Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Podceňované souvislosti: Nezdravé potraviny a rozvoj deprese

Může dieta založená na nezdravých potravinách zvýšit riziko deprese? Prof. Ruprich upozorňuje na možné souvislosti.

Doba čtení: 1 minuta

Zakázaný carbofuran opět v goji

Sušené ovoce goji je neustále pod drobnohledem inspektorů, opětovně v něm totiž nacházejí pesticid carbofuran, který je už v EU deset let zakázaný.

6. 4. 2018 17:30
Doba čtení: 2 minuty

Česnek podivný: Chutná stejně jako medvědí, ale najdete ho snáz

Česnek medvědí je dnes tak populární, že ho davy lidí doslova planýrují v jeho obvyklých, dosud utajených stanovištích. Zkuste raději česnek podivný, chutná stejně a roste skoro všude.

6. 4. 2018 16:01
Doba čtení: 2 minuty

Sběr březové vody se může pěkně prodražit

Účinky březové vody jsou pestré, využívá se na vlasy i pleť, ale také na pití a pro jarní očistu. Pokud si však nechcete březovou mízu koupit, ale získat ji přímo ze stromu, měli byste vědět následující.

Doba čtení: 3 minuty

Svatební jídla ve světě: jako výslužka mandle a místo dortu chléb

Dort prolévaný whiskey, to je svatba v Irsku. Pekingská kachna se servíruje v Číně, Francouzi mají namísto dortu pyramidu z křehkých kuliček, řeckou výslužku představují mandle obalované v cukru… Tradiční svatební jídla mají často hlubokou symboliku.

6. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

dTest: Nejlevnější ovesné vločky obstojí před těmi nejdražšími

dTest poslal do laboratoře čtrnáct druhů ovesných vloček. Nechal u nich zkoumat množství žádoucí vlákniny a beta glukanů. Laboratoř hledala plísně, mykotoxiny, pesticid glyfosát i černé vločky a přítomnost stébel. Známe výsledky.

5. 4. 2018 13:13
Doba čtení: 3 minuty

IKEA stahuje z prodeje marshmallow. Mohly přijít do styku s myšmi

Oblíbená dětská pochoutka marshmallow je stahována z obchodů společnosti IKEA. U výrobce byl totiž zjištěn výskyt myší.

5. 4. 2018 10:26
Doba čtení: 1 minuta

10 příkladů, jak z nezdravé svačiny udělat zdravou

Někdy stačí málo. Něco doplnit, něco ubrat a z nevhodné školní svačiny získáte jídlo, které dá dítěti vše, co potřebuje, nic zbytečného, a ještě mu bude chutnat.

5. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Mlezivo představuje základ pro imunitu dítěte

Mlezivo (kolostrum) je tekutina předcházející mateřskému mléku, která je první stravou miminka. A stravou velmi důležitou pro jeho další život.

4. 4. 2018 15:00
Doba čtení: 3 minuty

Romana Šafránková: Vaří nejlepší marmeládu na světě. Tak trochu náhodou

Uvařit marmeládu dokonalé chuti se někomu nepodaří za celý život, Romaně Šafránkové se to podařilo po měsíci testování a ochutnávání. Své marmelády poslala do britské soutěže a vyhrála na plné čáře v celosvětové konkurenci. Od té doby ji marmelády živí.

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Internet je plný zdravých receptů na bulgur

Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?

3. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test: V balených vodách jsou mikroplasty. Nikdo neví, kde se berou

Testy nejnovějšího výzkumu, provedeného ve Velké Británii novinářskou organizací Orb Media, zkoumaly nejrůznější světové značky balené vody. Výsledky bohužel ukázaly, že až na výjimky obsahují malé kousky plastu.

Doba čtení: 6 minut

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Palačinky se na první pohled zdají jako pokrm velmi jednoduchý na přípravu. V jednoduchosti se ale kromě krásy často skrývají také záludnosti. Pro mnoho domácích kuchařů tak dobře usmažená palačinka představuje nedosažitelnou metu.

Doba čtení: 6 minut

7× o vejcích: Čím žlutější žloutek, tím lépe?

I když to vypadá, že o vejcích už není možné napsat nic nového, opak je pravdou. Vybrali jsme pro vás sedmero zajímavostí a rad, které zejména před Velikonocemi využijte.

30. 3. 2018 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Antibiotika v českých vejcích? Je to poplašná zpráva

Média obletěla zpráva o tom, že česká vejce obsahují antibiotika. Proti čemuž se striktně ohradila Českomoravská drůbežářská unie. Kontroly jsou ale zvýšené, a to jak u dovozových vajec, tak u těch českých.

30. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Co všechno děláme o Velikonocích špatně a pak je nám zle

Doba velkého hodování o Velikonocích je už za dveřmi. Nejde o odpočinek, ale o extrémní zátěž pro lidský organismus.

29. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

28. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět

Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.

28. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest našel velikonočního zajíce z falešné čokolády

Jeden zajíc je čokoládový a druhý jen z kakaové polevy. Kterého si pro své ratolesti vyberete, když stojí prakticky stejně? dTest na trhu našel vzhledově podobné zajíce, ale každého s jiným složením.

27. 3. 2018 17:30
Doba čtení: 3 minuty

Inspekce na lyžích: 6 ze 7 horských restaurací porušilo zákon

Inspektoři nasadili lyže a vyrazili do těžko přístupných horských oblastí u Rokytnice nad Jizerou. Provedli zde sedm kontrol, které skončily neslavně. Zejména pro provozovatele.

27. 3. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

17 benefitů citronové vody podle vědců

Šťáva z citronu může být při každodenním užití stejně efektivní jako cvičení. Je zdrojem zdraví prospěšných látek a vědecké studie dokonce potvrzují, že je užitečná i v boji proti rakovině.

27. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 12 minut

Jaké jsou možnosti léčby obezity? Některé hradí pojišťovna

Lidé, kteří potřebují zhubnout, mají šanci na pomoc zdravotní pojišťovny. Terapie obezity by ale vždy měla být komplexní a nutná je spolupráce pacienta. Vedle farmakoterapie a chirurgické léčby pro závažné případy zahrnuje redukční dietu, pohybovou aktivitu, případně podpůrnou psychologii.

26. 3. 2018 10:54
Doba čtení: 4 minuty

Nejchudší je bílá rýže

Množství pro tělo užitečných látek ovlivňuje spíše způsob zpracování než odrůda rýže. Parboiled si uchová vyšší obsah vitaminů a minerálů, skvělá je rýže celozrnná. Roli hraje i to, jak ji uvaříte.

26. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zdravá strava je drahá, nemůžeme si ji dovolit. Pravda, nebo mýtus?

Často slýchávám, že si lidé nemohou dovolit jíst zdravě. Je to ale pravda, nebo stále opakované klišé? Podívejte se na ukázkový jídelníček s cenami.

Doba čtení: 4 minuty

Na trhu jsou falšované medy od neexistujícího výrobce

Pokud nemáte známého medaře, je koupě medu sázkou do loterie. Potvrzuje to i nález medů, u nichž laboratoř potvrdila falšování. Navíc výrobce uvedený na daňovém dokladu neexistuje.

23. 3. 2018 18:00
Doba čtení: 1 minuta

Kontroly na farmářských trzích 2017: padaly pokuty za statisíce

Loni na farmářských trzích provedli inspektoři přes tři sta kontrol, a přestože tam zákazník očekává vyšší kvalitu produktů, inspektoři našli celou řadu pochybení. Nejčastěji šlo o nedostatky v označování potravin a prokazování jejich původu.

23. 3. 2018 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Hřebečská medovina: poklad z tatínkova sešitku

Hřebečská medovina už patnáct let vzniká pod rukama Ivany Bakrlíkové, která se spolu se svojí rodinou stará jak o včelstvo, tak o kvašení, ale často i o sběr a nákup bylin. V Bylinné hořké je jich namícháno dokonce jednadvacet.

23. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pěstovat ředkvičku kvůli ředkvičce považuji za blbost, říká michelinský bylinkář

Vít Janouš je samouk, který kašle na chemii a proti škůdcům bojuje přírodou. Před sedmi lety si pronajal skleníky, ve kterých dle svých slov pěstuje jedlou bižuterii. Plody, lístky i květy pak dodává do těch nejlepších restaurací.

22. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu

Zatímco česnek je dnes považován zejména za běžnou surovinu do kuchyně, v dobách minulých byl vysoce ceněn především díky četným, zdraví prospěšným vlastnostem. I když si to dnes tolik neuvědomujeme, česnek je všelék.

Doba čtení: 9 minut

Potraviny proti jarní únavě

Zatočte s jarní únavou – načerpejte energii ze správných potravin.

Doba čtení: 3 minuty