Hlavní navigace

Budou staří lidé hledat brýle ve virtuální realitě?

29. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Novinky ze světa vědy: Rakovině pomáhá v postupu chronický zánět. Jak se testuje nové kostní lepidlo. Vývoj umělého brzlíku pro ozařované pacienty. Počítačové hry a chatboty pro seniory a pacienty po mrtvici.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Kognitivní hry pro seniory

Projekt „virtuální město pro seniory“ vyvíjejí specialisté Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) spolu s odborníky ze společnosti 3dsense. Je určený pro trénink rozpoznávacích a rozhodovacích schopností seniorů. Vzniká za podpory Technologické agentury ČR, která ho podpořila částkou 7,5 milionu korun z Programu ÉTA.

V tuto chvíli je připraveno k testování veřejností několik prototypových her. Senioři se například naučí plánovat svůj denní program na základě informací z různých zdrojů, dle kterých si pak vyberou pro událost odpovídající oblečení a doplňky a nezbytné věci jako peněženku, brýle apod. Musí si ovšem také pamatovat, kde tyto doplňky v domácnosti umístili, a správně je lokalizovat. Hra Supermarket zase vyžaduje zapamatování nákupního seznamu a vyhledání výrobků v prostoru supermarketu.

Celé prostředí má jít dle tvůrců použít u zdravě stárnoucích osob jako forma prevence, ale i jako pozitivně působící stimulace u lidí s mírnou kognitivní poruchou.

Technologická agentura ČR: Virtuální realita v boji proti stárnutí (soubor PDF)

Poznámka autora: Jedna věc jsou „obecně kognitivní“ hry, které člověka i baví, druhá věc ale onen „nácvik běžných situací“. Budou lidé mít chuť hrát hru, při které hledají brýle, když takových situací mají právě dost z běžného života? Navíc hrát takovou hru je poněkud ponižující v tom smyslu, že si člověk musí připustit, že na tom duševně není úplně dobře. Ale kdo ví – popularitu si získaly hry, kde by to člověk nečekal (péče o virtuální dítě apod.), tak proč by do stejné kategorie nemohl patřit i Supermarket. Dnes odcházejí do důchodu lidé, kteří již s IT/technologiemi vesměs strávili značnou část života a znají je důvěrně, lze proto předpokládat, že projektů tohoto typu bude přibývat…

Umělý brzlík vrátí imunitu

Umělý brzlík (vlastní brzlík téměř zaniká v době dospívání) jako producent specifických bílých krvinek by se hodil všem pacientům se zničeným imunitním systémem. Jde zejména o AIDS a některé druhy rakoviny, především leukémie, spojené s destrukcí kostní dřeně při léčbě ozařováním.

Technická univerzita v Liberci nyní dodává unikátní tkáňové nosiče – scaffoldy – do amerického Sloanova a Ketteringova centra, které patří mezi nejvýznamnější světové centrum v oblasti léčby rakoviny. Nosiče jsou vyrobeny z nano- a mikrovláken, kompozit má svým složením odpovídat mezibuněčné hmotě a stimulovat buňky k růstu. Na těchto scaffoldech američtí vědci pěstují kmenové buňky do podoby funkčního organoidu. Takto v laboratoři vytvořený organoid je zjednodušenou verzí původního lidského brzlíku, s podobnou mikroanatomií a stejnou funkcí. Měl by se dát voperovat a nakonec se sám rozložit.

Prozatím probíhá testování na myších s myšími kmenovými buňkami (zdroje lidských kmenových buněk jsou omezené).

Technická univerzita v Liberci: Umělý orgán brzlík může vrátit imunitu lidem s AIDS nebo leukémií

Chatbot pomáhá po mrtvici

V pražské IBM Watson Lab vyvinuli virtuálního asistenta Andělína, který pomáhá pacientům českého neurorehabilitačního centra ERGO Aktiv po mrtvici s návratem do aktivního života a práce. Virtuální asistent (chatbot) může pomoci snížit zmatenost a nesprávnou interpretaci informací široce sdílených na internetu tím, že zodpoví otázky a poskytne obecné informace týkající se rehabilitace po mrtvici. Asistent má dále pomáhat proaktivním kladením otázek a navrhováním alternativ.

IBM, Ergo Aktiv: Chatbot Andělín

Nové kostní lepidlo testováno na prasečích kostech

Vědci vytvořili prototyp polymerního kompozitního kostního lepidla (adheziva). Jeho výhodou je schopnost slepit kostní úlomky, podpořit hojení zlomeniny a za čas se vstřebat. Kostní lepidlo musí splňovat řadu požadavků: být porézní a podporovat vrůst novotvořené kostní tkáně jak do lepidla, tak i do fixovaného kostního úlomku. Při tom všem by měla být přilnavost kosti k lepidlu natolik dostatečná, aby ani minimální síla nezpůsobila zničení lepeného spoje kostních úlomků.

Video ukazuje fungování lepidla na stehenních kostech z těl čerstvě usmrcených prasat, kdy si kost ještě zachovává biologii podobnou kosti v žijícím jedinci. Kosti byly speciálně lámány, za simulace fyziologických podmínek lidského těla byly kostní úlomky dále slepeny tak, že se obnovil původní tvar kosti, následovalo rozsáhlé biomechanické testování (experiment byl prováděn i v kombinaci s dlahou atd.).

Fakultní nemocnice Brno, CEITEC, VUT Brno: Na komplikované zlomeniny by mohlo být využito kostní lepidlo

Rychlejší výroba radiofarmak

Zcela nová metoda separace lutecia usnadní výrobu radiofarmak pro léčbu rakoviny. Separace prvků vzácných zemin je velmi obtížná, obzvláště tehdy, když jsou radioaktivní a je potřeba je získat extrémně čisté. Nová technologie je schopna výrazně urychlit a rozšířit výrobu Lu-177, které se začíná prosazovat v radioterapii. Českou technologii licencovala americká firma Shine.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR: SHINE a ÚOCHB uzavírají licenční smlouvu na přípravu Lu-177 (soubor PDF)

Mutace vyvolávající mikrocefalii

Podařilo se identifikovat dvě doposud nepopsané genetické mutace a dokázat, že způsobují mikrocefalii, tedy abnormálně malý objem lebky. Jedním z důsledků mutací je zvýšená aktivita enzymu PARP. Vědci uvádí, že kdybychom tuto zvýšenou aktivitu dokázali zastavit, získali bychom slibný terapeutický nástroj k léčbě některých neurodegenerativních a vývojových poruch mozku. Inhibitory enzymů PARP se přitom již nyní využívají k léčbě určitých typů rakoviny.

Ústav molekulární genetiky AV ČR: Genetikové z AV ČR objevili dvě dosud nepopsané mutace (soubor .docx)

Rakovina a chronický zánět

Léčba rakoviny neznamená jen soustředit se na samotný nádor, ale i na celé jeho mikroprostředí, které často odolává běžným terapiím. Typický znak rakoviny je chronický zánět. Ten podporuje transformaci chronicky zanícených tkání a další rozvoj onemocnění ve vyvinutých nádorech. Zánět např. vede k tomu, že vazivové buňky produkují více kolagenu a vyvíjejí podpůrné struktury pro nádor. Nové terapeutické strategie se proto zaměřují na omezení zánětlivých buněk a jejich produktů.

Mikrobiologický ústav AV ČR: Vědci zkoumají, jak léčit mikroprostředí rakovinných nádorů (soubor .docx)

Úspěšnější operace prostaty

V Centru robotické chirurgie FN Motol bylo během prvního roku fungování robotické chirurgie operováno 274 pacientů. Ve 199 případech byly tyto zákroky provedeny u pacientů s karcinomem prostaty, dále u lidí s gynekologickými a chirurgickými problémy. Unikátní v Motole má být peroperační biopsie, která se provádí u všech pacientů z okrajů prostaty během výkonu, což umožní stanovit přesný rozsah oblasti postižené nádorem a zlepšit onkologické výsledky operace.

FN Motol: První rok centra robotické chirurgie

Chytrá rehabilitace

Urychlit léčbu pacientů například po zlomeninách končetin nebo mozkových mrtvicích je schopný nový český rehabilitační systém. Dokáže například nastavit zátěžové a podpůrné parametry pro každou končetinu zvlášť a stejně tak sleduje a vyhodnocuje výkon a pokroky. Prototypy schválené Státním zkušebním ústavem výzkumníci již úspěšně odzkoušeli v laboratoři a nyní je v klinické praxi ověřují v Krajské nemocnici Liberec.

Technologická agentura ČR: Liberečtí výzkumníci vyvinuli unikátního rehabilitačního robota (soubor PDF)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).