Hlavní navigace

Když nemáš otruby, dej tam vločky

28. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vánoce nemusí být zabijákem linie ani pohromou pro vaše zažívání, plné cukru, tuku a bílé mouky. Stačí, když cukroví trochu odlehčíte. Dobré bude pořád. Podívejte se, jak na to.

Sbíhají se vám sliny na vánoční cukroví a v hlavě vám zároveň bije na poplach hlídač štíhlé linie nebo vzpomínka na loňské zažívací potíže? Společně s odborníky na zdravou výživu vám poradíme, jak upéct cukroví, které nebude plné cukru, tuku a bílé mouky. Už vám ale nepomůžeme s tím, jak čelit útokům tchýní a babiček, které za vámi budou běhat s tácem plným tradičního vánočního cukroví. Možná jim ale můžete dát ochutnat to své – buď je nadchnete, anebo si vyslechnete, že zrní je pro slepice. Však to znáte.


Autor: Isifa.cz

Náhražky, které mají zelenou

Nemusíte se vzdát oblíbených vanilkových rohlíčků, pracen nebo lineckého cukroví. Jen si před vánočním pečením připravte celou řadu variant klasických surovin. Letos se totiž obejdete bez bílého i hnědého cukru, klasické mouky i rostlinného tuku. Přesto byste neměli propadat přesvědčení, že zdravěji připravených sladkostí můžete sníst celé mísy.

Přečtěte si: Tmavé cukry se liší od bílého, stejně jako mezi sebou

Termíny zdravé a cukroví spolu moc dohromady nejdou, měli bychom mít pořád na paměti, že cukroví si můžeme dát bez výčitek jen v určitém množství, protože je v něm pořád ve vysoké míře zastoupena energie uložená v tucích a cukrech,“ upozorňuje výživový poradce Michal Šmíd. Tři tipy ale přeci jen pomohou cukroví odlehčit:

1. Oslaďte medem nebo sirupem

Cukr patří k zabijákům štíhlé linie a je spojován s řadou civilizačních onemocnění. Nahradit ho umělými sladidly není zrovna nejlepší nápad, protože se stále diskutuje o jejich vedlejších účincích, jako jsou například bolesti hlavy nebo migrény.

Nebojte se vyměnit cukr za med. „Ten je bohatý na minerální látky, vitaminy (B1, B2, niacin) a enzymy. Obsahuje také látky, jež mají příznivý dopad na ničení bakterií,“ říká výživová poradkyně Eva Vejskalová.

Dalším řešením jsou sirupy – například javorový. Jen pro zajímavost, k podobnému řešení se uchylovaly hospodyně v době válečného nedostatku, kdy byl bílý cukr ojedinělým zbožím na hokynářských pultech. „Cukr je možné nahradit i sladidlem z rostliny stévie nebo použít ovocná sladidla,“ dodává Michal Šmíd.

Tip: Pokud se přece jen bojíte pečení bez cukru, zkuste ho nahradit alespoň hnědým cukrem a dejte ho o polovinu méně, než je uvedeno v receptu. Většina tradičních receptů na cukroví, dorty a další sladkosti počítá se zbytečně velkým obsahem cukru.

K tématu: Jsou sacharidy zabijákem zdraví?

2. Zadělejte kukuřičnou nebo žitnou moukou

Upéct cukroví bez mouky je pro vás pravděpodobně nepředstavitelné. Pro nás také. Proto přijde vhod několik tipů, čím nahradit klasickou pšeničnou mouku, která je součástí snad všech tradičních receptů na cukroví. Zdravějším řešením je nejen mouka špaldová nebo celozrnná.

Pšeničnou mouku můžeme nahradit moukou žitnou, která je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Lidé, kteří nesnesou lepek, mohou použít mouku kukuřičnou nebo amarantovou. Obě chutnají velmi dobře,“ doporučila Eva Vejskalová.

3. Ztužený tuk nahraďte máslem

Je vhodné dát raději méně kvalitního tuku než hodně tuku nekvalitního,“ doporučil serveru Vitalia.cz Michal Šmíd. „Důležité je také vybrat vhodné formy na pečení, které nepotřebují před pečením vymazat – šikovné jsou například ty silikonové,“ dodal.

Je zajímavé pozorovat, že i odborníci na výživu opouští od doporučování rostlinných tuků. „Tuků je v současné době na trhu celá řada a je důležité umět si mezi nimi vybrat ty správné. Naše babičky používaly máslo a sádlo a ztužené rostlinné tuky je vhodné vyměnit právě za ně,“ doporučuje Eva Vejskalová.

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Otruby a sušené ovoce pro šmrncovní cukroví

Nejen základní suroviny je třeba při odlehčeném vánočním pečení vyměnit. Nezapomeňte také na další ingredience. „Tučné a energeticky bohaté složky cukroví vyměňte za zdravější varianty, jako je například zázvor, rozinky, mrkev nebo chalva, která se dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou,“uvedl Michal Šmíd.

Prospěšnou přísadou jsou otruby nebo ovesné vločky, které je možné přidat do mouky. Jejich výhodou je vyšší podíl vlákniny i minerálních látek. Obsah vlákniny bychom ale měli hlídat u malých dětí do deseti let. Jejich střeva totiž nejsou na trávení většího množství vlákniny připravené a mohly by se objevit trávicí potíže, jako je bolest bříška, průjem nebo zácpa,“ upozorňuje Eva Vejskalová.

Nezapomeňte přidat také sušené ovoce, které cukroví dodává vůni a chutná především malým dětem. „Sušené plody si zachovávají až 80 % vitaminů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálních látek a také vlákniny,“ říká Eva Vejskalová. Ovšem pozor na sušené plody ze supermarketů – bývají totiž doslazované nebo kandované. Všímejte si proto etiket.

Na co si dát pozor: Vánoční suroviny na pranýři

Bez vanilky ani ránu

Vánoční cukroví máme spojené s úžasnou vůní, kterou nasáváme nejen při pečení, ale také při jeho servírování a mlsání. Typické je především aroma vanilky. „Z chuťového hlediska je vhodné místo syntetického vanilinu použít skutečné vanilkové tobolky, které koupíte i v některých supermarketech nebo ve specializovaných obchodech s kořením,“ doporučila výživová poradkyně.

Vzdávat se v podstatě nemusíte ani čokolády, dbejte ale na to, abyste na polevu použili takovou, která obsahuje minimálně 70 % kakaa.

K tématu: Jak poznat nefalšovanou čokoládu?

Krémové náplně nemají v odlehčeném vánočním cukroví co dělat. Nahradí je džem, samozřejmě nejlépe domácí. A pokud jste letošní léto promarnili a nemáte vlastní zásoby, kupte si kvalitní zavařeniny. „Dobré džemy obsahují více než dvě třetiny ovoce. Dobře si prohlédněte jejich složení a určitě na nich nešetřete,“ uzavřela povídání o zdravém pečení Eva Vejskalová.

Špaldové linecké cukroví

podle výživového poradce Michala Šmída

Suroviny:

  • 300 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 135 g rostlinného tuku
  • 100 g rýžového sirupu (nebo sladidlo ze stévie)
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřicího prášku
  • vanilka
  • citrónová kůra

Postup:

Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici 2 hodiny. Je to ideální těsto na všestranné využití, na korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (170 °C) cca 15 minut.

Varianty sušenek:

  1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem bez přidaného cukru.
  2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.
  3. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy k tomu zkuste i lžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušenky.

Čtěte dále: Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).