Hlavní navigace

Zdravá výživa

Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují

Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.

Doba čtení: 4 minuty

Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý

Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?

Doba čtení: 4 minuty

Pečivo jako příloha? Trvanlivá bageta je odstrašující příklad

I pečivo může být dobrá složka oběda nebo večeře. Ale záleží na tom, o jakém pečivu se bavíme a co si k němu dáme.

Doba čtení: 4 minuty

Změna pamlskové vyhlášky do škol ovocné složky nepřinesla

Počátek školního roku je každoročně ve znamení diskusí o správném stravování našich dětí v místech, kde tráví podstatnou část svého dne mimo domov – ve školních zařízeních.

Doba čtení: 3 minuty

HA mléka nemají opodstatnění, říká výživářka

Potravinové alergie, a speciálně alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), trápí nejedno dítě i dospělého. Co alergie ovlivňuje a jak se jim můžeme vyhnout?

6. 9. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak si jídelníčkem a sportem snížit hladinu cholesterolu

Bezmála polovina české populace se nachází v riziku srdečně-cévních onemocnění na základě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi a přes šedesát procent těchto lidí o svých zdravotních komplikacích ani neví.

4. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Po kom máme postavu: Za co (ne)mohou geny?

Máte hrudník po tatínkovi, ale boky jsou dědictvím z maminčiny strany? Genetika si s námi pohrává, jak se jí zlíbí, a nám nezbývá nic jiného, než se s ní „nějak“ popasovat. Naštěstí není vše dané až do smrti, byť je nutné si přiznat, že s rodinou se sklony k obezitě za zády nepůjde hubnutí lusknutím prstů.

3. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Otevřela prodejnu bez obalů: Země je jediný domov, který máme, říká majitelka Kredence

Usměvavá a ochotná prodavačka Silvie Kladivová si loni na podzim ve Frenštátě pod Radhoštěm otevřela vlastní bezobalovou prodejnu s názvem Kredenc. Věří v sílu dobrých rozhodnutí…

Doba čtení: 5 minut

Nejčastější důvody, které nám brání zhubnout

Snažíte se, držíte diety, cvičíte, jíte zdravě, ale stále nehubnete? Nebo zhubnete, ovšem kila jsou brzy zpět? Zde je výčet typických chyb a rady, jak hubnout s trvalým výsledkem.

23. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hubnutí podle zaměstnání

Každý člověk je individuální, a tak i naše těla pracují trochu jinak, míváme různé chutě a preferujeme různé potraviny. Vliv na to, jak se stravovat, abychom nebyli obézní, má i naše profese.

17. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jí syrovou stravu. „Mám víc energie než dřív,“ říká vitarián

Sympatický mladý sportovec z Frýdku-Místku Jaromír Stopka, který se už dva roky živí pouze vitariánskou stravou, se společně se svým kolegou rozhodl začít vyrábět raw tyčinky pod zvučným českým názvem Živan.

Doba čtení: 6 minut

Prodlužte si opálení jídlem

Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

11. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Instantní extrudovaná kaše může a nemusí být zdravá. Pozor na dětské křupky

Extrudované výrobky jsou v módě – jde o zdraví prospěšné produkty plné vlákniny, nebo jen o další marketingový tah? Extruze je způsob úpravy potravin a jako taková není vyloženě zdravá či nezdravá. Záleží na tom, z čeho je extrudovaná potravina vyrobena a co je pak do ní přidáno.

Doba čtení: 4 minuty

Letní jídla ve stáncích na koupalištích a ve městech: jak se vyhnout největšímu zlu

Párky v rohlíku, klobásy, smažené langoše a hranolky, sladké zmrzliny a limonády… Nabídka stánků s občerstvením je bídná. Pro jednou se jistě svět nezboří, ale i na koupališti se můžeme stravovat zdravě.

Doba čtení: 2 minuty

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Dokonce i takové potraviny, které považujeme za zdravé, mohou poškodit náš chrup.

5. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jaké mléko patří na náš stůl?

Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří dlouhá léta mléko pijí, méně často trpí některými závažnými onemocněními. Existují však i odpůrci mléka, kteří varují před zahleněním, laktózovou intolerancí či alergií vyvolanou konzumací mléka.

4. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

dTest hodnotil mléčné tyčinky, které najdete v chladicích pultech supermarketů. Zajímalo ho, kolik obsahují tuku, cukru, bílkovin, ztužených tuků, konzervantů a zda jsou slazené glukózo-fruktózovým sirupem.

3. 8. 2018 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak

Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.

28. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Sodíková pravidla při sportu

Ve stravě běžného člověka je sodíku nadbytek, a tak by měla většina lidí příjem této minerální látky výrazně omezovat. V případě sportujících osob je však situace trochu odlišná.

27. 7. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Žít nezdravě se prodraží. Dělejte s tím něco, vzkazují Britové

Velká Británie uvažuje o zvýšení daní za zdravotní služby, stejně jako o jejich větší regulaci. Důvodem je povzbuzení obyvatel, aby se snažili být zdravější.

Doba čtení: 7 minut

Ovesné vločky, jak je neznáte: na slano, coby zdroj energie i tajná zbraň při hubnutí

Oves nejčastěji jíme v podobě ovesných vloček, do müsli, granoly či ovesných kaší. Tedy coby samostatná jídla. Nejde sice o klasickou přílohu, ale díky svým vlastnostem se ovesné vločky začínají prosazovat i coby součást řady nesladkých pokrmů.

25. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

23. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

10 postřehů z (okénka) táborové kuchyně

Byla jsem (ne poprvé) panikuchařkou na dětském táboře. V lese, bez elektřiny, bez signálu, bez kohoutku s pitnou vodou, zato s potokem, studánkou a kastroly těžšími, než průměrná panikuchařka unese. A s hromadou dětí, které mnohé, co očekáváte, potvrzují a v mnohém překvapí.

Doba čtení: 4 minuty

Youtubeři prý učí děti kouřit a jíst nezdravě

Někteří populární youtubeři propagují ve svých videích fast food, sladké a energetické nápoje, cukrovinky i alkohol. Kouří „nehořící“ cigarety a doporučují plastické operace. Děti vůbec nepoznají, že se jedná o reklamu, ukázal výzkum.

20. 7. 2018 11:04
Doba čtení: 6 minut

Zdravé přílohy: Je žito lepší než pšenice?

Pokračování seriálu o přílohách je tentokrát věnováno žitu. Najdeme ho v pečivu i chlebu, z žitné mouky si můžeme připravit knedlíky nebo placky, žito lze zakoupit i jako celé zrno, které se dá použít místo klasické přílohy. Existují dokonce i žitné těstoviny.

18. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Vitamín D je pro nás důležitý, pro zdraví potřebujeme jeho pravidelný přísun. Získáme ho pobytem na slunci, které podporuje jeho tvorbu, z vhodných potravin či doplňků stravy. Jedním ze zdrojů vitamínu B jsou i houby vystavené UV záření. To se týká i droždí. Chcete kvasnice s vitamínem D? Dejte je na sluníčko.

17. 7. 2018 12:05
Doba čtení: 4 minuty

Aquafaba: Proč nálev z cizrny vylévat, když z něj můžete mít skvělou majonézu

Obyčejně nálev z plechovky s cizrnou vyléváme do odpadu, stejně jako když cizrnu vaříme. Tím ale přicházíme o velmi cennou surovinu, která se dá v kuchyni krásně využít. Ať už do sladkých pokrmů, nebo do slaných. A rozdíl oproti vejcím nepoznáte.

Doba čtení: 5 minut

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejčastější chyby po cvičení – děláte je také?

Tipů a triků, jak správně provádět cviky a naplánovat zátěž jednotlivých partií, je plný internet. Mnoho z nás však zapomíná, že pro dosažení optimálních výsledků hraje klíčovou roli potréninková regenerace.

3. 7. 2018 11:20
Doba čtení: 4 minuty