Hlavní navigace

Země živitelka je šancí na podporu českých potravin

Minulý čtvrtek začala každoroční přehlídka potravinářství a českých potravin, Země živitelka. Co může letos přinést nového a proč je téma dne mléko?

31. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Dříve byly mléčné výrobky kvalitnější. Říká kdo?

Spousta lidí lamentuje nad kvalitou mlékárenských produktů. Hledají chyby a vyprávějí o tom, jak se tenkrát všechno dělalo poctivě, a dnes, jak se šidí. Nešálí je trochu paměť?

Doba čtení: 4 minuty

5 mléčných mýtů. A na závěr… uzávěr

Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, ředí se vodou a vůbec, není to pořádné mléko. Co se ještě tvrdí o mléce a není to pravda?

Doba čtení: 2 minuty

Jak zachovat kvalitní české mléko

Motivace k vysoké kvalitě, klidně i na úkor objemu. To je jediná cesta k tomu, abychom udrželi veškeré dobré a originální české mlékárenské produkty na našem trhu – a uspěli i v Evropě.

Doba čtení: 4 minuty

Tyhle krávy dojí robot. Lidi jim nechybí

Vyrazili jsme do Českého středohoří na ekologickou farmu Ludvíka Eflera, který postupně přechází na robotické dojení. Jak si holky na robota zvykly, kopou ho nebo zbožňují?

Doba čtení: 4 minuty

Alergie na mléko není častá, zato se často plete

Intolerance laktózy znamená, že člověku není po konzumaci mléčných výrobků dobře, avšak tento stav za pár hodin, někdy i minut, pomine. Naopak projevy alergií jsou skutečnými nemocemi, které trvají řadu dní.

Doba čtení: 4 minuty

Co všechno umí kokosová smetana

Kokosová alternativa smetany se hodí jak pro exotická jídla, tak tradiční recepty.

5. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Některé farmy dodávají opakovaně kontaminované mléko

Mléko v jihomoravských automatech je bezpečné, ale až po převaření. Analýza prokázala zvýšené množství některých bakterií. Záleží zejména na konkrétním dodavateli, říká mluvčí veterinární univerzity.

Doba čtení: 3 minuty

Mléko – zabiják?

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják. Revoluční studie: Pravidelné pití mléka vás zabije. Mléko – pomalý zabiják? Nová studie otřásá dosavadní medicínou…

Doba čtení: 4 minuty

Potraviny „jako“ čerstvé: Pasterace nebo paskalizace?

Uchovávat potraviny v čerstvém stavu nejde na věky, ale dá se tomu více či méně šetrně pomoci. Bez chemie, za pomoci působení teploty či vysokého tlaku. Podíváme se na jejich výhody a nevýhody.

Doba čtení: 4 minuty

Kojení a kravské mléko? Co je dobré pro děti

Přechod z mateřského mléka na mléko kravské není pro děti moc snadný. Ani kombinace obou mlék se příliš nedoporučuje. Proč?

Doba čtení: 4 minuty

Syrové mléko „přenáší“ encefalitidu

Případy onemocnění klíšťovou encefalitidou po požití syrového mléka nejsou běžné, ale riziko tu je. Aktuálně se o tom přesvědčily dvě ženy, které onemocněly po neošetřeném kozím mléce.

Doba čtení: 2 minuty

Pro mlékárnu jsou antibiotika v mléce velký problém

Každý dodavatel a každá mlékárna si mléko otestuje na rezidua antibiotik. Dodavatel kvůli riziku citelného postihu. Mlékárna proto, že z mléka s antibiotiky nevyrobí jogurt ani mlékárenský pánbůh.

Doba čtení: 4 minuty

Proč bio kuře stojí 3× víc než obyčejné?

Zatímco bílý bio jogurt se cenově přiblížil běžnému, bio kuře krákoře pořád výrazně dráž než obyčejné kuře. Důvody jsou zřejmé.

Doba čtení: 2 minuty

Proč vám vadí mléko? Intolerance a alergie mají odlišné příčiny

Dáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Doba čtení: 5 minut

Možná nahradí mléko, ale s krávou si netyká

Má krabici jako mléko, má barvu jako mléko, ale s krávou nemá nic společného. Rostlinné nápoje nahrazující kravské mléko mají své pevné místo na trhu. Z čeho se vyrábí a komu slouží?

Doba čtení: 4 minuty

Mléko pro děti v testech zklamalo

Časopis dTest zkoumal kvalitu mléka na našem trhu, testování podrobil osmadvacet mlék. Zaměřil se na přítomnost těžkých kovů, nebezpečných bakterií i obsah vápníku u odtučněných mlék.

Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější mléčný výrobek v Česku? Máslo

Zatímco Afričan ročně zkonzumuje 50 kg mléčných výrobků za rok, Čech jich spořádá skoro pětkrát více. Je to zpráva pozitivní nebo negativní? Podívejte se na celosvětové srovnání.

Doba čtení: 3 minuty

Když je v receptu Grana Padano, nemyslí se tím 30% eidam

Nevhodným sýrem můžete pravou chuť italského pokrmu zcela pohřbít. Pravda, Parmezán je drahý, ale to má svůj důvod.

Doba čtení: 7 minut

Jídlo, které nám jde naproti

Jídlo koupíme v prodejně, rychlý posel ho dopraví až k našim dveřím, ale existují i jiné, nové formy prodeje. Food trucky s kvalitním občerstvením i potravinami křižují ČR. Co nabízejí?

Doba čtení: 4 minuty

Frozen yogurt: je to jogurt a chutná jako zmrzlina

Byla pýchou všech Čechů, byla první na světě, která vyrobila ovocný jogurt a přesto krachla. Radlická mlékárna je ale zpět a vnáší na český trh moderního představitele jogurtu.

Doba čtení: 3 minuty

Rozdíl mezi tvarohem ve vaničce a v alobalu? Obalem to není

„Upeču buchty. Kup tvaroh, ale ten ve staniolu, ne ve vaničce!“ říkají pravidelně babičky. Tohle doporučení najdete i v mnoha receptech. Proč, je snad tvaroh-kostka lepší? Je to jinak.

Doba čtení: 4 minuty

To aseptická linka vyrobí trvanlivé mléko, ne chemie

Balené vody, ledové čaje, mléko, smetana, to jsou výrobky, které v uzavřeném obalu vydrží na krámě třeba půl roku. Jsou za tím kouzla a čáry, nebo jsou důvody mnohem prozaičtější?

Doba čtení: 4 minuty

Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

Do mléčných výrobků se přidává vitamín D a někde dokonce i vápník. Zjišťovali jsme u výrobců, proč tak činí a jestli nám taková porce déček z jogurtů, mléka a ze sluníčka nemůže uškodit.

Doba čtení: 4 minuty

Velbloudí mléko nebude pro krávy konkurencí. Cena je vysoká

Velbloudí mléko může po letech úsilí na evropský trh. Tedy i na ten český. Proč je to tak velká sláva pro alergiky a v čem jsou mléčné výrobky z velbloudího mléka lepší než z kravského?

Doba čtení: 4 minuty

Výroba domácího sýra si žádá dovolenou

Snad každý dnes po domácku vyrábí vlastní potraviny a na zahradě krom banánů pěstuje všechny potřebné vitamíny. Chci splynout s davem a pouštím se do vlastní výroby sýra. Pohořím?

Doba čtení: 5 minut

Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny

Vyrazili jsme na obhlídku závodu, který za svými zdmi vyrábí jogurty i nápoje Activia. Žádné zahraniční mléko, žádná konzervace, ze země se by se dalo jíst. Podívejte se sami.

Doba čtení: 5 minut

Nejčastější mýty o kojení

„V porodnici mi řekli, že mám blbá prsa, že kojit nebudu.“ Jeden z nesmyslů, který může „zazdít“ kojení. Přitom kojit může prakticky každá žena, jen se musí vyvarovat tradovaných omylů.

Doba čtení: 5 minut

Neumíme správně kojit. Na internetu je milion špatných rad

ROZHOVOR – Říká se o ní, že rozkojí i tatínky. Laktační poradkyně IVANA FISCHEROVÁ už viděla kojit tisíce dětí i hodně zoufalých matek. „Jsou přeinformované a chtějí kojit podle návodu.“

Doba čtení: 17 minut

Chytrý nákup: Nakupujte chytře a nenechte se oblafnout

Vyznáte se v džungli supermarketů? Díky našemu Chytrému nákupu budete mít navrch. Snadno poznáte rozdíly mezi čokoládou a čoko pochoutkou i mezi jogurtem a jogurtovým dezertem.

28. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty