Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
vaření
vaření
1
–
30
/
288
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Polenta umí být mnohem víc než kaše z kukuřičné mouky
Univerzální bezlepková příloha k hlavním jídlům, kterou lze konzumovat i samostatně, za studena nebo za tepla – to je polenta. Ve své základní formě kukuřičná kaše tvoří standardní součást stravy zejména v Itálii, ale také na celém Balkánském poloostrově.
Petr Havel
18. 5. 2022
Počet nových komentářů
3
Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření
Mytí masa před vařením je častý zvyk – a chyba, zejména u drůbeže, říkají odborníci. Dokazují to mimo jiné i výzkumy, aktuálně vědci měřili kontaminaci v kuchyni a porovnávali rozdíly v případě umytí a neumytí masa. Velmi důležitá je osobní hygiena při přípravě jídla, ukazují výsledky.
Petr Havel
11. 5. 2022
Počet nových komentářů
9
Estragon: pelyněk, který není hořký. Hodí se do octa i do omáčky
Pelyněk estragon je bylinka známá svou vůní a jemnou lékořicovou příchutí. Koření dodává svěží chuť různým pokrmům a široce se používá zejména ve francouzské kuchyni. Dá se koupit čerstvý i sušený a dokonce je snadné si ho vypěstovat vlastními silami.
Kateřina M. Košutová
10. 5. 2022
Sójový olej jako varianta. Vyrábí ho i sedlák na Hané
V nabídce rostlinných jedlých olejů může hrát větší roli dosud méně známý sójový olej. Má výhody jak pro zákazníky, tak pro zemědělce i krajinu. Navíc by mohl částečně nahradit slunečnicový olej standardně dovážený z Ukrajiny.
Petr Havel
6. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Jak vařit českou klasiku zdravě
Česká kuchyně nemá pověst toho nejzdravějšího způsobu stravování – spíše si představíme tučné maso, cibuli chystanou na sádle nebo různé smetanové omáčky. Není se čemu divit, pro člověka starajícího se o hospodářství zajistil tento způsob stravování dostatek energie, aby svou fyzicky náročnou práci zvládl.
Veronika Pourová
20. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Jarní očista pro vaši kuchyň
S příchodem jara máme tendence probírat věci na sebe, čistit spíž, zrevidovat své jídelní návyky, kila navíc. Napadlo vás ale někdy dopřát takovou jarní očistu i vaší kuchyni? Pojďme se podívat, zda něco takového vaše kuchyň potřebuje a co ji může jarní očista přinést.
Lenka Formánková
17. 4. 2022
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Bobkový list můžeme bez problémů pěstovat doma i na zahradě
Oblíbené koření jsou listy poměrně statného stromu s názvem vavřín vznešený. Vypěstovat ale lze i zakrslý stromek, třeba v květináči na balkóně. Jak pěstovat, sušit a využít bobkový list?
Petr Havel
14. 4. 2022
Pepř čtyř barev? Všechno jsou plody jediné rostliny
Pepř bílý, zelený, červený a černý. Čtyři barvy, a přitom jedna rostlina. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozluštíme záhadu barevného pepře a poradíme, do jakého jídla se který pepř hodí.
Kateřina Čepelíková
11. 4. 2022
Levné slané brambůrky a křupky už na dětské oslavě nenadchnou, říká lektorka
Rozhovor
ROZHOVOR – Jitka Pokorná vede kurzy zdravého životního stylu a stravy zaměřené na děti ze školek i základních škol. Pracovně i jako maminka čtyř dětí má bohaté zkušenosti s tím, co je pro malé strávníky prospěšné a co jim současně také chutná.
Lenka Krbcová
5. 4. 2022
Kanárské ostrovy: zkuste recept na tradiční jídlo conejo al salmorejo
Conejo al salmorejo je králík marinovaný a dušený ve speciální omáčce s olivovým olejem, vínem a dalšími aromatickými ingrediencemi. Můžete ho ochutnat během dovolené na Kanárských ostrovech, nebo připravit doma. Jaké další speciality nabízí kuchyně poznamenaná španělským vlivem?
Petr Havel
1. 4. 2022
Fazole adzuki jsou dobré na trávení i hubnutí
I když existují v širší barevné škále, nejznámější jsou fazole adzuki v červené barvě. Mají příjemnou ořechovou chuť, snadno se začleňují do různých pokrmů a kromě toho jsou nabity spoustou důležitých živin.
Kateřina M. Košutová
31. 3. 2022
Soljanka – jeden z nejznámějších pokrmů ukrajinské kuchyně
Polévka soljanka je jedním z typických jídel Ukrajiny. Má mnoho variant, ale prakticky v žádném receptu nechybí jedna surovina – okurky.
Petr Havel
17. 3. 2022
Středomořská dieta: na hubnutí a proti civilizačním chorobám. Jak na to?
Středomořský způsob stravování, který je známý z dovolenkových destinací v zahraničí, dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější typ stravování i u nás. Jídelníček ze Středomoří je pestrý, chutný, vyvážený a obsahuje vysoké množství antioxidantů.
Redakce
4. 3. 2022
Zvýšení cen potravin k nám přivedlo více lidí než jiné roky, říká ředitelka potravinové banky
Rozhovor
Po masivním zdražování energií a potravin stoupl počet těch, kteří potřebují potravinovou pomoc. Kdo na ni má nárok a co všechno v potravinové bance může dostat? „Pro potraviny si chodí několik skupin lidí,“ popisuje Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Střední Čechy.
Kateřina Čepelíková
2. 3. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
10 rad, jak vybrat parní hrnec
Parní hrnec je skvělou volbou pro všechny, kteří začali pracovat na své postavě, nebo jen chtějí omezit nadbytek tuku či soli v jídelníčku. Jenže podle čeho vybírat parní hrnec, když je jich na trhu tolik?
Kateřina Čepelíková
24. 2. 2022
Jak si udělat domácí zabijačku
Ovar, tlačenka, jitrnice, jelita… Zažít v reálu domácí zabijačku, dříve tradiční součást společensko-gastronomického života na venkově, je a bude stále vzácnější. Jaká pro ni platí pravidla a co všechno byste měli vědět předem?
Petr Havel
23. 2. 2022
4 recepty, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce
Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby se nám její každodenní konzumace nezprotivila? Odborníci poradili několik kreativních způsobů.
Redakce
20. 2. 2022
Jak dochutit a zkrášlit zimní polévky
Polévky jsou pokladem celosvětové gastronomie, jsou zcela výjimečnou položkou v každodenním menu. Polévky nás dokáží zahřát i zchladit, dodají tělu potřebné tekutiny i energii.
Lenka Formánková
20. 1. 2022
Koriandr: bylina zvláštní chuti a velké síly
Koriandr je zdravý a obsahuje mnoho vitamínu K, ale nechutná každému. Jsou za tím geny. Používá se jak při vaření, tak v lidovém léčitelství. Listy a semena mají jinou chuť i účinky.
Kateřina M. Košutová
17. 1. 2022
Jak správně rozmrazovat maso? Dva dny v lednici
Maso z mrazáku lidé často rozmrazují na lince při pokojové teplotě, nebo ho nechají pod tekoucí vodou, aby dostatečně povolilo. Takhle se ale v mase množí bakterie a unikají z něj lehce stravitelné bílkoviny. Jak tedy maso rozmrazovat správně?
Kateřina Čepelíková
13. 1. 2022
Slepice se u nás již skoro nevaří. Italové ji připravují na víně
Slepice podle různých receptů bývala rozšířeným jídlem a není to zas tak dávno. Proč se to změnilo? Jaké jsou benefity či nevýhody slepičího masa a jak si s ním poradit v kuchyni?
Petr Havel
7. 1. 2022
Počet nových komentářů
3
Ruské vejce a české chlebíčky: co všechno se jedlo na Silvestra (a už jste na to radši zapomněli)
Silvestrovská hostina nemá zas tak dlouhou tradici. Přesto již několik desetiletí vítáme nový rok s plnými břichy a posilněni alkoholem. Co bývalo na stolech v minulosti?
Helena Singerová
30. 12. 2021
Počet nových komentářů
3
Nejlepší rybí polévka je z vnitřností, hlav i odřezků
Polévka z kapra je klasika, kterou však vídáme na svátečních stolech čím dál méně. Je přitom velmi zdravá a podle jednoduchého receptu ji zvládne uvařit každý.
Petr Havel
17. 12. 2021
Počet nových komentářů
3
Mrazení masa: Jaké maso nesmí do mrazáku?
Jste zvyklí nakupovat čerstvé maso a následně si ho doma v mrazničce zamrazit? Tak to neděláte dobře. Šéf svazu zpracovatelů masa Radek Slanec vám prozradí, proč.
Kateřina Čepelíková
14. 12. 2021
Počet nových komentářů
2
Jak dostat z ořechů maximum: máčejte je, pražte a mixujte
Ořechy nemusíme jíst celé nebo posekané v bábovce. Lze z nich umixovat oříškový krém, připravit nápoj nebo umlít mouku. Aby se ořechová vůně a chuť rozvinula, musíme jim ale trochu pomoci. Poradíme, jak na to.
Kateřina Čepelíková
13. 12. 2021
Recept na skořicové šneky s vla a další dezerty nejen na Vánoce
Stejně jako není povinné na štědrovečerní večeři servírovat smaženého kapra a bramborový salát, nemusíme každoročně mlsat jen vanilkové rohlíčky a linecké. Kdo má chuť vyzkoušet i méně tradiční dezerty, jsou tu recepty na pochoutky z mléka, které jsou navíc jednoduché na přípravu.
Redakce
12. 12. 2021
Lokše – bramborové placky za pár korun
Tato tradiční pochoutka z Moravy a Slovenska patří k dnes nepříliš využívaným, přitom výborným a levným přílohám z brambor. Recept na základní variantu lokše si vystačí s pouhými dvěma surovinami a trochou soli.
Petr Havel
1. 12. 2021
Počet nových komentářů
4
7 jednoduchých tipů, jak vařit pro jednoho
Pokud žijete sami, může pro vás být příprava zdravých jídel skutečnou výzvou, jelikož většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob. Problém může představovat také plýtvání potravinami, těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu…
Susan Bowermanová
20. 11. 2021
1
–
30
/
288
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Angina pectoris
Alergie na potraviny
Bolest zad
Zácpa
Střevní chřipka
Bulimie
Ateroskleróza
Cystická fibróza
Meningitida (zánět mozkových blan)
Ulcerózní kolitida
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji