Hlavní navigace

recept

Valašské frgály: nepovedené koláče, které chutnají božsky

Valašský frgál se oficiálně může prodávat jen na Valašsku, ale to neznamená, že si ho pro vlastní spotřebu nemůžete vyrobit i doma. Máme originální recept i řadu rad od pekařky, která valašské frgály peče denně už deset let.

Doba čtení: 5 minut

Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko

Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.

31. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nepřemýšlejte, co se dá grilovat, ale přemýšlejte jak

Češi milují dvě americké věci – grilování a country. Ani jedno nedělají správně, říká šéfkuchař David Izák. A poradí, co s tím.

28. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

23. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí

Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.

Doba čtení: 2 minuty

Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy

Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.

18. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co všechno patří do guláše

Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?

Doba čtení: 4 minuty

Tempeh – javánské maso

Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.

10. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy

Maso naložené, salát připravený, gril rozpálený, jen ty dipy vám k dokonalosti schází? Máme pro vás pikantní i osvěžující, krémové i krásně barevné omáčky. Sami jsme je vyzkoušeli, takže je můžeme vřele doporučit.

4. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hubnete do plavek? Kašlete na dietu, hlídejte si bílkoviny

Přípravy na plavkovou sezónu pomalu vrcholí a vy si stále lámete hlavu, jak vyzrát nad zbývajícími tukovými polštářky? Je dost pravděpodobné, že chybujete v naprostém základu – ve stravě.

25. 5. 2018 11:00
Doba čtení: 3 minuty

Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku

Bez černý neboli bezinky roste téměř všude. Kromě toho, že je zdravý, dá se z něj připravit i tradiční pochoutka – kosmatice. Máme pro vás základní recept i tipy na mnoho variant její přípravy.

25. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.

12. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte

Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.

11. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka je vitamínová bomba a právě teď je její sezóna. Co se z ní jí, jak ji vybrat a skladovat, poradí Lenka Bačinská. Přidá tip na domácí pěstování a oblíbený recept s jarní cibulkou, kterým je snadná domácí lučina.

7. 5. 2018 10:12
Doba čtení: 4 minuty

Pasty z ořechů a semen: Už jste ochutnali oříškový krém?

Arašídová pasta, mandlový krém, tahini, slunečnicový, dýňový… Ořechové a semínkové pasty a krémy mají pestré použití, jen je zatím moc neznáme. V receptech lze využít jejich vlivu na zdraví, a to na slano i na sladko, kupované i domácí.

5. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tajemství dortu Pavlova

Nadýchaný dort Pavlova není zahalen pouze lahodnou šlehačkou, ale obestírá jej také několik záhad.

4. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Skyr není jogurt a skyramisu není tiramisu

Skyr je tu tisíc let, v ČR dva roky. Přestože se v mnohém podobá jogurtu, jeho výroba a složení se liší.

Doba čtení: 5 minut

Nejíte pohanku? Velká škoda

Pohanku můžeme připravit jako skutečně zdravou přílohu nebo ji chytře přidat do řady jídel. Vždycky nám to jen prospěje. Její účinky jsou překvapivé a recepty jednoduché.

Doba čtení: 3 minuty

Nenáročná na pěstování a zpracování: Černá ředkev je dobrá syrová i pečená

Ve srovnání se svojí blízkou příbuznou červenou ředkvičkou je černá ředkev opravdovým ošklivým káčátkem. Lidé si ale tuto černě zbarvenou zeleninu oblíbili z mnohem důležitějších důvodů, než je její vzhled.

12. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Internet je plný zdravých receptů na bulgur

Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?

3. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Palačinky se na první pohled zdají jako pokrm velmi jednoduchý na přípravu. V jednoduchosti se ale kromě krásy často skrývají také záludnosti. Pro mnoho domácích kuchařů tak dobře usmažená palačinka představuje nedosažitelnou metu.

Doba čtení: 6 minut

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

28. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Ryby z „rybích továren“ jsou kvalitnější než ty z přírody

Poptávku po rybách z farem omezují různé mýty. Například, že maso ryb z intenzivních chovů „pod střechou“ je méně kvalitní nebo že jsou ryby krmeny nepřirozeným způsobem. Pravdou je ale úplný opak, alespoň u nás.

20. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

6 druhů rýže: V čem se liší jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype?

Nemusíme domů kupovat stále stejný druh rýže. Na trhu jich je celá řada a každá se hodí k jinému pokrmu. Naučíme vás připravit rýži basmati i jasmínovou a poradíme, k čemu se hodí rýže černá a červená.

Doba čtení: 5 minut

Dětské dorty snů uděláte i doma

Vlastnoručně vyrobený dort s překvapením nebo oblíbeným hrdinou udělá dětem radost největší. Mistři cukráři radí, jak na to. Vyzkoušejte recept na dort v podobě jednorožce.

14. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 6 minut

Vzorové jídelníčky při dráždivém tračníku

Dráždivý tračník umí pořádně znepříjemnit život. Odbornice připravila doporučení a varianty receptů, z nichž si vyberete, ať už trpíte průjmem, zácpou, nebo nadýmáním.

13. 3. 2018 11:14
Doba čtení: 3 minuty

Běžná bolest břicha, nebo syndrom dráždivého tračníku?

Opakované bolesti břicha, zácpa, průjem, nadýmání. Lidé, které tyto příznaky trápí dlouhodobě, mnohdy trpí tzv. syndromem dráždivého tračníku. Toho je možné se zbavit vhodnou léčbou a jídelníčkem.

13. 3. 2018 11:14
Doba čtení: 3 minuty

Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

Upečte si domácí koblihy – jestli máte odvahu. Máme pro vás speciální tipy a triky, jak koblihy plnit a smažit, se kterými to bude rychlé a snadné.

16. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty