největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
vaření
vaření
121
–
150
/
311
První strana
Předchozí strana
2
3
4
5
6
7
8
Následující strana
Poslední strana
Prodej krůt na vánoce od českých chovatelů je v plném proudu
Má – jak se říká – devět druhů masa, je zdravá a třeba taková pomalu pečená krůta je vyloženě lahůdkou. Zpestřete si vánoční menu krůtami z českých chovů. Čas k objednání je právě teď.
Petr Havel
18. 11. 2020
Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře
Dáme sbohem mazlavým bramborovým knedlíkům a tvrdým šiškám. Pod taktovkou toho nejzkušenějšího kuchaře se vyvarujeme začátečnických chyb i zažitých nešvarů. Ode dneška už budou bramborové knedlíky jedna báseň.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2020
Velká knedlíková kuchařka: Jak umět knedle hnedle
Jak připravit hned na první dobrou perfektní knedlíky, ať už z housky, nebo z brambor, to se dočtete v jakékoliv kuchařce. Ale jaké klasické i nevšední druhy se hodí k tradičním českým jídlům, jako je svíčková nebo guláš, to prozradí jen Velká knedlíková kuchařka.
Kateřina Čepelíková
5. 11. 2020
Velký přehled těstovin. Rozdíl mezi pappardelle, fettuccine či tagliatelle není zásadní
Těstoviny jsou chutné, dají se upravit na spoustu způsobů a jsou vhodné i pro redukční dietu. Existuje více způsobů jejich dělení a také různé druhy mají různé možnosti využití. Vyznat se však v množství jejich názvů může být někdy složité.
Kateřina M. Košutová
30. 10. 2020
Bedly rostou jako o závod. Co s nimi?
Bedla je skvělá chutná houba, která má určitá úskalí. Jednak – ne každá bedla je jedlá. A o její přípravě panuje několik mýtů. Třeba, že bedlu nelze sušit a že nohu bedly musíme vyhodit.
Petr Havel
29. 10. 2020
Velká svačinková bichle – almanach pro rodiče, kterým došly nápady
Nevíte, co dát dětem na svačinu, ať už do školy, nebo na výlet, a nechcete se neustále opakovat? Právě pro vás vychází kuchařka plná nápadů, která vám neprovrtá peněženku. Recepty v ní jsou navíc propočítány a odsouhlaseny odborným garantem.
Kateřina Čepelíková
20. 10. 2020
Zdravé potraviny, které můžeme zničit přípravou
Mrazíme, vaříme, smažíme, sladíme, solíme, loupeme… to je jen několik příkladů činností, při kterých máme slušnou šanci vyrobit z parádní a zdravé suroviny pokrm bez jakéhokoli přínosu pro naše tělo.
Karolína Otavová
29. 9. 2020
V čem se – kromě ceny – liší křepelčí vejce od slepičích?
Co je malé, to je milé. Toto lidové úsloví by se s úspěchem dalo použít i v případě křepelčích vajíček. Od svých slepičích konkurentů se liší velikostí, cenou či dobou vaření.
Kateřina M. Košutová
24. 9. 2020
Uchovejte si nevšední bobuloviny a jablka na zimu: okrasná jablíčka, rakytník i jeřabiny
Na konci léta dozrávají ne příliš známé bobuloviny, které však mohou perfektně doplnit zimní zásoby. Zkuste s námi dřínky s chilli jako přílohu k masu nebo mišpuli s kardamomem. Ani z jeřabin nemusí být jen zob pro ptáky, ale třeba výrazná zavařenina.
Kateřina Čepelíková
2. 9. 2020
Tipy na „jídla s sebou“
Na výlet, do práce, do školy… nemusí to být stále dokola chleba s něčím. Přinášíme několik nápadů, jak si zpestřit nudné svačiny či obědy „s sebou“.
Redakce
18. 8. 2020
Domácí marmeláda: stačí obyčejný kastrůlek a vařečka
Velké hrnce, želírovací cukry a pektiny? Kdeže! Uvařit domácí marmeládu může být překvapivě snadné. Stačí ovoce, cukr a obyčejný kastrůlek.
Tereza Víchová
6. 8. 2020
Naše národní zlato: šunkový chlebíček s vajíčkem žádná novinka nepřekoná
Český, poctivý a více než půl století neměnný. Tradiční chlebíček je naše know-how a nevyrovná se mu žádná plněná bageta. Viděli jsme jeho výrobu, zkusili si to „na vlastní ruce“ a zjistili, jak se pozná ten kvalitní.
Tereza Víchová
30. 7. 2020
Výběr olivového oleje: pár jednoduchých pravidel ušetří vaše peníze
Jeho chuť a vlastnosti oceňovali už ve starověku a dodnes je jednou z nejběžnějších ingrediencí, která se v kuchyni používá. V řadě zemí světa patří mezi základní suroviny, zejména v těch, kde se lidé ve zdraví dožívají vysokého věku. Kde všude se dá použít olivový olej a na co se zaměřit při jeho nákupu?
Kateřina M. Košutová
21. 7. 2020
Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?
Vejce jsou levné, ale neuvěřitelně výživné jídlo. Obsahují relativně málo kalorií, zato jsou nabitá bílkovinami, vitamíny i různými stopovými prvky. Způsobem, jakým je připravujete, přitom můžete ovlivnit jejich nutriční hodnotu.
Kateřina M. Košutová
23. 6. 2020
Jakou chuť má rukola?
Zvláštní, těžko popsatelná chuť rukoly dokáže zpestřit jídlo, ale také přebít jiné složky v receptu. Proto by se to s ní nemělo přehánět. Výborná je nejenom na vaření, ale také jako málo známá zelenina s výraznými léčivými účinky.
Simona Procházková
22. 6. 2020
Slizké, ale chutné. Nejklouzavější houby
Začala sezóna klouzků. Někteří houbaři se jim vyhýbají kvůli pracnému čištění. Sliz z kloubouků však stačí jednoduše setřít. A můžeme se pustit do vaření, třeba podle tradičního receptu na „klouzandu“.
Petr Havel
17. 6. 2020
Mladé vodnice lze jen tak orestovat na másle
Lidé jí říkají také ředkev vodnice nebo tuřín vodnice. Tyhle názvy nejsou přesné, ale to není podstatné. Důležité je, že vodnice je nenáročná, a přitom velmi výživná a léčivá zelenina.
Simona Procházková
15. 6. 2020
Jak dostat z koření co nejvíc chuti. Nepřítel je slunce a špatný nůž
Nic nedodá jídlu takovou chuť jako koření. Aby chutnalo vždy skvěle a vytěžili jste z něj maximum, je potřeba držet se několika jednoduchých zásad. Díky nim stačí přidat podstatně méně koření a vaše vaření získá zcela nový rozměr.
Alena Teclová
9. 6. 2020
Starobylý tuřín: co z něj uvaříte, bude zdravé
Tuřín je starodávný druh kořenové zeleniny, který v dnešní době opět zažívá návrat do našich kuchyní. Chutí připomíná kedlubnu, je velmi dietní, výživný a celkově posilující.
Simona Procházková
8. 6. 2020
Znáte triky pravých mistrů grilu? Vyzkoušejte si to v testu
Grilování je oblíbenou letní činností mnoha Čechů. Ale dobře připravit jídlo v klasickém grilu na dřevěné uhlí vyžaduje zkušenosti a také pár zažitých omylů a spáleného, tvrdého nebo nedopečeného masa. Vyzkoušejte v našem testu, jak rozumíte grilování.
Tereza Víchová
4. 6. 2020
Kdo zatím marně hledá hřiby, pochutná si na opeňce
Hřibů ještě moc neroste, netrpěliví houbaři tak mohou vyzkoušet méně známou jedlou houbu – opeňku měnlivou. Kdysi hojně sbíraná houba má výhodu v tom, že roste obvykle ve velkých trsech, takže vám vystačí na guláš i polévku zároveň.
Petr Havel
3. 6. 2020
Jaké bylinky obsahuje provensálské koření
Na maso, na ryby, do zeleniny… Ať provensálské koření přidáte kamkoliv, dodá pokrmům typickou, nezaměnitelnou chuť. Přenese vás do slunné jihovýchodní Francie, potěší vaše chuťové buňky a díky léčivým vlastnostem všech svých složek udělá dobře i vašemu tělu. Jaké je jeho typické složení?
Kateřina M. Košutová
2. 6. 2020
Artyčoky překvapí
Zelenina příbuzná bodláku má být čerstvá, pak oceníte její chuť, a zejména využijete silné léčivé účinky této rostliny.
Simona Procházková
25. 5. 2020
Víte, jaký je rozdíl mezi mletým masem a mletým polotovarem?
Receptů s mletým masem je snad nekonečně mnoho. Může být smažené, pečené, plněné, zapékané… výsledek ale vždy záleží i na kvalitě vstupní suroviny. Jak rozlišovat a zpracovávat mleté maso a jak poznat to nejlepší?
Petr Havel
20. 5. 2020
V kuchyni mají využití i ředkvičkové listy
Sezóna českých čerstvých ředkviček je v plném proudu. Již brzy však v obchodech skončí, léto ředkvičkám pěstovaným na polích nepřeje. Můžeme si je vypěstovat i sami, není to náročné a využijeme jak bulvy zeleniny, tak její lístky.
Petr Havel
13. 5. 2020
Zelený chřest není třeba loupat
Zelený a bílý chřest vyžadují trochu jiné zacházení při úpravě. U obou je pak již mnoho a mnoho možností, jak si na nich pochutnat. Chřest zapečený, grilovaný, nakládaný, připravený na pánvi… Čerstvý chřest je právě teď v prodeji, můžete si ho ale i zamrazit na později.
Redakce
30. 4. 2020
Jaké maso na steaky? Přeci české
Není nad steak ze skutečně kvalitního hovězího. Navíc když je z Česka… Autoři projektu Miluju hovězí nabízejí mapu tuzemských chovatelů, od kterých si můžete maso přímo koupit nebo objednat.
Petr Havel
29. 4. 2020
Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení
Tuzemskou variantu kapary – delikatesy z poupat květů – snadno připravíme i doma podle jednoduchého receptu. Potřebujeme jen pampelišky natrhané ve správný čas a trpělivost.
Petr Havel
22. 4. 2020
Pečení bez droždí: kvasnice si doma jednoduše připravíte z dostupných surovin
V Americe chybí toaletní papír, u nás zase droždí. S největší pravděpodobností v návaznosti na masivní vykupování mouky v minulém měsíci. Naštěstí se dají kvasnice připravit doma, a to ze snadno dostupných surovin. Způsobů je hned několik.
Alena Teclová
20. 4. 2020
Návrat pečení – domácí rohlíky podle osvědčeného receptu
Rohlíky asi doma nepečeme každý den. Chvíli to trvá, ale ta chuť a vůně… Domácí pečení může zpestřit společné chvíle i jídelníček. Poradíme, jak na to.
Petr Havel
8. 4. 2020
121
–
150
/
311
První strana
Předchozí strana
2
3
4
5
6
7
8
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Nutriční terapeutka vysvětluje, kolik jíst příloh
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji