Hlavní navigace

Co jíst

Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí

Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.

Petr Havel

Dnes 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

Kateřina Čepelíková

Včera 0:00
Doba čtení: 6 minut

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Lenka Krbcová

20. 6. 2018 15:55
Doba čtení: 3 minuty

Učili Čechy jíst kvalitní hovězí a zajímat se o původ masa

Když se před třiadvaceti lety otevřela v Praze na Vinohradech restaurace Bílá kráva, byl to vpravdě pionýrský počin. Do té doby si totiž nemohli nikde jinde návštěvníci gastronomických zařízení vychutnat kvalitní a vyzrálé maso z masných plemen skotu, v tomto případě plemena charolais. A této surovině je podnik věrný dodnes.

Petr Havel

20. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

Redakce

19. 6. 2018 12:19
Doba čtení: 2 minuty

Ředkvičky sejí, když se na horách ještě lyžuje

Krásně narostlých, svěžích a pevných ředkviček jsou plné obchody. Jeli jsme zjistit, jak dlouho a v jakých podmínkách rostou na polích nedaleko Prahy.

Kateřina Čepelíková

19. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Desítky otrávených v Hradci Králové: bakterii zlatého stafylokoka do bistra někdo zanesl

Hygienici upřesňují příčiny těžkých zažívacích obtíží u zákazníků královéhradeckého občerstvení. Škodil zřejmě zlatý stafylokok, který vytvořil jed. „Předpokládáme, že byl do provozovny zanesen nějakou osobou,“ oznámili hygienici. K tomu může stačit třeba poranění na ruce.

Redakce

18. 6. 2018 7:00
Doba čtení: 3 minuty

Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy

Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.

Pavel Houser

18. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nadívané holoubátko – pochoutka, která téměř zmizela z našich jídelníčků

Jednou ze skupin pokrmů, které byly v minulosti relativně běžnou součástí našich jídelníčků především na venkově a které se zatím nepodařil „retro“ návrat do současnosti, jsou jídla připravovaná z masa holubů a holoubátek.

Petr Havel

15. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukr – správná volba, nebo skrytá hrozba?

O cukru slýcháme v dnešní době spíše samá negativa. Odstranit veškerý cukr z jídelníčku dospělých a dětí přesto není nutné. Jak s ním zacházet, aby vám neškodil?

Kateřina Ondrušová

14. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 5 minut

Návrat jahodového koktejlu? Jogurtové smoothie se přeci jen liší

Jahodový koktejl z automatu Koruna se stal legendou. Nyní má zmodernizované nástupce – mléčné nápoje smoothie s ovocem. Jogurtové smoothie ale přece jen zcela identické s retro koktejlem není.

Petr Havel

13. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Polovina dětí by mohla být chytřejší, pomohl by jód

Rozšířený nedostatek jódu v Evropě ohrožuje vývoj mozku u dětí, varují vědci. Vymýtit jódový deficit si klade za cíl Krakovská deklarace o jódu.

Redakce

12. 6. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Sušenkárna Momenta: Když pečeme, vůně jde až do kavárny

Citronová, čokoládová, levandulová, skořicová a ještě asi tak deset dalších druhů sušenek je ozdobně vyskládáno na pultu malého obchůdku. Nic víc než sušenky zde neprodávají. „Když jsem lidem kolem sebe začala vykládat, že chci otevřít Sušenkárnu, všichni mi tvrdili, že to nemůže fungovat,” vypráví majitelka.

Jana Zlámalová

12. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co všechno patří do guláše

Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?

Kateřina Čepelíková

11. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tempeh – javánské maso

Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.

Lenka Formánková

10. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejlepší chleba v ČR? Odborníci vybrali chléb roku

Chleba roku 2018 volili odborníci na tradiční pekařské slavnosti. Posuzovali senzorické parametry chlebů, s jejichž kvalitou byli většinou velmi spokojeni. Kritizují však dlouhodobě špatně nastavené ceny v maloobchodě.

Redakce

8. 6. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak se vyrábějí „amarouny“

Tzv. funkční jídlo je rychlé na přípravu, nutričně vyvážené, trvanlivé a módní. Přestože v lecčem připomíná sci-fi potravinu z populárního seriálu, zájem zákazníků strmě roste.

Redakce

6. 6. 2018 11:34
Doba čtení: 2 minuty

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Petr Havel

6. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

Veronika Pourová

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy

Maso naložené, salát připravený, gril rozpálený, jen ty dipy vám k dokonalosti schází? Máme pro vás pikantní i osvěžující, krémové i krásně barevné omáčky. Sami jsme je vyzkoušeli, takže je můžeme vřele doporučit.

Kateřina Čepelíková

4. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Porážka přímo na pastvě – zvíře bez stresu a lepší maso

Možná se i český spotřebitel časem dočká nárůstu kvality masa z hospodářských zvířat, která nebudou porážena ve stresu na jatkách, ale budou usmrcována přímo na pastvě, v prostředí farem, kde tráví svůj celý život.

Petr Havel

1. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vyrobí vám vykrajovátka na přání

Projekt Vykrajovátka na přání spojuje tradici pečení cukroví s nejmodernější technologií. A funguje to skvěle. Služby hodně využívají lidé na svatby nebo firmy pro originální propagaci.

Redakce

31. 5. 2018 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den

Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.

Kristina Vacková

31. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Námel – droga z pole a louky

Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.

Petr Havel

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Kateřina Čepelíková

29. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Majitel restaurace Etnosvět: Vegetariánem jsem chtěl být půl roku, jsem jím dodnes

S jídlem neměl vůbec nic společného, jen náhoda ho přivedla k založení a vedení vegetariánské restaurace, která po necelých třech letech stojí mezi těmi nejvyhlášenějšími v Praze. Proč Andrej Zaitsev založil Etnosvět a jak to tam chodí?

Kateřina Čepelíková

28. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

Klasické ruční stroje, které dobře sloužily našim předkům, se hodí nejen tam, kde nemáme zásuvku – třeba na chalupě či doma na zahradě. Mají kouzlo, díky kterému si můžeme připadat zase jako u babičky na prázdninách.

Lenka Krbcová

27. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Celiakie jako příčina neplodnosti a potratů

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené přecitlivělostí na lepek. Tato nevyléčitelná nemoc je navíc často provázena řadou dalších postižení. Jedním z nich je i neplodnost. Neléčená celiakie může také vést ke spontánním potratům.

Redakce

26. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hubnete do plavek? Kašlete na dietu, hlídejte si bílkoviny

Přípravy na plavkovou sezónu pomalu vrcholí a vy si stále lámete hlavu, jak vyzrát nad zbývajícími tukovými polštářky? Je dost pravděpodobné, že chybujete v naprostém základu – ve stravě.

Susan Bowermanová

25. 5. 2018 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku

Bez černý neboli bezinky roste téměř všude. Kromě toho, že je zdravý, dá se z něj připravit i tradiční pochoutka – kosmatice. Máme pro vás základní recept i tipy na mnoho variant její přípravy.

Petr Havel

25. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty