Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Jak velký malér jsou mikroplasty ve vodě?

Skutečnost, že zeměkoule není ani modrá, ani zelená, ale spíše plastová planeta, vidíme na každém kroku. Že bychom se ale kvůli tomu měli například bát napít vody z vodovodu, je naprostý nesmysl.

Doba čtení: 4 minuty

V Brně otvírá unikátní tržnice s potravinami

Že to poslední dobou na brněnské gastronomické scéně pořádně žije, ví už snad každý. Nyní má ale Brno unikát, kterým se žádné jiné české město nemůže pochlubit.

12. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Burčák podraží a nebude všude

Sezóna burčáku právě začala, dát si můžete červený, žlutý nebo růžový, ale ne ve všech vinařstvích, jak bývalo zvykem. Hroznů je někde málo, takže z nich vinaři raději vyrobí víno, a burčák tak vůbec nenabídnou. Víme kde.

11. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Chronické záněty v těle: může pomoci konopí?

Kvůli omamným účinkům bývá konopí zneužíváno jako droga, proto je v ČR legální pěstovat pouze rostliny s nízkým obsahem THC. I ty však mohou být lidskému zdraví velmi prospěšné. Díky látce CBD mají výrazné protizánětlivé účinky.

Doba čtení: 3 minuty

Inspekce našla goji s pesticidy. Opět u stejného dovozce

V květnu i v červenci u nás inspekce objevila plody goji s obsahem pesticidů. Teď upozorňuje na další nález. Tentokrát jde o devět tun závadné potraviny.

8. 9. 2017 16:02
Doba čtení: 1 minuta

Zlaté věnečky – insekticid z vajec nepotvrzen

Už od srpna hýbe celou Evropou kauza fipronil, kdy se tento insekticid, určený mimo jiné na hubení blech, dostal do vajec. Aktuálně se kauza otevřela znovu, když vzniklo podezření, že fipronil obsahují sušenky Zlaté věnečky.

8. 9. 2017 9:36
Doba čtení: 1 minuta

Nákupy bez igelitek: v supermarketu a teď i na farmářském trhu

Igelitkám při nákupech zvoní hrana. Ekologickému nakupování se věnují jak malé organizace, tak k němu přistupují i nadnárodní řetězce. V Praze nyní otvírá první farmářský trh bez igelitek.

8. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zmatky kolem fipronilu: Chtějte jen vejce z českých chovů

Situace kolem vajec s obsahem látky fipronil se stává značně nepřehlednou. Jak se vyhnout toxickým vajíčkům a výrobkům z nich?

7. 9. 2017 11:52
Doba čtení: 4 minuty

Mají Chutnej fast food s pořádnou trávou

Je vůbec možné, aby burger, který neobsahuje živočišné složky, nebyl jen hnědou, rozbředlou plackou bez chuti? Možná vás to překvapí, ale i čistě rostlinný burger či pizza můžou pěkně vypadat, a navíc i chutnat.

Doba čtení: 4 minuty

Domácí máslo – odpověď na drahé máslo v obchodech?

Máslo nedávno výrazně zdražilo a internet se teď hemží recepty na domácí máslo. Je jeho výroba řešením pro spotřebitele?

Doba čtení: 4 minuty

Jak se správně pije tequila: Červ ani citron do ní nepatří

Kolem mexické tequily vznikají stále nové mýty a rituály. V současné době například světem hýbe trend pít tequilu přímo ze solných kalíšků. Tequilu zároveň ale také obestírá mnoho polopravd a mylných představ.

Doba čtení: 5 minut

Jak to včera vypadalo na F.O.O.D. pikniku v Praze?

Včera se v Praze konal sedmý ročník F.O.O.D. pikniku, co přinesl, kde byla největší fronta a v čem organizátoři musí ještě přidat?

4. 9. 2017 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami

Vejce jsou významným zdrojem vitamínu D. Při typickém českém jídelníčku dokonce nejvýznamnějším zdrojem z potravin. Každý z nás sní v průměru dvě stě padesát vajec za rok. Je to moc, nebo málo?

1. 9. 2017 11:00
Doba čtení: 4 minuty

Sója je lepší kvašená. Zkuste tempeh, natto nebo miso

Pokud chcete zařadit do svého jídelníčku sóju, vězte, že vyšší nutriční hodnotu mají produkty, které prošly fermentací. Tempeh, sufu, miso nebo natto jsou potraviny z kvašených sójových bobů.

Doba čtení: 3 minuty

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Chtěla jsem ovesné vločky jemné, ale koupila jsem ovesné vločky instantní. Rozdíl poznáte hned, jak si uvaříte kaši. Je sice hotová rychleji, ale chutná jako bešamel a moc vás nezasytí. Víme proč.

Doba čtení: 5 minut

Kdo by na vesnici nakupoval rohlíky

Malé prodejny potravin mizí. Jejich udržení do budoucna je důležité, ale dotace ani regulace supermarketů nepomohou.

Doba čtení: 4 minuty

Z Kolonial.cz bude Košík.cz: Online prodejny potravin se slučují

Dva významné zástupce mezi e-shopy s potravinami, Kolonial. cz a Košík.cz, najdete od září pod jednou značkou. Jak se změna dotkne zákazníků?

29. 8. 2017 14:22
Doba čtení: 1 minuta

Kvalitu potravin našich předků si idealizujeme, říká historik

V tuzemských jídelníčcích 19. století dominovala moučná jídla. Strava venkovanů byla jednotvárná s velkým podílem konzervované potravy. Na druhou stranu se již tehdy objevovaly módní trendy, stejně jako dnes spojené s pojetím zdravé výživy. Co všechno Češi jedli?

Doba čtení: 6 minut

Pořad A DOST! varuje před chia semínky s pesticidy

Že jsou chia semínka zdravá, o tom už dnes nikdo nepochybuje. Jenže když obsahují insekticid fipronil, tedy látku na hubení hmyzu, kvůli které nedávno Evropa stahovala miliony vajec, tak už asi tak moc zdravá nebudou.

28. 8. 2017 19:18
Doba čtení: 3 minuty

Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii

Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Jak je ale možné, že erteple během zimy bramborářům ve skladech nevyklíčí?

28. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak nasušit křížaly a další úrodu ze zahrádky

Domácím sušením ovoce lze ušetřit peníze i obohatit jídelníček. Pro klasické křížaly z jablek či hrušek i další druhy ovoce či zeleniny platí několik důležitých pravidel.

25. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Máte tato vejce z Lidlu? Nejezte je

Chov slepic v jihomoravských Pohořelicích je zasažen salmonelou. Jejich vajíčka, která prodával Lidl, mohou být zdravotně závadná.

24. 8. 2017 10:27
Doba čtení: 2 minuty

Lžička soli na den je maximum

Představte si čajovou lžičku soli. To je vaše optimální denní porce. „Přitom pouze obsah její špičky bychom měli použít k dosolení, zbytek přijímáme ve výrobcích,“ říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.

24. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 7 minut

Banán jako umělecké dílo

Banány k jídlu? Kdeže. Stephen Brusche je kupuje zásadně jen jako své malířské plátno, jako základ své další tvorby. S nožíkem, propiskou a fixem dokáže na slupce od banánu vytvořit hotové zázraky. Jen se podívejte do naší unikátní galerie.

23. 8. 2017 11:00
Doba čtení: 1 minuta

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Pokud už vás omrzelo grilování masa a zeleniny, věnujte prostor na roštu houbám. Poradíme, které se hodí na gril i jaká nádivka jim bude slušet.

23. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Výrobci přesnídávek: To, co chce zákazník, není třeba vždy poslouchat

Před dvěma lety prodali svých prvních sto osmdesát skleniček přesnídávek a od té doby vaří, vymýšlejí a testují nové receptury. Pod značkou Mami, dej mi manželé Klembarovi připravují sladké i slané přesnídávky pro ty nejmenší.

22. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak se pečou 100% české piškoty

Kulaté piškoty jsou u nás velmi oblíbené, jejich skutečně českých výrobců je přitom málo. Firma Perník se chlubí označením Česká chuť a tradiční výrobou.

Doba čtení: 5 minut

Svobodný přístup k „vodovodě“ v restauraci?

Onehdy mi jedna známá vyprávěla příběh ze svého „obyčejného každodenního života“ třicátnice.

Doba čtení: 2 minuty

Kde hledat dobré řeznictví

Dobrého řezníka by chtěl mít každý… Zajděte si na nákup masa a uzenin do prodejen oceněných v soutěži o nejlepší řeznictví-uzenářství.

18. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Českým dětem chybí vitamín D, ukázala studie. Mají málo slunce

Jsou české děti dostatečně zásobeny vitamínem D? Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu.

17. 8. 2017 11:32
Doba čtení: 4 minuty