Hlavní navigace

čokoláda

Proč je čokoláda Ritter Sport čtvercová

Velká tovární hala tyčící se nad pár hrázděnými domečky neprozrazuje nic moc o tom, jaká legenda za jejími zdmi vzniká. Fanoušci čtvercové čokolády při pohledu na zdejší parkoviště mají ale hned jasno.

20. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Čaj dávali jako zeleninu do polévky, říká historik

Čaj, káva, čokoláda. Oblíbené nealkoholické nápoje přišly do Evropy před staletími a lidé s nimi nakládali všelijak. Kávu například nastavovali až z třetiny chlebem, fazolemi, ale i barvou s olovem. „U čaje se docela běžně stávalo, že se jednou použitý čaj usušil a pak prodával nic netušícím konzumentům,“ popisuje Karel Černý.

4. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Lidé mi do cukrárny chodí kvůli paštice, směje se Katka Antošová

Vyrobila čokoládové minidortíky – koule, nad kterými srdce zaplesá, ale na Hithitu s nimi propadla. Neúspěch v kampani ji však neodradil, svému produktu věřila, a tak dnes vlastní útulnou cukrárnu a koulí koule o sto šest. A k tomu pořádá kurzy a servíruje paštiku s Proseccem.

7. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Osudové setkání: český výrobce dělá čokolády z kakaa přímo od farmáře

V brněnské čokoládovně Ajala vzniká tak trochu jiná čokoláda. V roce 2014 Filip Teplý začal vyrábět čokoládu podobnými postupy, jako ji kdysi připravovali staří Mayové. Nyní našel v Ekvádoru i přímého dodavatele kakaových bobů.

14. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Čokoláda: nic míň, nic víc

Klesající prodeje čokolády vedly k tomu, že se výrobci snažili dokázat, jak je pro nás kakaová pochoutka zdravá. Manipulovali s výzkumy a médii, zatímco odborníci na výživu jen nevěřícně kroutili hlavami.

Doba čtení: 6 minut

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

O čokoládě toho bylo napsáno mnoho. Mnoho kontroverzního, především ze zdravotního hlediska. Jisté je to, že čokoláda a její chuť, když se rozplývá na jazyku, nám dává pocit štěstí. Je pro nás ale čokoláda skutečně dobrá?

Doba čtení: 5 minut

Piškoty a hořká čokoláda: častý dietní omyl při průjmu

Tradovaní pomocníci při průjmu, jako jsou piškoty, suchary či hořká čokoláda, nám vůbec pomoct nemusí, naopak. Jaká dieta je při střevních potížích nejúčinnější?

Doba čtení: 4 minuty

Nechutné kakaové boby. Chtěli byste z nich čokoládu?

SZPI ve spolupráci s Celní správou nevpustila na trh 22 tun plesnivých kakaových bobů.

9. 4. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

dTest našel velikonočního zajíce z falešné čokolády

Jeden zajíc je čokoládový a druhý jen z kakaové polevy. Kterého si pro své ratolesti vyberete, když stojí prakticky stejně? dTest na trhu našel vzhledově podobné zajíce, ale každého s jiným složením.

27. 3. 2018 17:30
Doba čtení: 3 minuty

Čím naředit čokoládu na polevu?

Napečeno, byt provoněn, stačí už jen dozdobit vánoční cukroví čokoládovou polevou? Poradíme, jak naředit polevu z čokolády i tukovou polevu. Odborné rady poskytla viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

6. 12. 2017 12:00
Doba čtení: 1 minuta

Čokoládové mince se vyrábějí podobně jako ty kovové

Čokoládové mince už co nevidět naplní mikulášské balíčky našich ratolestí. Budou třpytivé, s obrázky nebo s plastickými motivy. Pojďte se podívat, jak se vyrábějí.

1. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Dražovat lze želé, ořechy, sušené ovoce, semínka, a dokonce i extrudované cornflakes, ale existují i potraviny, které prostě dražovat nelze, ani kdybyste hodně moc chtěli. Které to jsou a proč to nejde?

2. 11. 2017 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě? Máčením ne

Doba tukových polev je pryč. Dnes jsou oříšky či ovoce opravdu v čokoládě. Jejich výroba není tak snadný proces, jak by se na první pohled mohlo zdát.

1. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kaufland stahuje čokolády, důvodem je salmonela

Společnost Kaufland v některých svých výrobcích zjistila přítomnost bakterie rodu Salmonella.

11. 8. 2017 12:10
Doba čtení: 1 minuta

Kofila vymění tradičního mouřenína

Čokoládová tyčinka Kofila se po celou dobu své více než devadesátileté existence může chlubit prakticky nezměněnou recepturou a známým žlutým obalem s postavou mouřenína. To se teď změní – ale jen na krátko.

9. 3. 2017 12:21
Doba čtení: 1 minuta

Nejvyšší čas koupit toho nejčokoládovějšího Mikuláše

Mikuláš je jednou z nejkrásnějších tradic. A také jednou z mála dosud dodržovaných. I čokoládová figurka se statečně drží mezi záplavou konkurenčních Santa Clausů (proč, copak někdy chodil s čertem a andělem?) a nechutnými náhražkami s rostlinným tukem.

3. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Takhle vzniká Ajala, druhá nejlepší čokoláda na světě

Nefungují ani dva roky, přesto se jim daří jako málokomu. Jejich čokolády jsou totiž zcela unikátní – boby si sami praží, sladí panelou a výslednou čokoládu pak ručně zabalí do nepřehlédnutelných obalů. Dejte si Ajalu.

Doba čtení: 7 minut

V Kauflandu už začaly Vánoce. Letos zas o něco dřív

Zatímco loni začaly Vánoce v Kauflandu na konci září, letos si s nimi trochu pospíšili. Vedle obalů na sešity a letních doplňků už dnes stojí Mikuláš.

15. 9. 2016 11:42

„Neměknoucí“ čokoláda

Čokoláda, která se v horku nerozteče. To je sen nejen pro člověka s prsty zapatlanými od oblíbené pochoutky, ale zejména výrobců. Čokoláda odolná horku bude skvělým artiklem „v teplých krajích“.

Doba čtení: 2 minuty

Salima 2016: Trojice českých výrobců, kterou musíte znát

Před pár dny skončil jubilejní ročník potravinářského veletrhu Salima, který hostil nepřeberné množství vystavovatelů, chutí, vůní i výrobků, které ještě neznáte. Poznejte trojici těch, kteří nás nejvíce zaujali.

25. 2. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Inspekce kontrolovala automaty s nápoji. Mezi hříšníky je i Coca Cola

Inspekce při kontrole automatů s teplými nápoji zjistila zásadní nedostatky. Prodejci nás klamou, seč jim síly stačí. Čokoláda není čokoláda a mléko není mléko. Známe hříšníky.

16. 12. 2015 14:51
Doba čtení: 6 minut

Čokoláda z lednice prostě není ono. Může za to chemie

To, jak na nás působí čokoláda, je důsledkem řady vzájemně se doplňujících efektů. Některé z nich jsou důsledkem už původního chemického složení, jiné fígle jsou ale dílem technologů a postupného odlaďování výrobních postupů.

Doba čtení: 5 minut

V roce 2020 dojde kakao? Nevěřím, říká majitelka Čokoládové cukrárny

Nepropadejte panice, ale brzy můžeme být bez čokolády. Celosvětová poptávka je rychlejší než rychlost produkce kakaa, tvrdí největší světový výrobce. Nic moc extra se neděje, pochybuje Klára Frycová.

Doba čtení: 7 minut

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Blíží se Velikonoce a nákup výslužky pro děti i koledníky. Víte, jak vybrat kvalitního čokoládové zajíce a vejce?

26. 3. 2015 16:13
Doba čtení: 2 minuty

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

V největším zápřahu dokáže během jediného dne vyrobit i dvě tisícovky čokoládových lanýžů. Zkušené chocolatiérce Lucii Glaister nemohu ani v nejmenším konkurovat, čokoládu a tvoření ovšem miluji, a tak jsem se zúčastnila jejího tříhodinového workshopu.

Doba čtení: 5 minut

Jak jednou ochutnáte cupcake od Lany Libin Mayer, zamilujete se

Procestovala celý svět, pekla v kuchyni s michelinskou hvězdou. Nakonec zakotvila v České republice, aby nám pekla cupcaky a dorty, bez kterých už bychom život neměli tak sladký.

Doba čtení: 5 minut

Hříšně zdravé brownies. Ale neříkejte, že je z fazolí

Upéct zdravý dezert se možná zdá být utopií, ale klidně zapomeňte na čokoládu, cukr, mouku i máslo. Zdravé moučníky se teď totiž pečou i z fazolí.

Doba čtení: 3 minuty

Do ledové čokolády se nikdy nekouše

Proč jí říkáme čokoláda, když to žádná čokoláda není? A proč se jí říká ledová, když neobsahuje led? Tajemství ledové čokolády odhalí její jediný výrobce v České republice.

Doba čtení: 4 minuty

20 tipů, jak přežít Velikonoce

Proč už teď? Pokud si chcete na svátky dopřávat, neuškodí na to tělo trochu připravit. Máme pro vás dvacítku tipů, které pomohou Velikonoce přežít ve zdraví a s energií.

Doba čtení: 5 minut

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Doba čtení: 7 minut