Hlavní navigace

Padání vlasů můžete řešit, až když znáte příčinu

23. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz Albanpix Ltd / Rex Features
Je to strašný pocit, tahat si z hlavy prameny vlasů. Člověk snadno propadne panice. Někdy stačí upravit jídelníček nebo zvolnit, jindy je důvodem vážná nemoc. Nebo také rozvod či šikana.

Už se vám stalo, že jste si rukou projeli vlasy a ulpěl vám v dlani celý jejich chomáč? Pokud ano, jistě víte, že to není nic příjemného. Pokud nešlo o výjimku, měli byste se pokusit zjistit, proč se tak děje a snažit se najít řešení. Nemusí jít totiž jen o vlasy, ale třeba o to, že máte problémy se štítnou žlázou.

Po porodu pomohlo jen radikální ostříhání

Britská školačka ztratila vlasy stresem kvůli školní šikaně
Autor: Isifa.cz Albanpix Ltd / Rex Features

Britská školačka ztratila vlasy stresem kvůli školní šikaně

Vlasy už mi pekelně padaly třikrát v životě. Vždycky, když se mi narodilo dítě, začala jít kvalita toho, co mi roste na hlavě, do háje. Věděla jsem, že je to normální, protože během těhotenství vlasy nepadají prakticky vůbec a bývají pěkně husté, takže se snažily dohnat to, co by jinak bylo běžné.

Bohužel s tím nepřestaly ani čtvrt roku po porodu a tak jsem dvakrát skončila u radikálního ostříhání, které jediné jakžtakž zabralo. A k témuž se schyluje i potřetí, protože vlasů mám na hlavě asi tak půlku ve srovnání s tím, kolik jsem jich měla ve dvaceti. Vysvětlení? Podle mé imunoložky stres, nedostatek spánku, nekvalitní výživa vlasů. A stahování do gumičky jim taky nepřidává, i když hlavní zdroj problémů to asi nebude.

Pokud se mi nebude chtít do ostříhání, můžu ještě zkusit mazat si hlavu přípravek na posílení vlasových cibulek, většinou jde o léky obsahující látku minoxidil, která vlastně účinně prokrvuje pokožku hlavy – aby to však mělo smysl, stálo by mě to kolem tisícovky na měsíc a to se mi popravdě řečeno platit nechce, když výsledek není stoprocentní.

Čtěte téma: Kdy má žena vousy?

Proč vlastně vlasy padají

Na druhou stranu, alespoň vím, proč mi vlasy padají a že to po čase nejspíš přestane. Ale u každého to neplatí. Zatímco u části mužů je padání vlasů po dvacítce normální, u ostatních může řídnoucí kštice ukazovat na nějaký zdravotní problém nebo příliš vyčerpávající životní styl. Týká se to jak žen, kterým začaly padat vlasy, tak mužů, v jejichž rodině široko daleko mají všichni do vysokého věku bujnou hřívu, zatímco jejich vlasy náhle nestojí za řeč.

Co všechno může být za řídnutím vlasů a co s tím? Podobně jako muži přicházejí o vlasy kvůli tomu, že jim v žilách proudí hormon testosteron, mohou kvůli výkyvům hladiny pohlavních hormonů přicházet o vlasy i ženy po klimakteriu, u nich ovšem až na výjimky nehrozí klasické lysé kolečko či kouty, ale vlasy jim povážlivě řídnou po celé hlavě. Lék? Může, ale bohužel nemusí pomoci podávání hormonální substituce, protože za padajícími vlasy je pokles hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu.

K jejímu užívání by mělo být více důvodů, rozhodně se nehodí pro každou ženu, navíc má vedlejší účinky – třeba v podobě úporných bolestí hlavy. Někdy se doporučuje užívání léku obsahujícího účinnou látku methionin, což je vlastně jedna z aminokyselin a její nedostatek se negativně projevuje na stavu vlasů, ale také třeba nehtů.

Tato aminokyselina může proto pomoci při padání vlasů i v jiných případech, rozhodně ale nezabere na padání, které je u mužů podmíněno testosteronem a které je navíc dědičně podmíněno. Některé přípravky s methioninem jsou volně prodejné, některé předepisují kožní lékaři.

Co vaše štítná žláza?

Padání vlasů ve zvýšené míře může rovněž ukazovat na problémy se štítnou žlázou, které se ve zvýšené míře začínají vyskytovat u žen po čtyřicítce a postihují je asi šestkrát častěji než muže.

Konkrétně jde o její sníženou činnost, která se krom řídnutí vlasů projevuje i jakousi celkovou zpomaleností. Mezi další příznaky patří například zácpa, zhrublý či nižší hlas, zimomřivost, únava. „Můžete mít také svalové křeče, suchou kůži a problémy s pamětí. A pak také přibývání na váze – to je sice mezi čtyřicítkou a padesátkou běžné, ale štítná žláza to určitě zhoršuje,“ vyjmenovává další příznaky praktická lékařka Jana Vondráková s tím, že málokdo má všechny z nich. A proto raději běžte na testy, které stav vaší štítné žlázy prověří, i kdybyste měli třeba jen dva z nich. Na zpomalenou činnost štítné žlázy naštěstí existují léky.

Další příčiny: nedostatek železa – nebo rozvod

Vlasy samozřejmě mohou padat i z jiných příčin – dermatologové obvykle jmenují i stres, a to jak psychické vypětí, tak nadměrnou fyzickou dřinu. Mimochodem, vlasy většinou padají dva až tři měsíce po tom, co člověk zátěžovou situaci, například rozvod nebo nějaké zkoušky, překoná.

Někdy je však příčina banální a poměrně snadno řešitelná, je jí nedostatek železa, kterým opět ženy trpí častěji než muži, například proto, že jedí minimum masa, mají silnou menstruaci a nehlídají si vyváženost stravy. Také dostatek železa se dá snadno ověřit pomocí krevních testů a případná anémie se dá řešit buď jeho umělým podáváním nebo lépe vyváženou stravou. Mimochodem, pokud jde o stravu, vlasy hodně padají třeba anorektičkám, právě kvůli nedostatku živin. Takže pokud například vaší hubené dceři hodně padají vlasy, měli byste zpozornět.

Za zvýšením padáním vlasů mohou rovněž být některé léky, krom přípravků užívaných při léčbě rakoviny se to týká i některých dalších přípravků. Padání vlasů může provázet také cukrovku či lupénku, proto je dobré držet nemoci v kompenzovaném stavu a na podporu kštice používat lokální preparáty.

Možné příčiny padání vlasů

dědičné dispozice, zdravotní problémy, nevhodný životní styl

  • hormonální změny (těhotenství, porod, klimakterium)
  • hormonální poruchy
  • snížená činnost štítné žlázy
  • užívané léky
  • projev některých onemocnění (cukrovka, lupénka)
  • stres, fyzické vypětí, nedostatek spánku
  • nekvalitní výživa (vlasů i celková – např. nedostatek železa, poruchy příjmu potravy)
  • přibývající věk

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).