největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
med
med
1
–
30
/
84
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Vyrábějí medy v barvách duhy, přitom se obejdou bez chemie
Vyrábějí medy v barvách, jaké jste možná ještě nikdy neviděli. Sytá fialová, růžová, žlutá a dokonce i modrá, a přitom nepoužívají barviva, ani kouzla a čáry. Jen přírodní přísady.
Kateřina Čepelíková
5. 5. 2025
Lahodný pampeliškový med zvládne připravit každý. Zkuste osvědčený recept bez vaření
S příchodem krásného teplého počasí se trávníky začnou hemžit zlatými květy smetánky lékařské. Zatímco někteří lidé ji vnímají jako plevel, jiní ji využívají jako léčivku a k přípravě nejrůznějších dobrot, jako je třeba pampeliškový med. Není to však med v pravém slova smyslu, jako spíše sirup. Dá se ale místo klasického včelího medu mazat na pečivo nebo používat ke slazení čaje.
Dana Široká
23. 3. 2025
Marmeláda, nebo džem? Nově to bude jedno. Nová pravidla se dotknou i medu a vajec
Aktualita
Ministerstvo zemědělství připravuje sadu vyhlášek o potravinách – díky tomu bude například těžké některé z nich falšovat. Změny se budou týkat například medu i marmelád, ale i teplot, při kterých bude možné uchovávat vejce.
Kateřina Čepelíková
6. 12. 2024
Včelí pyl obsahuje množství živin, ale tvrzením o zázračných účincích je lepší nevěřit
Koupit se dá med, mateří kašička, ale také pyl sesbíraný včelami. Obsahuje množství živin od bílkovin až po vitamíny. Není však překvapením, že marketing může nutriční informace o produktech poněkud zkreslovat. Podívejme se raději, co říkají o včelím pylu vědecké studie.
Rhiana Horovská
29. 5. 2024
Konec medů ze zemí EU a mimo země EU. Změní se i označení pro ovocné šťávy a džemy
Aktualita
Označování medů bude transparentní, už na etiketě bychom se měli dočíst, z jaké země pochází. A pokud půjde o med ze směsí, už na čelní etiketě se dozvíme, z jakých zemí pochází. Schovávat se za formulku „ze zemí EU a mimo země EU“ už nepůjde.
Kateřina Čepelíková
2. 2. 2024
Med od Medokomerc obsahoval antibiotikum. Neví se, kde se tam lék vzal
Med od společnosti Medokomerc, jedné z největších firem na zpracování medu u nás, musel před časem ve velkém zmizet z trhu. Obsahoval totiž antibiotikum, kterým se léčí včely, ale ne primárně u nás. Zjišťovali jsme, odkud se ATB v medu vzala a proč je to problém.
Kateřina Čepelíková
31. 8. 2023
Víte, že včela žije jen šest týdnů? Kvůli půlkilovce medu nalétají včely přes 50 tisíc kilometrů
Málokdo to ví, ale i včely mají svůj světový den. Připadá právě na dnešek, na dvacátého května, a slaví se teprve po šesté. Má připomenout význam včel pro lidstvo a jejich zranitelnost.
Redakce
20. 5. 2023
V Polsku krmili kuřata technickým olejem, maso mohlo skončit i v Česku
Aktualita
Polským drůbežářským průmyslem otřásá skandál. Novináři odhalili, že v krmných směsích pro drůbež se používaly škodlivé technické tuky, zřejmě ve snaze srazit cenu masa co nejníže. Drůbež od našich severních sousedů přitom tvoří zhruba polovinu zdejší nabídky, úřady se proto dožadují dalších přísných kontrol.
Redakce
6. 10. 2022
Co je vláknina a jak prospívá lidskému zdraví?
Dostatek vlákniny ve stravě si spojujeme především se správným fungováním střev. Má však řadu dalších benefitů pro lidské tělo a procesy, které se v něm odehrávají. Kolik vlákniny denně by měl člověk sníst a které potraviny jsou na ni bohaté? A na co si dát pozor?
Kateřina M. Košutová
18. 8. 2022
Na jaké medy si dát pozor: čtvrtina kontrolovaných nevyhověla
Potravinářská inspekce pravidelně a dlouhodobě sleduje kvalitu a falšování medů prodávaných v České republice. Aktuálně ukázala produkty, které loni neprošly kontrolou jakosti.
Lenka Krbcová
30. 5. 2022
Kakaové nibsy v medu: Když síly spojí čokoládovna a včelaři
Aktualita
Čokoláda se dá kombinovat s lecčíms, klasikou jsou ořechy, sušené ovoce, ale specialisté, kteří čokoládou doslova žijí, ji klidně zkombinují s chlebem nebo whisky, a nebo kakaové boby naloží do pečlivě vybraného medu.
Redakce
2. 2. 2022
Med místo cukru do vánočního cukroví? Prodlouží jeho trvanlivost
Med je možností, jak osladit vánoční cukroví a ubrat na klasickém cukru. Pro jeho použití se hodí znát několik zásad a možností výběru z nabídky různých druhů medů.
Petr Havel
8. 12. 2021
Který med neztvrdne? Pastovaný
Pastový med, na rozdíl od tekutého, nekrystalizuje, tedy neztvrdne a dobře se roztírá. Včelař popisuje, jaké květy jsou pro něj nejlepší a jaké je tajemství jeho výroby.
Helena Singerová
2. 12. 2021
Z dědy na vnuka: rodinné včelařství převzal v šestnácti letech, úspěch má s pastovým medem
V pouhých 23 letech získal Petr Špaček z rodinného Včelařství Špaček ocenění Regionální potravina za květový pastový med. Ke včelám ho přivedl jeho dědeček, který mu stále s péčí o úly pomáhá. Na Vysočině se co nejšetrněji starají o 150 včelstev.
Redakce
18. 10. 2021
UV otisk prstu: český vynález na odhalování pančovaného alkoholu. A nejen na něj
Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně přicházejí s novou zobrazovací metodou, která využívá prosvěcování tekutého vzorku ke zjišťování možného pančování. Jednoduše tak určí odrůdu vína nebo druh džusu.
Petr Havel
30. 7. 2021
Proč ubývá českého medu a proč je čím dál dražší
Komentář
KOMENTÁŘ – Pokles produkce medu v České republice nezpůsobuje pouze počasí. Problematika je složitější, a pokud se nezmění například přístup k druhům pěstovaných plodin a míra používané chemie, nezbude nám zřejmě, než za dobrý český med platit čím dál víc.
Petr Havel
14. 7. 2021
Rok 2020 byl pro nás tím nejhorším za posledních padesát let, říká včelař
Včelaři zažívají těžké časy, někteří letos nestočili ani skleničku medu. Podle svazu včelařů byla letošní snůška podprůměrná po celé zemi, medu je o polovinu méně než třeba loni. Kdo je na vině a projeví se to na ceně?
Kateřina Čepelíková
12. 10. 2020
Studie porovnávaly léky a med: je opravdu zázrakem na kašel a nachlazení?
Med není jen jedním z nejstarších sladidel, ale patří i k nejstarším přírodním léčivům. O jeho pozitivním vlivu při léčbě nachlazení a dalších antibakteriálních účincích se lidé přesvědčili už v dávné historii. Jeho léčivé působení však vyzdvihují dnes i odborníci, přestože je k dispozici široká paleta nejrůznějších moderních medikamentů.
Kateřina M. Košutová
5. 10. 2020
Med podraží, včely jsou zdecimované
Komentář
KOMENTÁŘ – Nemoci výrazně snížily počet včelstev. Za vůbec nejdůležitější příčinu úhynů považují odborníci některé hobby včelaře, případně i „městské včelaře“, kteří z neznalosti či pohodlnosti zanedbali péči o včelstva a prevenci jejich chorob. Včel tedy bude málo a med bude o dost dražší.
Petr Havel
17. 4. 2020
Kvalitu medu u nás začínají posuzovat profesionálové – konečně!
Stát se skutečným degustátorem medu není vůbec jednoduché ani levné. Ale je to důležité pro to, aby se na našem trhu prosadily medy skutečně kvalitní, jako jsou vítězové letošního ročníku soutěže Med roku.
Petr Havel
16. 10. 2019
Vyhyneme bez včel?
Komentář
KOMENTÁŘ – Katastrofické zprávy jsou atraktivní, to je známá věc. Bohužel, snahy o co nejděsivější sdělení ústí v poslední době stále častěji do závěrů, které jsou hodně vzdálené realitě. Teze o úbytku včel a potravin jsou zkrátka mylné.
Petr Havel
20. 9. 2019
Levandulový, pomerančový a další netradiční medy, po kterých se utlučete
Med je oblíbeným sladidlem už od dávných dob. Avšak dnes se nám na talíř dostávají i netradiční druhy medu, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Naše babičky je neznaly, ale my můžeme mlsat nejrůznější druhy z celého světa. Pojďte ochutnat s námi.
Monika Poledníková
5. 3. 2019
Jak vybrat nejlepší med
Med bychom měli nakupovat zejména přímo od včelařů. Jak dokládají výsledky kontrol, vyhneme se tak řadě prohřešků, které provázejí medy ze supermarketů.
Petr Havel
17. 1. 2019
Nová vyhláška rozlišuje „pravou“ a nastavovanou medovinu
Složení medoviny a cena jsou většinou to hlavní, co nás zajímá. Proto se hodí vědět, že podle nových pravidel může být dezertní medovina nastavovaná. A že medové víno není víno, ale medovina, a to ta kvalitnější.
Petr Havel
19. 12. 2018
Med roku: Nejlepší med je ten z okolí vašeho bydliště
Nabídka českých medů na trhu neustále roste. Výrobci řadu z nich představili na ojedinělé soutěži o med roku 2018. A vítěz je pro mnohé překvapivý.
Petr Havel
19. 9. 2018
Útočí včely na vousáče?
Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?
Petr Havel
23. 5. 2018
Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo
Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.
Lenka Krbcová
6. 5. 2018
I dva roky po krachu firmy JSG se její falšované medy našly v obchodech
Ročně každý z nás sní skoro kilogram medu, jeho kvalita ale není vždy taková, jakou bychom si představovali. Zejména medy firmy JSG se dlouhodobě řadí mezi medy falšované či nejakostní. A to už firma JSG přes dva roky neexistuje.
Redakce
24. 4. 2018
Na trhu jsou falšované medy od neexistujícího výrobce
Aktualita
Pokud nemáte známého medaře, je koupě medu sázkou do loterie. Potvrzuje to i nález medů, u nichž laboratoř potvrdila falšování. Navíc výrobce uvedený na daňovém dokladu neexistuje.
Redakce
23. 3. 2018
Hřebečská medovina: poklad z tatínkova sešitku
Hřebečská medovina už patnáct let vzniká pod rukama Ivany Bakrlíkové, která se spolu se svojí rodinou stará jak o včelstvo, tak o kvašení, ale často i o sběr a nákup bylin. V Bylinné hořké je jich namícháno dokonce jednadvacet.
Kateřina Čepelíková
23. 3. 2018
1
–
30
/
84
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Zachráníme devět dětí z deseti, vývoj jde pořád dopředu, říká profesor
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji