Hlavní navigace

Internet za anorexii nemůže, zjistili psychologové

15. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chorobné hubnutí, poruchy příjmu potravy a jejich souvislost s internetem. To je jedno z témat, kterým se věnují vědecké týmy. Přinášíme pravidelný přehled novinek.

Vědci zkoumají, jak recyklovat xenon v anestezii. Smog je kolem nás a je to horší, než jsme si mysleli. Elektrogastrografie – nové vyšetření žaludku. Chorobné hubnutí a internet. Léčiva schválená pro jeden účel jsou nadějnými kandidáty pro další uplatnění. Pomáhají antioxidanty na epilepsii? Kardiostimulátory bez vedlejších účinků… Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Internet a anorexie

Při poruchách příjmu potravy si pacient svými internetovými aktivitami může svůj stav dále zhoršovat, ale i podpořit léčbu. Informace získané od nemocných i jejich lékařů ukazují, že sledování některých webů a srovnávání se s nereálnými vzory sice může být škodlivé, internet ale zároveň poskytuje řadu pozitivních nástrojů. Až dosud převažovalo přesvědčení, že nemocní si takto téměř výhradně škodí. Podle výzkumu nicméně na ženy trpící poruchou příjmu potravy měly negativní vliv např. aplikace umožňující počítání kalorií a weby stanovující cíle hubnutí. „Internet je spíš nástrojem pro dosažení aktuálních cílů nemocného člověka než příčinou jeho problémů. Jeho používání může jak uškodit, tak i pomoci,“ uvádějí autoři.

Masarykova univerzita: Poruchy příjmu potravy: Internet je dvousečná zbraň, může pomoct i ublížit

Recyklace xenonu

Xenon je účinný anestetický plyn, který má vhodné vlastnosti pro lékařské použití – nulový metabolismus, nízký poměr plynu v krvi i krátkou dobu zotavování. Používání xenonu ve velkém měřítku jako hlavního anestetika je však omezené kvůli jeho vysokým výrobním nákladům. Vědci proto nyní navrhují, jak xenon recyklovat ze vzduchu, který pacient vydechuje. Nadějné se v tomto ohledu jeví nově vyvinuté metaloorganické porézní materiály obsahující měď.

Masarykova univerzita: Vědci zkoumají zpětné získávání xenonu při anestezii

Poznámka autora: Xenon se mimochodem zřejmě používal i k dopingu u sportovců, jeho inhalace totiž finálně zvyšuje množství červených krvinek. Proto se dostal i na seznam zakázaných látek. Lze si představit i budoucí spory, zda sportovec dopoval, nebo podstoupil lékařský zákrok. Navíc je ovšem problém nějaké užití xenonu vůbec prokázat.

EKG pro žaludek

Vytvořit reálné záznamové zařízení umožňující sledování pohybu žaludku metodou podobnou klasickému EKG má za cíl nový projekt, na kterém se podílejí tři významné vědecké instituce v Ostravě. Díky nové technologii – elektrogastrografii – dostanou lékaři nástroj, který by umožnil vyhodnotit stav snížené pohyblivosti či ochrnutí žaludku po rozsáhlých chirurgických zákrocích. Nová metoda je určena především ke sledování pacientů, kteří podstoupili různé invazivní zásahy do žaludku při léčbě obezity.

Ostravská univerzita: Ostravští vědci chtějí vyvinout technologii pro monitoring žaludku

Smog z kamen

Znečištění ovzduší kouřem z lokálních topenišť je v dnešní Evropě pravděpodobně hlavní formou vystavení lidí škodlivinám. Měření provedená v ČR ukazují až padesátinásobné překračování limitů smogové situace, přičemž dovnitř budov proniká i skrze zavřená okna cca šedesát procent venkovního znečištění. Toxickým vzduchem trpí i vyhlášeně lokality typů horských středisek či lázní. Má existovat velký rozdíl mezi českými a německými vesnicemi, i když jsou od sebe přes hranice kousek.

Přírodovědecká fakulta UK: Mezinárodní srovnání zamořenosti vesnic kouřem z domácího vytápění má první výsledky. Data jsou alarmující! (soubor PDF)

Resveratrol i pro léčbu epilepsie

K oxidativnímu stresu a k narušení funkce mitochondrií dochází u mláďat laboratorního potkana nejen v akutní fázi epileptických záchvatů, ale přetrvávají i dlouhou dobu po ukončení záchvatů. Ukázalo se, že ochranný účinek má v tomto ohledu zřejmě resveratrol. Vědci se proto domnívají, že antioxidanty podané spolu s dosavadními antiepileptiky by mohly zvýšit účinnost léčby epilepsie u lidí nebo u rizikových skupin (poškození mozku po mozkové mrtvici apod.) či zabránit vzniku tohoto onemocnění.

Fyziologický ústav AV ČR: Antioxidanty a jejich možné uplatnění u lidí s epilepsií

Poznámka autora: Resveratrol je látka poměrně kontroverzní, když některé studie o jeho prospěšnosti byly zfalšovány. Zřejmě i tak ale (alespoň prozatím) převažuje přesvědčení, že nějaké pozitivní účinky má.

Epilepsie podruhé

Rozvoj nanotechnologií, zobrazovacích metod, molekulárně biologických metod i umělé inteligence nabízí nové možnosti nejen k odhalení příčin epilepsie, ale i pro vývoj diagnostických nástrojů a účinnějších postupů k vyléčení této nemoci. Cílem nového výzkumného centra EPIREC je jak experimentální translační výzkum epilepsie v laboratořích, tak klinická diagnostika a léčba nezvladatelných epilepsií.

AV ČR / Fakultní nemocnice Motol: V centru EPIREC se na léčbě pacientů s epilepsií podílejí vědci a inženýři (soubor .doc)

Může člověka skosit kosí virus?

V minulém roce došlo k nezvyklým masovým hynutím kosů. Výzkum ukázal, že zodpovědnost za to má virus Usutu – původem z Afriky, odkud se několikrát rozšířil do Evropy. Usutu je komáry přenášený ptačí virus, může však nakazit i člověka.


Autor: Biologické centrum AV ČR

Virus Usutu patří spolu s významnými patogeny člověka, jako jsou virus klíšťové encefalitidy, žluté zimnice či horečky Západního Nilu, do čeledi Flaviviridae

Infekce u člověka probíhá většinou bezpříznakově, či má lehkou formu (teplota, únava, někdy vyrážka či žloutenka). Zejména u pacientů s oslabenou imunitou byly však zaznamenány i případy vážných infekcí centrálního nervového systému.

Biologické centrum AV ČR: Za hromadné úhyny kosů v loňském roce je zodpovědný virus Usutu

Nový způsob léčby alergií?

Látka miltefosin může ovlivňovat aktivaci tzv. žírných buněk. Ty hrají roli v alergických reakcích a při vzniku některých autoimunitních chorob, jako je revmatická artritida nebo roztroušená skleróza. Když jsou žírné buňky aktivovány např. alergeny, mitefosin by měl související procesy zpomalovat (poznámka: takže snad zpomalovat průvodní reakci a působit příznivě).

Ústav molekulární genetiky AV ČR: Naděje pro léčbu alergií: Vědci zkoumají účinky miltefosinu v žírných buňkách

Poznámka autora: Miltefosin se v současnosti užívá pro léčbu některých jiných onemocnění, např. leishmaniózy (nákaza prvoky rodu leishmania, preparáty Impavido, Paladin Therapeutics). Díky tomu by mohl být i pro léčbu alergií případně schválen rychleji. Vzhledem ke krajně komplikovanému procesu schvalování nových léčiv se vůbec zdá být perspektivní cesta zkoumat, zda látky již povolené nelze využívat i nějak jinak.

Nové kardiostimulátory bez vedlejších účinků

Trvalá kardiostimulace pomocí kardiostimulátoru s elektrodou uloženou v pravé srdeční komoře u některých pacientů (5–20 % případů) vyvolává jako nepříjemný vedlejší účinek zhoršení výkonnosti předtím normálně fungujícího srdečního svalu. Nový způsob stimulace srdečních komor umožňuje stimulační elektroda zavedená do srdce do oblasti tzv. Hisova svazku. Po voperování tohoto typu kardiostimulátoru by se srdeční slabost objevovat neměla.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady: Nový postup při implantaci kardiostimulátorů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).