Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy, po kterých se netloustne a neškodí nám. A výrobci slaných pochutin nás v této domněnce jen utvrzují.

24. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tipy, jak přečkat mrazivé období ve zdraví

Po několika týdnech chladného až mrazivého počasí je náš organismus unavený odoláváním neustálým atakům nejrůznějších virů a bakterií. Podpořte jej třeba teplou snídaní nebo přírodní medicínou.

Doba čtení: 3 minuty

Co odhalili veterináři: potraviny se převážejí v teple i ve špinavé popelnici

Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila výsledky své činnosti za minulý rok. V oblasti související s kvalitou a bezpečností potravin veterinární inspektoři nemuseli řešit tak rozsáhlé mezinárodní aféry týkající se zdravotně závadných potravin jako v roce 2017. Přesto například celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl zhruba o osm procent.

23. 1. 2019 16:51
Doba čtení: 3 minuty

„Živá“ a „mrtvá“ voda ve výrobě potravin

Voda může mít v potravinářství mnohem širší použití, než se zdá. Český výrobce využívá kyselou vodu k dezinfekci, zásaditou pak pro zlepšení senzorických vlastností pokrmů. Nabízejí se i další benefity zásadité vody.

Doba čtení: 3 minuty

České míchačky: Mezi kreativitou, recesí a bolehlavem

Je Mozek v krvi, tedy žlutá oblaka vaječného koňaku lenošivě se převalující v rudé griotce, významným českým kulturním dědictvím? Podle mě ano.

22. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Mluví se o ní jako o takřka zázračné čajové houbě, která léčí mnohé neduhy. V prodejnách zdravé výživy můžete sehnat již připravené nápoje v plastových lahvích, ale někteří lidé si kombuchu pěstují doma. Fermentovaný elixír tak mají rovnou od zdroje.

21. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Máslo do mrazáku: je to chyba?

Můžeme dávat máslo do mrazáku, třeba když je zrovna k mání za výhodnou cenu? A jak poznáme, že ho tam uchovával výrobce? Problém totiž nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo.

19. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Online supermarket Košík.cz omezuje plastové obaly

Pod heslem „budoucnost bez obalu“ zahájil Košík.cz nový způsob prodeje. Nově si můžete objednat určité potraviny na váhu do recyklovatelných papírových sáčků. Další kroky mají následovat.

18. 1. 2019 10:52
Doba čtení: 2 minuty

Jak nezničit vitamín C v potravinách

Strouhání, vaření, konzervace, skladování… Vitamín C je zkrátka citlivka, které vadí teplo i oxidace. Ale i když volíte přírodní zdroje vitamínu C, kterými jsou zejména ovoce a zelenina, nemějte obavy z jeho nedostatku, tablety obvykle nejsou potřeba.

18. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

„Tablety proti lepku“ – odborníci je nedoporučují

Jana Rysová a Dana Gabrovská z Výzkumného ústavu potravinářského Praha zpracovaly nejednoznačné téma enzymových preparátů. Tyto doplňky stravy představují pravděpodobný zdravotní hazard pro celiaky.

17. 1. 2019 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Nezapitý lék vám může propálit díru do jícnu, varuje docent Piťha

Léky se nemohou zapíjet kdečím, a už vůbec nelze doporučit léky nezapíjet ničím. Mohou pak v těle nadělat více škody než užitku.

17. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak vybrat nejlepší med

Med bychom měli nakupovat zejména přímo od včelařů. Jak dokládají výsledky kontrol, vyhneme se tak řadě prohřešků, které provázejí medy ze supermarketů.

17. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zlo jménem šunka?

Dusitany v šunce a dalších masných produktech nejsou nic pěkného. Nicméně je dobré vědět, že rozhodně nepředstavují ten hlavní problém, který by vás měl při konzumaci uzenin trápit. Grilování je mnohem rizikovější než složení uzenin, upozorňují čeští experti.

Doba čtení: 3 minuty

Návykový zázvorový čaj: nepijte ho pravidelně

Zázvor patří mezi návykové rostliny a zázvorový čaj je přírodní léčivo. Neměli bychom ho proto pít pravidelně, jen tak „na chuť“. Častým omylem je také jeho dochucování, citron do zázvorového čaje nepatří. A je rozdíl, zda do čaje použijete zázvor strouhaný, či krájený.

Doba čtení: 5 minut

Jaké brambory nejíst? Staré, vysušené, zelené nebo silně naklíčené

Látka solanin se v bramborách vyskytuje přirozeně, ale její vyšší množství může vést až k otravě. Jak správně zacházet s bramborami, abyste předešli zdravotním potížím?

14. 1. 2019 17:21
Doba čtení: 2 minuty

Test nákupních tašek: je lepší papírová, látková, igelitka, nebo polyester?

Obchody už nesmí dávat zdarma k nákupu igelitové tašky. To, v čem si nákup domů odneseme, je čistě v naší režii. Ministerstvo životního prostředí zadalo studii s cílem zjistit, která taška zatěžuje životní prostředí co nejméně.

Doba čtení: 7 minut

Rodinná firma vaří hotová jídla na cesty a slaví úspěchy

Společnost Expres Menu se zaměřuje na výrobu pokrmů s dlouhou trvanlivostí a jednoduchou přípravou, které se obejdou bez konzervantů a éček. Navíc jsou bez lepku, a to díky banánům, respektive banánové mouce. Možná budou létat i do vesmíru.

11. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Papírové utěrky nepoužívejte při kontaktu s jídlem

Papírové utěrky považujeme za něco, co je vždy po ruce a rychle odklidí kalamitu ze stolu nebo z kuchyňské linky. Ne vždy se ale hodí k vysoušení tuku ze smažených potravin, neboť se z nich mohou uvolňovat chemické zjasňovače.

10. 1. 2019 11:40
Doba čtení: 3 minuty

Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

V čem uchovávat chleba, aby kůrka zůstala krásně křupavá, střída měkká a soudržná, bochník voňavý a chutný co nejdéle? Jak se vyhnout plísni, okorání či vydrolení a rozpadnutí chleba? Otestovali jsme, jak se daří chlebům v utěrce, mikrotenovém sáčku a speciálním pytlíku na chleba. Kdo prohrává, bylo jasné již za půl dne.

Doba čtení: 7 minut

Bramborová kaše: nemixovat, ušťouchat, napařit

Jak připravit výbornou bramborou kaši a nepřipravit se přitom vařením o vitamíny? Stačí znát pár jednoduchých zásad. Vyzkoušejte náš recept na babiččinu bramborovou kaši s mlékem nebo smetanou a s cibulkou.

Doba čtení: 2 minuty

Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy? K nejpopulárnějším patří ječná, kokosová, špaldová, kaštanová, ovesná, pohanková, mandlová a plantejnová neboli také banánová mouka.

Doba čtení: 4 minuty

V Koláčovém království frčí rustikální koláče i chleba s vajíčkovou pomazánkou

V Koláčovém království pečou jen ze základních surovin, chemie a náhražky jim do kuchyně nesmí. A na chuti je to znát. Pokud nefandíte předraženým nafintěným dezertům, ale máte rádi klasiku se špetkou domácí pohody, vyražte s námi do pražských Nuslí.

Doba čtení: 4 minuty

Nejhorší potraviny roku 2018

Větší potravinové skandály se loni ČR vyhnuly. Čeští výrobci se snaží a jejich počet roste. Kvalita i bezpečnost našich potravin je vysoká. Zahraniční výrobci ošidili sýry o metráky másla. Trvá problém s kvalitou olivových olejů a medu. Maloobchod v roce 2018 stagnoval, zhoršuje se hygiena při prodeji nebaleného pečiva. Vyšší podíl závad než u výrobců potravin byl zjištěn v restauracích a na farmářských trzích.

Doba čtení: 8 minut

Exkluzivní domácí bylinkové octy a oleje

V obchodech stojí docela dost peněz. Přitom na jejich domácí výrobě není vůbec nic složitého. Ostatně, podle našich receptů to můžete sami vyzkoušet a posoudit. Připravte si vlastní ochucovadla podle svých chuťových buněk.

3. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bilance roku 2018: Vyšší ceny i snaha o zdravější potraviny

KOMENTÁŘ – Co přinesl rok 2018 v oblasti výroby a spotřeby potravin? Zdražování, nová pravidla pro školní bufety či značení piva, ale i snahu o vyšší kvalitu.

2. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Redukční dieta zabere jen na někoho

Žádný typ diety nemá univerzální platnost. A i když budete „hubnout“ správně, třeba pod dohledem odborníka, kýžený výsledek se nemusí dostavit. Na vině jsou geny a metabolismus.

1. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Neexistuje nic jako úspěšné novoroční předsevzetí. Jediné, co existuje, je úspěšná změna myšlení

Všichni máme zkušenost nadšeného rozhodnutí pro velkou změnu. Od zítřka pravidelně běhám, nejím cukr a nestěžuju si. Tak rychle, jak předsevzetí vzniklo, tak se i vracíme do stejných kolejí. Jestli chceme v životě cokoli jinak, musíme o tom jinak přemýšlet.

31. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Spotřeba alkoholu: Je skutečně tak alarmující, jak tvrdí vláda?

Představitelé protidrogové politky tvrdí, že pijeme až moc. Data Českého statistického úřadu ale ukazují, že pijeme téměř o pět litrů čistého alkoholu méně. Jsme tedy pijani, nebo máme alkohol pod kontrolou?

Doba čtení: 3 minuty

Jak vytrvat v předsevzetí: Řekněte ostatním, že chcete zhubnout

„Selžete? Nevadí.“ Výživová poradkyně o snahách zhubnout. Jak to udělat, aby novoroční předsevzetí tentokrát vydrželo?

28. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Autoři studie doporučují zákaz reklamy na alkohol. Stojí nás to miliardy, říkají

Pití alkoholu je v tuzemsku celospolečenský problém, který nás stojí miliardy korun, vypočítali autoři nové studie. Na základě dat také navrhují vhodná opatření ke snížení konzumace alkoholu v ČR.

Doba čtení: 5 minut