová
16. 11. 2020
Jsou vlašské ořechy hořké? Může za to špatné skladování
Jeden ořech v sobě ukrývá spoustu energie, zdravé tuky i bílkoviny. Všechna práce přírody přijde vniveč, když ořechy necháme zplesnivět, nebo – na což často narazíme u kupovaných vlašáků – zhořknout.
Karolína Otavová
3. 11. 2020
Počet nových komentářů
1
Přemíra nápojů s ovocným cukrem škodí
Obvyklá nutriční doporučení se soustředí na apely k omezování konzumace sacharózy – řepného cukru, který bývá označován i jako „bílý jed“. Nejnovější poznatky ukazují, že rizika představuje také fruktóza – tedy cukr ovocný. A to zejména pro těhotné a kojící ženy a následně jejich děti.
Petr Havel
21. 10. 2020
Velká svačinková bichle – almanach pro rodiče, kterým došly nápady
Nevíte, co dát dětem na svačinu, ať už do školy, nebo na výlet, a nechcete se neustále opakovat? Právě pro vás vychází kuchařka plná nápadů, která vám neprovrtá peněženku. Recepty v ní jsou navíc propočítány a odsouhlaseny odborným garantem.
Kateřina Čepelíková
20. 10. 2020
Vegani a vegetariáni by měli jít každý rok na test krve, doporučují lékaři
Podle lékařů je velmi běžné, že vegani a vegetariáni krátce po počátečním nadšení ze změny stravování a očisty těla od těžkých živočišných tuků narážejí v souvislosti se svou dietou na zásadní zdravotní problém – selektivní podvýživu. Zapomínají si totiž často dávat pozor na to, jestli je jejich strava dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jeho nutriční potřeby.
Redakce
17. 10. 2020
Počet nových komentářů
12
Kafe raději až po snídani, tvrdí výzkum
Většina vědeckých výzkumů z poslední doby říká, že káva je spíše prospěšná, nebo alespoň neškodná, snad mimo opravdu mamutí dávky. Pro jednou se teď objevila studie upozorňující pro změnu i na možná rizika, s tím, že kávu je lepší pít až po snídani než před ní.
Pavel Houser
14. 10. 2020
Proč některé dítě jí moc, jiné málo a co s tím?
Jí vaše dítě hodně, nebo naopak skoro vůbec a vy si ani s jedním stavem nevíte rady? Znají to snad všichni rodiče, dítě si „postaví hlavu“ a to, co předchozí den ještě milovalo, už dnes nemusí pozřít. Jiní mají zase doma malou „popelnici“…
Karolína Otavová
13. 10. 2020
Podzimní průvodce dýněmi: Každá se hodí k něčemu jinému
Jednou z plodin, které k podzimu neodmyslitelně patří, je dýně. Zdaleka to však není jen ta, ze které se s přicházejícím Halloweenem vyřezávají děsivé obličeje. Je jich mnoho a každá je svým způsobem specifická a hodí se k něčemu jinému. Průvodce dýněmi napoví, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je nejlépe využít v kuchyni.
Kateřina M. Košutová
8. 10. 2020
Majonéza – proč je považována za nezdravou, když je to olej a vejce?
Jím majonézu, dělá to nutně můj jídelníček špatným? Její hlavní složky jsou zdravé, tak v čem je problém? Záleží, jakou majonézu jíte, a hlavně jak často a s čím ji jíte.
Karolína Otavová
6. 10. 2020
Počet nových komentářů
6
Albert, České dráhy, Škoda Auto… ptali jsme se největších zaměstnavatelů, co dělají pro zdraví svých lidí
Současná pandemie koronaviru opět ukazuje, jak důležitá je preventivní péče o zdraví. A přestože zdraví je „naše“ a o svoji dobrou kondici bychom měli pečovat hlavně sami kvůli sobě, mnohé mohou podpořit také zaměstnavatelé. Nakonec i firmám se zdraví zaměstnanců vyplatí.
Lenka Krbcová
6. 10. 2020
Studie porovnávaly léky a med: je opravdu zázrakem na kašel a nachlazení?
Med není jen jedním z nejstarších sladidel, ale patří i k nejstarším přírodním léčivům. O jeho pozitivním vlivu při léčbě nachlazení a dalších antibakteriálních účincích se lidé přesvědčili už v dávné historii. Jeho léčivé působení však vyzdvihují dnes i odborníci, přestože je k dispozici široká paleta nejrůznějších moderních medikamentů.
Kateřina M. Košutová
5. 10. 2020
Výkon imunity je zásadně závislý na optimální stravě, říká imunolog
Zvýšit imunitní odolnost organismu může podle prof. Jana Krejska, našeho předního imunologa, především vyvážená strava. Zvýšený příjem vitamínů a dalších látek je nyní, v období podzimu, respiračních onemocnění i koronaviru, každopádně žádoucí.
Petr Havel
30. 9. 2020
Počet nových komentářů
2
Zdravé potraviny, které můžeme zničit přípravou
Mrazíme, vaříme, smažíme, sladíme, solíme, loupeme… to je jen několik příkladů činností, při kterých máme slušnou šanci vyrobit z parádní a zdravé suroviny pokrm bez jakéhokoli přínosu pro naše tělo.
Karolína Otavová
29. 9. 2020
Počet nových komentářů
3
Jedna houska obsahuje i tolik soli jako šest balení chipsů
Test
Sůl potřebujeme, ale jen v rozumném množství. V České republice často překračujeme doporučované limity. A jak ukázalo šetření v sortimentu našich maloobchodníků, značný nadbytek soli je mnohdy v tak nenápadných potravinách, jako jsou chleba a pečivo.
Petr Havel
25. 9. 2020
Počet nových komentářů
9
5 receptů z jablek a hrušek pro přirozenou imunitu
Jablka a hrušky jsou osvědčení pomocníci pro naše zdraví. Právě teď je jejich přirozená sezóna. Využijete je v boji proti virům a ještě si pochutnáte.
Redakce
24. 9. 2020
V čem se – kromě ceny – liší křepelčí vejce od slepičích?
Co je malé, to je milé. Toto lidové úsloví by se s úspěchem dalo použít i v případě křepelčích vajíček. Od svých slepičích konkurentů se liší velikostí, cenou či dobou vaření.
Kateřina M. Košutová
24. 9. 2020
Počet nových komentářů
6
Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí
Jezte ryby! Nebo alespoň rybí tuk… Přední odborníci na výživu poukazují na důsledky nízké konzumace omega-3 mastných kyselin (nejen) u dětí a popisují přínosy vyvážené stravy, v níž v podmínkách ČR právě omega-3 velmi často chybí.
Petr Havel
23. 9. 2020
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
594
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji