Hlavní navigace

Vánoce v restauraci? Není důvod, proč říct ne

Autor: Photl.com

Vánoce v teple rodinného krbu. To není jediná možnost, jak strávit Štědrý večer. I jinde můžete mít všechno, co žádáte: atmosféru, koledy, stromek a nádavkem i dokonalé menu.

Doba čtení: 4 minuty

Vánoce šité podle nejsvatějších tradic jsou k mání, kamkoliv se podíváte. Jde to ale i jinak. Nakoukli jsme do českých restaurací a zjišťovali, kolik stojí štědrovečerní posezení, když se rozhodnete pro změnu bez práce a bez stresu. Co restaurace nabízejí a kdo v nich Adama a Evu tráví nejčastěji.

Kdo chodí na Vánoce do restaurace?


Autor: uschnellu.com /

Dáte si je na Vánoce, jak velí česká tradice?

Rodiny s početnou drobotou na Vánoce najdete stále většinou doma u pěkně prostřeného stolu. Nejčastějšími návštěvníky restaurací jsou cizinci žijící v Česku, páry ve středním věku, ale nejen oni, jak nám řekl spolumajitel pražské restaurace U Schnellů, Petr Panáček„Vzhledem k tomu, že je naše restaurace nedaleko ambasády, jsou našimi stálými vánočními hosty pracovníci této instituce, ale samozřejmě také rodilí Malostraňáci.“ Restaurantu Parnas zase večer čtyřiadvacátého narazíte téměř výhradně na zahraniční klientelu: „Večer ke stolům zasedají hlavně štamgasti z řad cizinců. Největší nával ale míváme přes poledne, kdy chodí většinou Češi, a to na šneky,“ říká Otakar Buďárek z Parnasu. 

Čtěte také: Letos budou Vánoce instantní

Klasika je klasika, ale ne všude

Vánoční menu v restauracích se sestává většinou z klasiky: kapra a bramborového salátu. V restauraci u Schnellů menu vyladili, když ho doplnili o rybí polévku s opečenou houskou podle starého rodinného receptu, klasickým vánočním kubou, šneky s bylinkovým máslem a štrůdlem. Jako dárek pak dostanete domácí pečené sušenky. Celé menu vás vyjde na pět set korun.

V Parnasu si připravte minimálně sedm set devadesát, a když se rozšoupnete, tak za jedno menu dáte i 1500 Kč. „Ale to se opravdu nedá v jednom člověku sníst,“ říká k velikosti menu Otakar Buďárek.

Štěstí jsme zkusili i v hostinci Na staré Kovárně v Braníku v Praze na Letné. Na Vánoce určitě otevřou, ale co se v kuchyni bude připravovat, nám personál zatím říct nemohl. Měsíc před Vánoci ještě menu připravené není, ale rozhodně prý půjde o klasiku.

To v Českém Krumlově v Gourmet restaurant Le Jardin s kaprem a salátem v menu vůbec nepočítají. Na Štědrý den servírují krémovou rybí polévku, mléčné telecí s bramborovým krémem a jako zákusek čokoládový fondant se zmrzlinou. Zajímavou zkušenost jsem měla s majitelem pražské pizzerie Žlutá pec. Na Vánoce sice běžně otevřeno nemívají, ale pro čtyřčlennou rodinu by na Vánoce otevřel. Ale nabídl by prý jen pizzu. Kapra a salát určitě ne.

Jestli se vám zdá večer 24. prosince přece jen natolik sváteční, že byste ho v restauraci trávit nechtěli, můžete vyzkoušet vánoční oběd. Mnohé restaurace si s ním dokážou poradit snáze než schvácený hostitel. „K nám už celých osmnáct let chodí tzv. vánoční štamgast, přijde i se svými sourozenci, ale vždy jen na vánoční oběd – na šneky. Přes celý rok ho tady potom nikdo nevidí,“ říká Otakar Buďárek z Parnasu. 

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Co je tradice? Šneci!

Věřte, nevěřte, šneci jsou v našich končinách tradičním vánočním pokrmem. Nejdříve bývaly postním jídlem chudiny, následně se tato krmě přenesla z chudých vrstev do měst, kde se brzy stala jídlem bohatých. 

Čtěte dále: Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Šnečí maso neobsahuje tuk ani cholesterol a dle gurmánů se vyznačuje specifickou chutí, kterou si po ochutnání okamžitě zamilujete. Tak jako prvorepublikoví hosté vánočně vyzdobených restaurací. A vlastně i současní. Mnohé restaurace totiž v tradiční přípravě šneků pokračují i dnes. Kupříkladu francouzská restaurace La Gare na šnecích postavila celé vánoční menu. Najdete tak u nich šneky s cibulí, s česnekem a hrubou solí, ve vinném těstíčku s rybízovým chutney. Zlatým hřebem je pak polévka z červené řepy se šnečím masem a creme fraiche, která vás přijde na sto patnáct korun. Dvanáct šneků s různou úpravou pak vyjde na dvě stě.

Anebo také na míň, když se do přípravy šneků pustíte sami, třeba s recepturou šéfkuchaře Jana Bartáka„Nejčastější příprava šneků jsou ´šneci po Burgundsku´, což jsou vlastně dušení šneci ve víně, podávaní nejčastěji v ulitě s rozpuštěným máslem s česnekem a bylinkami.“

Šneci po Burgundsku – pro 4 osoby

  • 24 ks šneků
  • 50 g sýra gouda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody, vaříme doměkka. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme i vyvařit a plníme připravenou směsí ze šneků a koření. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 °C 8–10 min. Jako přílohu zvolte česnekovou bagetu.

Čtěte také: Na Vánoce se pohádáme už v devět hodin ráno

Rezervace není třeba. Většinou

Zaujala vás představa štědrovečerní večeře bez vaření, smažení a mytí nádobí? Nemusíte od dnešního dne obvolávat hospůdky a restaurace ve vašem okolí s rezervací. Na ně se většinou nehraje, protože plno na Vánoce restaurace obvykle nemívají. Na druhou stranu se však vyplatí zjistit, jestli váš oblíbený podnik má na Štědrý den vůbec otevřeno. 

serial_prilohy

Podle loňských údajů serveru lunchtime.cz mělo ze zhruba třetiny restaurací v Česku otevřeno na Štědrý večer pouze devět restaurací. Asi jsem měla štěstí, ze sedmi oslovených restaurací mi Vánoční menu nabídlo pět podniků. Tak vzhůru za dobrodružstvím a novými zážitky. A proč ne zrovna na Vánoce, třeba se z toho ve vaší rodině stane pěkná tradice, tak jako u vánočního štamgasta z Parnasu.

Čtěte také: Proč vlastně slavíme Vánoce