největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
recept
recept
61
–
90
/
415
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Hrušky nikdy neloupejte a nedávejte je poblíž jiného ovoce, zkazilo by se
Voní, rozplývají se na jazyku, skvělé jsou samotné, ale i se sýrem či masem. Obecně si jich ale málo vážíme a považujeme je jen za jeden z nejobyčejnějších druhů ovoce. Hrušky přitom mají co nabídnout, a to nejenom po stránce gastronomické.
Kateřina M. Košutová
21. 9. 2022
Sezóna lišek je tu. Víte, čím jsou výjimečné?
Kuchaři je pro svoji aromatickou chuť považují za delikatesu mezi houbami. Vynikající jsou ve smetanové omáčce nebo zprudka osmahnuté.
Helena Singerová
31. 8. 2022
Urodilo se vám hodně rajčat? Připravte z nich studenou rajčatovou polévku
U většiny druhů ovoce a zeleniny platí, že je nejlepší volbou konzumovat je v čerstvém stavu. U rajčat to tak úplně neplatí. Pokud se tak například na zahrádce urodí rajčat více, než je možné bezprostředně sníst, mohou je zájemci využít k přípravě celé škály pokrmů a pochutin, jejichž prospěšnost pro lidský organismus je stejný a někdy i vyšší než právě sklizená rajčata nebo rajčata nakoupená v maloobchodní síti.
Petr Havel
24. 8. 2022
Řepík lékařský je královská bylina, v jeho léčivou moc lidé věří po staletí
V době květu se řepík podobá divizně. Jako léčivá bylina se osvědčil už ve starověku a kouzelná moc je mu připisována stejně dlouho. Má potenciál pomoci při řadě problémů, v lidové medicíně se užívá například pro zklidnění trávicího traktu a je rovněž předmětem vědeckých výzkumů.
Kateřina M. Košutová
27. 7. 2022
Když je horko, dejte si studenou polévku
Studená polévka je výborná jako lehký, ale výživný oběd nebo jednoduchá večeře. V horkém počasí je to ideální varianta. Třeba z červené řepy nebo s cuketou, recepty najdete v článku.
Redakce
17. 6. 2022
Letní ovocné recepty ze špaldové mouky
Ovoce začíná dozrávat a nastává ideální čas pro pečení. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte a vařte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.
Redakce
28. 5. 2022
Polenta umí být mnohem víc než kaše z kukuřičné mouky
Univerzální bezlepková příloha k hlavním jídlům, kterou lze konzumovat i samostatně, za studena nebo za tepla – to je polenta. Ve své základní formě kukuřičná kaše tvoří standardní součást stravy zejména v Itálii, ale také na celém Balkánském poloostrově.
Petr Havel
18. 5. 2022
5 druhů zeleniny, které pomohou zatočit s vašimi kily
Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit, a je tak skvělým pomocníkem při hubnutí. Z hlediska udržení štíhlé linie je benefitem zeleniny i nízký obsah kalorií. Která zelenina je nejlepší?
Redakce
14. 5. 2022
Jak vařit českou klasiku zdravě
Česká kuchyně nemá pověst toho nejzdravějšího způsobu stravování – spíše si představíme tučné maso, cibuli chystanou na sádle nebo různé smetanové omáčky. Není se čemu divit, pro člověka starajícího se o hospodářství zajistil tento způsob stravování dostatek energie, aby svou fyzicky náročnou práci zvládl.
Veronika Pourová
20. 4. 2022
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Pečení na Velikonoce ze špaldové mouky: jak upravit recept na beránka či mazanec
Mazanec a další pečivo ze špaldové mouky? Dobrá volba, jen je třeba doladit recept. Špalda je totiž zdravá, chuťově výborná, ale má trochu jiné vlastnosti při pečení než klasická pšeničná mouka.
Lenka Krbcová
13. 4. 2022
Levné slané brambůrky a křupky už na dětské oslavě nenadchnou, říká lektorka
Rozhovor
ROZHOVOR – Jitka Pokorná vede kurzy zdravého životního stylu a stravy zaměřené na děti ze školek i základních škol. Pracovně i jako maminka čtyř dětí má bohaté zkušenosti s tím, co je pro malé strávníky prospěšné a co jim současně také chutná.
Lenka Krbcová
5. 4. 2022
Kanárské ostrovy: zkuste recept na tradiční jídlo conejo al salmorejo
Conejo al salmorejo je králík marinovaný a dušený ve speciální omáčce s olivovým olejem, vínem a dalšími aromatickými ingrediencemi. Můžete ho ochutnat během dovolené na Kanárských ostrovech, nebo připravit doma. Jaké další speciality nabízí kuchyně poznamenaná španělským vlivem?
Petr Havel
1. 4. 2022
Fazole adzuki jsou dobré na trávení i hubnutí
I když existují v širší barevné škále, nejznámější jsou fazole adzuki v červené barvě. Mají příjemnou ořechovou chuť, snadno se začleňují do různých pokrmů a kromě toho jsou nabity spoustou důležitých živin.
Kateřina M. Košutová
31. 3. 2022
Soljanka – jeden z nejznámějších pokrmů ukrajinské kuchyně
Polévka soljanka je jedním z typických jídel Ukrajiny. Má mnoho variant, ale prakticky v žádném receptu nechybí jedna surovina – okurky.
Petr Havel
17. 3. 2022
Středomořská dieta: na hubnutí a proti civilizačním chorobám. Jak na to?
Středomořský způsob stravování, který je známý z dovolenkových destinací v zahraničí, dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější typ stravování i u nás. Jídelníček ze Středomoří je pestrý, chutný, vyvážený a obsahuje vysoké množství antioxidantů.
Redakce
4. 3. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
Jak si udělat domácí zabijačku
Ovar, tlačenka, jitrnice, jelita… Zažít v reálu domácí zabijačku, dříve tradiční součást společensko-gastronomického života na venkově, je a bude stále vzácnější. Jaká pro ni platí pravidla a co všechno byste měli vědět předem?
Petr Havel
23. 2. 2022
4 recepty, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce
Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby se nám její každodenní konzumace nezprotivila? Odborníci poradili několik kreativních způsobů.
Redakce
20. 2. 2022
Jak dochutit a zkrášlit zimní polévky
Polévky jsou pokladem celosvětové gastronomie, jsou zcela výjimečnou položkou v každodenním menu. Polévky nás dokáží zahřát i zchladit, dodají tělu potřebné tekutiny i energii.
Lenka Formánková
20. 1. 2022
Slepice se u nás již skoro nevaří. Italové ji připravují na víně
Slepice podle různých receptů bývala rozšířeným jídlem a není to zas tak dávno. Proč se to změnilo? Jaké jsou benefity či nevýhody slepičího masa a jak si s ním poradit v kuchyni?
Petr Havel
7. 1. 2022
Ruské vejce a české chlebíčky: co všechno se jedlo na Silvestra (a už jste na to radši zapomněli)
Silvestrovská hostina nemá zas tak dlouhou tradici. Přesto již několik desetiletí vítáme nový rok s plnými břichy a posilněni alkoholem. Co bývalo na stolech v minulosti?
Helena Singerová
30. 12. 2021
4 jídla, která nás přes zimu zahřejí zevnitř
V chladném počasí nás zahřeje nejen teplá bunda, šála a čepice. Zahřívat své tělo můžeme i těmi správnými potravinami, které navíc pomáhají v boji proti nachlazení. Jaké potraviny zařadit v zimě do jídelníčku?
Redakce
19. 12. 2021
Nejlepší rybí polévka je z vnitřností, hlav i odřezků
Polévka z kapra je klasika, kterou však vídáme na svátečních stolech čím dál méně. Je přitom velmi zdravá a podle jednoduchého receptu ji zvládne uvařit každý.
Petr Havel
17. 12. 2021
Recept na skořicové šneky s vla a další dezerty nejen na Vánoce
Stejně jako není povinné na štědrovečerní večeři servírovat smaženého kapra a bramborový salát, nemusíme každoročně mlsat jen vanilkové rohlíčky a linecké. Kdo má chuť vyzkoušet i méně tradiční dezerty, jsou tu recepty na pochoutky z mléka, které jsou navíc jednoduché na přípravu.
Redakce
12. 12. 2021
Vánoční cukroví s mákem
Mák je jednou z nemnoha typicky českých potravin. A výborně se hodí i do klasického vánočního cukroví. Vyzkoušejte obměněné recepty na rohlíčky, linecké či perníčky s mákem.
Petr Havel
10. 12. 2021
Med místo cukru do vánočního cukroví? Prodlouží jeho trvanlivost
Med je možností, jak osladit vánoční cukroví a ubrat na klasickém cukru. Pro jeho použití se hodí znát několik zásad a možností výběru z nabídky různých druhů medů.
Petr Havel
8. 12. 2021
Linecké ze špaldové mouky a další tipy na zdravé vánoční cukroví
Vánoce se bez voňavého cukroví neobejdou. Jenže tradiční české cukroví není zrovna vzorem zdravé stravy. Pokud nechcete přes svátky hřešit, ale současně se nedovedete cukroví vzdát, vyzkoušejte zdravější varianty cukroví.
Redakce
4. 12. 2021
Jak na svařené víno? Triky s kořením
Oblíbený zimní nápoj nemá prakticky žádná legislativní pravidla. Jako svařák může být prodáván nápoj skládající se v zásadě z „čehokoli“. Když si svařené víno připravíme přímo doma, jeho složení a chuť vyladíme sobě na míru.
Petr Havel
3. 12. 2021
Lokše – bramborové placky za pár korun
Tato tradiční pochoutka z Moravy a Slovenska patří k dnes nepříliš využívaným, přitom výborným a levným přílohám z brambor. Recept na základní variantu lokše si vystačí s pouhými dvěma surovinami a trochou soli.
Petr Havel
1. 12. 2021
61
–
90
/
415
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji