Hlavní navigace

Bylinky – „manuál pro čarodějnice“

30. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Snad se příznivci bylinek neurazí, když dnes článek s nadsázkou věnujeme svátku všech čarodějnic. Dozví se v něm, kdy a jak sbírat jarní byliny, i jak je sušit a zpracovávat.

Jaro je v plném rozpuku a bylinky začínají krásně růst a kvést. Které z nich si můžeme nasbírat a nasušit? Na co si dávat pozor a jak léčivky správně zpracovat a využít?

Bylinky začínáme sbírat na jaře

Pro jakýkoli sběr platí, že sbíráme rostlinky z čistých a suchých stanovišť, z žádných znečištěných oblastí a především se vyhýbáme místům kolem cest a příliš frekventovaných silnic.

Ideální je sbírat za suchého slunného počasí, pravé poledne není podmínkou, pouze u některých květů to bývá doporučováno, například u pampelišky nebo třezalky.

Které bylinky? Pampelišky, sedmikrásky nebo výhonky mladých kopřiv


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Pampeliškové květy poslouží pro přípravu „medu“

Bylinky, které začínají růst na jaře, jsou například prvosenka jarní, podběl lékařský, devětsil lékařský, sedmikráska chudobka, smetanka lékařská nebo kopřiva dvoudomá. Většinu z těchto bylinek můžete použít na klasická jarní nachlazení, virózy a kašle, poslední dvě ze zmíněných léčivek pak na jarní detoxikaci.

Prvosenka, sedmikráska, podběl i devětsil jsou bylinky, které je vhodné užívat ve směsích proti nachlazení, kašli, chřipce a zánětu průdušek, opatrně by s nimi měly zacházet těhotné ženy.

Oblíbená pampeliška, z níž se užívá převážně kořen, kvete už od dubna, zpravidla po celé léto. Sušený pampeliškový kořen podporuje vylučování žluči a užívá se v čajových směsích na podporu činnosti žlučníku a jater, při nejrůznějších trávících potížích, také snižuje hladinu cholesterolu, hladinu krevního cukru a celkově detoxikuje játra i ledviny.

Pampeliškové listy se mohou pojídat čerstvé a přidávat se do salátů, stejně jako květy sedmikrásky nebo výhonky mladých kopřiv. Z pampeliškových květů se také vyrábí výborný med.

Recept na pampeliškový med

Čerstvé pampeliškové květy sbírané za slunného poledne nejprve pořádně vymyjeme a poté dáme do velkého hrnce a přelijeme asi dvěma litry vody. Přidáme dva na kolečka nakrájené citróny a vaříme minimálně 1/4 hodiny. Poté hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin stát. Druhého dne pampelišky přecedíme přes husté síto nebo čisté plátno, řádně vymačkáme a zbytky květů vyhodíme. Do zbylé směsi přidáme přiměřené množství třtinového cukru a za občasného míchání vaříme minimálně hodinu, dokud směs nezhoustne a nezačne se lepit. Hotový med rozlijeme do předem připravených dobře vymytých a uzavíratelných sklenic a obrátíme je dnem vzhůru.

Sušené bylinky uchovávejte zvlášť, i ty do směsí

Nasbírané bylinky dáme sušit na síto nebo papírovou podložku, můžeme použít například balicí papír nebo také bavlněnou látku či ubrus. Bylinky je potřeba dobře rozprostřít a sušit na suchém a teplém místě, například na stole u okna, kam svítí slunce nebo v podkroví, kde máte střešní okno a podobně. Rostlinky nesmí být vlhké, aby nezplesnivěly. Pokud se vám do košíku či plátěné tašky dostal i nějaký ten brouček, nemějte obavy, sám ze sušících se rostlinek vyleze. V žádném případě nesbírejte bylinky do igelitové tašky, ani je v podobném materiálu nesušte a neuchovávejte!

Během sušení je vhodné bylinky chodit kontrolovat a protřepávat, doba sušení je individuální. Dobře nasušené bylinky je potřeba schovat do papírového sáčku nebo plátěného pytlíku a dobře označit. Nesušte zároveň více bylin najednou, aby se vám nepromíchaly.

Je dobré uchovávat každou léčivku zvlášť, a to i v případě, že pak plánujete připravit si směs. Míchání bylinek provádějte až úplně na závěr, vůbec nejlepší je připravovat si směs vždy čerstvou přímo do hrníčku. Pokud užíváte nějakou směs dlouhodobě, pečlivě si ji namíchejte do plátěného pytlíčku, dobře s ním zatřeste a hlavně nezapomeňte, co v něm vlastně máte!

Jak připravit bylinný čaj?

Veškeré květy, nať a listy, ať už sušené nebo čerstvé, stačí přelít vařící vodou a nechat vyluhovat.

Pokud se jedná o semena, kořeny nebo tvrdší části rostliny, například také kůru, je potřeba je kratší či delší dobu povařit.

Podle potřeby se také připravují výluhy a maceráty, kdy se bylinky mohou nechat delší dobu namočené stát ve studené vodě a poté se třeba ještě zahřívají.

I u bylinek je třeba dávat pozor

Mějte na paměti, že s bylinkami je to jako s léky. To, že se léčíte bylinkami, ještě neznamená, že se jich nemůžete předávkovat nebo že vám nemohou ublížit.

Předně byste měli vysledovat, které byliny vám dělají dobře a které ne. Je důležité vědět, že i léčivé rostliny a některé druhy koření využívané pro své léčivé účinky mohou způsobovat alergie nebo nesnášenlivosti. Konkrétně se může například jednat mátu peprnou, heřmánek pravý, lékořici lysou, fenykl obecný, anýz vonný, kopr vonný, libeček lékařský, koriandr setý, majoránku zahradní, pelyněk pravý, mateřídoušku obecnou, dobromysl obecnou, bazalku pravou, břízu bělokorou, saturejku zahradní, třezalku tečkovanou nebo celer obecný.

S bylinkami je třeba zacházet opatrně také v těhotenství, podrobnosti v samostatném článku:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).