Hlavní navigace

mouka

Cukrařina roku 1910: Hodně vajec a nebezpečná kypřidla

Cukrařina ze začátku dvacátého století byla jednoduchá, strohá, a přesto voňavá. Základní heslo znělo: „Vezmi součástky jen nejlepší jakosti.“ A pak se dílo podařilo… tedy pokud jste se vyhnuli natronu, který silně leptal veškeré tkáně.

29. 1. 2019 0:00
Doba čtení: 7 minut

Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy? K nejpopulárnějším patří ječná, kokosová, špaldová, kaštanová, ovesná, pohanková, mandlová a plantejnová neboli také banánová mouka.

Doba čtení: 4 minuty

Proč biomouka hůř kyne?

Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.

11. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Obliba dvounulky se nemění. Hladkou mouku milujeme

Přestože existují „moučné“ trendy, hladká pšeničná mouka zůstává i nadále nejprodávanější. Hrubé a polohrubé mouky jsou středoevropský unikát. Co ještě nevíte o mouce?

1. 11. 2017 17:25
Doba čtení: 5 minut

Jediný mlýn v Evropě, který mele bezlepkové bio obiloviny

Navštívili jsme v Králickém Sněžníku mlýny firmy PRO-BIO. Přestože fungují na stejné principu, každý je jiný. Jak v nich vzniká mouka a jak je stará, když ji kupujeme v obchodě? A proč se vůbec zrno někdy mrazí?

Doba čtení: 5 minut

Speciální druhy mouk a jejich použití

V obchodech kromě hladké, polohrubé a hrubé najdeme i mouky speciální. Na pizzu, na kynuté těsto, na křehké těsto, ale i na chleba. Víte, jaký v nich je rozdíl a že se dají využít jinak než jen dle základního popisu?

Doba čtení: 4 minuty

Mouka z prodejen zdravé výživy je zdraví nebezpečná

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před čirokovou moukou. Zjistila v ní nebezpečné látky, tzv. tropanové alkaloidy.

Doba čtení: 1 minuta

Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka

Jsou informace, které se ke spotřebiteli nedostanou. Třeba tzv. pádové číslo, jež určuje kvalitu pšenice, potažmo mouky. Ale i pro laiky máme pár tipů, jak poznat kvalitní surovinu pro domácí pečení.

Doba čtení: 3 minuty

Muž ze Starbucks teď dělá mouku z kávy

Novinka potěší především ty, kdo mají potíže s lepkem – zřejmě již v příštím roce bychom se mohli i v ČR setkat s výrobky z mouky vhodné i pro celiaky. Je totiž vyrobena z kávového odpadu.

Doba čtení: 3 minuty

Jak jíst levně a zdravě

Všichni chceme jíst co nejzdravěji podle všech příruček a doporučení vyhlášených odborníků, jenže to nejkvalitnější jídlo něco stojí. A ne málo. Jak tedy nakoupit levně a přitom zdravě?

Doba čtení: 3 minuty

Test bramborových knedlíků: domácí recept to natřel útočné zbrani

Vyplatí se koupit hotový knedlík nebo domácí ničím nenahradíte? Jak se to vezme. Nejbramborovější je domácí, zbytečně nejžlutější knedlík z prášku a hotovka není vždycky k zahození.

Doba čtení: 4 minuty

Co se válí na pražském sídlišti? Parádní knedlíky

Koupit knedlík, rovná se většinou koupi divné hmoty, která se v omáčce pěkně rozmočí. Knedlíky však mohou i být poctivé. Přesvědčili jsme se o tom při návštěvě pražské knedlíkárny.

Doba čtení: 4 minuty

Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají

Pšenice a žito i nadále zůstávají hlavními surovinami při pečení chleba, společnost jim však chtějí dělat i amarant, quinoa, konopí nebo chia semena. Proč, když se to nevyplatí?

Doba čtení: 5 minut

Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba

Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.

28. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Má kilo mouky tisíc gramů? Podle výrobců ne

Mouka, ovesné vločky, káva, mák, sušená smetana… Jsou lehčí či těžší, než uvádí výrobce na obale? Převážili jsme je a víme, zda výrobci dodržují danou hmotnost.

Doba čtení: 4 minuty

Když nemáš otruby, dej tam vločky

Vánoce nemusí být zabijákem linie ani pohromou pro vaše zažívání, plné cukru, tuku a bílé mouky. Stačí, když cukroví trochu odlehčíte. Dobré bude pořád. Podívejte se, jak na to.

Doba čtení: 5 minut

Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou

Chleba se po šedesáti letech našeho odříkání trochu víc prodává. Žádný zázrak to ale není. Chceme chleba, který umějí prodávat jen řetězce, ale vyrobit ho za desetikorunu neumí nikdo.

Doba čtení: 5 minut

Test chlebů – už druhý den jsou některé na vyhození

Taky vás tak naštve, když si koupíte chleba a druhý den se nedá jíst, protože je plesnivý? Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak dlouho vydrží různé druhy a za různých podmínek. Podívejte se.

Doba čtení: 8 minut

Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař

ROZHOVOR – Pekař Jan Mervart ze známého Mervartova pekařství vysvětluje, proč se chleba do supermarketů musí šidit, jak dlouho by měl správný bochník vydržet a jak ho skladovat.

Doba čtení: 8 minut