Hlavní navigace

O konopí je lepší říkat celou pravdu

Sdílet

 Autor: www.konopnyshop.cz
Na konopnou novelu, která by pomohla nemocným, se čeká už dva roky. Jenže konopí je pořád kontroverzní téma, přitom ne každý, kdo ho užívá, je narkoman, a konopí nerovná se marihuana.

Na to, až bude platit takzvaná konopná novela, která umožní pacientům pořídit si léčebné konopí v lékárně a pomoci si tak od bolesti nebo nekontrolovatelného třasu, se čeká už dva roky. Mimo jiné proto, že téma je kontroverzní. Jenomže ne každý, kdo užívá konopí, je narkoman. Jakým mýtům o konopí nejčastěji podléháme?


Autor: www.konopnyshop.cz

Na legalizaci léčebného konopí se stále čeká

Když pominu tajemnou ayahuscu užívanou šamany kdesi v lůně Mexika, jejíž věhlas dorazil i k nám, tak není jiné rostliny, která by byla opředena tolika mýty. Má auru smrtící květiny, což je možná i jedním z důvodů, proč se novela, která má zlegalizovat používání léčebného konopí, opět trochu pozdrží.

„Poslanci ji začnou projednávat teď na zářijové schůzi, ale vzhledem k tomu, že například ještě není jasné, kteří lékaři by ji měli předepisovat, protože to rozhodně nebudou všichni – s čímž souvisí i to, kdo bude smět konopí v lékárně dostat – tak se zákon nestihne projednat dřív, než aby začal platit až od dubna příštího roku, ne od nového roku, jak se původně počítalo,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek, který má zákon na starosti. A dodává, že hladký průchod politikou mu ani tak nevěstí.

„Řada poslanců se bojí, že jakmile se konopí jednou dostane do stejného úhradového mechanismu jako léky, nebude to dlouho trvat a budeme ho u nás hradit i z veřejného zdravotního pojištění,“ dodává. Podle něj skutečně bude možné, aby pojišťovny lidem alespoň zčásti léčebné konopí hradily. Jenže mnozí politici se bojí, že se tak u nás zlegalizuje droga. Což začátek platnosti zákona možná ještě o kousek odsune. 

Čtěte SPECIÁL:

Možná mnozí politici jen nevědí, že konopí je používané po tisíce let jako zemědělská plodina, pro léčbu i průmyslové využití. Vyráběly se z něj vlákna, látky, oleje na svícení, papír, kadidla, vůně a léky. Představovalo primární zdroj bílkovin pro lidi a zvířata. I dnes se používá jako podestýlka pod zvířata stejně jako seno, nebo se mele do některých granulí pro koně. Slouží také jako potravina ve formě semen obsahujících konopný olej a tyto potraviny mají bohaté zastoupení všech esenciálních aminokyselin včetně těch, které si tělo neumí vyrobit. Z listů se připravují nápoje, ze semínek se vyrábí mouka, pečivo, konopné mléko, sirup.

Proč se (ne)bát konopí

„Málokdo ovšem rozlišuje mezi konopím a marihuanou, ví, že užívání nevede k závislosti jako u tvrdých drog a že THC, které rostlina obsahuje, není jedinou léčivou látkou,“ vyjmenovává nejčastější omyly Jiří Stabla, odborník na konopí z KonopnyShop.cz. Má pravdu: už v šedesátých letech minulého století to byl v Izraeli právě český lékař, který spolu s kolegou prokázal, že konopí má celý komplex léčivých látek, z nichž hlavní je THC, které umí tlumit bolesti, nebo působit na nervy, které zajišťují koordinaci pohybů těla, takže například lidem s roztroušenou sklerózou se pak lépe chodí či jí.

Zástupce jednoho z výrobců mastí a dalších prostředků z konopí Carun, proto sestavil žebříček nejčastějších mýtů a polopravd, jež se o konopí tradují. Jedinou cestou je podle Jiřího Stably říkat celou pravdu, včetně všech negativ: „Mizí tak efekt zakázaného ovoce, kdy lidé právě kvůli zákazu marihuanu zkusí.“

Pět nejčastějších mýtů a polopravd o konopí

1. Je konopí totéž co marihuana?

Rostlina konopí je vysoká, jednoletá bylina s širokou škálou využití. Mimo další látky obsahuje psychoaktivní THC. Tato omamná látka je základem drogy zvané marihuana. Získává se usušením květenství samičích rostlin konopí indického s obsahem účinné látky THC vyšším než 0,3 %. Není tedy správné říkat, že je konopí marihuana.

2. Vede užívání marihuany k závislosti?

Léčivé cannabinoidy z konopí v těle nefungují jako zástupci nezbytné látky jako v případě nikotinu u cigaret a nevyvolávají silné euforické stavy jako třeba pervitin, proto je látková závislost minimální. Na marihuanu je možné si učinit závislost jako například na sladkém, rituálech, alkoholu, sexu či jiných požitcích. U každého jedince je tato míra individuální.

3. Škodí marihuana zdraví a psychice?

Ačkoli marihuana není zcela neškodná, tradovaná nebezpečnost je přeháněná. Už lékař královny Viktorie Sir Russell Reynolds napsal do lékařského časopisu The Lancet: „Pokud je konopí čisté a obezřetně užívané, můžeme je považovat za jednu z nejcennějších medicín, jaké má lékařská věda k dispozici.“ Ačkoli se může člověk jejím užíváním předávkovat a takzvaně „přebrat“, dosud nebyl prokázán jediný případ smrti. Konopí dnes legálně užívají pacienti se zeleným zákalem, roztroušenou sklerózou, AIDS, artritidou a mnoha dalšími nemocemi v Izraeli, Velké Británii, státech USA, Nizozemí, Kanadě dalších zemích po celém světě. A co se týče poškození psychiky, tak to funguje jen po dobu intoxikace. Přesněji řečeno: osoby pod vlivem nemají problémy s rozpomenutím již naučených věcí. Mají však problémy učit se věci nové a zapamatovat si je. Může sice probudit skrytou psychózu, ale ve stejné míře jako jiný silný zážitek. Psychóza se dostavuje dočasně u začátečníků a odezní intoxikací.

4. Po marihuaně následují tvrdší drogy

Jedná se o hru čísel a náhod. Protože je dnes marihuana nejrozšířenější omamnou látkou vůbec, je velká pravděpodobnost, že lidé, kteří užívají tvrdé drogy, měli nebo mají co do činění i s marihuanou. Ve skutečnosti je však marihuana pro mnohé lidi „konečná“ a k dalším drogám již nesáhnou. Podle nedávných studií je odrazovým můstkem spíše alkohol a nikotin v nízkém věku uživatelů.

5. Kouření marihuany ničí plíce více než tabák

Kouř je dráždivější, dá plicím zabrat a nechává v nich více dehtu. To je fakt. Na druhou stranu člověk více kašle, a tím plíce čistí. Zvýšení náchylnosti k nádorům ve srovnání s kuřáky cigaret se nepotvrdilo. Marihuana spíš naopak zastaví astmatické záchvaty stejně spolehlivě jako léky. Pro klid je možné konopí užívat pomocí takzvaného vaporizéru.

Přečtěte si: Jestli konopí opravdu léčí, tak proč chemoterapie?

Konopí umí podle adiktologa Tomáše Zábranského pomáhat, ale i škodit – stejně, jako je to například s alkoholem. Ten také chrání srdce, umí předcházet infarktu a dalším srdečním příhodám. Ale taky umí zničit játra i osobnost.

V Česku je to nyní tak, že existuje jeden registrovaný lék s obsahem konopí – Sativex, pojišťovna ho nehradí a měsíční dávka přijde na dvanáct tisíc korun. U léčebného konopí se zatím předběžně počítá s tím, že konopí jako lék by stálo od tisíce do dvanácti set korun, maximální možná léčebná dávka pro jednoho člověka na měsíc.

Použité zdroje: www.konopnyshop.cz, www.lecivekonopi.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).