Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Originální staročeské pečivo – řepánky

Řepánky vznikly kdysi ze spojení konce cukrovarských kampaní a blížícího se období Vánoc. Dnes je toto v minulosti tradiční pečivo už téměř zapomenuté. Vyzkoušejte náš recept a budete překvapeni. Řepánky jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené.

Doba čtení: 2 minuty

Po syrovém mase člověk zdivočí. Vegetariánství zušlechťuje duši

Milí masožrouti, připravte se na pořádnou nakládačku. O vegetariánství se totiž píše už od dob antiky. Takovým prvním řádným odpůrcem konzumace masa byl již Pythagoras. Jíst, či nejíst maso? Tuto otázku si od pradávna pokládá řada filozofů a lékařů.

Doba čtení: 5 minut

Anorexie často končí sebevraždou. Nemocní se jí však nechtějí vzdát

Poruchy příjmu potravy jsou závažným duševním onemocněním. Pacienti, převážně jde o ženy, ale mnohdy nenaleznou motivaci k tomu, aby se své choroby chtěli zbavit. „Zpočátku mě léčili doktoři, já sama jsem se neléčila, nechtěla jsem, aby mi anorexii někdo bral,“ říká jedna z nich.

Doba čtení: 8 minut

Tradiční odrůdy jablek v supermarketu nenajdete

Spotřebitelé v České republice jsou ochuzeni o celou řadu tradičních odrůd jablek, které by mohly obohatit jejich jídelníček. Proč?

Doba čtení: 3 minuty

Studie: Co se stane, když budete denně dávat seniorům Termix?

Šedesát osm českých seniorů se zúčastnilo studie, která zkoumala, jak moc ovlivní denní konzumace mléčného výrobku hladinu vitaminu D a vápníku v jejich krvi. Významně.

20. 11. 2018 14:30
Doba čtení: 2 minuty

Zelená káva: šance utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě

Získává si stále větší oblibu a někteří z nás jsou za ni ochotni utrácet vysoké částky. Jaká je zelená káva? Chuť má zajímavou, ale nečekejte, že se vám po ní začnou splaskávat problematické partie.

20. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Svatojánské ořechy: znovu objevená delikatesa z Moravy

Získaly prestižní dvě hvězdičky v soutěži Great Taste Awards v Londýně, vaří s nimi Zdeněk Pohlreich a moravské babičky si je pamatují ze svého dětství.

19. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.

18. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Ochranka v obchodech nemá právo nahlížet vám do tašek

„Ukažte mi tašku,“ vyhrknul na mě jakýsi člověk v černém, když jsem opustila supermarket vchodem, nikoli přes kasy. Rezolutně jsem odmítla. Řekl, že je security a že chce vidět moji tašku. „No a? Neukážu,“ trvala jsem na svém. Na co má a nemá ochranka v obchodech právo? Ptali jsme se právníka.

Doba čtení: 5 minut

Vesnické prodejny jsou ztrátové. Je to jejich konec?

Skupina COOP, která jen v loňském roce uzavřela 124 menších ztrátových obchodů, usiluje o získání dotací. Zachránila by miliarda ročně krachující prodejny? Možná je nahradí dovoz potravin k zákazníkovi či komunitní centra poskytující více služeb najednou.

Doba čtení: 3 minuty

Kam se hrabe první Ano, šéfová na prvního Pohlreicha

12. listopadu 2018 si rodina Pagana zapíše do rodinné kroniky červeným písmem. Prvně totiž na obrazovkách běžel jejich nový pořad Ano, šéfová, který vystřídal veleúspěšné Ano, šéfe se Zdeňkem Pohlreichem. Porovnali jsme první díly šéfů.

Doba čtení: 3 minuty

Zimní jídelníček podle našich babiček

Lokální, sezónní, bio, málo cukru, bílá mouka jen svátečně… Vše, co je pro nás aktuálním trendem, bylo dřív nejen naprosto běžné, ale často i nutné. Přečtěte si, co bylo základem kuchyně v zimě či jak se Vánoce osladily i bez rafinovaného cukru.

Doba čtení: 3 minuty

Obří palačinky s bohatou náplní, to jsou bliny

Pravá ruská palačinka nechutná přesně jako ta česká. Může za to odlišné složení těsta, ale i mnohem bohatší náplň. Poznejte bliny.

12. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč biomouka hůř kyne?

Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.

11. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Konec vaječného likéru? Předčasná panika

Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl evropský soud. Spustil tak dohady o tom, že „Brusel nám zakáže vaječňák“. Nezakáže. Podle našich informací vaječný likér osud tuzemáku nestihne.

9. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout

Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?

8. 11. 2018 14:06
Doba čtení: 5 minut

Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo

„Dnes se na bio pohlíží jako na něco extra výjimečného. Připadá mi zvrácené, že lidé pokládají za normální to, co by mělo být zakázané jako zdraví škodlivé, a za výstřelek doby to, co by mělo být absolutně přirozené,“ říká Janka Vorlická, která s manželem pracuje na vlastním ekostatku.

8. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Svrchně kvašené pivo už nebude ležák, ale plné pivo

Nová vyhláška, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, přináší změny v názvosloví piva. Odlišuje například piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. Ale ani tato nová kategorizace piv nepostihuje nabídku na trhu.

7. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Průvodce základními typy steaků

Milujete dobrý kus masa, ale neradi chodíte do steakhousů, protože si nikdy nejste jisti, jaký steak si vybrat? S tím je konec. Seznamte se: Porterhouse steak, T-Bone steak, Tri Tip steak, Flank steak, New York strip, Filet Mignon, Rib Eye, Hanger steak, Rump steak, Skirt steak, Flat Iron.

Doba čtení: 4 minuty

Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce

Lyofilizované potraviny nepotřebují chlad ani mráz. Pokud jsou dobře usušené a zabalené, vystačí si s pokojovou teplotou. „Potenciál takto upravených potravin je velký a nedovedu dohlédnout na jeho konec,“ říká Karel Schmiedberger.

Doba čtení: 7 minut

Koupila plesnivá vejce, drůbežář hází vinu na konkurenci

Koupit plesnivá vejce s plísní uvnitř byl pro paní Janu šok. Poslala nám fotky a my jsme začali zjišťovat, kdo vejce na český trh uvedl a jak k takové situaci mohlo dojít. Reakce producenta byla překvapivá.

Doba čtení: 5 minut

Bezobalová domácnost v praxi

Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.

Doba čtení: 4 minuty

Polívková smršť opět u Anděla

Již po osmé bude pěší zóna u Anděla patřit předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci. Vaří se tu „první polévka na světě, která léčí mrtvici“.

3. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Veterináři hlásí: Ve školní jídelně jsme našli šedesát kilo prošlého masa

Desítky kilogramů prošlého masa našla v Kostelci nad Orlicí veterinární správa. O to hůř, že se tak stalo v jídelně, která vaří pro místní školky i školy.

2. 11. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality

I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.

Doba čtení: 4 minuty

Jitka Pagana: Nejsem Pohlreich. V čem bude Ano, šéfová! jiná?

Navázat na populární pořad Ano, šéfe! s neméně populárním Zdeňkem Pohlreichem chce pořádný kus odvahy. Kdo je dáma, která si troufla? Novou „šéfovou“ je Jitka Pagana, která bude pořadem provázet se svým synem Santem.

1. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“

Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?

31. 10. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů

Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.

Doba čtení: 3 minuty

Káva do vlastního kelímku či hrnku? Proč by to nešlo?

Odborníci radí, jaká hygienická pravidla dodržovat při opakovaném používání vlastních kelímků. Není to nic složitého. Přesto některé podniky vyhovět nechtějí, nebo neumějí.

30. 10. 2018 18:23
Doba čtení: 4 minuty

Tsampa: tradiční tibetský pokrm coby skvělá svačina

Vydatná a zdravá, taková může být vaše snídaně nebo svačina. Příprava pokrmů z tsampy, tradiční tibetské suroviny, není složitá ani časově náročná. Přinášíme vám několik jednoduchých receptů.

30. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty