Hlavní navigace

cukroví

Vánoční cukroví: co kdy péci

Některé druhy cukroví potřebují dostatečný čas, aby se před servírováním hezky rozležely. Jiné můžeme připravit krátce před Štědrým dnem. Kdy se pustit do perníčků, lineckého, vosích úlů a dalších oblíbených druhů vánočního cukroví?

6. 12. 2018 16:42
Doba čtení: 3 minuty

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Když člověk nestíhá a zároveň se nechce ochudit o vůni a chuť cukroví, může vsadit na to kupované. To, v němž je skutečně máslo, kde se nešetřilo ořechy ani dobrou čokoládou. Jeden takový podnik jsme objevili a olizovali jsme se až za ušima.

4. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak dostat vosí hnízda z formičky?

Znáte to, tlučete s nimi o linku jak diví a těsto ve vosích hnízdech jak přibité. Co s tím? Známe všechny možné fígle, jak těsto z formičky dostat – bez násilí, jen s rumem-prolitím.

Doba čtení: 2 minuty

Nepečené cukroví vyrobíte i ze zbytků pečeného

Nepečené cukroví patří k těm posledním druhům, které si odškrtáváme z vánočního seznamu. Z čeho a jaké vyrobit, kde ho skladovat a jak dlouho vydrží?

15. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jakou marmeládou spojovat vánoční cukroví?

Džem, marmeláda nebo „ovocná směs“? S některou marmeládou se pracuje lépe, s jinou hůř. Některé druhy mohou dokonce zplesnivět. Jak se vyznat v marmeládách a jakou vybrat do cukroví?

12. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Máte napečeno? Jak skladovat vánoční cukroví

Plastové dózy, nebo krabice od bot? To, co prospívá některým druhům, například perníčkům, může uškodit třeba kokoskám a pusinkám. Jak a kde skladovat vánoční cukroví, aby mělo o Vánocích tu nejlepší chuť?

11. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Dřevěný váleček i vál mizí v českých domácností, vytlačuje je silikon, nerez i umělá hmota. V čem jsou které vály a válečky dobré a v čem pokulhávají?

10. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jaký tuk je nejlepší do vánočního cukroví

Máslo, olej, margarín? Jaký tuk se hodí do cukroví, aby se nedrobilo a zůstalo dlouho poživatelné? Možná vás to překvapí, ale někdo nedá dopustit na vepřové sádlo.

9. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak vybrat suroviny k poctivému pečení cukroví?

Není máslo jako máslo, poradíme, jak vybrat to, ze kterého upečete to nejlepší cukroví, i co je důležité při výběru mouky, vajec, ořechů.

8. 12. 2016 14:00
Doba čtení: 6 minut

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

U kupovaného těsta na cukroví musíme počítat s tím, že jde o polotovar se vším, co k tomu patří, výhodami i nevýhodami. Vyplatí se sledovat složení a měrnou cenu.

8. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Korodují vám nová vykrajovátka? Našli jste po babičce na půdě hromadu formiček, jejichž stříbrný vzhled je ten tam? Poradíme ozkoušené tipy, které vás zbaví rzi i zašlé barvy.

Doba čtení: 3 minuty

Jak si ulehčit práci při plánování cukroví

Dědí se nejen věci a barva očí. U nás doma se například vždycky začínalo péct po Mikuláši. A tak peču i já. Každý rok mi pomáhá už starý, potrhaný a ušmudlaný seznam surovin. A několik nových triků.

6. 12. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Zmapovali jsme pro vás trh s vánočním cukrovím. Výběr je široký a nabídky lákavé. Na své si přijdou jak milovníci klasického cukroví, tak celiaci či příznivci raw stravy.

Doba čtení: 4 minuty

Co budou jíst na Vánoce nejlepší foodblogeři?

Zeptali jsme se populárních foodblogerů, copak letos pekli za cukroví i jak bude vypadat jejich štědrovečerní tabule. Nechte se inspirovat.

Doba čtení: 5 minut

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Nevíte, jaký letos uděláte bramborový salát, chcete ještě narychlo připravit nějaké cukroví? Zkuste si vybrat z receptů nejlepších food blogerů.

Doba čtení: 5 minut

Vánoce jako za Masaryka: Prvorepublikové cukroví

Vánoce jsou časem nostalgického vzpomínání, a pro mnohé i svátky dobrého jídla. Spojit obojí v jedno a vrátit se do dětství našich prababiček právě o Vánocích není rozhodně špatný nápad.

Doba čtení: 8 minut

Levné tuky do vánočního cukroví nepatří

Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?

Doba čtení: 4 minuty

Vánoční cukroví podle dnešních receptů má hodně tuku. No a co?

3:2:1. Takový bývá podíl mouky, tuku a cukru při vánočním pečení. Máslo v cukroví i vánočce lze více či méně či úplně nahradit rostlinnými tuky. Jenže z hlediska chuti je nepřekonatelné.

Doba čtení: 4 minuty

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku

Pálení žáhy, nafouknuté břicho, pocit těžkosti nebo žlučníkový záchvat. Připomíná vám to minulé vánoční svátky? Letos bude vše jinak, pokud dodržíte několik jednoduchých zásad.

21. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kapři a cukroví na závěrečném farmářském trhu v Karlových Varech

Tóny vánočních koled a vůně vánočního cukroví se ponesou nad letošními posledními farmářskými trhy. Na karlovarském tržišti budou také ryby, samozřejmě nejvíc kapři. V pátek 14. 12. je poslední příležitost navštívit v tomto roce městské farmářské trhy v Karlových Varech. Kromě cibule, česneku a kysaného zelí tam už jinou zeleninu a ovoce nenajdete. Sezona teď přeje rybářům, uzenářům, cukrářům i pekařům.

13. 12. 2012 10:34
Doba čtení: 1 minuta

Ani před Vánocemi inspekce nezahálí

V předvánočním shonu se lehce stane, že obchodník uvede špatnou cenu u prodávaného zboží. Jenže někdy to může být záměr. Proto Petr Bendl vydal nařízení: zintenzivnit kontroly prodejců.

11. 12. 2012 10:52
Doba čtení: 2 minuty

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.

7. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vánoce v restauraci? Není důvod, proč říct ne

Vánoce v teple rodinného krbu. To není jediná možnost, jak strávit Štědrý večer. I jinde můžete mít všechno, co žádáte: atmosféru, koledy, stromek a nádavkem i dokonalé menu.

Doba čtení: 4 minuty

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Vánoce mohou být instantní, podle Rettigové i dle receptů od maminky. Ale také v bio kvalitě. Co všechno se dá nakoupit a z bio surovin upéct? Přinášíme trojici netradičního cukroví.

29. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Když nemáš otruby, dej tam vločky

Vánoce nemusí být zabijákem linie ani pohromou pro vaše zažívání, plné cukru, tuku a bílé mouky. Stačí, když cukroví trochu odlehčíte. Dobré bude pořád. Podívejte se, jak na to.

Doba čtení: 5 minut

Letos budou Vánoce instantní

Rozhodnuto. Letos se nebude péct cukroví, smažit kapr ani dochucovat salát. Vyrazím na nákup „z pytlíku“ a podívám se, jestli si štědrovečerní menu dokážu nakoupit v běžném obchodě.

Doba čtení: 5 minut

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Porovnali jsme, co vyjde levněji. Cena ale není vše, domácí recepty pracují s pěti složkami, v polotovaru je jich až dvacet. Navíc některým vánočním těstům končí datum spotřeby už teď.

Doba čtení: 4 minuty

Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm

Chcete si Štědrý den fakt užít? Ale hlídáte si linii? Buďte v klidu. Spočítali jsme za vás, za jak dlouho spálíte kapra a cukroví sexem, nicneděláním či hraním počítačových her.

Doba čtení: 3 minuty

Farmářské trhy pokračují i v prosinci

Předvánoční nálada panuje i na farmářských trzích. Koupíte tu dekorace a drobné dárky, vánoční pečivo a cukroví i domácí zabijačkové speciality.

5. 12. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty