Hlavní navigace

Hygienik varuje před přípravkem na vlasy, v němž je formaldehyd

30. 12. 2011

Sdílet

Přípravek mnohonásobně překračuje povolený limit pro formaldehyd. Ten dráždí oči i dýchací cesty a může vyvolat nežádoucí kožní reakce. Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním přípravku na vlasy Estabilizante 1:1 značky Salerm Cosmetics. Obsahuje nadměrné množství formaldehydu a také metanol, což může způsobit zdravotní potíže. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. 

Přípravek mnohonásobně překračuje povolený limit pro formaldehyd. Ten dráždí oči i dýchací cesty a může vyvolat nežádoucí kožní reakce.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním přípravku na vlasy Estabilizante 1:1 značky Salerm Cosmetics. Obsahuje nadměrné množství formaldehydu a také metanol, což může způsobit zdravotní potíže. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň


Autor: Hygienická stanice hl. města Prahy

Přípravek na vlasy Estabilizante značky Salerm Cosmetics obsahuje formaldehyd

Vlasový stabilizátor Estabilizante 1:1 má podle španělského výrobce Salerm Cosmética Profesional zlepšit účinek šamponů. Tuto čirou tekutinu obsahuje 12 skleněných ampulí o objemu pět mililitrů, které jsou v plastovém výlisku v modré krabičce. Na její přední straně je název výrobku a značka Salerm Cosmetics. Na balení je čárový kód 8420282011174, adresa výrobce, kód šarže L010169 či popis složení výrobku. 

Podle hlavního hygienika Michaela Víta výrobek obsahuje 24,99 procenta formaldehydu. Maximální limit podle předpisů činí ale 0,2 procenta. „Formaldehyd dráždí oči, dýchací cesty, může způsobit senzibilizaci kůže,“ uvedl Vít. 

Podle něj je v produktu také 9,998 procenta metanolu, který lze ale používat jen jako denaturační přísadu. Takovou funkci tu chemikálie nemá. „Metanol se snadno vstřebává všemi cestami včetně kůže či inhalací. Může způsobit podráždění sliznic, bolest hlavy, závratě a zvracení. Jeho odbourávání v organismu je pomalé,“ popsal hlavní hygienik. Na výrobek upozornil evropský systém rychlého varování.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).