Hlavní navigace

Nahradí rýžová mouka tu pšeničnou, které je nedostatek?

1. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Japonsko hledá alternativu k pšenici. Země vycházejícího slunce se celosvětově nedostatkovou komoditu snaží nahradit rýží, potažmo rýžovou moukou. Nově z ní připravuje nudle a chléb. Může být inspirací pro ostatní státy?

Po ruské invazi na Ukrajinu, která způsobila celosvětový nárůst cen pšenice, se japonský potravinářský průmysl více zaměřuje na rýži jako její možnou náhradu, informuje Ministerstvo zemědělství ČR. Na rozdíl od pšenice, která se musí dovážet, je totiž rýže v Japonsku méně náchylná na výkyvy cen, proto v ní restaurace i producenti potravin vidí nové obchodní příležitosti.

Rýžové nudle na vrcholu popularity. Možná

Čínská společnost Tridor Holdings, která otevřela minulý měsíc první provozovnu restauračního řetězce v Tokiu a plánuje rozsáhlou expanzi do Japonska, bude pro svá jídla používat nudle vyrobené právě z čínské rýže, resp. z rýžové mouky. Zástupce společnosti věří, že se po pohankových (tzv. Soba nudlích) a dvojích pšeničných stanou rýžové čtvrtým nejpopulárnějším druhem nudlí v Japonsku.

Rýžové nudle jako součást jarního závitku, který je balený do rýžového papíru

Autor: Depositphotos

V Česku se tento druh nudlí prodává už řadu let, ale s ohledem na vyšší cenu nejsou tak silným prodejním artiklem. A běžnou nabídku netvoří ani v českých restauracích.

Rýžový chléb jako náhrada pšeničného

Zatímco v Česku si pod pojmem rýžový chléb představíme křehké chleby z extrudované rýže, laicky nazývané polystyren, v Japonsku se do obchodů dostává pečené rýžové pečivo.

Protože se některé firmy v Japonsku snaží nahradit pšeničnou mouku rýžovou, vyrábí z ní chléb. Skupina Kameda Seika, významný producent rýžových snacků, nyní prodává chleba vyrobený z rýžové mouky pocházející z Japonska. „Na jaře společnost inovovala svou nabídku výrobků a díky nové technologii je její rýžový chleba příjemně žvýkavý,“ říká Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu.

Další společnost, Niigara Seifun, výrobce rýžové mouky, začala vyrábět směsi mouky na chléb, kde kombinuje rýžovou mouku domácí výroby s pšeničnou moukou. Mohou se stát inspirací pro celý svět? Pravděpodobně ne, jde o cestu zejména pro země, kde se rýže produkuje, nebo pro země sousední. Zde je cena rýže, potažmo rýžové mouky, přece jen nižší než v Česku.

Rýžová mouka, z níž se vyrábí rýžový chléb, těstoviny nebo papír

Autor: Depositphotos

„Cena rýže je stabilnější než cena dovážené pšenice, což usnadňuje její použití v potravinářském průmyslu jako alternativní složky. Výrazný posun směrem k rýžové mouce by také mohl zbrzdit nedávný trend odklonu od rýže v japonské společnosti,“ dodává Irena Leopoldová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).