Hlavní navigace

jídlo

Recyklovaná kuchařka vás zbaví zbytků i prošlých jogurtů v lednici

Ten, kdo rád vaří a nerad plýtvá, ať už z finančních důvodů, nebo proto, že ho trápí způsob zacházení s potravinami a se zdroji, tomu by doma neměla chybět Recyklovaná kuchařka. Unikátní soubor rad, jak z kvalitních surovin vytěžit maximum a s těmi ostatními neplýtvat.

17. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Jak na nové já? Změňte své návyky

Aktivní a zdravý způsob života je třeba budovat dlouhodobě, až se z pravidelnosti stane zvyk a ze zvyku rutina. Jak změnit své (ne úplně dobré) dosavadní návyky?

13. 12. 2018 14:50
Doba čtení: 3 minuty

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Nejčastější chyby po cvičení – děláte je také?

Tipů a triků, jak správně provádět cviky a naplánovat zátěž jednotlivých partií, je plný internet. Mnoho z nás však zapomíná, že pro dosažení optimálních výsledků hraje klíčovou roli potréninková regenerace.

3. 7. 2018 11:20
Doba čtení: 4 minuty

Polévkárny nabízejí oběd pod padesát korun. Stojí to za to?

Už pár let v Česku vznikají polévkárny. Podniky, kde se velmi rychle najíte za pár desetikorun. Jak to v nich chodí, jak jídlo chutná a co všechno kromě polévek najdete v nabídce? Vyzkoušeli jsme.

Doba čtení: 7 minut

Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka? Ta nejobyčejnější

Přestože zastával funkci nejvyšší, jeho stravovací návyky a chutě byly velmi střídmé. Nejvíc si pochutnal na nejobyčejnějších jídlech; na kyselu, švestkových knedlících nebo jedné slovenské specialitě.

11. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak to včera vypadalo na F.O.O.D. pikniku v Praze?

Včera se v Praze konal sedmý ročník F.O.O.D. pikniku, co přinesl, kde byla největší fronta a v čem organizátoři musí ještě přidat?

4. 9. 2017 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Jam session dal stopku plýtvání a lidem tisíc džemů zdarma

Hostina pro tisíc, Křivá polévka, Tisíc kilo, to jsou některé názvy akcí, které v minulých letech pořádala iniciativa Zachraň jídlo, aby nás naučila lépe hospodařit s jídlem a zamezila plýtvání. Další v řadě byla včerejší akce Jam session. Jak to tam vypadalo a co se rozdávalo letos?

17. 7. 2017 15:10
Doba čtení: 2 minuty

Homemade Fest nabídne makrelu na hůlce, burgery i pralinky

Už tuto sobotu se uskuteční na Smíchovské náplavce první ročník food festivalu Homemade Fest. Představí se na něm čtyřicítka nadšenců i profíků, které běžně na festivalech neuvidíte. Okuste něco nového na novém festivalu.

3. 5. 2017 10:34
Doba čtení: 1 minuta

Hygiena úřadovala na festivalu Polívkování a guláše

Kontroly se nevyhýbají ani festivalům. Z toho posledního, který se konal během posledního říjnového víkendu na Hořejším nábřeží v Praze, ale odešli hygienici s prázdnou. Proč?

8. 11. 2016 14:17
Doba čtení: 2 minuty

Foodparade nabídne psí žrádlo, brouky i chobotnici

Už třetího a čtvrtého září bude v zahradách Trojského zámečku rozestavěno několik desítek stánků s kuchaři známých luxusních restaurací i nadšenců z menších kuchyní. Nabídnou klasiku, exotiku, luxus i psí sušenky.

30. 8. 2016 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Průzkum: Češi i Italové opouštějí restaurace, obědvají v práci

Zatímco před sedmi lety jsme obědvali, stejně jako Italové, hlavně v jídelnách a restauracích, dnes si z domova nosíme krabičky. A jak to mají jinde v Evropě?

25. 8. 2016 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Deset jídel, která vás v horku ochladí

Ačkoli při pomyšlení na horké dny člověku vytane na mysli zmrzlina nebo pití s ledem, jídla a nápoje, která nás skutečně mohou ochladit, vypadají úplně jinak.

Doba čtení: 5 minut

Člověk by měl sníst denně dvě kila jídla

Víte, že váš jídelníček není správný, ale nevíte, jaká je ta správná cesta k nápravě? Nechte si poradit a inspirujte se zcela novou, snadno zapamatovatelnou pyramidou.

Doba čtení: 5 minut

Svačina: malé jídlo s velkým významem

Ďábel se skrývá v detailech. Platí to i pro stravování. Tou maličkostí je vynechání svačiny. Přitom je to malé jídlo s velkým významem, jehož absence během dne vede k večernímu přejídání.

Doba čtení: 3 minuty

Chyby při snídani vedou k obezitě i zácpě

Snídáte, nebo ráno nestíháte? Máte stažený žaludek, ale vůně čerstvého pečiva vás cestou do práce naláká koupit si dobrý koláček. U počítače k němu přidáte kávu a jste po snídani…

4. 5. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Nutriční terapeut vs. výživový poradce: Klíčový rozdíl tkví v kvalifikaci

Odborníků na výživu, kteří slibují zázračné i o něco pravděpodobnější zhubnutí, se objevilo jako hub po dešti. Je ale rozdíl mezi tím, když navštívíte nutričního terapeuta, nebo když si vás do péče vezme výživový poradce?

Doba čtení: 6 minut

Rodiče mají zkreslenou představu o tom, co je normální jídlo

Vidíme třetí generaci rodin, kde je patologie ve vztahu k jídlu, říkají lékaři. Na děti mají neblahý vliv představy takto postižených rodičů. Jsme zahlceni návody, jak jíst super zdravě – až je to nezdravé.

Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny před spaním

To, co jíme, ovlivňuje kvalitu spánku. Mnohé potraviny a nápoje nás ovlivní i na několik hodin předem. Které to jsou?

Doba čtení: 14 minut

Globalizace zavedla rohlík s kafem

Kde se vzaly potraviny z druhého konce světa, konzervy, sušené polévky, levný alkohol, automaty se sladkostmi nebo obyčejný rohlík s kávou na snídani? Kořeny moderní kuchyně leží v devatenáctém století.

Doba čtení: 5 minut

Jezte online a s trochou štěstí vyděláte miliony

Především v Jižní Koreji, ale také v Japonsku i jinde, se objevil nový fenomén, který dostal název gastronomický voyeurismus. Internetové šílenství spočívá v online sledování lidí, kteří jedí.

Doba čtení: 5 minut

Proč jsou Američané tlustí a nemocní

Můžete dělat cokoli, snížit příjem sacharidů, tvrdě se dřít v posilovně, ale i přesto kila nejdou dolů a necítíte se dobře. Na vině je stres.

Doba čtení: 8 minut

Mozkem proti žaludku. Soutěže jedlíků vyhrávají hubeňouři

Jaké to je živit se coby žrout-rekordman, tedy živit ve smyslu vydělávat si tímto způsobem na živobytí? Musíte mít anatomicky rozšířený žaludek a vážit půl tuny? Kdepak, důležitý je mozek.

Doba čtení: 5 minut

Když spálit, tak na uhel

Zazvoní telefon, v televizi začne bezva film a jídlo je na uhel. Čoudí to z restaurací i z bytů. Mrkněte na to, možná jsou to fotky z vaší kuchyně.

29. 12. 2014 0:00

Dají se jíst, nebo jen nosit?

Módní návrhář navrhl boty, které vypadají, jako by je perníkář právě upekl a dozdobil… ale chyba lávky.

19. 12. 2014 11:30

Mladí chtějí tříhodinový oběd

Podle nového průzkumu ustupuje trend rychlého oběda. „Dnešní zaměstnanci si chtějí dopřát delší dvou či tříhodinovou pauzu, kterou jsou ochotni nahradit delší prací večer,“ tvrdí zpráva. Nesouhlasím. Ctím odkaz lorda Sandwiche.

Doba čtení: 4 minuty

Co s tvrdým pečivem? Rozsvítit

Jak jinak využít ztvrdlé bagety a housky než na strouhanku nebo pro slepice? Japonská designérka Yukiko Morita z nich tvoří unikátní svítidla. Jmenují se Pampshades a jsou skutečně z pečiva. Takže nevyhazovat…

25. 11. 2014 8:30

National Geographic zmapoval, kde se co jí

Kolik čeho jíme? Platí, že od určitého okamžiku růstu příjmů se už skladba jídelníčku moc nemění? Nakolik se lidé řídí médii, která radí, co je zdravé? Jak se jí v různých částech světa?

Doba čtení: 6 minut

Dnes servírujeme černočerný hamburger

Je spálený, nebo jen černý jako uhel? Podívejte se do galerie a nechte se nalákat na specialitu, kterou si můžete dát (zatím) jen v Japonsku.

6. 11. 2014 9:00

Zapomenuté potraviny: Kroupy k zamilování

Ječné kroupy nesměly chybět ve spížích našich prababiček, poctivá kroupová polévka už ale v našem jídelníčku moc často nefiguruje. Ochuzujeme se? Velice.

Doba čtení: 6 minut