největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
mléko
mléko
31
–
60
/
170
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
Následující strana
Poslední strana
Holanďané ho milují. Mléčný dezert vla se vůbec poprvé vyrábí i v ČR
Vla je jméno pochoutky podobné pudinku. Nejde o název produktu konkrétní značky, ale obecně o druh dezertu, který se tradičně vyrábí v Nizozemsku, ale populární je i v dalších zemích. Připravit si ho lze také podle domácího receptu. V ČR začíná vla nabízet Mlékárna Hlinsko pod značkou Tatra.
Lenka Krbcová
14. 10. 2021
Jak se rodí parmezán Gran Moravia: otec je Ital a matka z Moravy
Je to asi nejznámější sýr svého druhu v České republice, a nejen tady. Jak značka Gran Moravia napovídá, vyrábí se na Moravě, v oblasti Hané. Jeho kořeny ale leží v Itálii, kam se také každý mladý bochník sýra vrací dozrát.
Lenka Krbcová
5. 10. 2021
Tvarohový Pribináček má víc bílkovin, kvalita i u malých výrobců roste
Nedávné Mlékárenské dny v Přibyslavi byly skvělou příležitostí zmapovat novinky na našem trhu. A není jich málo. K mání v obchodech tak jsou mléka v tom nejekologičtějším obalu, produkty se zvýšeným množstvím bílkovin i tradiční výrobky s netradičními ingrediencemi.
Petr Havel
16. 9. 2021
Škraloupy na mléku. Proč se tvoří míň než dřív a co s nimi
Co se dá dělat se škraloupy, které se vytvářejí na povrchu převařeného mléka? A proč už na mléce nevznikají tak často jako dřív? Znamená to, že je dnešní mléko „jiné“?
Petr Havel
3. 9. 2021
Mléčné výrobky bez cukru: čím to, že jsou i tak sladké?
Jogurty či nápoje z mléka se zbavují cukru, přesto neztrácejí na chuti. Čím dohánějí sladkost? Občas náhradními sladily, ale spíš jdou ryze přírodní cestou. Budete mile překvapeni.
Kateřina Čepelíková
18. 8. 2021
Mléko není „bílý jed“, ale spíše „bílý lék“
Mléčné výrobky jsou dle expertů nejen vhodnou potravinou, v případě aktivních dětí prakticky nezbytnou. Mléko je pro svůj antibiotický potenciál také zkoumáno coby určitá alternativa antibiotik.
Petr Havel
12. 7. 2021
Kdo pije více mléka? Češi, nebo Slováci?
Aktualita
18. května slavíme Mezinárodní den mléka. To letos dostává od svých konzumentů ten nejhezčí dárek – nárůst ve spotřebě. A to jak na Slovensku, tak v Česku; v krabicové i bezlaktózové nebo bio podobě.
Redakce
18. 5. 2021
Bolest prsou při kojení: úlevu nabízí ultrazvuk
Ucpaný mlékovod nebo zánět prsu jsou velmi bolestivé stavy, které bývají příčinou předčasného ukončení kojení. Nemusí to tak být – v prvním případě třeba i díky zatím nevšednímu terapeutickému využití ultrazvuku.
Tereza Víchová
10. 5. 2021
Madeta má novou sýrárnu, vznikají tu známé značky
Madeta, jedna z největších mlékáren v ČR, otevřela zcela nový objekt ve svém závodě v Plané nad Lužnicí – sýrárnu a zrací sklepy. Bude tu vyrábět celou řadu produktů včetně známých značek Madeland a Tylžský sýr novou technologií, která vyšla na závratných 800 miliónů korun.
Kateřina Čepelíková
11. 2. 2021
Mléko a sýr z kvasinek chutnají jako od krávy
Mléko či mléčné výrobky, které nepocházejí od krávy? Produkty z kvasinek vypadají a chutnají jako ty z vašeho supermarketu, říkají autoři nové technologie výroby. Nejde přitom o náhražky, jako například u nápojů ze sóji nebo mandlí.
Redakce
23. 1. 2021
Složení mléčných výrobků se během let dost změnilo. Všimli jste si?
Receptury mlékárenských výrobků se výrazně mění. Ani jste to nemuseli zaznamenat, na chuti se to prý moc nepozná. A jen málokdo studuje podrobně etikety a srovnává současné a předchozí verze. V čem je tedy rozdíl?
Petr Havel
2. 12. 2020
Zlatá farma: na Hané spojili chov, výrobu, prodej a relaxaci
Chovají původní české plemeno skotu Čestr, díky kterému získávají lahodné mléko. Z něj ve vlastní minimlékárně zpracovávají čerstvé a zakysané výrobky, patří také k hrdým dodavatelům sýrárny Brazzale Moravia. Zlatá farma z Hané ale nabízí ještě víc.
Petr Havel
27. 11. 2020
Nemléko se muselo přejmenovat, není z mléka. Už žádné ml*čné názvy pro rostlinné výrobky
Mlékaři už mají dost rostlinných produktů, které podle nich parazitují na názvu mléko, protože mléko je jen a pouze produktem mléčné žlázy savců, nikoli třeba rostlinný nápoj. Společnost Nemléko už o svůj název přišla, kdo bude další na řadě?
Kateřina Čepelíková
26. 10. 2020
Hermelín s křupajícím mákem a další novinky našich mlékařů
Nabídka českých mlékárenských produktů se rozšiřuje o zajímavé výrobky. Mnohé z nich jsou letošními novinkami na trhu a některé jsou úplně první svého druhu u nás.
Petr Havel
11. 9. 2020
Mléko k obezitě dětí nevede, je to mýtus
Vede k obezitě a kardiovaskulárním problémům? O mléce koluje mezi lidmi stále spousta mýtů. Přitom má nespočet pozitivních zdravotních dopadů – třeba je výborným zdrojem vitamínu D.
Petr Havel
26. 8. 2020
Kozí, přitom bez kozího zápachu. Rodinná farma z Moravy umí
Produkty z kozího mléka lze vyrobit i bez nepříjemného kozího aroma. Rodinná farma bourá řadu mýtů, například ten, že kozí výrobky smrdí, či že malí producenti nemají šanci být zastoupeni v maloobchodních řetězcích.
Petr Havel
9. 7. 2020
Vysvětlení, proč čerstvé mléko kysne a trvanlivé hořkne. Stávat by se to nemělo
Také máte uloženo v paměti svých chuťových pohárků nepříjemnou, nahořklou pachuť krabicového mléka? A nebo to, jak čerstvé mléko po nějaké době bylo kyselé? Jak k tomu dojde a proč už se s tím dnes setkáme snad jen výjimečně?
Lenka Krbcová
3. 7. 2020
Test mléka: trvanlivé s čerstvým překvapivě drží krok
Test
Nalité ve sklenici je rozezná málokdo, rozdíly se ale najdou. Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na čerstvé a trvanlivé polotučné mléko. Překvapivě nebyly odlišnosti nijak výrazné: trvanlivé mléko drželo krok s čerstvým. Jedno má trochu lepší chuť, druhé ale mnohem déle vydrží.
Redakce
19. 6. 2020
Vrstva tekutiny na jogurtu: vadí, nevadí?
Co přesně je „voda“, která se vytvoří na povrchu jogurtu, a co s ní? Jak dlouho vydrží jogurt a čím je to způsobeno? Kolik „éček“ je v bílých a ovocných jogurtech? Smí jogurty jíst i lidé s intolerancí laktózy? S odborníkem o tom, co všechno možná nevíte o jogurtech.
Petr Havel
19. 6. 2020
Mléčná rýže a krupice – zdravé mléčné výrobky, nebo zbytečný cukr?
Na první pohled se mléčná rýže či mléčná krupice mohou zdát jako skvělá volba pro zpestření jídelníčku. Podívali jsme se blíže na jejich složení a zjistili věci spíše nemilé. Třeba že cukr najdeme i v „neochucených“ variantách těchto výrobků.
Karolína Otavová
10. 3. 2020
Rostlinný nápoj místo mléka? To není krok ke zdraví
Stále žijete v domnění, že pokud si dáte rostlinný nápoj místo mléka, uděláte něco pro své zdraví? Není to tak jednoznačné.
Karolína Otavová
2. 3. 2020
Jste těhotná? Nezapomeňte na tuky
Tuky jsou důležitou složkou výživy budoucích matek. V těhotenství mají klíčový význam pro vývoj plodu. Jaké potraviny by neměly v jídelníčku těhotné a kojící ženy chybět?
Redakce
25. 2. 2020
Skutečně lepší mléko? Co znamenají nápisy na obale
V rozlišování druhů mléka a ovlivňování výběru při nákupu hraje stále větší roli marketing. Mnohdy ale různá „mléka s příběhem“ nenabízejí nic navíc, jen vyšší cenu.
Petr Havel
7. 2. 2020
Cesta českých sýrů: kam jsme došli za posledních 20 let?
Kvalita našich sýrů vzrostla, některé by si zasloužily i ochranu EU. Přestože české produkty jsou v zahraničí oceňovány a vyvážíme třetinu produkce, naši spotřebitelé dávají přednost sýrům z jiných zemí.
Petr Havel
31. 1. 2020
O mléce bez nesmyslů: Jak moc jsou mléčné výrobky důležité pro děti
Kolik mléčných výrobků potřebuje malé dítě a nakolik lze vápník získat z jiných potravin než mléka? Připravili jsme pro vás konkrétní a jasné příklady.
Karolína Otavová
19. 11. 2019
Koza na obalu neznamená, že jde o kozí sýr
Když je na obrázku malina, bude uvnitř potraviny malina, a když je na obalu koza, tak prostě kupujeme kozí produkt. Nebo ne? Jak je to doopravdy?
Kateřina Čepelíková
15. 11. 2019
Bez laktózy: jak se z mléka stane bezlaktózový mléčný výrobek
Bezlaktózové mléčné výrobky jsou vyráběny zejména pro jedince s laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka. Jelikož jsou možnosti trhu oproti dřívější době opravdu velké, nabídka bezlaktózových nebo i bezlepkových potravin v supermarketech roste.
Karolína Otavová
24. 10. 2019
Mléčné proteinové výrobky: málo bílkovin za hodně peněz
Možná jste si také všimli, že se u běžných potravin v regálech supermarketů začíná v názvu objevovat slovo PROTEIN. A hle, jejich cena se až dvojnásobně zvyšuje. Ano, tak přesně tenhle marketingový tah na spoustu z nás velice dobře působí.
Karolína Otavová
1. 10. 2019
Historie Danone: Jogurt jen na doporučení lékaře, s výdejem v lékárně
Jogurty Danone začal v roce 1919 vyrábět lékař Isaac Carasso, aby pomohl dětem zbídačeným válkou. Prodávaly se jako lék v lékárně a měly silnou podporu vědců a lékařů. Jak s historií Danone zamíchala 2. světová válka a proč Američané nejdříve jogurty odmítali?
Kateřina Čepelíková
23. 9. 2019
Jsou jediní na trhu. Chovají buvoly a vyrábí buvolí mléko a sýry
Buvolí farmu v jižních Čechách vybudovali dva původem „zemědělští úředníci“. „Rozhodující bylo najít objekt s vlastní půdou,“ vzpomínají manželé Pageovi na počáteční těžkosti. Úsilí se vyplatilo, farma produkuje kvalitní zdravé potraviny a sýr labneh z buvolího mléka zvítězil v soutěži o biopotravinu roku.
Petr Havel
13. 9. 2019
31
–
60
/
170
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji