Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
tuky
tuky
1
–
30
/
83
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Ty nejlepší pistácie? Jsou tmavě zelené a uskladněné v lednici
Poznat zralé a dobré pistácie je snadné, jejich kvalitu poznáte i skrze sáček, v němž se obvykle prodávají. Poradíme jak. Bonusem budiž informace o tom, jaké benefity pistácie představují pro naše těla a jak je skladovat, aby dlouho vydržely.
Redakce
21. 4. 2023
Ztučnělá játra má až třetina lidí, hrozí jim cirhóza. Orgán se přitom může uzdravit
Nemoc, která nejčastěji ničí naše játra, nemá nic společného s alkoholem. Takzvané NAFLD, tedy nealkoholické ztukovatění jater, souvisí hlavně s obezitou, diabetem 2. typu, vysokým cholesterolem či vysokým krevním tlakem. Jen v prvních dvou fázích ho přitom lze zvrátit, pak už je léčba jater velmi obtížná. Stačí přitom vlastně docela málo – žít pokud možno zdravě.
Anna Dvořáková
19. 4. 2023
Kostka másla už nemá vždycky 250 g. Jak nenaletět na zdánlivě nízkou cenu?
Aktualita
Máslo jsme si řadu let kupovali jen jako čtvrtkilovku nebo tzv. osminku, nově jsou ke koupi balení másla o váze 170 g. Jak zjistit, zda se nákup takového másla vyplatí, či nikoliv?
Kateřina Čepelíková
10. 2. 2023
Počet nových komentářů
4
Bílý povlak na čokoládě není plíseň. Ale je bezpečné ho sníst?
Určitě se vám už někdy stalo, že jste si s chutí rozbalili svou oblíbenou čokoládou nebo třeba bonboniéru a zjistili jste, že na sobě má nevábný bílý povlak. Nejspíš vás ihned přešla chuť a čokoláda putovala do koše. Je však opravdu nutné ji v takovém případě vyhodit, nebo ji můžete bez obav sníst?
Kateřina M. Košutová
20. 12. 2022
Čím při pečení nahradit drahé máslo? Řešením je směsný tuk. Ale jaký?
Aktualita
Čím nahradit drahé máslo při pečení, toť otázka, kterou se aktuálně zabývá spousta lidí, kteří se ani letos nehodlají vzdát domácího cukroví. Variantou může být tuk, který máslo částečně obsahuje.
Redakce
27. 10. 2022
V Polsku krmili kuřata technickým olejem, maso mohlo skončit i v Česku
Aktualita
Polským drůbežářským průmyslem otřásá skandál. Novináři odhalili, že v krmných směsích pro drůbež se používaly škodlivé technické tuky, zřejmě ve snaze srazit cenu masa co nejníže. Drůbež od našich severních sousedů přitom tvoří zhruba polovinu zdejší nabídky, úřady se proto dožadují dalších přísných kontrol.
Redakce
6. 10. 2022
Počet nových komentářů
2
Rozmrazené máslo v obchodech být může. Bez potíží ho poznáte podle označení
Aktualita
Jako evergreen se čas od času znovu objeví zpráva, že v obchodech je k mání až rok zmrazené a následně rozmrazené máslo. Víme, jak ho poznat i v čem může být horší ve srovnání s máslem čerstvým.
Kateřina Čepelíková
14. 9. 2022
Počet nových komentářů
4
Sedm rad pro opravdu zdravý salát k obědu
Salát k obědu? Ano. Zeleninový salát jako příloha k masu? Ano. Samotný zeleninový salát? Ne. Jak nutričně vyvážit jídlo, které bývá nejvíce energicky bohaté, tedy oběd? Radili jsme se s výživovou specialistkou.
Kateřina Čepelíková
3. 8. 2022
Hera má méně tuku. Výrobce ho v tichosti nahradil vodou
Za pár let Hera oslaví sté narozeniny a už teď má pro své zákazníky „dárek“. Obsahuje méně tuku, a to v obou svých variantách.
Kateřina Čepelíková
17. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
Co Čechům nejvíc ničí játra? Alkohol to není
Jde o nemoc, která nebolí a jejíž projevy buď nezaznamenáte, nebo lehce přehlédnete. Můžete s ní proto žít léta. Následkem však je ztučnění a nezvratné poškození jater. Odborníci přitom odhadují, že metabolickou nealkoholovou tukovou chorobou u nás trpí každý 4. obyvatel.
Hana Válková
26. 4. 2022
Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.
Petr Havel
19. 11. 2021
Počet nových komentářů
8
Běžný slunečnicový olej není vůbec vhodný na smažení. Hledejte speciální označení
Stále se to opakuje, a stále se to plete… Slunečnicový olej můžeme vnímat coby zdravou potravinu – pokud na něm nebudeme smažit. Existuje ovšem výjimka, a tou jsou speciální odrůdy označované jako „high oleic“.
Petr Havel
3. 11. 2021
Počet nových komentářů
2
Jak se z nebezpečné řepky stala řepka jedlá
Významnou součástí řepkového oleje byla v minulosti kyselina eruková, která je zdraví škodlivá. A je pravda, že takový olej se k jídlu nehodil. Od té doby se ovšem složení oleje z řepky významně změnilo, nyní je zcela bezpečný a patří k nejkvalitnějším olejům vůbec.
Petr Havel
19. 5. 2021
Počet nových komentářů
9
Sádlo je v mnoha ohledech zdravější než máslo nebo rostlinný tuk
Donedávna zatracované sádlo prožívá renesanci. Mnozí odborníci tvrdí, že při smažení je bezpečnější než rostlinné oleje a při mazání na chleba zdravější než máslo. Využít se dá i při ošetření pleti nebo jako součást domácí lékárničky.
Kateřina M. Košutová
25. 2. 2021
Mléčné výrobky: máme sáhnout raději po plnotučné, nebo nízkotučné verzi?
Někdo chce snižovat příjem tuku v jídelníčku, ale „light“ verzí se obává. Co je pravdy na tom, že nízkotučné jogurty jsou šizené a plné podivných přídatných látek? A kdo si má dopřávat smetanovou verzi jogurtu?
Karolína Otavová
16. 11. 2020
Jsou jako máslo? V chuti mezi „máslovými“ roztíratelnými tuky propadla Rama
Test
Roztíratelné rostlinné tuky řada lidí používá namísto másla. A výrobci se snaží tuto iluzi podpořit. Test se zaměřil na to, jak se jim to daří, a prověřil rostlinné tuky s máslovou příchutí nebo s přidaným máslem.
Redakce
23. 10. 2020
Počet nových komentářů
4
Majonéza – proč je považována za nezdravou, když je to olej a vejce?
Jím majonézu, dělá to nutně můj jídelníček špatným? Její hlavní složky jsou zdravé, tak v čem je problém? Záleží, jakou majonézu jíte, a hlavně jak často a s čím ji jíte.
Karolína Otavová
6. 10. 2020
Počet nových komentářů
6
Bojkot palmového oleje nemá logiku, tvrdí odborník na tuky
Konzumace palmového oleje není třeba se přehnaně bát. Říká to docent Jiří Brát, autor publikace na toto téma a expert na problematiku potravinářských olejů, technologií a výživy.
Petr Havel
4. 9. 2020
Počet nových komentářů
4
Velký přehled rybích konzerv a pomazánek. Rozdíly v obsahu zdravých tuků jsou ohromné
TEST – Odborníci Státního zdravotního ústavu porovnali obsah vybraných omega-3 mastných kyselin v rybích konzervách a pomazánkách. Výsledky je překvapily.
Lenka Krbcová
6. 6. 2020
Omega-3 podle studie nechrání proti rakovině. Jíme snad „zdravé tuky“ zbytečně?
Omega-3 mastné kyseliny představují obrovský byznys, skutečná prospěšnost těchto látek je však sporná. Nová studie jejich zdravotní přínosy prakticky nepotvrzuje.
Pavel Houser
18. 3. 2020
Jste těhotná? Nezapomeňte na tuky
Tuky jsou důležitou složkou výživy budoucích matek. V těhotenství mají klíčový význam pro vývoj plodu. Jaké potraviny by neměly v jídelníčku těhotné a kojící ženy chybět?
Redakce
25. 2. 2020
Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř
Bez typické vůně, která se line z pánve s řízky a kaprem, si asi ty pravé Vánoce nelze představit. Správně připravená smažená dobrota ale není samozřejmost. Zkazit ji může třeba špatná kvalita strouhanky nebo způsob přípravy masa a smažení.
Tereza Víchová
23. 12. 2019
Počet nových komentářů
2
Zákeřné Vánoce: Depresi můžeme mít i ze smaženého a tučného jídla
Na vznik deprese může mít vliv i přejídání a nevhodný jídelníček. Jak se ale zařídit o Vánocích, svátcích typických tím, že občas až nezřízeně hodujeme? Místo kapra si dejte lososa a rozhodně zapomeňte na celodenní půst i pivo „na trávení“.
Tereza Víchová
19. 12. 2019
Na budování svalů potřebujete víc než jen bílkoviny
Proteinové nápoje i jogurty zaplavily náš trh, chceme svaly, tak je budujeme za pomocí bílkovin, přičemž ubíráme sacharidy a tuky. Jenže to je chyba.
Susan Bowermanová
11. 12. 2019
Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?
Naše tělo pro správné fungování potřebuje celou řadu vitamínů a minerálů. Některé si dokážeme vytvořit sami a jiné látky musíme dodávat pomocí správné stravy. Jednou z nich je i omega-3. Jaké jsou účinky, dávkování a zdroje v potravinách?
Michaela Polcarová
27. 11. 2019
Výhody a nevýhody průmyslově vyráběných potravin. Co převažuje?
Průmyslově vyráběným potravinám se velmi často nevyhneme. Co všechno obsahují a proč? Mohou nám škodit? Podle naší přední odbornice, profesorky Jany Dostálové, není důvod je hromadně zatracovat, ale dobře vybírat.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2019
Počet nových komentářů
5
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy, po kterých se netloustne a neškodí nám. A výrobci slaných pochutin nás v této domněnce jen utvrzují.
Jana Kuklová
24. 1. 2019
Počet nových komentářů
5
Tuk vylitý do dřezu tvoří hmotu podobnou betonu
Olej po smažení a další tuky, které vylijeme do dřezů a toalet, způsobují ucpávání kanalizace a škody za miliony. Na rozdíl od betonu je tuková ucpávka pružná a nelze ji rozbít.
Petr Havel
14. 12. 2018
Počet nových komentářů
3
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Počet nových komentářů
3
Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo
Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.
Petr Havel
29. 6. 2018
1
–
30
/
83
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Artróza
Tourettův syndrom
Tenisový loket
Rakovina hrtanu
Rakovina prsu
Kuří oko
Onemocnění prostaty
Kašel
HIV / AIDS
Mentální anorexie
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji