Hlavní navigace

Jídlo

Vše o zdravé výživě a dobrém jídle, testy kvality potravin a restaurací, tipy na zajímavé počiny v oblasti gastronomie.

Provedeme vás nejznámějšími dietami a naučíme poznávat kvalitní potraviny.

Ortorexií trpí bohatší lidé s vyšší inteligencí

Samotná myšlenka, že by mělo být jídlo maximálně přírodní, a tedy zdravější, není patologií. Patologií se stává obsese ohledně jídla a stravování.

31. 10. 2017 10:33
Doba čtení: 9 minut

Podívejte se: Z jakých brambor se stanou české chipsy

Oškrábat, nakrájet na plátky, osmažit a zabalit. Tak snadné je vyrobit chipsy. Ale aby byly těmi nejlepšími, je třeba mít dobrý základ.

31. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tak to prrr, správný vegetarián by tedy banán nejedl

Nejíst maso a chránit zvířata už vegetariánům nestačí, přišli na to, že i takový banán a fíky jsou jejich metlou. Být ortodoxní vegetarián je prostě fuška, to abyste se báli slupnout jablíčko z babiččiny zahrádky.

Doba čtení: 3 minuty

Kde mají nejlevnější dýně?

Sháníte dýně na Halloween a dýňovou polévku? Všude je nemají a ceny se dost liší. Mapovali jsme nabídku dýní v Praze.

Doba čtení: 2 minuty

Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii

Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?

Doba čtení: 3 minuty

V tisícovkách konzerv typu lunch meat chybělo maso

Potravinářská inspekce zakázala konzervy, tzv. lunch meat, v nichž scházelo nejméně třicet procent masa.

26. 10. 2017 16:56
Doba čtení: 1 minuta

Zrady plastových lahví

Mnozí z nás používají na nápoje plastové lahve. Dáváme do nich dětem pití do školy, při cvičení do nich dotáčíme vodu z kohoutku, na výletě je doplníme třeba ze studánky… Hygienici upozorňují, na co bychom si měli dávat pozor.

26. 10. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Martin Franc: Pro současného člověka se historická strava nehodí

Nemá rád extrémní výživové směry ani pokusy o autentickou historickou kuchyni. „Historie stravování nám dokáže zajímavým způsobem osvětlit, jací jsme byli, a díky tomu dokážeme spíše poznat, jací nyní jsme,“ říká historik, jenž sleduje vývoj stravování zejména jako kulturní fenomén.

Doba čtení: 8 minut

Výroba domácího cideru je velmi jednoduchá

Cider je v zásadě jablečné víno, alkoholický nápoj odpovídající obsahem alkoholu dvanácti- až třináctistupňovému pivu. K jeho výrobě stačí jablka, vhodná nádoba, tzv. kvasná zátka a trocha trpělivosti. Toť vše.

Doba čtení: 3 minuty

Sýru není nejlépe v lednici, a už vůbec ne v sáčku

Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na náš stůl zraje a pracuje. Po celou dobu je proto důležité správné zacházení.

24. 10. 2017 10:39
Doba čtení: 3 minuty

Některé plody loupete úplně zbytečně

Loupeme ovoce a zeleninu, kterou bychom ani loupat nemuseli. A tu, o jejímž zpracování nic nevíme, si raději ani nekoupíme. Vybrali jsme pro vás osm druhů, u kterých často nevíme, jestli jim slupku nechat, nebo se jí zbavit.

24. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

iTesco, Košík, Rohlík: porovnání online supermarketů

Vzhledem k vývoji a změnám, které se udály v oblasti online supermarketů, je vhodný čas udělat si přehled o tom, kde, jak a za kolik lze nyní na internetu nakupovat potraviny.

23. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 10 minut

Zákulisí restaurací: tyhle radši zavřít, než otráví zákazníky

Bez jedné sto třicet. Tolik provozoven již mělo letos tak vážné problémy s bezpečností a hygienou, že je inspektoři museli uzavřít.

21. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

5 chlebových paradoxů

Pekař nepeče, ale rozpéká. Při zdravé výživě zapomínáme na zdravý chléb. Ceny rostou, chleba stojí stejně nebo míň. Vzýváme kvasový chleba, jíme drožďový…

Doba čtení: 4 minuty

dTest: Které sušené výživy pro batolata obsahovaly karcinogeny?

Máte doma batole a kupujete mu instantní mléčnou výživu? Pak dobře vybírejte, některé sušené směsi obsahovaly monochlorpropandioly, což jsou látky, které mohou vznikat při výrobě a zpracovaní rostlinných olejů, jež jsou považovány za karcinogeny.

19. 10. 2017 17:03
Doba čtení: 2 minuty

Proč mají chipsy tak nafouklé sáčky?

Obří sáček chipsů je nafouknutý k prasknutí a po otevření je pln jen z poloviny. Zákazník se cítí podveden, ale výrobce se hájí. Je to pro dobro vás i chipsů.

Doba čtení: 1 minuta

Karolína Kamberská: Striktně se receptu držím, jen když peču

Karolína Kamberská je domácí kuchařka, která nás na televizních obrazovkách znovu učí vařit domácí jídla v moderním hávu. Nejvíce ji baví česká kuchyně a na experimenty, na ty moc není.

19. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test: Kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký. Po čerstvém celozrnném pečivu musíme většinou pátrat a v supermarketech ho běžně nemají.

18. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejprodávanějším chlebem je Šumava. Jak se vyrábí?

Přestože je dnes na trhu nepřeberná škála chlebů od světlých gumových po celozrnné se správně vypečenou kůrkou, na špici prodejů se stále drží klasická Šumava. V čem spočívá její kouzlo?

17. 10. 2017 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Historie kojení: Eskymačky kojily děti do puberty, královny nikdy

Skutečně kuriózně mohou dnes působit příběhy kojení z dávné i nedávné minulosti. Těžko však soudit, jak náš současný přístup ke kojení budou vnímat další generace.

Doba čtení: 5 minut

Kuře s broskví? Nuda. Zkuste radši kuře s kaki

Exotické ovoce kaki churma má mnoho názvů a mnoho způsobů využití. Pro všechny platí, že kaki obsahuje řadu prospěšných látek. Naučte se jej nakupovat a zpracovávat.

17. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Viděla, jak se pěstují banány s obrovským množstvím pesticidů

Vypěstovat co nejvíce a co nejlevněji. Bez ohledu na kvalitu, šetrný přístup k přírodě a lidem. Ti pracují bez ochranných pomůcek a i tehdy, když letadla postřikují banánové plantáže hnojivy. Tak popisuje Pavla Kotíková převažující produkci banánů. Jsou to ty, které si pak koupíme za pár korun v akci.

Doba čtení: 6 minut

Víte, proč na některých potravinách není uveden výrobce?

Také už se vám stalo, že jste na obalu svého oblíbeného jídla hledali výrobce, ale marně? Víme, proč tomu tak je, i jestli se to v budoucnu změní. Odpovědi poskytl ministr zemědělství Marian Jurečka.

13. 10. 2017 13:20
Doba čtení: 1 minuta

Stejné obaly, zcela jiné složení potravin. Vyřešme to jednou provždy, hřímá ministr

I ve druhé fázi testování kvality potravin se potvrdilo, že české potraviny mají obdobný obal, ale zcela jiné složení než ty zahraniční. Pozor ale, ne vždy je na tom Česká republika nejhůř, v ojedinělých případech máme lepší výrobek než Německo.

Doba čtení: 8 minut

Závan kolem drůbežárny

Před pár lety jsem se dostala do zázemí Vodňanské drůbeže. Několik věcí bylo předem jasných. Jedná se o velkovýrobu, takže žádný dvorek s panímámou a žluťoučkými kuřátky. Jedná se o výrobu živočišnou, takže „krev a slzy“ budou. Jedná se o akci pro novináře, takže uvidíme a uslyšíme jen to, co máme vidět a slyšet.

12. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 8 minut

Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka? Ta nejobyčejnější

Přestože zastával funkci nejvyšší, jeho stravovací návyky a chutě byly velmi střídmé. Nejvíc si pochutnal na nejobyčejnějších jídlech; na kyselu, švestkových knedlících nebo jedné slovenské specialitě.

11. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Opět potvrzeno: nadnárodní výrobci potravin dělí zákazníky EU na dvě třídy

Dvojí kvalita potravin byla znovu potvrzena, a to při dalším srovnávacím testu, který si nechala odborně zpracovat Slovenská republika. Které výrobky se nejvíce liší?

Doba čtení: 2 minuty

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Brambory k uskladnění patří do sklepa. Co když ho nemáme? Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné?

Doba čtení: 3 minuty

Rebarbora je většinu roku škodlivá

Příjemně kyselá, na koláči neodolatelná, v obchodech k mání prakticky celoročně. Proč tedy rebarboru na podzim a vlastně ani v zimě a na jaře nejíst? Radili jsme se s odborníky.

Doba čtení: 4 minuty

Hermelín je nejlepší dvacet dnů před koncem

Hermelín za celou dobu, kterou stráví ve vaší chladničce, projde několika stádii zrání. „Ideální je jíst ho kolem desátého až dvacátého dne před expirací,“ tvrdí technolog.

7. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut