Hlavní navigace

pečení

Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy? K nejpopulárnějším patří ječná, kokosová, špaldová, kaštanová, ovesná, pohanková, mandlová a plantejnová neboli také banánová mouka.

Doba čtení: 4 minuty

V Koláčovém království frčí rustikální koláče i chleba s vajíčkovou pomazánkou

V Koláčovém království pečou jen ze základních surovin, chemie a náhražky jim do kuchyně nesmí. A na chuti je to znát. Pokud nefandíte předraženým nafintěným dezertům, ale máte rádi klasiku se špetkou domácí pohody, vyražte s námi do pražských Nuslí.

7. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

O sladkost vánočních perníčků se postarají rozinky a med. A o chuť a vůni domácí perníkové koření. Na linecké můžete místo klasické mouky použít tmavou chlebovou, která je vhodnější než znovuobjevená špaldová mouka.

15. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Originální staročeské pečivo – řepánky

Řepánky vznikly kdysi ze spojení konce cukrovarských kampaní a blížícího se období Vánoc. Dnes je toto v minulosti tradiční pečivo už téměř zapomenuté. Vyzkoušejte náš recept a budete překvapeni. Řepánky jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené.

Doba čtení: 2 minuty

Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.

18. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Proč biomouka hůř kyne?

Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.

11. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kakao, buchty, koláče… Tvoje máma je plná vzpomínek na dětství

„Dnes je trend péct bezlepkově, bez laktózy, dělat vitariánské zákusky, všichni chtějí uspokojit všechny… My to tu máme trochu víc jako u mámy. Nabízíme obyčejný borůvkový koláč a kakao a nikdo se na vás divně nekouká, když si chcete dát do kafe obyčejný cukr a normální mléko,“ říká Klára Bernklau, majitelka vršovické kavárny.

Doba čtení: 4 minuty

Valašské frgály: nepovedené koláče, které chutnají božsky

Valašský frgál se oficiálně může prodávat jen na Valašsku, ale to neznamená, že si ho pro vlastní spotřebu nemůžete vyrobit i doma. Máme originální recept i řadu rad od pekařky, která valašské frgály peče denně už deset let.

Doba čtení: 5 minut

Lidé mi do cukrárny chodí kvůli paštice, směje se Katka Antošová

Vyrobila čokoládové minidortíky – koule, nad kterými srdce zaplesá, ale na Hithitu s nimi propadla. Neúspěch v kampani ji však neodradil, svému produktu věřila, a tak dnes vlastní útulnou cukrárnu a koulí koule o sto šest. A k tomu pořádá kurzy a servíruje paštiku s Proseccem.

7. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Sušenkárna Momenta: Když pečeme, vůně jde až do kavárny

Citronová, čokoládová, levandulová, skořicová a ještě asi tak deset dalších druhů sušenek je ozdobně vyskládáno na pultu malého obchůdku. Nic víc než sušenky zde neprodávají. „Když jsem lidem kolem sebe začala vykládat, že chci otevřít Sušenkárnu, všichni mi tvrdili, že to nemůže fungovat,” vypráví majitelka.

Doba čtení: 4 minuty

Vyrobí vám vykrajovátka na přání

Projekt Vykrajovátka na přání spojuje tradici pečení cukroví s nejmodernější technologií. A funguje to skvěle. Služby hodně využívají lidé na svatby nebo firmy pro originální propagaci.

31. 5. 2018 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Tajemství dortu Pavlova

Nadýchaný dort Pavlova není zahalen pouze lahodnou šlehačkou, ale obestírá jej také několik záhad.

4. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Běžný prášek do pečiva. Existují zdravější alternativy?

Kypřicí prášek bez fosfátů, z vinného kamene, jedlá soda… Se zdravým životním stylem se do kuchyně navracejí zapomenuté ingredience. Tento trend můžeme pozorovat i u receptů na sladké dobroty.

Doba čtení: 3 minuty

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

28. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Dětské dorty snů uděláte i doma

Vlastnoručně vyrobený dort s překvapením nebo oblíbeným hrdinou udělá dětem radost největší. Mistři cukráři radí, jak na to. Vyzkoušejte recept na dort v podobě jednorožce.

14. 3. 2018 8:00
Doba čtení: 6 minut

Originální recept na trhanec: Kaiserschmarren se peče v troubě

Rakouská kuchyně, to není jenom Wiener schnitzel a jablečný štrúdl. Například na horských chatách v rakouských Alpách je velmi populární dezert Kaiserschmarren, do češtiny překládaný jako císařský trhanec.

8. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sladkosti jako od cukráře? Vsaďte na zrcadlovou polevu

Zatímco dříve byly hitem tukové náplně a zdobení špičkou, dnes je v kurzu nahý dort, zrcadlová poleva a barevné pusinky. Kouzlit jako mistr cukrář zvládne každý.

7. 3. 2018 13:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

Upečte si domácí koblihy – jestli máte odvahu. Máme pro vás speciální tipy a triky, jak koblihy plnit a smažit, se kterými to bude rychlé a snadné.

16. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept měla už Rettigová

Již brzy nastane čas božích milostí, pečiva tradičně spjatého s Velikonoci. Jejich pečení není nijak složité, můžete vyzkoušet více variant a porovnat recept z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové a modernější verzi třeba s rumem.

Doba čtení: 3 minuty

Sorry – pečeme jinak, říká autorka mechového dortu

Tolik chvály od návštěvníků i food kritiků se vidí málokdy. Co je na dortech z brněnské cukrárny „Sorry – pečeme jinak“ tak zvláštního? Jsou výborné, krásné a jiné. Šárka Divácká se přitom péct naučila sama, když byla nemocná a nemohla chodit ven. Pekla a četla, o cukrařině, jak jinak.

15. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jak chutná pravá Drážďanská štola? Máme pro vás recept

Sladká, voňavá a třítunová. Taková byla letošní Drážďanská štola. Vitalia.cz byla u toho, když ji patronka slavnosti nařízla 1,6 metru dlouhým štolovým nožem.

12. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ochucené cukry je nejlepší vyrobit si doma

Vanilka, skořice, citrusy… nádherně provoní vánoční cukroví. Můžete je přidat ve formě ochucených cukrů. Obchody jich nabízejí celou škálu, není však nad domácí výrobky. Připravíte je celkem snadno.

9. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Je Hera pokaždé jiná, nebo se vám to jen zdá?

Nejvíce Hery se v českých domácnostech spotřebuje právě teď, na Vánoce, a o Velikonocích. O adventu prý Hera bývá kvalitnější než jindy, tvrdí viceprezidentka cukrářů. Výrobce to ale popírá, kvalita je podle něj stále stejná. Jak to doopravdy je?

8. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kypřicí prášek nahradíte šlehanými vejci, alkoholem i mletými ořechy

Pálí vás žáha po kypřicím prášku? Cítíte jeho pachuť v zákuscích? Do sladkého pečiva se přidává běžně, některé recepty ho používají i do vánočního cukroví. Poradíme, čím kypřicí prášek nahradit.

Doba čtení: 2 minuty

Čím nahradit máslo při pečení cukroví

Příprava cukroví je v plném proudu, a přestože i ceny másla už padly na přijatelnější úroveň, pokud pečete hodně, jistě oceníte naše tipy, jak a čím lze máslo nahradit.

7. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Také někdy váháte, jaký cukr použít na přípravu vánočních pokrmů? Cukr moučku, krystal, krupici? Případně – jaké jiné druhy a verze cukrů jsou vhodné?

6. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Aby se máslo do receptu dalo využít, má být povolené. Jak toho ale máme docílit, když z lednice je tuk obvykle velmi tuhý? Ano, můžete ho nechat na lince a počkat, až změkne, my ale známe rychlejší triky.

5. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

Není nezbytná. Pokud ji ale použijete, cukroví se „rozsvítí“. Bude svěží, voňavé a zdravější. Kde získat citronovou kůru, proč není vhodná ta z běžných citronů a jak ji uchovat?

4. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilínový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky. V čem se liší a jak si vyrobit domácí cukr z pravé vanilky?

3. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty