Hlavní navigace

vaření

Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek

Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.

14. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 možností, jak uchovat houby

Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení, ale to není zdaleka jediná možnost. Zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

13. 9. 2018 14:56
Doba čtení: 4 minuty

Bibimbap: korejské jídlo – těžce návykové

Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské suši nebo vietnamská polévka pho, se v Česku už dávno zabydlely, je zde ještě jedna stejně proslulá hvězda asijské kuchyně, o které se toho u nás zatím ale moc neví.

6. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

61 % lidí vaří podle Pohlreicha, 1,4 % podle Bohdalky

Zdeněk Pohlreich, Kluci v akci, Jiří Babica, Láďa Hruška, Roman Vaněk? Podívejte se na žebříček kuchařů i mediálních tváří, podle kterých lidé vaří.

5. 9. 2018 12:36
Doba čtení: 2 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko

Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.

31. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 postřehů z (okénka) táborové kuchyně

Byla jsem (ne poprvé) panikuchařkou na dětském táboře. V lese, bez elektřiny, bez signálu, bez kohoutku s pitnou vodou, zato s potokem, studánkou a kastroly těžšími, než průměrná panikuchařka unese. A s hromadou dětí, které mnohé, co očekáváte, potvrzují a v mnohém překvapí.

Doba čtení: 4 minuty

Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“

Se svými studenty připravuje pro veřejnost gastronomické výlety do minulosti. Největší zájem byl o dobu středověku, kdy dorazily dva tisíce návštěvníků. Jídla jim chutnala, přestože se od současných v mnohém liší. Nesrovnatelná je i hygiena a nezávadnost potravy.

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy

Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.

18. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nadívané holoubátko – pochoutka, která téměř zmizela z našich jídelníčků

Jednou ze skupin pokrmů, které byly v minulosti relativně běžnou součástí našich jídelníčků především na venkově a které se zatím nepodařil „retro“ návrat do současnosti, jsou jídla připravovaná z masa holubů a holoubátek.

15. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Používáte doma na zeleninu bambusové prkénko, na oříšky bambusovou misku a cibulku na guláš mícháte bambusovou vařečkou? Pak by vás mohly zajímat výsledky velkého slovenského průzkumu bambusových výrobků.

14. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Co všechno patří do guláše

Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?

Doba čtení: 4 minuty

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy

Maso naložené, salát připravený, gril rozpálený, jen ty dipy vám k dokonalosti schází? Máme pro vás pikantní i osvěžující, krémové i krásně barevné omáčky. Sami jsme je vyzkoušeli, takže je můžeme vřele doporučit.

4. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

Klasické ruční stroje, které dobře sloužily našim předkům, se hodí nejen tam, kde nemáme zásuvku – třeba na chalupě či doma na zahradě. Mají kouzlo, díky kterému si můžeme připadat zase jako u babičky na prázdninách.

27. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku

Bez černý neboli bezinky roste téměř všude. Kromě toho, že je zdravý, dá se z něj připravit i tradiční pochoutka – kosmatice. Máme pro vás základní recept i tipy na mnoho variant její přípravy.

25. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak poznat, že ledový salát není uvnitř hořký

Ledový salát je univerzální salát, který se hodí do všech letních sendvičů a chutná prakticky každému, tedy pokud není hořký. Jak si nezkazit chuť špatnou koupí?

Doba čtení: 2 minuty

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

15. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu

Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.

15. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Běžný prášek do pečiva. Existují zdravější alternativy?

Kypřicí prášek bez fosfátů, z vinného kamene, jedlá soda… Se zdravým životním stylem se do kuchyně navracejí zapomenuté ingredience. Tento trend můžeme pozorovat i u receptů na sladké dobroty.

Doba čtení: 3 minuty

Internet je plný zdravých receptů na bulgur

Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?

3. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Palačinky se na první pohled zdají jako pokrm velmi jednoduchý na přípravu. V jednoduchosti se ale kromě krásy často skrývají také záludnosti. Pro mnoho domácích kuchařů tak dobře usmažená palačinka představuje nedosažitelnou metu.

Doba čtení: 6 minut

Pěstovat ředkvičku kvůli ředkvičce považuji za blbost, říká michelinský bylinkář

Vít Janouš je samouk, který kašle na chemii a proti škůdcům bojuje přírodou. Před sedmi lety si pronajal skleníky, ve kterých dle svých slov pěstuje jedlou bižuterii. Plody, lístky i květy pak dodává do těch nejlepších restaurací.

22. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.

19. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak přežít tři měsíce bez kuchyně

Nejsem vitarián, takže kuchyň k životu potřebuji. Chci si ráno uvařit kafe a zakousnout se do domácí bábovky, chci mít k obědu normální jídlo a ne prefabrikát z obchodu… Dají se přežít tři měsíce bez kuchyně?

15. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kulinární popel, nová dimenze vaření

Smažené hranolky, pečené kuře, stejné úpravy, stejné druhy surovin, změňme to, zkusme na to jít v kuchyni trochu jinak, vraťme se ke kořenům, k pečení v senu, nebo objevme jídlo s kulinárním prachem. Jestli lačně vzpomínáte na brambory pečené v popelu, budete nadšeni.

1. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin

Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

Doba čtení: 5 minut

S lahůdkovým droždím těsto nenakyne, jde o ochucovadlo

Lahůdkové droždí se v začátku vyrábí stejně jako to klasické čerstvé v kostce, na konci jsou ale zcela odlišné produkty s rozdílným využitím. Poradíme, co s inaktivovaným droždím a kde všude najde uplatnění.

Doba čtení: 5 minut

Test rychlovarných konvic: některé ani neumí pořádně uvařit vodu

Řeklo by se nic těžkého, ale některé konvice vodu zbytečně převařují. Další špatně filtrují vodní kámen, nadměrně zahřívají některé části přístroje a hrozí u nich popálení. V některých případech vaření doprovází plastový zápach.

10. 11. 2016 8:00
Doba čtení: 5 minut

Test: co vás čeká, když si objednáte „food delivery“

Vyberete si z nabídky, domů dostanete všechny suroviny včetně podrobného receptu a jídlo si sami uvaříte. Jak funguje britský model food delivery Gousto a proč se v Česku této službě – aspoň zatím – nedaří?

1. 11. 2016 0:00
Doba čtení: 7 minut