Hlavní navigace

Jak se zbavit vší a nepřijít o vlasy?

14. 9. 2009

Sdílet

Veš
Stačilo pár dnů ve školce a pětiletý Petr si domů přinesl vši. Maminka ho vší zbavila, za pět dní se objevily znovu. Někdo z dalších rodičů nebyl tolik důsledný. Ředitelé školek krčí rameny: Odvšivit děti musejí rodiče. Kdy je vší sezóna, kdo je za léčbu zodpovědný a jak se jich zbavit?

Začátek školy a chladnější počasí je tady. I když se to nemusí zdát, jsou to dva předpoklady, aby se ve školkách a školách rozšířily vši. Jak to? Děti se spolu začínají stýkat v uzavřeném prostoru a mohou tak na sebe parazity vzájemně přenést. Ve školce například používají polštářky – a také začínají nosit čepice, ve kterých se vši často drží. Dokonce pokud vedle sebe čepice visí na věšáku v šatně, mohou vši přelézt z jedné na druhou.

„Když děti začnou na podzim a v zimě nosit čepičky, je velká šance, že vši přelezou z čepice na čepici a šíří se tak. Pokud vši zjistíme, řekneme to rodičům a je na nich, aby dítě vší zbavili,“ potvrzuje Eva Kuříková, ředitelka mateřské školy v Přímětické ulici v Praze 4.

Zbavili jste se vší hned na poprvé?

Stejnou zkušenost má i Jaroslava Zelenková z protiepidemického oddělení z pražské hygienické stanice. Letos se podle ní zatím moc vší neobjevilo, vloni jich bylo víc. Hlavní sezóna ovšem teprve přichází. 

Jak poznat vši?

Veš

Děti, které mají vši ve vlasech, se často drbou na hlavě. Obzvlášť večer v posteli, kdy nemají žádné jiné podněty. Na pokožce se dokonce mohou objevit rozškrabaná místa. Protože kvůli parazitům, kteří způsobují svědění tím, jak prolézají vlasy, často nespí, mohou být neklidné a unavené.

Vši se dají poznat pouhým pohledem. Procházejí třemi vývojovými stádii. Hnidy, vší vajíčka, která jsou nalepena na vlasech, pak se vyvíjejí v nymfy a ty dorůstají v dospělou, dva až čtyři milimetry velkou veš.

„Musím říct, že jsem byla v šoku. Nečekala bych, že první intenzivní zkušenost ze školky, o které budeme všude vyprávět, budou právě vši,“ říká Mirka, maminka pětiletého Petra. „Syn má krátké vlasy, a asi i proto jsme se jich zbavili za jeden večer,“ vzpomíná. Hlavu jsem umyla dezinfekčním šampónem, hnidy ručně vytahala a spláchla do umyvadla,“ říká. Myslela, že problém je zažehnán. Za necelý týden ale její syn přinesl parazity domů znovu.

Rodiče musí vši odstranit. I podle zákona

„Pokud rodiče dostanou informaci ze školy, že má dítě vši, mají povinnost dítě odvšivit. Dokonce ze zákona,“ říká Jaroslava Zelenková z hygienické stanice. Každý rodič, který obdrží tuto informaci, by měl podle hygieničky svému dítěti prohlédnout hlavu pomocí hustého hřebínku. „Dřív se takovým hřebenům říkalo všiváčky. Pokud najde hnidy, musí je ručně vytahat, protože nic jiného není dostatečně účinné, aby se hnidy rozpustily nebo nějak opláchly,“ říká Zelenková.

Podle ní je dobré tuto operaci provádět nad vanou nebo umyvadlem, aby se paraziti ihned spláchli a nešířili se dál. „Pak je třeba ošetřit hlavu insekticidním šamponem nebo insekticidní vlasovou vodou podle návodu výrobce,“ uvádí Zelenková.

Opijeme vši slivovicí?

Veš

Někteří rodiče ale před chemickými prostředky dávají přednost babským radám. Jako například přelít hlavu octovým roztokem nebo stříhání dohola. „Udělali jsme to tak, že jsme synovi na hlavu nalili slivovici, překryli, nechali působit a pak opláchli. Po vších nebylo ani památky,“ svěřuje se s originálním způsobem léčby Jan z Poděbrad, otec sedmiletého Martina.

Klasičtějšími přípravky, které se používají na tento problém, jsou například Diffusil nebo Parasidose. K dostání jsou ale také repelenty, které podle údajů výrobce děti po aplikaci ochrání po dobu 48 hodin i v infikovaném kolektivu školy nebo školky.

 „Po ošetření by rodiče stejně měli denně prohlížet hlavu po asi sedm dní. Tato doba souvisí s vývojovými stádii vši. Samozřejmě se musí dbát na to, aby dítě mělo čisté polštáře, čisté ložní prádlo a osobní věci, které jsou ke krku. Tedy čepici, šálu, trička s límečky a podobně. Také je třeba měnit ručníky a kontrolovat čistotu hřebene,“ vysvětluje Zelenková.

Veš totiž přežívá relativně dlouho, i když není na vlasu. Může tak relativně lehce změnit hostitele. Případně svého původního nositele znovu navštívit.

Hnidy se musí odstranit ručně

Podle odborníků je i dnes přístup lidí ke vším rozdílný. „Záleží na každém, jak se k tomu postaví. Spoustě lidem je odporné vytahovat hnidy, tak hledají východisko v tom, že na tu hlavu lijí každý den chemické prostředky, ale to není správné. Musí se vydržet  a musí se obětovat,“ říká Zelenková.

Jiní dokonce, i když vědí, že jejich dítě je zavšivené, nic nedělají. „Pochopitelně nejsme rádi, pokud dítě chodí do školky a není odvšivené. Rodiče někdy potřebují hodně velkou trpělivost, aby se vší zbavili. Hlavně musí odstranit všechny hnidy a sledovat pak každý den dítě, jestli se nevyskytly další. My můžeme měnit a dezinfikovat polštářky, ale víc toho udělat nemůžeme,“ říká ředitelka Kuříková.

 Jak postupovat

  • Umyjte dítěti vlasy insekticidním šamponem zakoupeným v lékárně. Podle návodu výrobce postup zopakujte, většinou po týdnu.
  • Odstraňte z hlavy všechny hnidy a vši.
  • Kontrolujte každý den čistotu vlasů, pokud naleznete nové hnidy, je třeba je vytáhnout.
  • Kontrolujte čistotu hřebenu, každý den měňte ručníky a povlečení na polštáři.
  • Hlídejte čistotu čepic, šál a límců.

Příklady přípravků dostupných na trhu

  • Sprej Diffusil H Forte
  • Šampon Parasidose
  • Šampon Capissan FORTE
  • Šampon Deparol
  • Přípravek Pedicap OL
  • Šampon Paranit
  • Šampon DUCRAY ITAX

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).