Hlavní navigace

Alergie na potraviny

HA mléka nemají opodstatnění, říká výživářka

Potravinové alergie, a speciálně alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), trápí nejedno dítě i dospělého. Co alergie ovlivňuje a jak se jim můžeme vyhnout?

6. 9. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Léčba alergií vyžaduje individuální přístup a zdravý rozum

Alergie je celoživotní, ne zcela vyléčitelné, ale dobře léčitelné onemocnění. Méně se ví, že souvisí i s psychikou. „Stres, vztek nebo strach vedou ke vzniku či zhoršení projevů alergózy,“ říká zkušená alergoložka Jana Wankatová. Lidé někdy mají tendence zacházet do extrémů.

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Pylové alergeny se kombinují s alergeny v potravinách

Na zhoršení stavu alergiků se podílejí nejen pyly, ale také jídlo, zvláště dojde-li ke zkřížené alergii, tedy reakci pylových alergenů a alergenů ze stravy. Které potraviny nebrat na piknik?

Doba čtení: 3 minuty

Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed

Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.

10. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vánoční alergie na potraviny: Po čem otečete?

Vánoční hodování s sebou nese zvýšené riziko potravinových alergií. Proč a na jaké potraviny si dát pozor?

Doba čtení: 3 minuty

Paštika se sójou – Hamé stahuje více než padesát tisíc výrobků

Veterinární správa upozornila na pomazánku Svačinka, která obsahuje alergen – sóju, aniž by ji uváděla ve složení. Výrobce nyní výrobek stahuje z trhu.

10. 11. 2015 15:51
Doba čtení: 2 minuty

Alergie na siřičitany: Nemáte ji taky?

Siřičitany jsou všude kolem nás i v nás. Do organismu se navíc dostávají prostřednictvím potravin, do nichž jsou uměle přidávány. Kde všude jsou a komu to vadí nejvíce?

Doba čtení: 4 minuty

Mořské i sladkovodní ryby obsahují stejný alergen

Skutečnost, že stejný nebo velmi podobný alergen obsahují úplně všechny ryby, bohužel znamená nekonečně pestré možnosti reakcí.

17. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Lupina: skrytá přísada průmyslových potravin. Počet alergií neznámý

Vlčí bob, lidově lupina, je rozšířenou přísadou v různých pekařských a masných výrobcích, aniž bychom to tušili. Někteří lidé jsou na ni přitom alergičtí.

Doba čtení: 3 minuty

Hořčice způsobuje „divnou“ alergii

Hořčice má být hodně! Pravda pravdoucí pro všechny milovníky plnotučné, kremžské, dijonské, bavorské… Nicméně pro některé z nás představuje hořčice významný alergen – a je jedno jaká.

26. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergie na mléko není častá, zato se často plete

Intolerance laktózy znamená, že člověku není po konzumaci mléčných výrobků dobře, avšak tento stav za pár hodin, někdy i minut, pomine. Naopak projevy alergií jsou skutečnými nemocemi, které trvají řadu dní.

Doba čtení: 4 minuty

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Málokdo tuší, že celer je pro řadu lidí skutečně významný alergen. Alergie na kořenovou zeleninu je totiž často spojena s pylovými alergiemi. Celer vadí až 90 % lidí trpících sennou rýmou.

7. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergii na sezam má jeden člověk ze sta

Sezam tak trochu doplácí na to, jak je zdravý. Rostoucí použití sezamových semen včetně sezamového oleje v potravinářství vede k rostoucímu počtu alergenních reakcí.

30. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergie na vejce: oddělit bílek od žloutku nepomůže

Vejce obecně jsou doporučována, to ale neplatí pro lidi, kteří na ně mají alergii. Zatím nikdo nepřišel na trik, jak alergické reakci na vajíčka zabránit.

17. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergeny v restauracích nikoho nezajímají

Loni v prosinci se nejen v restauracích začaly objevovat seznamy alergenů obsažených v nabízených pokrmech a nápojích. Po průzkumu ministerstva zdravotnictví je jasné, že to vlastně nikoho nezajímá.

14. 4. 2015 12:09
Doba čtení: 3 minuty

Sója – snad nejvíce prozkoumaný alergen

Sójové boby příliš významným alergenem nejsou. Opravdu hodně záleží na způsobu zpracování. Fermentací sóji lze snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce až o 99 procent.

10. 4. 2015 9:40
Doba čtení: 4 minuty

Alergie: Žádný korýš není bezpečný

Alergie na korýše patří k vůbec nejčastějším potravinovým alergiím a může způsobovat reakce až ohrožující život.

Doba čtení: 4 minuty

Alergeny v potravinách: Nejhorší jsou arašídy a para ořechy

Počet lidí alergických na některé složky potravin roste. K velmi častým patří alergie na ořechy a arašídy. Jaké druhy jsou rizikové?

Doba čtení: 4 minuty

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná

Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.

Doba čtení: 5 minut

Nedržte batole ve sterilním prostředí, hrozí mu alergie

U alergií bychom se měli mít na pozoru. Neléčené totiž mohou v budoucnu způsobovat nemalé problémy a být příčinou rozvoje skutečně závažných stavů, především průduškového astmatu.

Doba čtení: 5 minut

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Nějakou alergii má dnes každý druhý. Možná i proto, že masově nemřeme hlady, ve válkách ani na infekční choroby, věnujeme této problematice značnou pozornost. Jaká léčba je nejúčinnější?

Doba čtení: 5 minut

Vědci vyvinuli jablečnou šťávu pro alergiky, trh ale prý nemá zájem

Jablko je u nás nejoblíbenějším ovocem a současně častým alergenem. Alergici by mohli popíjet alespoň čerstvou jablečnou šťávu zbavenou alergenů. Zatím se pro ni však nenašel prodejce.

Doba čtení: 4 minuty

Med je lék, ale i silný alergen

Víte, že med z okolí Černého moře je právem nazýván „šílený“ a že pro Kladeňáky je nejlepší med z Kladenska? U medu je totiž důležitý jeho původ, a to do nejmenších detailů.

Doba čtení: 4 minuty

Recept proti alergii na potraviny: kojení, alergeny a špína?

Proti potravinovým alergiím nejsme zcela bezmocní. Nová metoda je poněkud brutální a dosud nedostatečně prozkoumaná. Proto ji rozhodně alergici nemají zkoušet sami, bez dohledu lékaře.

Doba čtení: 5 minut

Velbloudí mléko nebude pro krávy konkurencí. Cena je vysoká

Velbloudí mléko může po letech úsilí na evropský trh. Tedy i na ten český. Proč je to tak velká sláva pro alergiky a v čem jsou mléčné výrobky z velbloudího mléka lepší než z kravského?

Doba čtení: 4 minuty

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Máte chuť na nanuk? Vyrobte si ho. Není to nic složitého a uděláte pro sebe i své děti daleko víc, než když si ho koupíte. Klasický nanuk mnohdy obsahuje i to, co vůbec nepotřebujete.

Doba čtení: 5 minut

Mlékomaty jsou alternativou. Nic míň, nic víc

Tři roky po boomu automatů na prodej čerstvého mléka se zdá, že projekt nenaplnil očekávání. Ani zemědělců, ani spotřebitelů. Není nutné je zatracovat, ovšem bez nereálných očekávání.

Doba čtení: 3 minuty

Kakao je droga. Nahradíme ho karobem?

Kakao často způsobuje alergie. V současné době bývá hodně nahrazováno karobem. Tzv. svatojánský chléb lze použít všude tam, kde se používá kakao. Končí éra kakaa a začíná doba karobu?

Doba čtení: 4 minuty

Pozor na histamin v rybím mase

Rybí maso patří k nejzdravějším. Nesprávné opracování nebo skladování však skrývá riziko tvorby nadlimitního množství histaminu. Jeho vysoká konzumace pak způsobuje pseudoalergii.

Doba čtení: 3 minuty

Nám neznámé potraviny jedli už Inkové

Quinoa, chia, noni nebo baobab jsou méně známé rostlinné produkty, které se dají jíst. A nejen to. Právem se řadí mezi nutričně nabité potraviny s výraznými léčivými účinky.

Doba čtení: 4 minuty