Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Klecová vejce jsou bezpečnější než ta z podestýlky, říká odbornice

Po zhlédnutí několika dokumentů o životě slepic v klecovém chovu jsme zatlačili na řetězce, aby přestaly klecová vejce prodávat. Odborníci ale varují, že klecové chovy jsou z pohledu bezpečnosti vajec bezpečnější než podestýlkové.

Doba čtení: 3 minuty

Barva žloutku o kvalitě vejce nic neříká

Vejce od babičky z vesnice je považováno za to nejlepší, má totiž nejžlutější žloutek a to je známka kvality. Jste si jistí? Odborníci radí zaměřit se raději na bílek.

19. 10. 2018 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Zázračné složení vlašských ořechů

Nejlepší jsou jen tak na chroupání, vlašské ořechy totiž obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Ale i listy ořešáku nám mohou být užitečné – na stromě odpuzují hmyz a natrhané slouží třeba k přípravě léčebných čajů.

Doba čtení: 3 minuty

Jak vaří kapra mistr Evropy? S knedlíkem

Právě teď je možnost koupit čerstvé ryby přímo na hrázi rybníků na některém z mnoha výlovů. Co pak s nimi? Máme pro vás recepty trojnásobného mistra Evropy v přípravě menu z kapra.

18. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Můžu se předávkovat vitamínem D?

Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce, doplňovat ho můžeme také vhodným jídelníčkem a speciálně obohacenými potravinami či doplňky stravy. Odborníci vysvětlují, jak na to.

17. 10. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař

Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.

Doba čtení: 5 minut

Jak bojovat s diabetem stravou? Ukázkový jídelníček při cukrovce

Při předcházení diabetu, případně už při vzniku onemocnění je důležité dodržovat pravidelnou a kvalitní stravu. Platí také, že ve stravě je potřeba co nejvíce omezit cukr, což jsou nejen jakékoliv cukrovinky, ale i sladké nápoje včetně colových, a vyvarovat se alkoholu.

16. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bacha, padá ti do klína hamburger!

Fastfoodová okénka cílí na zákazníky z řad řidičů a ani se tím netají. Řidiči konzumují bagety, burgery i hranolky máčené v kečupu za jízdy přímo v místech, kde vy přecházíte přes přechod, kde chodí děti do školy… Co na to BESIP?

15. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

V Česku se čím dál víc pijí piva „dvanáctky“

Soutěž „CEREVISIA SPECIALIS“, která porovnává netradiční piva produkovaná průmyslovými pivovary, odhalila trendy, které mezi konzumenty piva sílí.

12. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's

„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.

Doba čtení: 16 minut

Kvevri víno: na podzim se zakope, na jaře si pochutnáte

100% přírodní původní gruzínská metoda výroby vína v amfoře je zapsaná i v seznamech UNESCO. Tzv. kvevri vína se již připravují i u nás a začínají rozšiřovat nabídku vín na našem trhu.

10. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

TEST – Šlehačky ve spreji vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Některé jsou ze smetany, jiné z odstředěného mléka a další z tuku a vody. Test ukázal, kterou sprejovou šlehačku má cenu kupovat a jakým se vyhnout.

9. 10. 2018 12:55
Doba čtení: 3 minuty

10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam

Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.

9. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zbavte se octomilek zaručenými radami

Octomilky osidlují naše kuchyně a člověk neví, jak by se jich jinak než tleskáním zbavil. Máme ozkoušené rady i konkrétní recepty na lapače.

Doba čtení: 1 minuta

Ujíždím na oříšcích. Už bych za ně měla dovolenou

FEJETON – Tuhle jsem si spočítala, kolik bych za rok ušetřila, nebýt mé oříškové závislosti. Hodně. Bylo to cestou pro oříšky a koupila jsem si patnáct deka.

8. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Výživa onkologických pacientů: Uvědomte si včas riziko podvýživy

Nádorové onemocnění je velmi často spojeno s rizikem hubnutí a podvýživy. Více než polovina nemocných s nádory zažívacího traktu má známky podvýživy již při zjištění diagnózy, ale podvýživa je častá také u mnoha jiných nádorů.

7. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejčastější omyly o hovězím mase

Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

6. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Květožroutka poradí, jak využít pampelišku v kuchyni

„Pampelišku každý zná a to, co člověk zná, v něm budí pocit bezpečí a klidu,“ říká autorka knížky, která se pomalu klube na svět, Jana Vlková. O čem Pampelišky k jídlu budou a jak se můžete na jejím vzniku podílet?

5. 10. 2018 15:00
Doba čtení: 2 minuty

Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky

Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Lžička jalovcové denně odežene všechny nemoci podzimu

Začínající podzim s sebou přináší i tradiční virózy a nemoci z nachlazení. Málokdo se jim v tomto čase dokáže ubránit, a tak chodíme s kapesníky v ruce, či rovnou uléháme do postele. Prevenci však máme na dosah ruky. Jaké jsou nejlepší byliny na podzimní nachlazení?

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?

Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.

4. 10. 2018 13:30
Doba čtení: 2 minuty

Indiánská vejce: odlišná barva je to nejméně zajímavé

Na českém trhu jsou k mání Indiánská vejce; vejce v kulatém obalu, s modrozelenou či tmavě hnědou skořápkou. Liší se nejenom barvou, ale do jisté míry také chutí, využitím při vaření a obsahem cholesterolu.

4. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Jeden má čepičku, druhý zas krém uvnitř a ten třetí, ten se obejde i bez parád. Ale s polevou a barevnými posypkami mu to sluší přeci jen trochu víc. Vyznáte se ve sladkém pečivu?

3. 10. 2018 16:00
Doba čtení: 3 minuty

Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky

Vyhýbáte se cukru? A víte, že některé potraviny, které se pyšní tímto označením, jsou namísto toho ochuceny umělými sladidly? Nejlepší čokoláda bez cukru je ta bez náhradních sladidel.

3. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Ačkoli plynatost a nadýmání nepatří mezi společensky přitažlivá témata, trápí většinu populace. Víte, jak nadýmání předejít? Pozor na potraviny, které vás doslova nafouknou, i způsob, jakým jíte.

2. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vhodné potraviny pro obézní děti

Odborníci připravili základní doporučení pro léčbu dětské obezity určené dětem a jejich rodičům. Týkají se nejen nakupování, vaření či složení jídelníčku. Pomoci mohou i zdánlivé maličkosti.

30. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Akné v dospělosti: bez mastné kosmetiky a nevhodného jídla bude líp

Akné často trápí i v dospělosti. Jak proti němu nejlépe bojovat? Vyřazením nevhodné kosmetiky, úpravou jídelníčku i pomocí moderních technologií v rukou odborníků.

29. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zrádné červené hřiby

Po suchém létu, kdy i zkušený houbař v lese ani o prašivku nezavadil, roste v posledních dnech v našich lesích téměř vše, s čím se lze (nejen) v tomto období setkat. Tedy i takzvané „červené“ hřiby, které jsou docela zajímavou skupinou krásných, chutných, ale i rizikových hub.

28. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Chemie proniká do vody. Zákaz glyfosátu poznáme až za dlouho

Rostoucí tlak na omezení chemických látek používaných v zemědělství, ale také třeba při zahradničení, začíná přinášet své plody. Ministerstvo zemědělství hodlá od příštího roku výrazně omezit používání prostředků na hubení plevelů, jejichž složkou je glyfosát, nadnárodní maloobchodní sítě upouštějí od prodejů Roundupu obsahující stejnou látku.

27. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Byliny, které pomohou s podzimními nemocemi

S neodvratným nástupem podzimu se brzy začnou ohlašovat všechny podzimní neduhy, jako jsou rýma, bolest v krku, snížená imunita nebo špatná nálada. Proto je dobré se na toto krušné období předem připravit a posílit svůj organismus, aby tak snadno nepodléhal každému nachlazení. Velmi užitečnými pomocníky v tomto boji mohou být bylinky.

27. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty