Hlavní navigace

vaření

Rodinná firma vaří hotová jídla na cesty a slaví úspěchy

Společnost Expres Menu se zaměřuje na výrobu pokrmů s dlouhou trvanlivostí a jednoduchou přípravou, které se obejdou bez konzervantů a éček. Navíc jsou bez lepku, a to díky banánům, respektive banánové mouce. Možná budou létat i do vesmíru.

11. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest: Papírové utěrky nepoužívejte při kontaktu s jídlem

Papírové utěrky považujeme za něco, co je vždy po ruce a rychle odklidí kalamitu ze stolu nebo z kuchyňské linky. Ne vždy se ale hodí k vysoušení tuku ze smažených potravin, neboť se z nich mohou uvolňovat chemické zjasňovače.

10. 1. 2019 11:40
Doba čtení: 3 minuty

Bramborová kaše: nemixovat, ušťouchat, napařit

Jak připravit výbornou bramborou kaši a nepřipravit se přitom vařením o vitamíny? Stačí znát pár jednoduchých zásad. Vyzkoušejte náš recept na babiččinu bramborovou kaši s mlékem nebo smetanou a s cibulkou.

Doba čtení: 2 minuty

Exkluzivní domácí bylinkové octy a oleje

V obchodech stojí docela dost peněz. Přitom na jejich domácí výrobě není vůbec nic složitého. Ostatně, podle našich receptů to můžete sami vyzkoušet a posoudit. Připravte si vlastní ochucovadla podle svých chuťových buněk.

3. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Štědrý večer bez masa – pro vegany i ty, kterým maso nechutná

Vegan, vegetarián či člověk, který prostě nemusí maso či rybu – a to ani na Vánoce. Ti všichni ocení recepty na netradiční štedrovečerní menu bez masa a dalších živočišných produktů.

18. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Recyklovaná kuchařka vás zbaví zbytků i prošlých jogurtů v lednici

Ten, kdo rád vaří a nerad plýtvá, ať už z finančních důvodů, nebo proto, že ho trápí způsob zacházení s potravinami a se zdroji, tomu by doma neměla chybět Recyklovaná kuchařka. Unikátní soubor rad, jak z kvalitních surovin vytěžit maximum a s těmi ostatními neplýtvat.

17. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Znáte ukrajinské vánoční jídlo? Je to kuťa

Ukrajinců žijí v České republice desetitisíce, o jejich zvycích ale příliš nevíme. Pokrm kuťa, který nesmí chybět na ukrajinském štědrovečerním stole, snadno připravíte podle tradičního receptu i z u nás dostupných surovin. Pochutnat si na něm můžeme nejen o Vánocích.

7. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Co přinést na vánoční besídku, když ne cukroví

Vánoční besídky jsou fajn, spousta dojetí, slz, příjemných setkání, ale má to háček. Paní učitelka požaduje drobné pohoštění. Zapomeňte na chipsy a cukroví, máme pro vás lákavé tipy, které vás nebudou stát mládí.

6. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.

18. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Obří palačinky s bohatou náplní, to jsou bliny

Pravá ruská palačinka nechutná přesně jako ta česká. Může za to odlišné složení těsta, ale i mnohem bohatší náplň. Poznejte bliny.

12. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Průvodce základními typy steaků

Milujete dobrý kus masa, ale neradi chodíte do steakhousů, protože si nikdy nejste jisti, jaký steak si vybrat? S tím je konec. Seznamte se: Porterhouse steak, T-Bone steak, Tri Tip steak, Flank steak, New York strip, Filet Mignon, Rib Eye, Hanger steak, Rump steak, Skirt steak, Flat Iron.

Doba čtení: 4 minuty

Vařit levně, ale ne lacině. To je „skromná kuchyně“

Líbí se mi myšlenka „skromné kuchyně“. Vaří tak řada lidí, ale možná mají pocit, že něco dělají špatně. Vždyť nejedí vyloženě bio a eko a farmářsky a lokálně. Ani „bezobalu“ a „bezlepku“ a „bezmasa“… Ani po francouzsku, ani po italsku, ani kdovíjak. Fotky jejich jídel by na Instagramu nebodovaly. Ostatně svá jídla ani nefotí. Prostě je uvaří a snědí. Divné, co?

31. 10. 2018 13:50
Doba čtení: 2 minuty

Tradiční kynuté lívance jsou nadýchané, lívance bez kynutí šetří čas

Recepty na lívance z nekynutého těsta jsou dnes velmi populární. Oproti kynuté klasice tkví hlavní rozdíl v nahrazení kvásku kypřicím práškem. Nabízí se ale i řada receptů na originální lívance, které mají s těmi tradičními společné snad již jen vajíčko.

Doba čtení: 3 minuty

Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař

Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.

Doba čtení: 5 minut

Jan Kanzelsberger: Co kuchtí herci, už nikoho nezajímá, dnes lidé vaří podle odborníků

Před revolucí frčely kuchařky bez obrázků, protože jiné ani nebyly, v devadesátých letech jsme vařili podle herců z obrazovky a recyklovaných starých kuchařek. Známý knihkupec popisuje, jak je to dnes.

24. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek

Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.

14. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 možností, jak uchovat houby

Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení, ale to není zdaleka jediná možnost. Zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

13. 9. 2018 14:56
Doba čtení: 4 minuty

Bibimbap: korejské jídlo – těžce návykové

Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské suši nebo vietnamská polévka pho, se v Česku už dávno zabydlely, je zde ještě jedna stejně proslulá hvězda asijské kuchyně, o které se toho u nás zatím ale moc neví.

6. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

61 % lidí vaří podle Pohlreicha, 1,4 % podle Bohdalky

Zdeněk Pohlreich, Kluci v akci, Jiří Babica, Láďa Hruška, Roman Vaněk? Podívejte se na žebříček kuchařů i mediálních tváří, podle kterých lidé vaří.

5. 9. 2018 12:36
Doba čtení: 2 minuty

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko

Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.

31. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 postřehů z (okénka) táborové kuchyně

Byla jsem (ne poprvé) panikuchařkou na dětském táboře. V lese, bez elektřiny, bez signálu, bez kohoutku s pitnou vodou, zato s potokem, studánkou a kastroly těžšími, než průměrná panikuchařka unese. A s hromadou dětí, které mnohé, co očekáváte, potvrzují a v mnohém překvapí.

Doba čtení: 4 minuty

Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“

Se svými studenty připravuje pro veřejnost gastronomické výlety do minulosti. Největší zájem byl o dobu středověku, kdy dorazily dva tisíce návštěvníků. Jídla jim chutnala, přestože se od současných v mnohém liší. Nesrovnatelná je i hygiena a nezávadnost potravy.

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Vyzkoušejte recepty ze staré Prahy

Pojednání o staré české kuchyni jsou oblíbená a taktéž sbírek receptů existuje celá řada. Výpravně pojatá Staropražská kuchařka se zabývá obdobím, které historikové kuchyně jinak spíše opomíjejí – koncem 19. století. Je to doba, kdy se u nás začali jíst utopenci i řízky v trojobalu.

18. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nadívané holoubátko – pochoutka, která téměř zmizela z našich jídelníčků

Jednou ze skupin pokrmů, které byly v minulosti relativně běžnou součástí našich jídelníčků především na venkově a které se zatím nepodařil „retro“ návrat do současnosti, jsou jídla připravovaná z masa holubů a holoubátek.

15. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Průzkum: Z bambusového nádobí se uvolňuje formaldehyd a melamin

Používáte doma na zeleninu bambusové prkénko, na oříšky bambusovou misku a cibulku na guláš mícháte bambusovou vařečkou? Pak by vás mohly zajímat výsledky velkého slovenského průzkumu bambusových výrobků.

14. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Co všechno patří do guláše

Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?

Doba čtení: 4 minuty

Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to

Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy

Maso naložené, salát připravený, gril rozpálený, jen ty dipy vám k dokonalosti schází? Máme pro vás pikantní i osvěžující, krémové i krásně barevné omáčky. Sami jsme je vyzkoušeli, takže je můžeme vřele doporučit.

4. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

Klasické ruční stroje, které dobře sloužily našim předkům, se hodí nejen tam, kde nemáme zásuvku – třeba na chalupě či doma na zahradě. Mají kouzlo, díky kterému si můžeme připadat zase jako u babičky na prázdninách.

27. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut