Hlavní navigace

Každý Čech sní za rok 6 kg másla a 16 kg jogurtů

Přemýšlíte, kdo jí takové množství másla za vás? A to ještě nevíte, jaká jsou aktuální data o spotřebě tvarohů, tavených sýrů a mléka. Ani odkud se k nám toho mléka dováží nejvíc.

Doba čtení: 4 minuty

A mlékárenským výrobkem roku 2013 se stává…

Známe vítěze 11. ročníku o ten nej mlékárenský výrobek roku. V 9 kategoriích mezi sebou soupeřilo 69 výrobků. Vyhrál zákys, sýr typu grana, farmářské máslo nebo syrovátka?

30. 5. 2013 13:28
Doba čtení: 1 minuta

Mamma mia! Italský sýr z Hané

Sýr podle italské tradice prověřené osmi generacemi se vyrábí v moravské Litovli. Nahlédněte do výrobny sýrů Gran Moravia. Prezident Roberto Brazzale ví, jak smést konkurenci.

Doba čtení: 5 minut

Příští stanice metra: Bohušovická mlékárna

Jediná mlékárna u nás, která má vlastní „metro“. Nejde o samoúčelnou frajeřinku, doprava podzemními chodbami umožní zachovat správnou teplotu od výroby až po distribuci.

Doba čtení: 6 minut

Test sýrů: Kvalita Eidamu už není tak hrozivá

14 sýrů s nápisem Eidam se podrobilo testování. Hodnotil se obsah soli, dusitanů, senzorické vlastnosti, ale i rozdíl mezi deklarací a skutečností. Jak je na tom český Eidam?

Doba čtení: 5 minut

Test „smetánků“: Ať jsme tlustí na tři prsty

Konzumace mléčných výrobků se doporučuje, jenže ty odtučněné postrádají spojitost s krávou a po těch tučných se pěkně kyne. Podívejte se na obsah tuků, které obsahují oblíbené smetánky.

Doba čtení: 4 minuty

Na trh v ČR je každoročně uváděno asi 100 nových mlékárenských výrobků

Jogurty, nápoje na bázi mléka, mléčné dezerty a pomazánky jsou nejčastěji inovovanými mlékárenskými výrobky na našem trhu. Sýry se naopak více drží tradice.

Doba čtení: 3 minuty

Mlékomaty jsou alternativou. Nic míň, nic víc

Tři roky po boomu automatů na prodej čerstvého mléka se zdá, že projekt nenaplnil očekávání. Ani zemědělců, ani spotřebitelů. Není nutné je zatracovat, ovšem bez nereálných očekávání.

Doba čtení: 3 minuty

Má krabičku jako pomazánkové máslo, ale je to jen levný tuk

Pomazánkovému máslu zvoní hrana. Jak se od května vyznáme v tom, co dnes běžně kupujeme jako specialitu s dlouhou tradicí? Na trhu je spousta náhražek a my jsme je odhalili.

Doba čtení: 3 minuty

Údaje na tavených sýrech neodpovídají realitě

Tavené sýry jsou tučnější, než tvrdí na obalu. Nedá se spoléhat ani na deklarovaný obsah bílkovin, ukázal test časopisu dTest.

19. 3. 2013 12:03
Doba čtení: 2 minuty

Hustý, nebo tekutý jogurt? Trik je v technologii

Jogurty se roky vyrábějí stejně, přidáním živých mikroorganismů do mléka. Čím to je, že se stejnými přísadami jeden výrobce dosáhne jogurtu tuhého a druhý řídkého? Známe postup výroby.

Doba čtení: 3 minuty

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Možná už roky kupujete napodobeniny mléčných výrobků a ani o tom nevíte. Výrobci jsou vynalézaví a prodejci s nimi drží krok. Podívejte se na ty nejznámější náhražky na trhu.

Doba čtení: 4 minuty

Škrob v jogurtech není žádný zločin

Musíme si vybrat – buď budeme jíst tučnější jogurty bez škrobů, nebo light jogurty se škroby. Jinak to nejde. Jedině bychom chtěli jogurty pít.

Doba čtení: 4 minuty

Spotřebitel je manipulován médii, potraviny máme kvalitní

ROZHOVOR – Oldřich Obermaier se pohybuje v mlékárenském průmyslu již dlouhé roky. Přesto, nebo právě proto tvrdí: „Současná kvalita mlékárenských výrobků je nekonečně vyšší než v dřív.“

Doba čtení: 9 minut

Užitečná publikace pro nákup kvalitních potravin je zdarma

Všude je plno informací o špatných potravinách na českém trhu. Jak oddělit zrna od plev? Poradí nová publikace Ministerstva zemědělství. Je v ní všechno, co potřebujete vědět.

Doba čtení: 1 minuta

Za české biomléko platí Němci mnohem víc

Chcete koupit české biomléko? Možná ho neseženete. České mlékárny o něj nemají zájem, zato stoupá export k sousedům do Německa. Jsou ochotní platit vyšší cenu než naši zpracovatelé.

5. 12. 2012 10:26
Doba čtení: 2 minuty

Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný

Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.

Doba čtení: 7 minut

Každá potravina obsahuje něco zdraví prospěšného

Tím, jak žijeme a jak se stravujeme, se můžeme řadě nemocí vyhnout. Podle dietoložky Karolíny Hlavaté to platí zejména pro civilizační choroby, ale také zánětlivá a jiná onemocnění.

Doba čtení: 6 minut

Legální prodej prošlého mléka pro kojence je alarmující

Sušené kojenecké mléko se u nás nevyrábí, dovážíme ho. Vztahují se na něj zákony EU a ty je třeba změnit: Strava pro kojence by měla mít vždy stanoven jasný a konečný termín spotřeby.

Doba čtení: 4 minuty

Poznáte v obchodě zkaženou potravinu?

Kupujete si domů zelený eidam a zapáchající maso? Pokud ano, jistě v tom není záměr. Jak se vyhnout špatně skladovaným potravinám, které nám mohou způsobit zažívací potíže?

5. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

O biomléko je u nás malý zájem. Pojede do Německa

Čeští chovatelé zahajují vývoz přebytků tuzemského biomléka. V Česku ho za dobrou cenu neprodají.

3. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Do správného ovocného nanuku patří kus prasete

Máte rádi ovocné nanuky? Mnohdy v nich žádné ovoce není. Zato v nich jsou věci, které byste nečekali. Dejte si nanuk a podívejte se na náš test, pak už možná nebudete mít chuť.

Doba čtení: 8 minut

Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitě

Zapomeňte na růžovou pilulku a po prohýřené noci sáhněte do lednice. Lékařka prozradí, jak mléko zamete s kocovinou.

15. 6. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Mýty o tavených sýrech: Odpůrci taveňáku desítky let zaspali

Kupovat je nemusíte. Ale zavrhovat tavené sýry jen na základě zavádějících údajů je nesmysl. Mýty třeba tvrdí, že taveňák se dělá z odpadu, odvápňuje kosti a je v něm margarín. Není.

Doba čtení: 6 minut

Tylžský sýr od Madety se stal absolutním vítězem mlékárenské soutěže

Jogurty, másla, sýry a další mléčné výrobky se ucházely o titul Mlékárenský výrobek roku 2012. Podívejte se na vítěze jednotlivých kategorií. Desátého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 70 výrobků. Výrobky byly hodnoceny v osmi kategoriích, výsledky nejdete dále v galerii. Při hodnocení se podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených…

25. 5. 2012 12:34
Doba čtení: 2 minuty

Tři mýty o mléce, na které byste měli zapomenout

Z nového průzkumu plyne, že téměř třetina Čechů mléko vůbec nekonzumuje. A co víc: koluje o něm velké množství mýtů a polopravd.

25. 5. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Dnes má svátek: Emil a mléko

Když se kouknete do kalendáře mezinárodních svátků a světových dnů, zjistíte, že téměř každý den můžeme něco slavit. Mezi ty kurióznější svátky patří například Den leváků nebo Světový den polibku. Na čtvrté květnové úterý (letos tedy 22. 5.) připadá Mezinárodní den mléka.  Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě. A…

22. 5. 2012 7:00
Doba čtení: 2 minuty

Sýr, který nikdy neviděl mléko. Který z nich to je?

Kdybych omylem neochutnala, nevěřila bych, že se dá něco podobného vyrobit. A ještě bez uzardění prodávat. „Sýr“ rostlinného původu nemá se skutečným nic společného, i když se tak tváří.

Doba čtení: 5 minut

Válka o mléko je spíš svatá než věcná

Zastánci opěvují jeho přednosti, odpůrci vypočítávají zápory. Jedni druhé obviňují z podjatosti či neodbornosti. Existuje jednoznačná odpověď, zda mléko a mléčné výrobky konzumovat?

Doba čtení: 5 minut

Kefír, acidofilní mléko, zákys, kyška - jak se vyznat v zakysaných mléčných nápojích

Zakysané výrobky se liší co do obsahu a účinnosti, některé navíc obsahují probiotika. A co víc – pro každého je vhodná jiná mléčná či probiotická kultura a v jiném množství.

Doba čtení: 5 minut