Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Dieta cholesterolu na míru: čeho jíst míň a čeho víc?

Hodnoty cholesterolu se dají významně ovlivnit. Zejména důslednou prevencí a v případě potíží správnou léčbou.

26. 9. 2018 10:19
Doba čtení: 4 minuty

Syrovátka: Dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi

Před třiceti lety se nevědělo, kam s ní, tak se sušená míchala do krmiva telatům. Dnes, kdy už víme, jak se syrovátkou naložit, ji hojně využíváme, kde se dá. Syrovátku najdeme v pivu, pečivu, bonbonech, lécích i kosmetice.

Doba čtení: 4 minuty

Pekařství Paul: Denně zpracujeme až tunu těsta

Francouzské pekařství Paul je na českém trhu deset let. Začínali s rozpečeným pečivem a jednou prodejnou. My jsme zjišťovali, co se od té doby změnilo i jak se liší jejich croissant od toho ze supermarketu.

25. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jan Kanzelsberger: Co kuchtí herci, už nikoho nezajímá, dnes lidé vaří podle odborníků

Před revolucí frčely kuchařky bez obrázků, protože jiné ani nebyly, v devadesátých letech jsme vařili podle herců z obrazovky a recyklovaných starých kuchařek. Známý knihkupec popisuje, jak je to dnes.

24. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Vadí, když je houba „trošku“ plesnivá?

Houbař v nouzi „bere vše“. Měl by ale dávat pozor nejen na to, aby sbíral houby skutečně jedlé, ale také na jejich kondici. Co pro něj znamená, když je houba okousaná nebo jsou na ní patrné stopy plísně?

Doba čtení: 3 minuty

Proč je čokoláda Ritter Sport čtvercová

Velká tovární hala tyčící se nad pár hrázděnými domečky neprozrazuje nic moc o tom, jaká legenda za jejími zdmi vzniká. Fanoušci čtvercové čokolády při pohledu na zdejší parkoviště mají ale hned jasno.

20. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Med roku: Nejlepší med je ten z okolí vašeho bydliště

Nabídka českých medů na trhu neustále roste. Výrobci řadu z nich představili na ojedinělé soutěži o med roku 2018. A vítěz je pro mnohé překvapivý.

19. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují

Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.

Doba čtení: 4 minuty

Potravinářský Oscar? Co obnáší účast v soutěži Great Taste Awards

Už po čtyřiadvacáté se v Londýně udělovaly ceny Great Taste Awards a i letos na nich zazářilo několik českých produktů. Účast se vyplatí, i když něco stojí, shodují se jejich výrobci. I vítězství má však svá úskalí.

18. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Když česnek smrdí a vy s ním

Nedají dopustit na česnek. Vaří ho, pečou, jedí syrový. Přidávají ho do masa, jogurtu i zeleniny, protože jim chutná a také vědí, že je zdraví vysoce prospěšný. Jenže pak ten zápach! Je možné se ho zbavit?

17. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek

Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.

14. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 možností, jak uchovat houby

Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení, ale to není zdaleka jediná možnost. Zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

13. 9. 2018 14:56
Doba čtení: 4 minuty

Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý

Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?

Doba čtení: 4 minuty

Pečivo jako příloha? Trvanlivá bageta je odstrašující příklad

I pečivo může být dobrá složka oběda nebo večeře. Ale záleží na tom, o jakém pečivu se bavíme a co si k němu dáme.

Doba čtení: 4 minuty

Ahold testuje aplikaci, která v obchodě najde zboží, jež hledáte

Nemůžete v obchodě najít mouku, protože ji obchodník zase přesunul jinam? Možná vám v dohledné době orientaci usnadní nová aplikace „Find my product“. Jak její název naznačuje, najde v obchodě to, co hledáte. Testuje ji provozovatel obchodů Albert.

11. 9. 2018 16:00
Doba čtení: 2 minuty

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Agrofert stopnul prodej slepic z klecí. „Za odměnu půjdou na jatka,“ říkají ochránci

Drůbežárna Druko Střížkov přestává lidem nabízet k odprodeji tzv. vynesené slepice ze svých klecových chovů. Ti, kteří už dlouhé roky slepice z velkochovů vykupují, jsou pobouřeni, podle nich totiž tyto slípky míří na jatka. Máme vyjádření Agrofertu.

10. 9. 2018 14:20
Doba čtení: 3 minuty

Je ve smetanovém jogurtu více vápníku než ve skyru?

Zakysané mléčné výrobky jsou zdravé, o tom žádná. Jen některé obsahují více vápníku než ty ostatní. Poradíme, jak je od sebe jednoduše odlišit do pár vteřin.

7. 9. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Změna pamlskové vyhlášky do škol ovocné složky nepřinesla

Počátek školního roku je každoročně ve znamení diskusí o správném stravování našich dětí v místech, kde tráví podstatnou část svého dne mimo domov – ve školních zařízeních.

Doba čtení: 3 minuty

HA mléka nemají opodstatnění, říká výživářka

Potravinové alergie, a speciálně alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), trápí nejedno dítě i dospělého. Co alergie ovlivňuje a jak se jim můžeme vyhnout?

6. 9. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Bakterie ve střevech řídí naše životy víc, než jsme mysleli

Průměrný člověk má ve svých střevech až 1,5 kg bakterií. „Tento takzvaný mikrobiom zásadním způsobem ovládá nejen imunitu, ale i obezitu, psychiku, a má tak spojitost i s řadou onemocnění,“ popisuje biolog Petr Ryšávka.

Doba čtení: 7 minut

Bibimbap: korejské jídlo – těžce návykové

Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské suši nebo vietnamská polévka pho, se v Česku už dávno zabydlely, je zde ještě jedna stejně proslulá hvězda asijské kuchyně, o které se toho u nás zatím ale moc neví.

6. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

61 % lidí vaří podle Pohlreicha, 1,4 % podle Bohdalky

Zdeněk Pohlreich, Kluci v akci, Jiří Babica, Láďa Hruška, Roman Vaněk? Podívejte se na žebříček kuchařů i mediálních tváří, podle kterých lidé vaří.

5. 9. 2018 12:36
Doba čtení: 2 minuty

Kolik energie obsahují alko­holické nápoje

Je „kaloričtější“ pivo, nebo rum? Energetická hodnota alkoholických nápojů se obecně uvádí na množství 100 ml. Jenže tento údaj je velmi matoucí, protože pivo nepijeme po deckách ani rum na půllitry.

5. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Inspekce zavřela Tesco. Důvod?

Prodejna Tesco v Aši byla v takovém stavu, že ji potravinářská inspekce musela uzavřít. Nejvážnějším prohřeškem byly myši a jejich trus.

4. 9. 2018 17:47
Doba čtení: 1 minuta

Čaj dávali jako zeleninu do polévky, říká historik

Čaj, káva, čokoláda. Oblíbené nealkoholické nápoje přišly do Evropy před staletími a lidé s nimi nakládali všelijak. Kávu například nastavovali až z třetiny chlebem, fazolemi, ale i barvou s olovem. „U čaje se docela běžně stávalo, že se jednou použitý čaj usušil a pak prodával nic netušícím konzumentům,“ popisuje Karel Černý.

4. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak si jídelníčkem a sportem snížit hladinu cholesterolu

Bezmála polovina české populace se nachází v riziku srdečně-cévních onemocnění na základě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi a přes šedesát procent těchto lidí o svých zdravotních komplikacích ani neví.

4. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Školním obědům by neškodila repase, říkají zdravotníci

S novým školním rokem se změnila pamlsková vyhláška, díky níž je ve školách možné nabízet a prodávat širší sortiment potravin. Možná by nějaká změna pomohla i spotřebnímu koši, na jehož základě vznikají školní obědy.

3. 9. 2018 15:00
Doba čtení: 4 minuty

Čerstvě upražená káva nevoní a nechutná

Pražení je kouzlo, kdy se ze zelených, ne zvlášť chutných zrn, stává hnědá lahodná káva. Je to složitý chemický proces, který vyžaduje zkušenosti. Pojďte se podívat, jak se praží káva tam, kde ji mají rádi.

3. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Po kom máme postavu: Za co (ne)mohou geny?

Máte hrudník po tatínkovi, ale boky jsou dědictvím z maminčiny strany? Genetika si s námi pohrává, jak se jí zlíbí, a nám nezbývá nic jiného, než se s ní „nějak“ popasovat. Naštěstí není vše dané až do smrti, byť je nutné si přiznat, že s rodinou se sklony k obezitě za zády nepůjde hubnutí lusknutím prstů.

3. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty