největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
91
–
120
/
785
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Chystají se velké změny ve značení potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Plánované změny v označování potravin mohou zlepšit orientaci spotřebitelů a také přinést proměnu na trhu s jídlem. Rýsují se novinky v oblasti uvádění údajů o minimální trvanlivosti nebo využití barevného semaforu pro rozlišení zdravých potravin.
Petr Havel
29. 12. 2021
Jak se zbavit neustálého pocitu hladu
Zvládání hladu bývá při udržování hmotnosti či přímo při hubnutí tou největší překážkou. Odbornice na výživu Susan Bowermanová radí, jak hlad přirozeně přemoci. Nejdůležitější je podle ní zjistit, proč vůbec hladem trpíme.
Redakce
22. 12. 2021
Je čerstvé mléko z obchodu opravdu čerstvé? A ředí se trvanlivé mléko vodou?
Mléko je cenným zdrojem živin. Na trhu je k dostání v různých stupních zpracování. Jak moc se od sebe tyto druhy liší a jaká je realita jejich složení a benefitů pro spotřebitele?
Redakce
21. 12. 2021
4 jídla, která nás přes zimu zahřejí zevnitř
V chladném počasí nás zahřeje nejen teplá bunda, šála a čepice. Zahřívat své tělo můžeme i těmi správnými potravinami, které navíc pomáhají v boji proti nachlazení. Jaké potraviny zařadit v zimě do jídelníčku?
Redakce
19. 12. 2021
Děti z domovů se učí vařit samy, péct zdravé cukroví a mít reálná přání
Dětské domovy jsou tradičně mezi obdarovanými různých charitativních projektů. Ve vánoční sbírce Alberta teď například získaly potraviny, které si jinak nemohou dovolit. Ale tím to nekončí. Děti se učí plánovat jídelníček, jíst zdravě, a když chtějí sladkosti, většinou si je kupují z kapesného…
Lenka Krbcová
9. 12. 2021
Linecké ze špaldové mouky a další tipy na zdravé vánoční cukroví
Vánoce se bez voňavého cukroví neobejdou. Jenže tradiční české cukroví není zrovna vzorem zdravé stravy. Pokud nechcete přes svátky hřešit, ale současně se nedovedete cukroví vzdát, vyzkoušejte zdravější varianty cukroví.
Redakce
4. 12. 2021
Kombucha – probiotický nápoj z čaje nejen pro trávení
S kombuchou se poprvé setkali během studií v Americe, po návratu v ČR podobný nápoj hledali marně. Začali ho proto sami vyrábět. Říkají si JZT Ferments a kvašený probiotický nápoj z čaje a kultury bakterií a kvasinek „SCOBY“ teď produkují ve velkém a v různých verzích.
Petr Havel
24. 11. 2021
Sirup z agáve není tak zdravý, jak se myslelo
Agáve je léčivou bylinou i okrasou zahrádek nenáročnou na pěstování, sirup z ní ale příliš zdravý není. V minulosti měla agáve velký význam, po staletí se tato rostlina využívá i v lidovém léčitelství.
Kateřina M. Košutová
22. 11. 2021
Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.
Petr Havel
19. 11. 2021
Co dělat, když senior ztrácí chuť k jídlu
Ztráta chuti k jídlu je v pokročilém věku běžná a mnohdy vede až k podvýživě. Opatření jsou jednoduchá, ale někdy musí zasáhnout lékař. Podceňování pak vede až k vážným zdravotním problémům, prodlužuje také léčbu a hospitalizaci.
Helena Singerová
19. 11. 2021
Vsadili na zázvor. Projekt Zázvoruj vymýšlí nápoje, olej, sirup či med
Zázvoruj je projekt pro radost, který spojuje lásku ke gastronomii, online marketingu a chuť experimentovat právě se zázvorem. Vždycky prý přijde někdo, kdo se zeptá: A tohle byste se zázvorem taky uměli? Začne pátrání po recepturách, zkoušení, improvizování, ochutnávání. Zázvor totiž není jen do čaje…
Petr Havel
18. 11. 2021
Vrátí se projekt Mléko do škol i do školek? Odborníci to doporučují
Analýzy ukazují nedostatek mléka a mléčných produktů u dětí předškolního věku. V reakci na tato zjištění se mluví o opětovném rozšíření projektu „Mléko do škol“ i na předškolní zařízení. Děti v rámci tohoto projektu dostávají mléko a neochucené výrobky z něj zcela zdarma.
Petr Havel
10. 11. 2021
Co jíst před a po tréninku? Důležité je nehladovět
Správně zvolené potraviny před a po sportovním výkonu mohou mít pozitivní vliv na výkon, efektivnější nabírání svalové hmoty či naopak ztrátu tělesného tuku. Nemalý vliv mají i na regeneraci po fyzické zátěži. Jak vypadá ideální jídelníček při pohybové aktivitě?
Redakce
9. 11. 2021
Byznys s oříšky strmě roste. Košík.cz představil privátní značku Mr. Nutly
Aktualita
Spotřeba oříšků v Česku podle e-shopu Košík.cz roste a online trh s nimi se každý rok skoro zdvojnásobí. A podle odhadů expertů boom této superpotraviny není u konce – naopak se s ním rodí nový miliardový byznys. Toho chce online supermarket využít a do segmentu vstupuje se svou vlastní privátní značkou Mr. Nutly & friends.
Redakce
5. 11. 2021
Jogurt, řecký jogurt, skyr a vla – v čem se liší mléčné výrobky
Kromě klasického jogurtu obchodníci nabízejí další, u nás dosud méně známé varianty, jako jsou řecký jogurt, skyr nebo nově i mléčný dezert vla. V čem se liší a jaké opodstatnění má jejich zařazení do jídelníčku?
Redakce
5. 11. 2021
Běžný slunečnicový olej není vůbec vhodný na smažení. Hledejte speciální označení
Stále se to opakuje, a stále se to plete… Slunečnicový olej můžeme vnímat coby zdravou potravinu – pokud na něm nebudeme smažit. Existuje ovšem výjimka, a tou jsou speciální odrůdy označované jako „high oleic“.
Petr Havel
3. 11. 2021
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Výrobce sirupů uchová i bezovou vůni
Renata a Radek Vondrákovi pěstují a zpracovávají černý bez v krajině pod legendárním vrchem Blaník. Jejich produkty z květů a plodů bezu se pyšní označením bio. Vyrábějí čaje, sirupy, mošty i marmelády. „Od začátku jsme si vytkli za cíl produkovat výrobky nejvyšší kvality, teď hledáme zákazníky, kteří naši snahu ocení,“ říkají na Farmě Křížov. To se jim postupně daří.
Petr Havel
20. 10. 2021
Himálajská růžová sůl: nemá zdaleka takový přínos pro zdraví, jak se tvrdí
Její jemně růžová barva láká. Když se k tomu přidají i marketingová tvrzení o tom, jak nesmírně pozitivní vliv má na lidské zdraví, získává další plusové body. Odborníci ale upozorňují na to, že mnoho z těchto údajných zdravotních benefitů není potvrzeno žádným výzkumem.
Kateřina M. Košutová
19. 10. 2021
Máte připravenou imunitu na podzim?
Podzim, začátek školního roku a méně slunečních paprsků se podepisuje na naší odolnosti vůči chorobám. Jak otužit svoji imunitu, aniž by člověk musel do studené vody?
Helena Singerová
14. 10. 2021
Šlechtění plodin pro zdraví – proč se nebát geneticky upravených potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Editace genů dokáže zvýšit nutriční hodnotu zemědělských surovin, aby obsahovaly více vitamínů či stopových prvků. Vědci dokáží také naopak snížit množství určitých látek v rostlinách a tím zabránit nežádoucím jevům při jejich konzumaci. Nic z toho zatím nelze vzhledem k evropské legislativě v praxi využít.
Petr Havel
12. 10. 2021
Antioxidanty pomáhají proti civilizačním onemocněním, pozor na předávkování
Antioxidanty jsou v posledních letech poměrně často skloňovaným pojmem. Mají v organismu nezastupitelnou úlohu, pomáhají udržet jeho dobrý zdravotní stav a předcházet onemocněním. Je však důležité spoléhat spíše na pestrou stravu než na syntetické doplňky. Ty mohou naopak škodit.
Kateřina M. Košutová
11. 10. 2021
Nápady potravinářského inženýrství: značení Nutri-score je matoucí
Komentář
KOMENTÁŘ – Nutri-score – novinka ve značení potravin pomocí písmen a barevného semaforu – je přinejmenším sporná. Stejně jako snahy o to, zavést ji povinně. Plošné dělení potravin na zdravé a nezdravé je nesmysl, podobné značení ke zdravému stravování příliš nepřispěje a k lepší orientaci spotřebitele už vůbec ne.
Petr Havel
6. 10. 2021
Koenzym Q10 potřebuje každá buňka v těle
Antioxidant koenzym Q10 hraje v lidském těle důležitou úlohu, a to zejména při tvorbě energie a při jejím využití. Podporuje správnou funkci řady orgánů i tělesnou výkonnost a pomáhá také zpomalit procesy, které s sebou přináší stárnutí. Výzkumy ukazují, že má rovněž potenciál zlepšit průběh některých onemocnění.
Kateřina M. Košutová
30. 9. 2021
Jak jíst dobře a levně? Odborníci učí nakupovat a vařit lidi v nouzi
Paradoxně lidé, kteří mají finanční problémy, mají větší sklony k obezitě, týká se to bohužel již i jejich dětí. Příčinou je někdy neznalost, neochota vařit, ale i složitá životní situace či finanční a další potíže. Zdravé jídlo přitom nemusí být dražší, ujišťují odborníci z projektu Zdravá 5. A v praxi to dokazovali obyvatelům pražského azylového domu.
Lenka Krbcová
30. 9. 2021
Vitamín C zadarmo? Šípkový čaj. Je třeba ho louhovat, ne vařit
Nejlepším a přirozeným zdrojem vitamínu C jsou šípky. Zcela jednoduše z nich můžeme připravit čaj, nasušit si je do zásoby nebo zpracovat do šípkové marmelády.
Petr Havel
29. 9. 2021
Co můžeme sami udělat proti nadýmání
Nadýmání po jídle nemusí být problém, lze mu předejít několika snadnými způsoby. Základní rada zní – všímejte si, po čem míváte potíže. Pak pomůže některé z poměrně jednoduchých opatření.
Kateřina M. Košutová
28. 9. 2021
V klíčku česneku je to nejlepší, dávat pryč jeho střed je škoda
Dva až tři stroužky česneku denně, to je podle expertů tip pro zdraví. Radí také, co udělat, aby byl česnek dobře stravitelný a dostali jste z něj skutečně to nejlepší. Některá tradovaná doporučení totiž podle odborníků nedávají smysl.
Petr Havel
20. 9. 2021
Olivy, zdraví a kalorie: zdání klame
Jsou olivy zdravé? Je něco na tom, že v těhotenství by se jíst neměly? Kolik mají kalorií? Jaký rozdíl je mezi černými a zelenými olivami? A olivami s peckou a bez pecky?
Kateřina M. Košutová
17. 9. 2021
Jak snadno vyřešit zdravé svačiny do školy, po kterých to dítěti bude myslet
Dítě potřebuje pravidelný přísun živin. Svačiny, ač dělané s láskou, jsou mnohdy úmornou rutinou. Co by měla dětská svačina obsahovat, aby děti neměly hlad a byly soustředěné, a přitom nám to nezabralo příliš času?
Helena Singerová
15. 9. 2021
Je možné solit stejně, ale náhražkou soli? Nejlepší cestou je nedosolovat
Nadměrná a zdraví škodlivá spotřeba soli vede vědce a výzkumníky k hledání cest, jak v populaci snížit spotřebu soli, tedy chloridu sodného. Tím by se mimo jiné omezila rizika kardiovaskulárních chorob.
Petr Havel
9. 9. 2021
91
–
120
/
785
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji