Hlavní navigace

V čem se mýlíme o Vánocích: Nejhorší není cukroví ani salát, vadí něco úplně jiného

23. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Přejídat se o Vánocích není dobré, ale úzkostlivě si hlídat každé linecké kolečko taky nejlepší nápad. Má smysl dělat dietní varianty vánoční klasiky, nebo se to pro jendou nezblázní? A jak moc kalorický vlastně je alkohol, bez něhž si část lidí neumí svátky představit?

Vánoce jsou jednou za rok a je to opravdu mimořádná událost. Pokud k nim takto budeme přistupovat, není nutné obávat se dietních následků ani dlouhodobých kil navíc. Namísto toho, abychom „řešili zdravou výživu“, pojďme si raději Vánoce užít a do slova „vychutnat“.

Co se dozvíte v článku
  1. Největší vánoční „zabijáky“
  2. Vážně chcete vidět zlaté prasátko?
  3. Desatero, jak si užít Vánoce a nemít výčitky

Je to tak jednoduché jako obvykle: jíst kvalitně a střídmě, nepřecpávat se, netláskat jedno přes druhé a nedělat si hlavu z drobných „úletů“.

Největší vánoční „zabijáky“

Asi každý tuší, že hora mastných řízků (i kdyby šlo o smaženého kapra) s kopcem tučného bramborového salátu není zrovna vzor zdravého jídelníčku. Ale jeden řízek a porce salátu na Štědrý večer jistě nevadí. Zapíjet Ježíška basou piva pěknou figuru ani pocit v těle neudělá. Ale sklenička piva nebo vína k večeři? Proč ne. To samé u nealkoholických nápojů, sladká limonáda dětem chutná, a když si ji dají výjimečně a ne na litry, nestane se vůbec nic.

Podobně je to se vším – talířek cukroví k vánoční atmosféře patří, a můžou to být i klasické druhy, s tukem a cukrem. Jakmile půjde o krabice, máme problém.

Vánoce našich prababiček aneb Co se kdysi jedlo na Štědrý den Přečtěte si také:

Vánoce našich prababiček aneb Co se kdysi jedlo na Štědrý den

Navíc u všech pokrmů se nabízejí jejich odlehčenější varianty, které zohledňují například redukční či zdravotní diety, jídla pro děti nebo výživové směry typu vegetariánství a veganství. I u nich se ale můžeme přejíst nebo přibrat. A neznamenají automaticky zdravější možnost, zejména pokud jdou do extrémů.

Postrachem, po kterém hrozí nevolnost či nárůst hmotnosti, tedy nejsou jednotlivá jídla, ale jejich množství, kombinace a pravidelnost onoho hodování.

„V období Vánoc, kdy si dopřáváme více než jindy, můžeme také jídelníček obměnit zdravějšími alternativami. Klasické recepty je možné odlehčit, pokud nahradíme některé ze surovin,“ doporučuje Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert, a dodává několik konkrétních tipů:

„Například u cukroví zkuste nahradit běžnou mouku za celozrnnou, špaldovou, mandlovou, kokosovou nebo pohankovou. Místo cukru můžete zvolit melasu, med, stévii, případně také sirupy, například čekankový, který obsahuje velké množství vlákniny a velmi málo sacharidů, lze ho tedy považovat za dietní. Ale pozor, mouka je pořád mouka a i většina náhražek cukru obsahuje velké množství sacharidů, proto se obecně snažte sladit o něco méně. S množstvím tuku také šetřete a dopřejte si kvalitní tuk na smažení i pečení.“ Na mlsání si můžeme dát místo smažených brambůrků zdravé ořechy a podobně.

Patří k vašim Vánocům vaječný koňak?

Vážně chcete vidět zlaté prasátko?

Jedním z vánočních zvyků je tradiční půst na Štědrý den. V některých rodinách se přes den nejí nic, jinde například pouze vánočka… Je to zdravé? Uvidíme zlaté prasátko, nebo nám bude spíš špatně?

Zase platí pravidlo střídmosti bez extrémů. V očekávání večerního hodování není jistě žádoucí si přes den hojně dopřávat dobrot a k večeři jít již s plným břichem. Pak už nás nějaké prasátko ani nebude zajímat…

Na druhou stranu celodenní přísná hladovka také nemusí každému udělat dobře, ani jeho kručícímu žaludku, s nímž se pustí do večeře. Vyhladovělý organismus má navíc večer tendence se přejíst. Odborníci proto doporučují raději jíst střídmě v průběhu celého dne. Nebude vám pak těžko – na což mimochodem není optimální pivo, jak si často mylně myslíme, když si ho naléváme „na trávení“. Hořké látky chmele sice blahodárně působí na trávení tučných pokrmů, nicméně pivo obsahuje alkohol a sacharidy, které představují pro organismus další energetickou zátěž. Při konzumaci přemíry jídla tedy nijak nepomůže, upozorňují lékaři zabývající se výživou.

Galerie: Jak se slavily Vánoce před rokem 1989

Desatero, jak si užít Vánoce a nemít výčitky

1. Jezte čerstvé potraviny

Snažte se jíst převážně čerstvé, lokální a minimálně zpracované potraviny. Dostatečný přísun ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, oříšků, semen i celozrnných potravin vám dodá velké množství živin, vitamínů, minerálů a vlákniny.

2. Mlsejte zdravěji

Vyzkoušejte o něco zdravější recepty na cukroví. Brambůrky vyměňte za ořechy a mějte po ruce misku s ovocem nebo zeleninou a klidně s nějakým tvarohovým dipem.

3. Alkohol s mírou

Prosinec je zcela určitě měsícem oslav a s tím spojených příležitostí konzumovat alkohol ve větší míře. Myslete ale na to, že alkohol je kalorická bomba a dva panáky vám energeticky nahradí celé jídlo. Alkohol také zvyšuje chuť k jídlu. Nezapomínejte na jeho negativní vliv na naše celkové zdraví.

4. Nezapomínejte na pohyb

Vezměte rodinu na procházku nebo třeba na lyže. Čas budete trávit společně, aktivně, a ještě uděláte něco pro své zdraví.

Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm Přečtěte si také:

Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm

5. Spánek

Spánek je pro tělo nezbytně důležitý. Právě v době, kdy spíme, naše tělo hluboce regeneruje. Důležité je, abychom spali kvalitně. Kvalitní spánek může narušit několik aspektů. Od nekvalitní postele až po psychickou nepohodu, ve které se nacházíme, než jdeme spát. Kvalitní spánek napomáhá naší imunitě i metabolismu a také se budete cítit šťastněji.

6. Pitný režim

Nezapomínejte na pitný režim, a to ideálně ve formě čisté neperlivé vody. Občas můžete zařadit mineralizované vody, čaje, zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné vodou nebo kvalitní kávu. Správným pitným režimem předejdete únavě, bolestem hlavy, zácpě i suché kůži.

7. Udělejte si volno

Vánoční svátky nejsou pouze o dokonalém úklidu, dvaceti druzích cukroví, perfektní vánoční výzdobě a neustálém pečení či vaření. Měli byste toto období vnímat hlavně jako čas, který trávíte v pohodě a klidu s vašimi blízkými, rodinou a nezapomínejte ani na sebe. Jestli je to možné, dopřejte si klidně celý den s vaší oblíbenou knihou v posteli.

8. Nemějte výčitky

I když si sem tam dáte cukroví, skleničku dobrého vína nebo si večer u televize vezmete hrst chipsů, nemějte výčitky. Každý z nás si občas něco dopřeje a Vánoce nás k tomu úplně vybízejí. Výčitky vašemu tělu zcela určitě neprospívají. Řiďte se heslem „všeho s mírou“!

KL24

9. Osobní váhu schovejte

Stoupáte každý den na váhu a kontrolujete, zda jste přibrali kilo nebo dvě po předchozím dni? Váhu byste měli vytahovat maximálně jednou za měsíc. Ano, možná přes svátky přiberete kilo nebo dvě, ale určitě je po Novém roce velmi rychle zase ztratíte. Vrátíte se do normálního režimu, když nebudete mít doma krabice cukroví ani každý večer popíjet alkohol.

10. Užívejte si každý den

Užijte si Vánoce a svátky v klidu a pohodě, protože čas s rodinou, blízkými a přáteli vám nikdo nenahradí.

Galerie: Co se na Vánoce mlsá v jiných zemích?

Odborná spolupráce:

Alena Paldusová

Manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. V rámci projektu pomáhá dětem, ale i dospělým se zdravým jídlem a životním stylem.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).