Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

10 postřehů z (okénka) táborové kuchyně

Byla jsem (ne poprvé) panikuchařkou na dětském táboře. V lese, bez elektřiny, bez signálu, bez kohoutku s pitnou vodou, zato s potokem, studánkou a kastroly těžšími, než průměrná panikuchařka unese. A s hromadou dětí, které mnohé, co očekáváte, potvrzují a v mnohém překvapí.

Doba čtení: 4 minuty

Youtubeři prý učí děti kouřit a jíst nezdravě

Někteří populární youtubeři propagují ve svých videích fast food, sladké a energetické nápoje, cukrovinky i alkohol. Kouří „nehořící“ cigarety a doporučují plastické operace. Děti vůbec nepoznají, že se jedná o reklamu, ukázal výzkum.

20. 7. 2018 11:04
Doba čtení: 6 minut

Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“

Se svými studenty připravuje pro veřejnost gastronomické výlety do minulosti. Největší zájem byl o dobu středověku, kdy dorazily dva tisíce návštěvníků. Jídla jim chutnala, přestože se od současných v mnohém liší. Nesrovnatelná je i hygiena a nezávadnost potravy.

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Za kvalitním českým mlékem stojí hlavně mlékárny, až poté chovatelé krav

Abychom si mohli pochutnávat na chutných mléčných výrobcích, musí mít mlékárny kvalitní mléko; a aby ho měli, tak do chovu a krmení krav dost mluví. Co všechno předchází tomu, než se mléko od farmáře dostane do mlékárny?

Doba čtení: 5 minut

Zdravé přílohy: Je žito lepší než pšenice?

Pokračování seriálu o přílohách je tentokrát věnováno žitu. Najdeme ho v pečivu i chlebu, z žitné mouky si můžeme připravit knedlíky nebo placky, žito lze zakoupit i jako celé zrno, které se dá použít místo klasické přílohy. Existují dokonce i žitné těstoviny.

18. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Vitamín D je pro nás důležitý, pro zdraví potřebujeme jeho pravidelný přísun. Získáme ho pobytem na slunci, které podporuje jeho tvorbu, z vhodných potravin či doplňků stravy. Jedním ze zdrojů vitamínu B jsou i houby vystavené UV záření. To se týká i droždí. Chcete kvasnice s vitamínem D? Dejte je na sluníčko.

17. 7. 2018 12:05
Doba čtení: 4 minuty

Miloš Špitálský: Z malého farmáře v největšího pěstitele v Česku

Před dvaceti šesti lety založil rodinnou firmu. Rozrostla se v giganta, který dnes zásobuje český trh prakticky veškerými druhy zeleniny. Jak se firma Miloše Špitálského rozvíjela, co všechno pěstuje a jak se vyrovnává s vyhořelým skladem v Mochově?

17. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Pokud mezi sebou nevhodně párujete jídla a suroviny, pak vaše tělo přichází o výživné látky, které by jinak mohlo skvěle využít. Nechte se inspirovat svěžími smoothie s avokádem, zázvorem nebo matcha tea.

Doba čtení: 3 minuty

Aquafaba: Proč nálev z cizrny vylévat, když z něj můžete mít skvělou majonézu

Obyčejně nálev z plechovky s cizrnou vyléváme do odpadu, stejně jako když cizrnu vaříme. Tím ale přicházíme o velmi cennou surovinu, která se dá v kuchyni krásně využít. Ať už do sladkých pokrmů, nebo do slaných. A rozdíl oproti vejcím nepoznáte.

Doba čtení: 5 minut

Margit Slimáková: Moje kniha je tom, jak se co nejlépe starat o sebe a pohodově žít

Uznávaná odbornice na výživu, která nešetří kritikou na výživu dětí ve školách, vydala svou první knihu nazvanou Velmi osobní kniha o zdraví. Od samého začátku měla jasný cíl, být pozitivní, inspirativní a pěkná. Povedlo se?

13. 7. 2018 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Ty nejlepší biosteaky budou nově označeny logem

Nemoc šílených krav (BSE) snížila poptávku po hovězím mase ze třiceti na devět kilogramů ročně. Možná proto, že ještě dobře neznáme kvalitu bio masa. Od září bude náš výběr usnadněn nově umístěným logem Biopotravina roku.

13. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

Časopis dTest nechal otestovat jedenáct vzorků kuřecích prsních řízků, aby prověřil jejich kvalitu a dodržení legislativních požadavků.

12. 7. 2018 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Zlobí? U spousty dětí stačí zlepšit pitný režim, říká odborník na výživu

Ukazuje se, že pitný režim proniká i do oblastí, o nichž jsme nepředpokládali, že je pro ně důležitý. Podle nových poznatků může stát za příznaky podobnými ADHD dehydratace.

Doba čtení: 3 minuty

Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci

Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.

Doba čtení: 3 minuty

Mražená zelenina mizí z českých řetězců. Může za to podezření na listerii

Evropský úřad pro bezpečnost potravin zakázal prodej mražené zeleniny z maďarského závodu. Kmeny bakterie listeria v něm přetrvávaly navzdory provedeným čisticím a dezinfekčním postupům. Zeleninu z českého trhu stahuje i společnost Iglo.

10. 7. 2018 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Když byl hlad, jedly se i veverky

V dnešní době hojnosti a dostatku potravin si jen velice těžko dokážeme představit takovou bídu, že bychom vzali zavděk kůrou ze stromů, práškem z mechu či v lepším případě opečenou veverkou. Neúroda, sucho, nedostatek obilí a základních potravin však byly zcela běžné, a to nejen dvě stě let zpátky. Co všechno lidé jedli, aby přežili?

Doba čtení: 6 minut

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Potravinové banky jsou plné cukrovinek. Konzervy a zubní kartáčky jim chybí

Federace potravinových bank převzala symbolický klíč od nového skladu, který bude sloužit jako logistické centrum pro regionální pobočky. Nájemné v celkové výši deseti milionů zaplatí Penny Market.

4. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Margit Slimáková: Výrobci nezdravých potravin si zákazníky vychovávají už ve školách

Pamlsková vyhláška, která určuje, co smí nabízet školní bufety či automaty, má projít aktualizací. Mohla by platit od září 2018, ale taky nemusí. Vše se řeší v tichosti, kterou výživová specialistka ostře kritizuje. Zároveň nabízí praktický protinávrh aktualizace.

2. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo

Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.

29. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tržnice SAPA: mražené potraviny přepravovali při tropických teplotách

Inspekce opět navštívila pražskou tržnici SAPA, aby v ní provedla kontrolu. Zaměřila se na přepravu potravin a zjistila závažné přerušení teplotního řetězce. Konkrétně šlo o převoz mražených či chlazených potravin za teplot překračujících třicet stupňů.

28. 6. 2018 17:20
Doba čtení: 2 minuty

Řetězce chtějí bezklecová vejce. Klecové chovy však zůstanou

Řetězce se v minulém týdnu téměř svorně (a téměř náhodou) shodly, že do roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Jenže v Česku se v klecích chová přes osmdesát procent slepic. Co s nimi bude? Zvýší se cena vajec? Budou hlavně zahraniční?

28. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Domácí pěstování hřibů? Další totální nesmysl

Hříbky a klouzky si doma opravdu nevypěstujete. Ani když vám to někdo tvrdí a dokládá obrázky staženými z internetu. Abyste vypěstovali hřib, potřebujete totiž kořeny stromů.

Doba čtení: 3 minuty

Máslo už stojí šedesát korun a jen tak nezlevní

Cena másla se ze čtyřiceti korun prakticky přes noc vyhoupla až na šedesát. Proč se tak stalo a bude cena ještě růst?

Doba čtení: 2 minuty

V klášteře sv. Hildegardy. Tady jeptišky vyrábějí víno

Francouzské, italské nebo španělské víno zná každý. Málokdo ale tuší, že vynikající vína vznikají i v Německu a že do vinařského průmyslu se zde zapojily také jeptišky.

26. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Polotmavé a řezané pivo. Víte, v čem je rozdíl?

Na první pohled mohou vypadat stejně, ale jejich výroba nebo příprava se diametrálně liší.

25. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí

Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.

Doba čtení: 2 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Doba čtení: 3 minuty