Hlavní navigace

Bezlepková dieta: je skutečně zdravější a dobrá na hubnutí?

28. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pro ty, kdo mají intoleranci nebo citlivost na lepek, jsou bezlepkové potraviny požehnáním. Tyto potraviny se v posledních letech ale staly oblíbené i mezi těmi, kteří lepek tráví normálně. Myslí si, že přechod na bezlepkovou dietu je skvělou strategií pro hubnutí a pro zdraví.

Věděli jste, že potravina, která je označena jako bezlepková, nemusí být nutně zároveň nízkokalorická nebo zdravější? K porozumění je dobré znát pár základních pojmů a principů.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je lepek
  2. Intolerance, alergie na lepek, nebo celiakie?
  3. Je bezlepková dieta skutečně vhodná pro hubnutí?
  4. Bezlepkové náhražky mohou mít stále spoustu kalorií
  5. Tipy pro ty, kdo mají citlivost na lepek
  6. Rada pro všechny: prozkoumejte své zdroje lepku

Co je lepek

Jednoduše řečeno, lepek je protein, který se nachází především v pšenici, žitu a ječmeni. Lepek poskytuje tělu bílkoviny, které lze použít k budování a obnově svalové tkáně nebo k výrobě dalších tělesných bílkovin, jako jsou hormony a enzymy.

Mnoho lidí se domnívá, že má intoleranci na lepek, protože se po něm cítí nafouklí nebo plynatí, nebo protože se cítí lépe, když obiloviny nejedí. Dále poznamenávají, že po vynechání lepku často zhubnou, což může částečně objasnit nadšení z bezlepkového jídla.

Intolerance, alergie na lepek, nebo celiakie?

Nepříznivých reakcí těla na lepek může být více. Většinou je ale provází obdobné klinické příznaky, a proto u nich může dojít k záměně, nicméně mechanismus tělesné reakce je naprosto odlišný pro každou z nich:

  • celiakie – následkem autoimunitní reakce na lepek vzniká chronický zánět střevní sliznice, poškození klků a nedostatečné vstřebávání živin, nastává několik hodin po konzumaci lepku,
  • alergie na lepek – při kontaktu střevní sliznice s lepkem dochází k alergické reakci, kterou provází otok střevní sliznice, bolesti, průjem a další příznaky, nastává do několika minut po zkonzumování lepku,
  • intolerance lepku – není diagnostikována celiakie ani alergie, ale po konzumaci lepku se objevují stejné příznaky.

Více v katalogu nemocí u hesla celiakie.

Je bezlepková dieta skutečně vhodná pro hubnutí?

Vysvětlení, proč někdo zhubne na bezlepkové dietě nebo se prostě cítí lépe, může být hned několik.

Vzhledem k tomu, že se lepek skrývá nejen v obilných potravinách, ale používá se také jako stabilizátor a zahušťovadlo v mnoha zpracovaných potravinách (salátové dresinky, mražený jogurt, zpracované uzeniny ad.), může se stát, že se lidé během bezlepkového režimu cítí lépe, ať už lepek tolerují, nebo ne.

Koneckonců by to pravděpodobně znamenalo, že vynechávají rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná jídla a možná nahrazují škrobová jídla ovocem a zeleninou s vysokým obsahem vlákniny, což by mohlo právě podpořit lepší trávení a pomoci při hubnutí.

Bezlepkové náhražky mohou mít stále spoustu kalorií

Na dnešním trhu najdeme spoustu bezlepkových produktů, včetně cereálií, koláčů, sušenek, a dokonce i bezlepkové pizzy. Toto je možné díky náhradě (ve většině případů) tradiční pšeničné mouky za zpracovanou rýžovou mouku, kukuřičný a bramborový škrob. Jiné složení však nutně neznamená nižší energetickou hodnotu dané potraviny. Právě proto je opravdu důležité věnovat pozornost nutričním údajům na obalu.

Porovnejte štítky bezlepkové směsi na sušenky nebo směsi na koláče s běžnými verzemi a uvidíte, že z pohledu kalorií se nejedná téměř o žádný rozdíl. V pekárně se třeba nabízí bezlepkové muffiny, které se s 20 gramy tuku a 450 kaloriemi stěží dají považovat za dietní jídlo.

Pokud věnujete pozornost pouze příjmu lepku, a ne kaloriím, můžete udělat obrovskou chybu. Dieta plná bezlepkových potravin by naopak mohla váš cíl zhubnout prudce zabrzdit.

Tipy pro ty, kdo mají citlivost na lepek

Někteří lidé skutečně trpí intolerancí na lepek a musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, ale čísla jsou relativně malá. Odhaduje se, že jen asi 1 % populace má nejtěžší formu, známou jako celiakie.

Ti, kteří jsou skutečně intolerantní, tráví spoustu času čtením etiket, protože pšenici, žitu a ječmeni je nezbytné se vyhýbat. Stejně jako dalším pšeničným „příbuzným“, jako jsou kamut, tritikale a špalda. I když „konzumace špaldy však vykazuje mnohem nižší toxicitu pro osoby alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává,“ uvádí na webu Bezpečnost potravin Ministerstvo zemědělství ČR.

Navíc produkty vyrobené z těchto obilovin, například bulgur, kuskus, pšeničné klíčky krupice nebo otruby, jsou také zakázány. Pozor si dejte u některých potravin, kde může být lepek na štítku maskován jako rostlinná bílkovina, modifikovaný potravinářský škrob nebo sladová příchuť, někdy se také vyskytuje v sójové omáčce nebo alkoholu na bázi obilí.

Rada pro všechny: prozkoumejte své zdroje lepku

Výživa je složitá a individuální, ale nenechte se ovlivnit dietním výstřelkem, aniž byste si udělali malý průzkum.

Podívejte se na své běžné zdroje lepku – pokud většina pochází z těstovin s vysokým obsahem škrobu, koláčů, sušenek, bílého chleba a preclíků, pak by jejich omezení mohlo být tou správnou strategií.

Nahrazení rafinovaných obilovin zdravými sacharidy, jako je ovoce, zelenina a bezlepková celá zrna, je dobrou volbou pro každého.

Vyhýbáte se lepku?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).