Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
pečivo
pečivo
91
–
120
/
123
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Auta se dají dovézt z Číny, kvalitní chléb těžko
ROZHOVOR – Chleba je zapotřebí vyrábět tam, kde se také konzumuje. „Zdokonalovat můžeme třeba ta auta, ale při výrobě chleba bych byl konzervativní,“ říká pekař Ladislav Teisler.
Petr Havel
22. 5. 2013
Co se válí na pražském sídlišti? Parádní knedlíky
Koupit knedlík, rovná se většinou koupi divné hmoty, která se v omáčce pěkně rozmočí. Knedlíky však mohou i být poctivé. Přesvědčili jsme se o tom při návštěvě pražské knedlíkárny.
Kateřina Čepelíková
18. 4. 2013
Počet nových komentářů
15
Je libo koláče s myšími bobky? Měli je v pekařství Ječmínek, ale už nejsou...
Aktualita
V pekařství Ječmínek našla inspekce plno myšinců po celé ploše prodejny, i přímo ve vitríně mezi pečivem nabízeným k prodeji. Přestože byla prodejna včera uzavřena, zákazu nikdo nedbal.
Kateřina Čepelíková
15. 3. 2013
Počet nových komentářů
2
Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají
Pšenice a žito i nadále zůstávají hlavními surovinami při pečení chleba, společnost jim však chtějí dělat i amarant, quinoa, konopí nebo chia semena. Proč, když se to nevyplatí?
Kateřina Čepelíková
4. 2. 2013
Počet nových komentářů
4
Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem
Aktualita
Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Počet nových komentářů
1
Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba
Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2013
Test vánoček: Kolik je v rozinkové rozinek? Tipněte si
Vánočky z obchodu berou dech. Jsou tak suché a dusivé. Vypadají skoro stejně, uvnitř je ledacos. Od éček po papayu. Od margarínu po máselný tuk. Ale najdou se i výjimky.
Kateřina Čepelíková
14. 12. 2012
Počet nových komentářů
1
Že prý do makové náplně patří mák. Bejvávalo
Na kilo ořechové náplně musí výrobce použít alespoň 25 g ořechů. U ostatních náplní do pečiva žádné normy neplatí. Máme exkluzivní srovnání socialistických náplní a těch dnešních.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2012
Počet nových komentářů
24
Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou
Chleba se po šedesáti letech našeho odříkání trochu víc prodává. Žádný zázrak to ale není. Chceme chleba, který umějí prodávat jen řetězce, ale vyrobit ho za desetikorunu neumí nikdo.
Kateřina Čepelíková
30. 10. 2012
Počet nových komentářů
15
Co nevíte o náplních do pečiva?
Co je základem alginátového ovoce? Ovoce? Ne, mořské řasy. Pokud je mák hořký, znamená to, že je žluklý? Buď, nebo jde o mák technický, který je nezdravý. A jak je to s ovocnými složkami?
Petr Havel
25. 10. 2012
Kateřina Cajthamlová: Spotřebitel je líný krájet chleba
Domácí pekárny prý mohou za ohromný pokles spotřeby chleba. „Nesmysl,“ říká Kateřina Cajthamlová, „ženy doma nevaří, natož aby pekly chleba.“ Důvod je mnohem prozaičtější.
Kateřina Čepelíková
22. 10. 2012
Počet nových komentářů
27
Kvalitní chléb v domácí pekárně neupečete
Výhody domácího chleba? Voní a navíc je opravdu čerstvý a teplý. To je ale zřejmě všechno. V domácí pekárně nelze upéci chléb ani kvalitní, ani nutričně optimální, ani déle nevydrží.
Petr Havel
21. 9. 2012
Počet nových komentářů
63
Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů
Jakkoliv se nám to může zdát odporné, do pečiva i čeští výrobci přidávají látku E 920, L-cystein, která se nejčastěji vyrábí z vlasů a kopyt. Našli jsme výrobky, které ji obsahují.
Kateřina Čepelíková
13. 9. 2012
Počet nových komentářů
30
Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat
Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.
Rudolf Náprstek
6. 9. 2012
Počet nových komentářů
10
Rozpečené versus čerstvé pečivo. Které je lepší?
Jdeme ve šlépějích novelizované vyhlášky o pečivu a u těch nejpovolanějších zjišťujeme, jaký je rozdíl mezi rozpeky a čerstvým pečivem. Různé odpovědi na jednu otázku vás zaskočí.
Kateřina Čepelíková
27. 8. 2012
Počet nových komentářů
25
Čerstvé a dopékané pečivo je ode dneška povinně odlišeno
Chcete rohlíky, které neprošly mrazákem? Vyhněte se ceduli rozmrazeno. Od 1. srpna je toto značení povinné. Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty musí být ode dneška odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků.
Redakce
1. 8. 2012
Co všechno najdeme v chlebu?
Do pečiva se dnes přidává kde co, brambory, hrách, tvaroh i fíky. Trnem v oku nám však stále zůstávají zlepšovadla a éčka. Proč je musíme v pečivu trpět?
Kateřina Čepelíková
20. 7. 2012
Počet nových komentářů
11
Produkce chleba významně klesá. Čím to je?
Produkce chleba se za poslední roky snížila o tisíce tun, spotřeba jemného pečiva se naproti tomu zvyšuje. Nahradí snad buchta krajíc chleba? Zeptali jsme se odborníků.
Kateřina Čepelíková
3. 7. 2012
Počet nových komentářů
18
Kaufland chystal pro zákazníky plesnivé chleby
Aktualita
Zákazník upozornil inspektory na plesnivý výrobek a ti se při kontrole nestačili divit. Plesnivého pečiva byly v Kauflandu desítky, zaměstnanci je připravili k rozpečení a prodeji. Závažné porušení bezpečnosti při zpracování a distribuci potravin zjistila inspekce v prodejně společnosti Kaufland v Litoměřicích. SZPI při kontrole v pekárně provozovny nalezla celkem 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly viditelně napadeny koloniemi plísní. Tyto produkty byly přitom připraveny spolu s…
Redakce
19. 6. 2012
Počet nových komentářů
33
Špatná kvalita dopékaného pečiva je mýtus
Dopékané hluboce zamražené pečivo není horší než čerstvé. Spíše naopak. Ale pozor: nejde tu o recyklované housky, opětně rozpečené na krámě. Podstatné je použití správné technologie.
Petr Havel
18. 5. 2012
Počet nových komentářů
13
Co lze vyčíst z názvů chleba?
V desítkách druhů chleba na trhu se vyzná málokdo. Víte, že jen 10 % použité suroviny stačí k tomu, aby byla v názvu? A že mezi pšenično-žitným a žitno-pšeničným chlebem je velký rozdíl?
Petr Havel
13. 4. 2012
Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
Kupujete si celozrnné pečivo, protože ho považujete za zdravější a navíc vám víc chutná? A poznáte ho vůbec? Ne všechno, co se za něj vydává, by se tak skutečně dalo označit.
Anna Příhodová
7. 3. 2012
Počet nových komentářů
17
Třetina teplého čerstvého pečiva se tak jen tváří
Teplé pečivo krásně voní i chutná. Jak je možné, že se z něj brzy stane nedobrá gumová věc? Protože často nejde o čerstvý rohlík, ale zmrazený a třeba po měsících dopečený výrobek.
Anna Příhodová
28. 2. 2012
Počet nových komentářů
2
Test chlebů – už druhý den jsou některé na vyhození
Taky vás tak naštve, když si koupíte chleba a druhý den se nedá jíst, protože je plesnivý? Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak dlouho vydrží různé druhy a za různých podmínek. Podívejte se.
Kateřina Kolářová
22. 2. 2012
Počet nových komentářů
59
Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař
ROZHOVOR – Pekař Jan Mervart ze známého Mervartova pekařství vysvětluje, proč se chleba do supermarketů musí šidit, jak dlouho by měl správný bochník vydržet a jak ho skladovat.
Kateřina Kolářová
22. 2. 2012
Počet nových komentářů
51
Stále holdujeme obžerství
ROZHOVOR – „Půl roku se mnou nemluvila,“ říká MARTIN JELÍNEK o reakci své dcery na knihu, kterou jí napsal k patnáctinám. Jmenuje se Mámo, táto, nezabíjejte mě! a je o jídle.
Olga Myslivečková
8. 2. 2012
Počet nových komentářů
31
Co najdete v plněném pečivu? V brokolicové náplni bramborovou kaši
Máte rádi plněné pečivo, ať už sladké či slané? Pak byste si neměli dělat iluze o tom, co je v něm za náplně. Jakou marmeládu či šunku výrobci používají?
Anna Příhodová
3. 2. 2012
Obsahuje pivní rohlík pivo?
Zdá se vám tahle otázka banální? Tak schválně – co má pivní rohlík společného s pivem – pivo, droždí, chmel nebo vůbec nic, jen to slovo v názvu?
Anna Příhodová
6. 1. 2012
Počet nových komentářů
4
Porovnejte: domácí celozrnné pečivo a výrobky ze supermarketu
V nacpaných přepravkách pečivo vlhne a gumovatí. Běžně prodávaný chleba za dva tři dny napadá zelená plíseň. Co s tím, když chřupavé, kypré, voňavé pečivo nejen po ránu tak chutná?
Ivan Mach
17. 10. 2011
Počet nových komentářů
7
Kdy se pekl lepší chleba - dnes, nebo ve středověku?
Dnešní sortiment chleba a pečiva je neuvěřitelně pestrý. Jenže za bohatou nabídku „vděčíme“ z velké části nejrůznějším směsím a polotovarům. Pekařské řemeslo ovládl chemický průmysl.
Richard Gilík
11. 10. 2011
Počet nových komentářů
14
91
–
120
/
123
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Zácpa
Šedý zákal (katarakta)
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Astma
Revmatoidní artritida
Bolest na hrudi
Bradavice
Artróza
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Shoďte dvě kila za měsíc, radí trenér. Jinak místo tuku ztratíte svaly
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji