Hlavní navigace

Léčivé rostliny amazonského pralesa

29. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Můžeme důvěřovat exotickým léčivkám nebo se raději spolehnout na sílu našich známých bylinek? Peruánským rostlinám jsou připisovány téměř zázračné účinky. Jaké?

O zázračných léčivkách rostoucích v oblasti Střední a Jižní Ameriky se toho za poslední dobu napsalo již mnoho. Na trhu je k dostání množství méně či více známých rostlin, které prý mají široký záběr léčebných účinků a využívají se i při léčbě řady vážných onemocnění. Spousta léčitelů a bylinkářů však propaguje pouze naše byliny. Podle některých názorů bychom měli konzumovat a užívat pouze to, co bylo vypěstováno v oblasti, ve které žijeme. Můžeme důvěřovat neznámým rostlinám, nebo se spolehnout na sílu našich bylinek?


Autor: Isifa.cz

Rostlinám z amazonského pralesa jsou připisovány téměř zázračné účinky

Dostává se k nám stále více druhů rostlin pocházejících z tajemného amazonského pralesa, které byly objeveny nedávno (alespoň pro nás) a jejichž účinky se často teprve zkoumají. Tamější indiáni dobře vědí, na co kterou rostlinu použít. Víme to však i my? Můžeme pro nás neznámým rostlinám důvěřovat? Spousta lidí se k této medicíně obrací teprve tehdy, když už nemají jinou možnost a jsou opravdu vážně nemocní. To se týká například rakoviny, viru HIV či řady nevyléčitelných autoimunitních onemocnění.

Některé rostliny pocházející převážně z Peru lze účinky přirovnat k řadě našim známým léčivým rostlinám a přípravkům. Pojďme si představit nejznámější z nich, které můžete sehnat v každém dobrém bylinářství nebo internetovém obchodě. Jaké účinky jsou jim připisovány?

Vilcacora se používá jako pomoc při léčbě rakoviny

Vilcacora (Uncaria tomentosa) neboli kočičí dráp je vysoká popínavá rostlina liánovitého typu, která dosahuje velkých výšek. Její listy mají trny připomínající drápy silné šelmy, které umožňují snadněji se přichytit ke kmeni stromu a vyšplhat co nejvýše. Využívá se především vnitřní kůra rostliny, ale také části listů a kořenů. Vnější kůra bývá považována za odpad bez obsahu účinných látek.

Kočičí dráp je považován za zázračný léčebný prostředek a elixír, který především působí na imunitní systém. Obsahuje řadu alkaloidů a sterolů, z nichž mnohé mají přímý vliv na funkci vnitřních orgánů. Rostlina léčí a dodává sílu. Maximálně podporuje funkci imunitního systému a brzdí růst rakovinných buněk. Používá se při podpoře léčby kardiovaskulárních chorob, autoimunitních onemocněních, Crohnově chorobě, nejrůznějších trávících obtížích, při vředech a zánětech trávící soustavy a dysfunkcích vnitřních orgánů, virových onemocněních (chřipka, herpetické infekce, HIV), při borelióze, kapavce, úplavici, žloutence, chronickém únavovém syndromu a rakovině.

Rovněž působí na centrální nervový systém a má celou řadu dalších pozitivních účinků. Snižuje krevní tlak, podporuje paměť, odstraňuje depresi, působí také při astmatu a alergiích. Při zhoubném nádoru nejen brzdí růst rakovinných buněk, ale je také výborným podpůrným prostředkem při chemoterapii či radioterapii a pomáhá proti nevolnostem a bolestem.

Vilcacoru by neměly užívat děti a těhotné a kojící ženy, osoby s kolísavým nebo nízkým krevním tlakem nebo užívající léky na snížení tlaku a lidé před nebo po transplantaci orgánů. Co se týká interakce s jinými léčivy, tam je potřeba dávat pozor zejména na imunosupresiva a kortikosteroidy. Nedoporučuje se užívat kůru delší dobu ve větším množství.

Maca podporuje sílu a potenci

Maca (Lepidium meyenii Walp.) je nízká rostlinka vyskytující se v obrovských nadmořských výškách peruánských And. Využívají se cenné látky kořene, který připomíná řepu a konzumuje se jako potravina. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E, železo, vápník, hořčík, zinek, sodík, draslík, jód a měď, dále aminokyseliny, mastné kyseliny, vlákninu a řadu dalších tělu prospěšných látek.

Konzumuje se jako velice výživná potravina, která je vhodná pro studenty, sportovce, kulturisty, těhotné ženy, děti, rekonvalescenty, vojáky i kosmonauty, všechny těžce fyzicky i psychicky pracující osoby. Maca je vhodná a bezpečná naprosto pro každého. Výrazně posiluje, navrací zdraví, energii, vitalitu a elán, podporuje dobrou fyzickou i psychickou kondici, posiluje imunitní systém, celkovou odolnost, zlepšuje paměť a soustředění, reguluje hormonální funkce, blahodárně působí na pohlavní orgány, posiluje plodnost a potenci. Užívá se při fyzickém a psychickém vyčerpání, při anémii, v těhotenství a po porodu, při menstruaci, nespavosti, stresu a napětí. Ideální je pro studenty připravující se ke zkouškám, ženy před porodem, vrcholové sportovce i těžce nemocné pacienty. Pomáhá také při chemoterapii a nádorových onemocněních.

Užívá se ve formě prášku ze sušeného praženého kořene, který se může přidávat například do jogurtu nebo kaší.

Manayupa pro dokonalou detoxikaci organismu

Manayupa (Desmodium adscendens) je keř s hlubokými kořeny, plazivými lodyhami a oválnými lístky, který se vyskytuje ve vysokých nadmořských výškách And. K léčebným účelům se používá celá nať. Rostlina má výborné detoxikační vlastnosti, čistí, dezinfikuje a detoxikuje veškeré vnitřní orgány. Pomáhá při alergiích, astmatu, zánětech jater, ledvin, trávicího traktu i pohlavních orgánů. Podporuje trávení a metabolické funkce, pomáhá spalovat tuky, používá se také při otravách. Uvolňuje křeče hladkého svalstva a odstraňuje bolest, využívá se při bolestivé menstruaci, pomáhá i při neurózách a bolestech svalů. Ve formě koupelí blahodárně působí na zanícenou ekzematickou pokožku nebo namožené svaly.

Sangre de Drago léčí záněty střev

Sangre de Drago (nebo Sandre de Drago, Croton lechleri) neboli dračí krev je vysoký strom rostoucí v povodí Amazonky. Jeho semena tvarem připomínají draka. Kůra stromu po naříznutí vypouští rudou tekutinu, která připomíná krev. A právě tato krev se využívá k léčebným účelům.

Rudá pryskyřice stromu obsahuje řadu vysoce protizánětlivých a protinádorových látek, u nichž se uvádějí antibakteriální, antivirové, antimykotické a hemostatické účinky. Svíravé vlastnosti se úspěšně využívají při průjmech, pryskyřice má blahodárný účinek na celou trávící soustavu. Používá se při léčbě zánětů střev, Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě, žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Dračí krev má posilovat imunitní systém, pomáhat při herpetických infekcích, virových zánětech jater, nádorových onemocněních, leukémii i AIDS. Zastavuje krvácení, zevně výborně působí při hmyzím bodnutí, oděrkách a rankách, ekzémech a zánětech pokožky, hemeroidech, popáleninách, vředech, aftech, oparech a plísních. Používá se také ke kloktání a výplachu úst při zánětech zubů a paradentóze.

Užívá se nejčastěji v tekuté formě, kapky či tinktura jsou určeny k vnitřnímu i vnějšímu užití.

Zázračný nápoj Inků Lapacho na všemožné neduhy

Čaj Lapacho se připravuje z červené vnitřní kůry vysokých staletých stromů Lapacho Colorado nebo Lapacho Morado rostoucích v oblasti Jižní Ameriky. Má mít vynikající detoxikační a protizánětlivé účinky, povzbuzovat metabolismus, posilovat kardiovaskulární a imunitní systém, pomáhá při cukrovce a nemocech slinivky, sleziny a jater, má výrazné antibiotické a antimykotické působení, je vhodný při zánětech všeho druhu, dysfunkcích vnitřních orgánů, při ekzémech a zánětech pokožky, alergiích a astmatu, chronických onemocněních, anémii, leukémii a zhoubných nádorech. Odstraňuje bolest, má vliv na psychiku a nervy, pomáhá při migrénách, depresích, podrážděnosti a nespavosti. Je vhodný při dlouhodobém užívání léků, např. antibiotik nebo jako podpůrný prostředek při chemoterapii.

Při přípravě čaje je kůru třeba krátce povařit a nepoužívat kovové nádobí. Nežádoucí účinky nejsou známy, ale je třeba zvýšené opatrnosti při alergiích, nízkém tlaku a těžších horečnatých stavech. Rovněž se nedoporučuje dětem a těhotným ženám.

Graviola se nasazuje v případě rakoviny i malárie

Graviola (Anonna muricata L.) je strom nevelkého vzrůstu, který se nachází v nižších nadmořských výškách v Peru. K léčebným účelům se používá kůra, listy, semena i velmi chutné plody.

Odvar z kůry nebo listů stromu má silné dezinfekční, antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky, používá se při zánětech, vředech, plísních, oparech, k posílení imunitního systému, při trávících obtížích, bolestech nervového původu, revmatismu, chronických a autoimunitních onemocněních, při kardiovaskulárních potížích, epilepsii, nejrůznějších infekcích, Parkinsonově chorobě, astmatu a cukrovce. Rovněž prý působí proti bolestem a depresím, snižuje tlak, odstraňuje bušení srdce a celkově uklidňuje.

Graviola se používá i při léčbě AIDS, malárie a rakoviny, odvar z listů má ničit až 12 typů rakovinných buněk. Semena se využívají při vyhánění vnitřních i vnějších parazitů z těla, zralé plody se konzumují a zpracovávají běžným způsobem jako sladké ovoce, nezralé pak jako zelenina. Obsahují vysoké množství cenných vitamínů, minerálů, sacharidů i bílkovin. Konzumace plodů také podporuje tvorbu mateřského mléka.

Užívá se v mnoha podobách, není doporučována těhotným ženám, dětem, osobám s nízkým krevním tlakem a lidem užívajícím léky na snížení tlaku nebo antidepresiva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).