Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Doba čtení: 6 minut

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Rostlinné klíčky a výhonky jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Klíčení zvládnou i začátečníci. Zkusit můžete řeřichu, vojtěšku, mungo, čočku nebo čím dál oblíbenější pohanku.

21. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér

Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.

20. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Průšvih s potravinami: Sapě hrozí pokuta 50 miliónů

V Sapě byly opakovaně nalezeny prošlé či smyslově změněné potraviny. Jednalo se zejména o mořské plody a vejce nebo maso telat, které zřejmě pocházelo z nelegální porážky. Jaké úlovky inspektoři našli?

18. 5. 2018 19:15
Doba čtení: 2 minuty

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Doba čtení: 3 minuty

Léto za dveřmi: Jak se dostat co nejrychleji do formy?

Do léta už mnoho času nezbývá, ale pokud nemáte morbidní obezitu, pak ještě na postavě i celkovém životním stylu zvládnete zapracovat. A ani to nebude moc bolet.

17. 5. 2018 14:18
Doba čtení: 4 minuty

Vyrábí mošt z těch nejlepších hroznů. Alkohol neobsahuje, zato vitamíny ano

Z nejkvalitnějších vinných hroznů můžete vyrobit jak přívlastkové víno, tak i vinný mošt. Stejně jako to dělá Magdalena Válková ze Slovácké moštárny. Jediná v České republice se navíc specializuje na odrůdové vinné mošty.

17. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Ale paninko, za sto padesát tisíc kuchyň nepořídíte

Kolikrát člověk plánuje kuchyň, dvakrát, třikrát za život? Takže chce, aby mu vydržela, dobře sloužila, aby se v ní neztrácel a měl dost pracovního prostoru. Stačí na to sto padesát tisíc?

Doba čtení: 8 minut

Test levných nákupů: Nejlevnější potraviny jsou u nás horší než jinde

Drť místo tuňáka, toastový chléb bez másla a těstoviny bez žloutku. Srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka ukázalo, že např. za Německem stále zaostáváme v nabídce i kvalitě.

15. 5. 2018 12:14
Doba čtení: 4 minuty

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

15. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

V obchodech je chléb z cvrččí mouky

Diskontní řetězec Penny Market pro své zákazníky připravil jako první v České republice chléb s desetiprocentním podílem cvrččí mouky. Podívejte se i na další novinky týdne.

13. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.

12. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Falšované maso v letákové akci nabízel i Kaufland

Inspekce se zaměřila na konzervovaná masa nabízená v letákových akcích. Za poslední měsíc našla už dvanáct falšovaných konzerv ve třech řetězcích. Poslední nález pochází z Kauflandu.

11. 5. 2018 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte

Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.

11. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Práce na směny? Je to jako zažívat jet lag

Pracovat na směny není dnes nic neobvyklého. Celá řada lidí se kvůli tomu potýká s narušeným biorytmem. Špatně spí, špatně jí a ještě tloustnou. Kdo je nejohroženější?

10. 5. 2018 15:15
Doba čtení: 3 minuty

Polévkárny nabízejí oběd pod padesát korun. Stojí to za to?

Už pár let v Česku vznikají polévkárny. Podniky, kde se velmi rychle najíte za pár desetikorun. Jak to v nich chodí, jak jídlo chutná a co všechno kromě polévek najdete v nabídce? Vyzkoušeli jsme.

Doba čtení: 7 minut

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka je vitamínová bomba a právě teď je její sezóna. Co se z ní jí, jak ji vybrat a skladovat, poradí Lenka Bačinská. Přidá tip na domácí pěstování a oblíbený recept s jarní cibulkou, kterým je snadná domácí lučina.

7. 5. 2018 10:12
Doba čtení: 4 minuty

Češka, která učí Němce vařit kafe

„Uvařit dobrou kávu není těžké, když víte, jak na to,“ říká Eva Cello. Česká baristka, které v Drážďanech přezdívají „kávová královna“. V rozhovoru vysvětlí, proč nám v některé restauraci káva nechutná.

7. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pasty z ořechů a semen: Už jste ochutnali oříškový krém?

Arašídová pasta, mandlový krém, tahini, slunečnicový, dýňový… Ořechové a semínkové pasty a krémy mají pestré použití, jen je zatím moc neznáme. V receptech lze využít jejich vlivu na zdraví, a to na slano i na sladko, kupované i domácí.

5. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tajemství dortu Pavlova

Nadýchaný dort Pavlova není zahalen pouze lahodnou šlehačkou, ale obestírá jej také několik záhad.

4. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Čokoláda: nic míň, nic víc

Klesající prodeje čokolády vedly k tomu, že se výrobci snažili dokázat, jak je pro nás kakaová pochoutka zdravá. Manipulovali s výzkumy a médii, zatímco odborníci na výživu jen nevěřícně kroutili hlavami.

Doba čtení: 6 minut

Změny složení: Vylepšují výrobci potraviny, nebo je šidí?

Jiná chuť výrobku nebo jiné složení automaticky neznamená, že nás výrobce šidí. To, že v jogurtu ubere tuk nebo v limonádě cukr nahradí sladidlem, může totiž dělat pro naše blaho.

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak to bylo doopravdy? Metanolová aféra z roku 2012 byla zfilmována

Česká televize odvysílala dvoudílný film Metanol, který odkrývá, jak snadné bylo dostat smrtící směs do obchodů. Nestihli jste ho vidět? Podívejte se na internetu.

30. 4. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Miso polévka je tradiční japonský pokrm, který získává stále větší popularitu i u nás. Z čeho se vlastně vaří, co obsahuje a jak ji připravit, aby byla prospěšná našemu zdraví?

30. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější zmrzliny se nemění, trendem jsou multipacky

Tesco předpokládá zájem o multipacky zmrzlin. Billa přichází s privátní značkou chřestu Česká farma. Novinka z Bageterie Boulevard: menu z Apulie v barvách italské trikolory. Alpro představuje letní tipy s chutí kokosu. Do Dlouhé na kremrole od Cukráře Skály.

Doba čtení: 5 minut