největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
vaření
vaření
31
–
60
/
307
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Kanárské ostrovy: zkuste recept na tradiční jídlo conejo al salmorejo
Conejo al salmorejo je králík marinovaný a dušený ve speciální omáčce s olivovým olejem, vínem a dalšími aromatickými ingrediencemi. Můžete ho ochutnat během dovolené na Kanárských ostrovech, nebo připravit doma. Jaké další speciality nabízí kuchyně poznamenaná španělským vlivem?
Petr Havel
1. 4. 2022
Fazole adzuki jsou dobré na trávení i hubnutí
I když existují v širší barevné škále, nejznámější jsou fazole adzuki v červené barvě. Mají příjemnou ořechovou chuť, snadno se začleňují do různých pokrmů a kromě toho jsou nabity spoustou důležitých živin.
Kateřina M. Košutová
31. 3. 2022
Soljanka – jeden z nejznámějších pokrmů ukrajinské kuchyně
Polévka soljanka je jedním z typických jídel Ukrajiny. Má mnoho variant, ale prakticky v žádném receptu nechybí jedna surovina – okurky.
Petr Havel
17. 3. 2022
Středomořská dieta: na hubnutí a proti civilizačním chorobám. Jak na to?
Středomořský způsob stravování, který je známý z dovolenkových destinací v zahraničí, dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější typ stravování i u nás. Jídelníček ze Středomoří je pestrý, chutný, vyvážený a obsahuje vysoké množství antioxidantů.
Redakce
4. 3. 2022
Zvýšení cen potravin k nám přivedlo více lidí než jiné roky, říká ředitelka potravinové banky
Rozhovor
Po masivním zdražování energií a potravin stoupl počet těch, kteří potřebují potravinovou pomoc. Kdo na ni má nárok a co všechno v potravinové bance může dostat? „Pro potraviny si chodí několik skupin lidí,“ popisuje Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Střední Čechy.
Kateřina Čepelíková
2. 3. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
10 rad, jak vybrat parní hrnec
Parní hrnec je skvělou volbou pro všechny, kteří začali pracovat na své postavě, nebo jen chtějí omezit nadbytek tuku či soli v jídelníčku. Jenže podle čeho vybírat parní hrnec, když je jich na trhu tolik?
Kateřina Čepelíková
24. 2. 2022
Jak si udělat domácí zabijačku
Ovar, tlačenka, jitrnice, jelita… Zažít v reálu domácí zabijačku, dříve tradiční součást společensko-gastronomického života na venkově, je a bude stále vzácnější. Jaká pro ni platí pravidla a co všechno byste měli vědět předem?
Petr Havel
23. 2. 2022
4 recepty, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce
Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby se nám její každodenní konzumace nezprotivila? Odborníci poradili několik kreativních způsobů.
Redakce
20. 2. 2022
Jak dochutit a zkrášlit zimní polévky
Polévky jsou pokladem celosvětové gastronomie, jsou zcela výjimečnou položkou v každodenním menu. Polévky nás dokáží zahřát i zchladit, dodají tělu potřebné tekutiny i energii.
Lenka Formánková
20. 1. 2022
Koriandr: bylina zvláštní chuti a velké síly
Koriandr je zdravý a obsahuje mnoho vitamínu K, ale nechutná každému. Jsou za tím geny. Používá se jak při vaření, tak v lidovém léčitelství. Listy a semena mají jinou chuť i účinky.
Kateřina M. Košutová
17. 1. 2022
Jak správně rozmrazovat maso? Dva dny v lednici
Maso z mrazáku lidé často rozmrazují na lince při pokojové teplotě, nebo ho nechají pod tekoucí vodou, aby dostatečně povolilo. Takhle se ale v mase množí bakterie a unikají z něj lehce stravitelné bílkoviny. Jak tedy maso rozmrazovat správně?
Kateřina Čepelíková
13. 1. 2022
Slepice se u nás již skoro nevaří. Italové ji připravují na víně
Slepice podle různých receptů bývala rozšířeným jídlem a není to zas tak dávno. Proč se to změnilo? Jaké jsou benefity či nevýhody slepičího masa a jak si s ním poradit v kuchyni?
Petr Havel
7. 1. 2022
Ruské vejce a české chlebíčky: co všechno se jedlo na Silvestra (a už jste na to radši zapomněli)
Silvestrovská hostina nemá zas tak dlouhou tradici. Přesto již několik desetiletí vítáme nový rok s plnými břichy a posilněni alkoholem. Co bývalo na stolech v minulosti?
Helena Singerová
30. 12. 2021
Nejlepší rybí polévka je z vnitřností, hlav i odřezků
Polévka z kapra je klasika, kterou však vídáme na svátečních stolech čím dál méně. Je přitom velmi zdravá a podle jednoduchého receptu ji zvládne uvařit každý.
Petr Havel
17. 12. 2021
Mrazení masa: Jaké maso nesmí do mrazáku?
Jste zvyklí nakupovat čerstvé maso a následně si ho doma v mrazničce zamrazit? Tak to neděláte dobře. Šéf svazu zpracovatelů masa Radek Slanec vám prozradí, proč.
Kateřina Čepelíková
14. 12. 2021
Jak dostat z ořechů maximum: máčejte je, pražte a mixujte
Ořechy nemusíme jíst celé nebo posekané v bábovce. Lze z nich umixovat oříškový krém, připravit nápoj nebo umlít mouku. Aby se ořechová vůně a chuť rozvinula, musíme jim ale trochu pomoci. Poradíme, jak na to.
Kateřina Čepelíková
13. 12. 2021
Recept na skořicové šneky s vla a další dezerty nejen na Vánoce
Stejně jako není povinné na štědrovečerní večeři servírovat smaženého kapra a bramborový salát, nemusíme každoročně mlsat jen vanilkové rohlíčky a linecké. Kdo má chuť vyzkoušet i méně tradiční dezerty, jsou tu recepty na pochoutky z mléka, které jsou navíc jednoduché na přípravu.
Redakce
12. 12. 2021
Lokše – bramborové placky za pár korun
Tato tradiční pochoutka z Moravy a Slovenska patří k dnes nepříliš využívaným, přitom výborným a levným přílohám z brambor. Recept na základní variantu lokše si vystačí s pouhými dvěma surovinami a trochou soli.
Petr Havel
1. 12. 2021
7 jednoduchých tipů, jak vařit pro jednoho
Pokud žijete sami, může pro vás být příprava zdravých jídel skutečnou výzvou, jelikož většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob. Problém může představovat také plýtvání potravinami, těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu…
Susan Bowermanová
20. 11. 2021
Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.
Petr Havel
19. 11. 2021
Indonéská kuchyně je neuvěřitelně pestrá a upotřebí se v ní „co dům dal“
Indonésie se rozkládá na tisícovkách ostrovů, v její kuchyni se tak mísí stovky etnik a mnoho gastronomických vlivů, surovin a výrazných koření, například směs gota. Oficiálně má pět národních jídel, my vám nabízíme recept na specialitu ze Sumatry.
Petr Havel
12. 11. 2021
Šéfkuchař Sapík: Letos upečeme 280 svatomartinských hus. Rezervace máme plné
Rozhovor
ROZHOVOR – Podzim je každoročně zasvěcen zvěřině, a začátkem listopadu i husám. Šéfkuchař Jaroslav Sapík z vyhlášené Restaurace U Sapíků na Klokočné má letos husy až z Francie a zvěřině zasvětil novou kuchařku.
Kateřina Čepelíková
11. 11. 2021
Běžný slunečnicový olej není vůbec vhodný na smažení. Hledejte speciální označení
Stále se to opakuje, a stále se to plete… Slunečnicový olej můžeme vnímat coby zdravou potravinu – pokud na něm nebudeme smažit. Existuje ovšem výjimka, a tou jsou speciální odrůdy označované jako „high oleic“.
Petr Havel
3. 11. 2021
Recepty na Halloween: prsty z těsta, mumie z párků a strašidelné sladkosti
Krvavé prsty, duchové z paprik, pizza s pavučinou a mnoho dalšího. V neděli je Halloween, svátek, který přímo vybízí ke kreativitě v kuchyni.
Helena Singerová
29. 10. 2021
Pečený čaj zahřeje, a ještě provoní byt
Za okny studený vítr a doma útulné teplo provoněné skořicí a hřebíčkem. Sychravé podzimní počasí můžeme trávit s hrnkem sladkého horkého pečeného čaje. Jeho příprava není složitá. Poradíme vám také, jaké ovoce se nejvíc hodí.
Helena Singerová
25. 10. 2021
Rybobraní a další tipy, kde koupit a ochutnat dobrou českou rybu
Ryb jíme v ČR stále málo, a to i našich, sladkovodních. V článku najdete pár tipů na to, kde dobrou českou rybu zakoupit či ochutnat. Tradiční možností jsou výlovy rybníků, ty ale omezil koronavirus.
Petr Havel
22. 10. 2021
Má smysl přesít mouku, když ji napadne hmyz?
Snad každý si někdy z obchodu donesl sáček s moukou a doma zjistil, že ji má „s proteiny“. Respektive s larvami zavíječe moučného nebo s typickou známkou jeho přítomnosti – pavučinkami, které mouku spojují do žmolků a hrudek. Jak se zbavit hmyzu v kuchyni?
Lenka Krbcová
13. 10. 2021
Omáčka ze starého chleba aneb Recept proti plýtvání
Přijde vám škoda vyhazovat starý chléb, ale nevíte si rady, jak ho zpracovat? Kuchař Martin Škoda s Veronikou Láchovou, ředitelkou České federace potravinových bank, v rámci projektu společnosti Penny Market #konecplytvani poradí, jak ze starého chleba vykouzlit chutnou omáčku se zeleninou.
Redakce
9. 10. 2021
Když se nedaří najít lišky, nahradí je lišáky
Liška obecná, v minulosti u nás hojně rostoucí, jedlá, dobrá, a proto často sbíraná houba, se již v našich lesích tak často nevyskytuje. Plnohodnotnou náhradou lišky obecné je přitom jiná houba s podobným názvem – lišák zprohýbaný.
Petr Havel
8. 10. 2021
31
–
60
/
307
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji