Hlavní navigace

pečivo

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Zavírají v devět, či dokonce v deset večer. A dušují se, že dvě hodiny před zavírací dobou u nich v pohodě nakoupíte. Jak to v reálu vypadá ve velkých řetězcích s nabídkou pečiva?

Doba čtení: 7 minut

Zdravé přílohy: Je žito lepší než pšenice?

Pokračování seriálu o přílohách je tentokrát věnováno žitu. Najdeme ho v pečivu i chlebu, z žitné mouky si můžeme připravit knedlíky nebo placky, žito lze zakoupit i jako celé zrno, které se dá použít místo klasické přílohy. Existují dokonce i žitné těstoviny.

18. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Doba čtení: 5 minut

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

28. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Test: Kde mají v Praze nejmakovější koláče

Vyrazili jsme do pekařství, pekáren i obchodů s potravinami, abychom nakoupili a následně ohodnotili jejich makové koláče. Zajímalo nás množství náplně i chuť. A byli jsme nesmírně překvapeni naším zjištěním. I vy budete.

Doba čtení: 6 minut

Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

Upečte si domácí koblihy – jestli máte odvahu. Máme pro vás speciální tipy a triky, jak koblihy plnit a smažit, se kterými to bude rychlé a snadné.

16. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept měla už Rettigová

Již brzy nastane čas božích milostí, pečiva tradičně spjatého s Velikonoci. Jejich pečení není nijak složité, můžete vyzkoušet více variant a porovnat recept z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové a modernější verzi třeba s rumem.

Doba čtení: 3 minuty

Když chleba, tak se záparou

Zápara a omládek zlepšují vlastnosti chleba a pečiva. Jde o tradiční technologie používané v pekařině, ke kterým se naštěstí někteří pekaři znovu vracejí.

9. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci

Prodejna s pekárnou, z naší pekárny… Podobná označení slouží jako marketingový nástroj, který má vzbudit dojem, že jde o pečivo upečené přímo na místě. To ale většinou není pravda.

Doba čtení: 4 minuty

Test: Kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký. Po čerstvém celozrnném pečivu musíme většinou pátrat a v supermarketech ho běžně nemají.

18. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Fuj, rohlík! Proč je pečivo strašákem a je to strach oprávněný?

Dříve nás v našich jídelníčcích děsila vejce či máslo. Dnešními „smrťáky“ jsou cukr a pečivo. Opravdu se musíme pečiva bát?

Doba čtení: 3 minuty

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Pšenici v Koláčkově pekárně nehledejte. Tady na severu Čech se peče jenom z žita, pěkně po staru za pomoci třístupňově vedeného kvasu. Pan Koláček tu s dcerou vyrábí nejen koláče, ale hlavně chleba, který chutná a vydrží.

Doba čtení: 7 minut

Obchody nabízejí více dopékaného pečiva

Sortiment pečiva dopékaného přímo v obchodech se rozšiřuje. Tzv. bake-off pečivo je trend, potvrzují prodejci. A zájem zákazníků roste.

Doba čtení: 4 minuty

Průzkum tvrdí, že jíme více sladkého pečiva, pekaři s tím nesouhlasí

Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na propad ve spotřebě chleba a na větší zájem o sladké pečivo, potvrdil to i velký průzkum o nákupním chování domácností. Dotázaní pekaři to tak jednoznačně nevidí.

Doba čtení: 3 minuty

Proč je zdravější pečivo dražší

Čeští pekaři představili pekárenské trendy: méně lepku, více tradice a vyšší nutriční hodnoty. Jak ale poznáte, že jde o skutečně celozrnný výrobek, a proč se jako kvasný chléb může označovat cokoli?

Doba čtení: 5 minut

Strouhanka se nevyrábí ze starých rohlíků

Víte, kdy se prodá nejvíce strouhanky? Když rostou houby. V Penamu k její výrobě vyčlenili jednu obrovskou halu, ve které strouhanka vzniká od základu. Tedy od kynutí těsta po pečení až ke strouhání.

Doba čtení: 4 minuty

Proč v Penamu nesypou koblihu moučkovým cukrem?

Navštívili jsme pekárnu Penam v Českým Budějovicích, kde nám sám ředitel závodu ukázal, jak se tu ručně motají vánočky i jak poznáme tu nejlepší koblihu. Vyrazte s námi na průzkum tajných pekařských zákoutí. Nic nám nezůstalo utajeno.

Doba čtení: 4 minuty

Když je v akci pivo a cukr, prodá se v obchodě o 15 000 rohlí­ků víc

Kolik toho dneska pekaři upečou? Záleží na mnoha zdánlivě banálních okolnostech. Třeba kolikátého je, jestli se blíží svátek nebo mají v supermarketu slevu na pivo.

30. 5. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Proč máme prasklý chléb nejraději?

Také si v obchodě vybíráte chléb podle velikosti praskliny? A čím větší, tím lepší? Dobře děláte, díky prasklině jsou tyto chleby totiž chutnější.

Doba čtení: 2 minuty

Celozrnné pečivo není pro malé děti. Odkdy ho mohou jíst?

Je nedílnou součástí zdravého jídelníčku, ale pouze dospělých. Děti starší tří let smí celozrnné pečivo jednou týdně, mladší vůbec. Vláknina ve všech celozrnných potravinách může malým dětem způsobit i vážné zažívací potíže.

Doba čtení: 4 minuty

Pekař Mikula: Neumím vyrobit rohlík za šedesát pět halířů

„Kdysi bylo jen v Turnově nějakých patnáct obchodníků s potravinami, kteří odebírali pečivo od menších pekařů. S nástupem supermarketů se vše změnilo. Museli jsme najít vlastní cestu,“ říká Jiří Mikula, který dnes peče pro celý Český ráj a chystá se na Prahu.

Doba čtení: 7 minut

Kam pro mazanec a za kolik?

Mazanec seženete prakticky všude. Připravili jsme pro vás přehled akčních cen v hypermarketech, supermarketech, online prodejnách potravin i některých malých pekárnách.

Doba čtení: 2 minuty

Tmavé pečivo není vypečenější, ale louhované

Možná jste si někdy všimli označení „louhované pečivo“. Zavání vám to něčím nepěkným? Většinou jde o preclíky a bagety a technologii používanou hlavně v Německu.

Doba čtení: 2 minuty

Čech sní průměrně 759 kilo jídla za rok. Víme, co přesně

Kolik čeho sníme? Český statistický úřad vytvořil prezentaci, ze které je patrné, jak se mění naše stravovací zvyky v průběhu uplynulých šedesáti pěti let.

7. 12. 2015 15:17
Doba čtení: 2 minuty

Ruční pečení pod širým nebem

Pekárna Kabát uspořádala unikátní ukázku pekařského řemesla. Pekli profesionálové i kolemjdoucí. Testovaly se poctivé náplně bez chemických přísad a ochutnávalo pečivo podle tradičních receptur a bez náhražek.

18. 9. 2015 15:44

Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony

Pořádek v lednici vám ušetří čas při hledání, ale i energii. Víte, co do lednice patří a na jaké místo?

10. 9. 2015 11:33
Doba čtení: 3 minuty

Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů

Chléb s dlouhou trvanlivostí lze vyrobit i bez chemie. Díky přírodnímu konzervantu vydrží i dva týdny – chutný a bez plísně.

Doba čtení: 3 minuty

Co s tvrdým pečivem? Rozsvítit

Jak jinak využít ztvrdlé bagety a housky než na strouhanku nebo pro slepice? Japonská designérka Yukiko Morita z nich tvoří unikátní svítidla. Jmenují se Pampshades a jsou skutečně z pečiva. Takže nevyhazovat…

25. 11. 2014 8:30

Staňte se pekařem. Není nad domácí housky

Onehdá se českou kotlinou šířila zpráva, že i obyčejná houska obsahuje na třicet ingrediencí. Tak si zkusme upéct domácí housky, a to jen ze čtyř surovin. Zvládne je i začátečník.

Doba čtení: 4 minuty

Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka

Jsou informace, které se ke spotřebiteli nedostanou. Třeba tzv. pádové číslo, jež určuje kvalitu pšenice, potažmo mouky. Ale i pro laiky máme pár tipů, jak poznat kvalitní surovinu pro domácí pečení.

Doba čtení: 3 minuty