Hlavní navigace

Vánoce

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

O sladkost vánočních perníčků se postarají rozinky a med. A o chuť a vůni domácí perníkové koření. Na linecké můžete místo klasické mouky použít tmavou chlebovou, která je vhodnější než znovuobjevená špaldová mouka.

Dnes 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Prodej kaprů 2018: kdy a kde koupíte vánoční rybu

Státní veterinární správa připravila seznam nahlášených míst prodeje živých ryb pro celou ČR. Aktuálně jich je přes dva tisíce a každý si může najít prodejce ve své lokalitě.

Včera 11:46
Doba čtení: 1 minuta

Má smysl hubnout před Vánoci?

Někdo znervózní už před svátky a váhu si hlídá „preventivně“, jiný slibuje „letos ani jeden rohlíček“. K vánočním stresům, kterými sami sobě kazíme „svátky klidu a pohody“, se tak přidává i obávané vánoční tloustnutí. Je důvod k panice?

Doba čtení: 4 minuty

Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs

Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.

10. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Znáte ukrajinské vánoční jídlo? Je to kuťa

Ukrajinců žijí v České republice desetitisíce, o jejich zvycích ale příliš nevíme. Pokrm kuťa, který nesmí chybět na ukrajinském štědrovečerním stole, snadno připravíte podle tradičního receptu i z u nás dostupných surovin. Pochutnat si na něm můžeme nejen o Vánocích.

7. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vánoční cukroví: co kdy péci

Některé druhy cukroví potřebují dostatečný čas, aby se před servírováním hezky rozležely. Jiné můžeme připravit krátce před Štědrým dnem. Kdy se pustit do perníčků, lineckého, vosích úlů a dalších oblíbených druhů vánočního cukroví?

6. 12. 2018 16:42
Doba čtení: 3 minuty

Co přinést na vánoční besídku, když ne cukroví

Vánoční besídky jsou fajn, spousta dojetí, slz, příjemných setkání, ale má to háček. Paní učitelka požaduje drobné pohoštění. Zapomeňte na chipsy a cukroví, máme pro vás lákavé tipy, které vás nebudou stát mládí.

6. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nákup na trhu: kysané zelí podle babiččina receptu i vánoční marmelády

Na skutečně farmářských trzích lze koupit potraviny, které se ve velkých kamenných obchodech nedají sehnat, a jimiž tak lze obohatit předvánoční i vánoční „velkoobchodní“ jídelníček.

5. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Když člověk nestíhá a zároveň se nechce ochudit o vůni a chuť cukroví, může vsadit na to kupované. To, v němž je skutečně máslo, kde se nešetřilo ořechy ani dobrou čokoládou. Jeden takový podnik jsme objevili a olizovali jsme se až za ušima.

4. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Otevírací doba na Vánoce 2018: oproti loňsku nás čekají změny

Někteří obchodníci s potravinami prodlouží prodejní dobu už od 13. prosince, na Vánoce budou mít ale zavřeno. Jinde bude delší otevírací doba až těsně před Štědrým dnem, a to i do 23 hodin.

3. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Advent pro duši: když dáváme naštvanost, dostáváme ji zpět

Vypadá to, že se období adventního měsíce před Vánoci stalo něčím úplně jiným než časem klidu a rozjímání. Horečnatě přemýšlíme nad nakupováním dárků a jak stihnout všechnu tu práci, aby byl aspoň na ten Štědrý den klid. Úplně zapomeneme na sebe a pod stromeček dorazíme úplně vyčerpaní. Co to udělat tentokrát jinak?

2. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Husokachna neexistuje

Kachna, husa nebo třeba krocan jsou tradiční pokrmy vánočních svátků. A není to přitom zas takový nutriční zločin, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Doba čtení: 6 minut

Nerozvařené, nepřipečené, nevychladlé… tipy pro úspěch štědrovečerní večeře

V každé kuchyni, ať profesionální, nebo domácí, platí, že příprava je základ úspěchu. Stejně tak není cílem se celý Štědrý den stresovat a honit kolem plotny. Přípravu je třeba si dobře naplánovat.

23. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Řízek, salát, alkohol… Jak ubrat Vánocům kalorie

Je možné si o Vánocích neodpírat, a přitom snížit příjem škodlivých tuků? Tady je pár tipů na „lehčí“ sváteční tabuli.

22. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoce: Emoce a spousta jídla

Vánoční svátky nemusejí být šťastné a veselé. Můžete se cítit osamělí, můžete mít zažívací problémy, případně potíže s usínáním. Se vším vám může pomoci i homeopatie.

Doba čtení: 3 minuty

Patří gothaj do bramborového salátu?

Salám, vejce, hrášek jsou asi tři nejspornější suroviny, pokud jde o složení vánoční klasiky. Patří do bramborového salátu? Ano, nebo nikdy?

Doba čtení: 6 minut

I online supermarkety mají o Vánocích zavřeno

Pokud jste si zvykli objednávat potraviny v e-shopu, počítejte s tím, že i tady bude přes svátky zavřeno, nebo omezený provoz. Kdy k vám nepřijedou?

20. 12. 2017 12:29
Doba čtení: 2 minuty

Nejlevnější a nejdražší vánoční kapři v České republice. Kde je mají?

Každoročně slýcháme, jak se ceny kapra zase zvedají. Jak je to ve skutečnosti s vývojem cen ryb o Vánocích, o kolik se zdražují? A kde je letos mají nejlevnější? Mapovali jsme situaci v hypermarketech i rybářstvích.

20. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Kokos nemusí být součástí pouze nepečeného cukroví. Přidat jej můžete do linecké klasiky nebo se zahřejte kokosovou horkou čokoládou.

Doba čtení: 3 minuty

Pro zuby jsou nejhorší plněné figurky

Vánoční mlsání zubům neprospívá, ale při správné péči nemusí zanechat žádné následky. Co a jak jíst o Vánocích, aby se nám nekazily zuby?

18. 12. 2017 13:42
Doba čtení: 4 minuty

Dobrý svařák může být i z průměrného vína

Svařené víno s voňavým kořením dobře chutná po celou zimu. Ovšem nejkouzelnější atmosféru dokáže vykouzlit v předvánočním čase, kdy vůně skořice a hřebíčku krásně zahřeje třeba po procházce vánočně vyzdobeným městem.

18. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vánoční jídla ve světě: Právě na Štědrý den vznikl švédský stůl

Švédský vánoční bufet se nazývá julbord a je hlavní příčinou toho, proč se tomuto stylu servírování říká švédský stůl. Podívejte se i na další světové vánoční speciality.

Doba čtení: 5 minut

Kapří hranolky a další tipy, jak připravit rybu jinak

Rybám moc nedáme, ale když, tak sázíme na lososa, pstruha a kapříka z českého rybníka. Ideálně obalené a osmažené, anebo v rybím salátu. Jenže rybu můžete připravit i jinak, a možná i snáze a chutněji.

16. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tyhle jedlé dárky k Vánocům ještě stihnete vyrobit

Výroba jedlých dárků letos obzvláště letí. Užijte si předvánoční čas s jejich přípravou a potěšte své blízké a třeba i sami sebe něčím malým, chutným a moc milým.

15. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jaký je váš index únavy?

Z únavy mizí půvaby (života). Známe ji všichni, ale jen u někoho již bliká červená kontrolka. Jak jste na tom vy? Přiměřený odpočinek je nutnost, ne lelkování.

Doba čtení: 5 minut

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Využít při pečení cukroví i něco jiného než cukr, máslo, kokos a ořechy? Není to tak nereálné, jak to na první pohled vypadá. Zkuste cukroví z dýně, červené řepy nebo mrkve. Překvapí vás chutí i vláčností.

14. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Domácí Vánoce: Co všechno se dá vyrobit doma

K pečení vánočního cukroví potřebujete zejména mouku a máslo. Při práci můžete popíjet pečený vánoční čaj nebo vaječný likér. Vše zmíněné si dokážete připravit sami.

Doba čtení: 4 minuty

Jak chutná pravá Drážďanská štola? Máme pro vás recept

Sladká, voňavá a třítunová. Taková byla letošní Drážďanská štola. Vitalia.cz byla u toho, když ji patronka slavnosti nařízla 1,6 metru dlouhým štolovým nožem.

12. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Vánoční ryba bez smažení

Připravte si o Vánocích zdravější variantu vánočního kapra. Smažený kapr je totiž svým způsobem ze zdravotního hlediska téměř tou nejhorší volbou.

Doba čtení: 4 minuty

Cukroví? Kdepak. Ve světě servírují vánoční dorty i „sladké poleno“

Málokterá hospodyňka jinde ve světě se může pochlubit tolika druhy vánočních sladkostí jako právě v Česku. I tak se ale v každé zemi, kde se Vánoce slaví, koncem roku připravují neodolatelné slavnostní dezerty, které jsou často jedním z největších pokladů dané kuchyně.

10. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut