Hlavní navigace

mléko

Jaké mléko patří na náš stůl?

Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří dlouhá léta mléko pijí, méně často trpí některými závažnými onemocněními. Existují však i odpůrci mléka, kteří varují před zahleněním, laktózovou intolerancí či alergií vyvolanou konzumací mléka.

4. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Chcete něco extra? Navštivte minimlékárnu

Jiné produkty a jinou kvalitu než v běžných prodejnách najdeme přímo v hospodářstvích. Máme pro vás tipy na malé mlékárny, kde si můžete nakoupit.

26. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Za kvalitním českým mlékem stojí hlavně mlékárny, až poté chovatelé krav

Abychom si mohli pochutnávat na chutných mléčných výrobcích, musí mít mlékárny kvalitní mléko; a aby ho měli, tak do chovu a krmení krav dost mluví. Co všechno předchází tomu, než se mléko od farmáře dostane do mlékárny?

Doba čtení: 5 minut

Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo

Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.

29. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Návrat jahodového koktejlu? Jogurtové smoothie se přeci jen liší

Jahodový koktejl z automatu Koruna se stal legendou. Nyní má zmodernizované nástupce – mléčné nápoje smoothie s ovocem. Jogurtové smoothie ale přece jen zcela identické s retro koktejlem není.

13. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Mlezivo představuje základ pro imunitu dítěte

Mlezivo (kolostrum) je tekutina předcházející mateřskému mléku, která je první stravou miminka. A stravou velmi důležitou pro jeho další život.

4. 4. 2018 15:00
Doba čtení: 3 minuty

V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Máte po konzumaci kravského mléka zažívací obtíže? Možná pro vás bude východiskem koza, respektive potraviny, které se z jejího mléka vyrábějí. A nebojte se zápachu, když je mléko správně ošetřeno, není cítit.

Doba čtení: 3 minuty

Mléko „bez GMO“: Zemědělci si pomohou, spotřebitel to zaplatí

Pokud někoho zajímá, jaký je rozdíl mezi „normálně“ produkovaným mlékem a mlékárenskými výrobky z něj a mezi mlékem a mlékárenskými výrobky „bez genetické modifikace“, pak je nutné konstatovat, že žádný.

Doba čtení: 3 minuty

Mléko a „nemléko“: živočišné versus rostlinné

Rostlinné nápoje v mnoha receptech nahrazují kravské mléko. Je to móda, ale také důsledek potravinových alergií a intolerancí. Jaké jsou výhody a nevýhody mléka a „nemléka“?

Doba čtení: 4 minuty

Nejlepší mlékárenský výrobek roku 2017 je…

Jaký mlékárenský výrobek je ten nejlepší z nejlepších? Vítěze v osmi kategoriích hledala již po patnácté odborná komise. Souhlasíte s jejich stupni vítězů?

8. 6. 2017 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Řecký jogurt, nebo jogurt řeckého typu? Není to totéž

Oba mají modrobílý obal, oba chutnají podobně, ale každý se vyrábí jinak a z výrazně odlišného množství mléka. Který je „přírodnější“ a čím se liší od běžných jogurtů, kromě vyšší ceny?

Doba čtení: 5 minut

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Rostlinné nápoje mohou být z ovsa, chia semínek, ořechů, ale i konopí a rýže. Zkuste si je vyrobit doma, nebo se naučte vybírat a používat ty nejlepší. Poradíme, nač si dát pozor.

24. 3. 2017 15:00
Doba čtení: 4 minuty

Kauza omezení prodeje mléka: Tohle iDnes.cz přehnal, říká ministerstvo

Na serveru iDnes se dnes objevily informace, které ministerstvo zemědělství označilo za lživé. Týkají se nových pravidel při prodeji syrového mléka. Budou opravdu muset zemědělci omezit svou produkci?

15. 3. 2017 14:04
Doba čtení: 2 minuty

Mléko od Madety koupíte i v Číně a Lipánka na Seychelách

Jihočeská Madeta má více než stoletou tradici. Vyrábí přes dvě stovky mléčných výrobků, na které jsou zvyklé celé generace.

17. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Moravia Lacto umí s mlékem to, co nikdo jiný v Česku

V jihlavském mlékárenském závodě vyrábí řadu speciálních sýrů a mají jako jediní technologii na oddělování minerálů ze syrovátky. Pojďte s námi na exkurzi.

Doba čtení: 4 minuty

České mléko od zahraniční krávy

Co je české mléko, jak ho poznáme a je to vlastně důležité?

Doba čtení: 4 minuty

Geneticky modifikované mléko je totální nesmysl

Hned na počátku je třeba jasně zdůraznit: takzvané „GMO free“ mléko, tedy mléko ze skotu, k jehož výživě nebyla použita geneticky modifikovaná krmiva, není ani lepší, ani méně rizikové, ani nutričně vhodnější než „obyčejné mléko“.

Doba čtení: 3 minuty

Intolerance na laktózu se často plete s alergií na mléčnou bílkovinu

V posledních letech se v populaci stále častěji vyskytuje intolerance na laktózu, ale lidé ji mnohdy zaměňují s alergií. Laktóza je mléčný cukr vyskytující se především v mléku a mléčných výrobcích.

3. 10. 2016 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Podojí mandle, přidají datle a mají Nemléko

Je ukryté v lahvi, která kdysi náležela jen klasickému živočišnému mléku, ale jinak s krávou nemá co do činění. Nemléko se totiž vyrábí z mandlí. Od května ho dojí Amálie a David.

Doba čtení: 4 minuty

Mák bude o třetinu levnější

V máku je více vápníků než v mléku, tak proč si z něj neudělat třeba makové mléko? Zvláště když máku bude letos nejvíc za poslední roky a bude tím pádem velmi levný.

Doba čtení: 4 minuty

Mlékárenský výrobek roku 2016: Rozpory mezi slovy a činy

Soutěž myslí víc na výrobce, než na spotřebitele. Ukazuje to jak zbytečně velké množství kategorií, kdy bez medaile zůstane málokdo, tak nesmyslné oceňování výrobků bez tuku a rádoby farmářských potravin z velkovýroby.

Doba čtení: 5 minut

Na zimu hážeme mléko do zámeckého sklepa, říká majitelka kozí farmy

Jako svatební dar dostala Markéta Toběrná osm koz, dnes jich má s kůzlaty až osmdesát a k tomu dvě krávy. Pečuje o zvířata, zpracovává mléko a pak na trzích poslouchá, jak to má dobré, ale drahé. Ví se, kolik je za jedním sýrem práce?

Doba čtení: 6 minut

Farma Jeřmanice: Náš tvaroh zraje osmnáct hodin

Na severu Čech, nedaleko Liberce, se před necelými dvěma lety dala do pohybu výroba na Farmě Jeřmanice. Výrobky mají tak kvalitní, že už je zdobí hned dvě významná ocenění. Nahlédněte tam, kde se nic nešidí.

22. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Mozzarellart: Sýry vyrábějí z českého mléka, obchodují po italsku

Sýr nikdy nevyráběli, přesto si před necelými dvěma lety otevřeli v Praze Mozzarellart – obchod s výrobnou dnes již věhlasných sýrů. Jak se italská dvojice Marco a Tiziana k výrobě mozzarelly dostala?

9. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Inspekce kontrolovala automaty s nápoji. Mezi hříšníky je i Coca Cola

Inspekce při kontrole automatů s teplými nápoji zjistila zásadní nedostatky. Prodejci nás klamou, seč jim síly stačí. Čokoláda není čokoláda a mléko není mléko. Známe hříšníky.

16. 12. 2015 14:51
Doba čtení: 6 minut

Čech sní průměrně 759 kilo jídla za rok. Víme, co přesně

Kolik čeho sníme? Český statistický úřad vytvořil prezentaci, ze které je patrné, jak se mění naše stravovací zvyky v průběhu uplynulých šedesáti pěti let.

7. 12. 2015 15:17
Doba čtení: 2 minuty

Kudy ven z mléčné krize?

Nejen v naší zemi, ale také v rámci celé EU protestují již nějakou dobu producenti mléka proti nízkým výkupním cenám této pro zemědělce strategické komodity.

Doba čtení: 6 minut

Země živitelka je šancí na podporu českých potravin

Minulý čtvrtek začala každoroční přehlídka potravinářství a českých potravin, Země živitelka. Co může letos přinést nového a proč je téma dne mléko?

31. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty