Hlavní navigace

Nám neznámé potraviny jedli už Inkové

11. 9. 2012

Sdílet

Quinoa, chia, noni nebo baobab jsou méně známé rostlinné produkty, které se dají jíst. A nejen to. Právem se řadí mezi nutričně nabité potraviny s výraznými léčivými účinky.

Patříte-li mezi zastánce zdravé výživy a pravidelně navštěvujete obchůdky se zdravou výživou, jistě vám nemusím výše zmíněné a poněkud specifické potraviny představovat. Většina zákazníků již chodí na jisto a přímo se po těchto produktech poptává. Mnoho lidí ale vůbec netuší, co jsou to chia semínka nebo jak se připravuje quinoa. Není to škoda? Třeba právě vám mohou nejen chutnat, ale i pomoci.

Chia semínka – zdravá příměs

Chia semínka jsou poměrně mladou novinkou, která se úspěšně nabízí v prodejnách zdravé výživy. Jedná se o semena šalvěje hispánské pocházející z Latinské Ameriky. Cení se především pro svůj vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Semínka se mohou konzumovat buď samostatně nebo se i drcená přidávají do různých jídel, salátů, jogurtů, vloček a kaší. Mohou být také rozemletá na mouku nebo se z nich lisuje olej, který měl v minulosti svůj význam pro domorodce, především k náboženským účelům a malování barvami na tělo.

Chia semínka se také prodávají jako součást proteinových nebo sacharidových nápojů, jsou velmi vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy, osoby v rekonvalescenci nebo pro sportovce. Doporučována jsou také v případě potravinové alergie nebo celiakie. Namočená ve vodě nabobtnají a mohou se používat jako pojivo do těsta místo vajec.

Amarant a quinoa jsou vhodné pro bezlepkovou dietu

Pokud ještě neznáte amarant nebo quinou, je nejvyšší čas se s nimi seznámit. Obě pseudoobiloviny se úspěšně využívají pro bezlepkovou dietu. Dají se pomlít i na mouku, která se přidává do pečiva, nebo se z nich vyrábějí těstoviny. Dále se mohou konzumovat vločky, pufované výrobky, pražená semínka se přidávají do různých tyčinek nebo se mohou konzumovat také vařená, podobně jako rýže. Možnosti úpravy jsou nepřeberné.

Přečtěte si: Pět nejčastějších mýtů o konopí

Amarant neboli laskavec konzumovali už staří Inkové a Aztékové. Pěstuje se převážně v Mexiku a Číně. Obsahuje kvalitní bílkoviny, zejména aminokyselinu lysin. Má také vysoký obsah železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové, vitamíny skupiny B, vitamín E a vlákninu. Je vhodný pro všechny věkové skupiny, jeho konzumace je velice prospěšná při nejrůznějších onemocněních, především je vhodný při nesnášenlivosti bílkovin a pro vegany, vzhledem ke svému obsahu kvalitních aminokyselin.

Quinoa neboli merlík čilský se pěstuje převážně v horách Latinské Ameriky a má podobný původ a uplatnění jako amarant. Rovněž je považován za dávnou potravinu Inků. Má opět vysoký obsah bílkovin a železa, je vhodný zejména pro celiaky, potravinové alergiky, vegany, děti a ženy po porodu, sportovce a rekonvalescenty. Kromě aminokyselin a železa obsahuje také vysoký podíl vápníku, hořčíku, vitamínů skupiny B a vitamín E. Konzumuje se v podobné úpravě jako amarant a vaří se stejně jako rýže.

Máte špatnou imunitu nebo deprese? Pijte šťávu z noni nebo mangostanu

Noni je tropická rostlina, z jejíchž plodů se lisuje šťáva s velmi bohatým nutričním obsahem. Džus obsahuje aminokyseliny, mastné kyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty, zejména vysoké množství vitamínu C. Má značné regenerační, omlazující a léčebné účinky. Šťáva z noni prokazatelně hubí plísně, kvasinky a bakterie, zejména streptokoky, stafylokoky, E. Coli, salmonelu a podobně. Používá se při nádorových onemocněních, onemocnění kloubů, autoimunitních onemocněních, alergiích, astmatu, infekcích všeho druhu. Snižuje tlak, ovlivňuje hormonální procesy, působí při úzkostech a depresích, pomáhá zvedat hladinu serotoninu, léčí zažívací trakt a záněty všech orgánů. Celkově má výrazné antibiotické, protiplísňové, protivirové, protinádorové a protialergické účinky. Působí jako přírodní antihistaminikum. Noni může také pomoci řešit závislosti na drogách, nikotinu a alkoholu.

Podobným zázrakem s bohatým nutričním obsahem a výraznými léčebnými účinky je další tropické ovoce z rostliny nesoucí název mangostana lahodná neboli garcinia. Konzumuje se šťáva a dužnina, která se může přidávat i do kompotů a marmelád. Jedná se o antibiotikum, virostatikum a parazitikum, které se využívá k léčbě nejrůznějších zdravotních potíží. Má velice podobný nutriční obsah a zdravotní účinky jako noni. Léčí trávicí problémy, snižuje tlak a hladinu cholesterolu, udržuje hladinu cukru v krvi, působí výborně při alergiích, nádorových onemocněních, pomáhá klubům, působí při migrénách, je vynikajícím antioxidantem a napomáhá také redukci hmotnosti. Ať už trpíte jakýmkoli onemocněním, vždy můžete sáhnout po šťávě z noni nebo z mangostanu, nic tím neztratíte, naopak velmi získáte.

Prášek z baobabu je citrónově kyselý

V oblibě je také prášek z dužiny plodu baobabu, vysokého dlouhověkého stromu rostoucího převážně v Africe a Austrálii. Prášek má citrónově kyselou chuť a je přímo nabitý nutričními látkami. Přidává se do nejrůznějších sladkých pokrmů a nápojů. Denně si můžete dopřát až tři lžičky prášku, který seženete ve všech dobrých zdravých výživách. Obsahuje neuvěřitelné množství vlákniny, antioxidantů, vápníku, hořčíku, železa i draslíku.

Indický angrešt na cukrovku i záněty

Amalaki je indické ovoce připomínající angrešt. Nazývá se také přímo indický angrešt a je především vynikajícím antioxidantem s obrovským obsahem vitamínu C. Kromě lahodné ochlazující a osvěžující chuti má i řadu léčebných účinků, antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti. Snižuje hladinu cukru v krvi, léčí nejrůznější záněty v těle, působí také jako spasmolytikum a antihistaminikum, prospívá při nejrůznějších alergiích a bolestech. Podporuje přirozený ozdravný proces organismu, potlačuje rakovinné bujení a odstraňuje veškeré patogenní procesy. Velmi prospěšný je při horečce, kdy nejen léčí, ale i příjemně ochlazuje zapálený organismus. Sehnat ho můžete i kandovaný ve zdravých výživách.

Čtěte dále: Mezi přírodními afrodiziaky vede „zelená viagra“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).